York - Vikingernes hovedstad

En rejse gennem den britiske historie – og vores egen
England - York - By oversigt (Katedral i baggrunden)

York - Vikingernes hovedstad

En rejse gennem den britiske historie – og vores egen

OBS - Denne rejse vil blive gennemført i samarbejde med Panorama Travel. Læs mere om rejsen på deres hjemmeside her: https://panoramatravel.dk/rejse/york-vikingernes-hovedstad.Mere end 1900 års historie er indmuret i Yorks gamle mure. Romerne byggede byen i år 71, og vikingerne indtog den i 866. Intet andet sted i England har en historie helt så ekstraordinær, som York har. Og Yorks lange og rige historie er bogstaveligt talt vævet ind i byen den dag i dag. En bymur fra 1200-tallet omkranser et spindelvæv af snævre gyder og stræder. I hjertet af York ligger den kolossale og ærefrygtindgydende domkirke, York Minster. En af de smukkeste gotiske katedraler i verden. Under gadeniveau finder vi resterne af romernes og vikingernes gamle by.


Rejsen ledes af Niels Lindvig, der i mange år har boet og arbejdet i Storbritannien. Undervejs mødes vi med en eller flere af hans bekendte, der hjælper til med at give os et levende billede af byen og landet.

Dagsprogram:

Dag 1 – Middelalderbyen og bymuren

Morgenfly til Manchester, hvorfra vi kører det sidste stykke til York. Vi tjekker ind på vores hotel og fortsætter ud i byen.


Vi fortsætter byvandringen på den store bymur, der omkranser den gamle by. Bymuren følger den gamle romerske afgrænsning af byen. Undervejs passeres de flotte byporte. Porten Walmgate Bar har Englands eneste intakte portbefæstning. Monk Bar har Englands bedst bevarede og eneste fungerende gitterport. Her ligger også Richard III Museum som fortæller om de myrdede prinser i Tower og London, og som opfordrer besøgende til at vurdere, om deres onkel Richard III dræbte dem. Ved Micklegate Bar ligger et museum, der fortæller bymurens historie og om the Wars of the Roses.


Efter dagens program er der fællesmiddag.


Dag 2 - Vikingernes by og de små gader

Vi besøger Jorvik Viking Centre*, som er en rekonstruktion af en gammel vikingebeboelse dybt under dagens gadeniveau. Den er skabt på præcis det sted, hvor beboelserne er udgravet i Jorvik (York). Med figurer, lyde og lugte fra dagligdagen i vikingernes York. Grisestien, fiskemarkedet, de udendørs lokummer – det hele! Lær vikingernes dagligdag i York at kende.


Andet stop på ruten er Yorkshire Museum. Det meste af det ældgamle York er skjult under middelalderbyen. Derfor er museet uomgængeligt, hvis man vil forstå, hvordan det gamle romerske York, Eboracum, tog sig ud. Samtidig er der fremragende udstillinger om vikingernes York og middelalderbyen.


Eftermiddagen bruges i den gamle middelalderby. Vi ser bl.a. gaden The Shambles. Navnet stammer fra saxernes gamle ord for slagtehus. I 1826 var der hele 26 slagtere i den snævre gade. De er alle væk nu, men de vidunderlige Tudor-huse, som næsten når sammen over gaden, gør den til en af de mest farverige og enestående i Storbritannien. Af samme grund meget populær blandt alverdens turister.


Yorks gamle historie fortælles undervejs i de gamle gader (gates) i byens centrum på den ene bred af Ouse-floden.


Dag 3 – Yorkshires godser og landskaber

I dag tager vi på dagtur til Yorkshire, et af Englands smukkeste landskaber. Vi besøger Castle Howard*, et verdensberømt Yorkshiregods - kendt af mange fra TV-serien ‘Gensyn med Brideshead’. Herfra går turen til det fantastiske sceneri i naturparken North Yorkshire Moors samt en række af Yorkshires fascinerende landsbyer og landskaber. Vi besøger markedsbyen Helmsley og ruinerne fra Rievaulx-klosteret undervejs.


Dag 4 - Yorks katedral og slotsmuseum

Vi besøger nu katedralen, York Minster, den største middelalderdomkirke i hele Nordeuropa og en af verdens smukkeste gotiske bygninger. Den er sæde for ærkebiskoppen af York, Primate of England og næstvigtigst efter Canterbury, sæde for Primate of all England.


Der er adgang til krypten under kirken og tårnet over. De 272 trin kan være møjsomme, men udsigten over York ubeskrivelig på en god dag.


Vi besøger også York Castle Museum, som er en overraskende oplevelse blandt meget andet med en livagtig tur igennem en gade i victorianske York. Resten af dagen er på egen hånd. Om aftenen spiser vi middag sammen.


Dag 5 - Jernbanen og floden

Dagens første stop er Det nationale Jernbanemuseum. Det er det største af slagsen i hele verden med flere end 100 lokomotiver. Det er så storartet udstillet og pakket med interessante ting, at selv folk, som ikke er i nærheden af at falde i svime over et damplokomotiv på vej ind i en tunnel, vil blive betaget.


Herefter ser vi Clifford’s Tower; resterne af York Castle. Der er ikke meget tilbage af borgen bortset fra dette særprægede tårn bygget på slotsgrunden, efter at det oprindelige tårn blev ødelagt i 1190 under antijødiske optøjer. En vred pøbel tvang 150 jøder ind i tårnet, hvor staklerne tog deres egne liv. Der er ikke så meget at se i tårnet, men udsigten over byen er fremragende.


Vi har nu efterhånden set York fra oven og fra neden. Som en sidste oplevelse skal vi nu se den fra den vinkel vores forfædre først så den, nemlig fra floden Ouse, som vikingerne kom ad, da de erobrede den.


Efter sejlturen er det tid til at vende hjem til Danmark. Midt på eftermiddagen kører bussen os til Manchester lufthavn, hvorfra vi tager et direkte fly til København.


Klik her for at downloade dagsprogrammet

Hvad er inkluderet?

  • Ekspertrejseleder på hele rejsen
  • Hotelophold med morgenmad
  • Fly
  • Al transport
  • Alle entréer
  • Dagstur til Yorkshire
  • 2 middage

Kort

Oversigtskort


Destinationskort

England - York - Town Wall

Bymuren i York

Denne port er den eneste i England som stadig har en intakt portbefæstning, som stammer fra 1300-tallet.

England - York - Castle Howard

Castle Howard

Castle Howard fungerede som en privat bolig i over 300 år for Carlisle-grenen i Howard slægten.

England - Yorkshire - Cliffords Tower

Clifford's Tower

Clifford's Tower ruinerne er hvad der er tilbage af York Castle.

England - Yorkshire - Yorkshire Moors

De nordlige Yorkshire moser

Vi skal se det smukke landskab og moserne i Yorkshire, samt en håndfuld forskellige landsbyer.

England - Yorkshire - National Railway Museum

Det Nationale Jernbanemuseum

Dette museum rummer en stor og spændende samling af Englands nationale jernbanekollektion.

England - York - Floden Ouse

Floden Ouse

Floden Ouse, som hænger sammen og er en forlængelse af floden Ure, gør det til den sjette længste flod der løber i England.

England - Yorkshire - Helmsley

Helmsley

Helmsley er en markedsby der ligger i det nordlige Yorkshire landskab.

England - York - Micklegate

Micklegate bar og museum

Sydlige gate i York som stammer fra Middelalderen. Det var den vigtigste af de fire hovedgates.

England - York - Monk

Monk bar og museum

Af alle gates i York, er dette den største. Det er også den eneste i byen der har en fungerende gitterport. I den højeste af de fire murhuse ligger museet.

England - York - Rievaulx

Rievaulx kloster

Ruinerne er fra et gammelt kloster, der blev bygget i 1130. Det er et af Yorkshires mest kendte og smukke syn.

England - York - The Shambles

The Shambles

Gammel hyggelig gade der i 1872 havde 25 slagterbutikker på gaden, men i dag er der ingen tilbage. Dengang var gaden også kendt under navnet The Great Flesh Shambles.

England - York - Walmgate bar gate

Walmgate bar

Denne gate blev bygget i det 14 århundrede, og har i dag Englands eneste fungerede portbefæstning.

England - York - York Castle Museum

York Castle Museum

Dette museum rummer en bred samling af Yorks sociale og militære fortid.

England - York - York Minister

York Minister

York minister bruges i dag af ærkebiskoppen af York, og I hele Nordeuropa er York Minister en af de største katedraler.

England - York - Yorkshire Museum

Yorkshire Museum

Yorkshire museum har en utroligt spændende og stor samling af det gamle romerske York, Eboracum. Derudover er der også udstillinger om vikingetiden i York og middelalderbyen.

England - York - Town Wall England - York - Castle HowardEngland - York - Castle HowardEngland - Yorkshire - Cliffords Tower England - Yorkshire - Yorkshire MoorsEngland - Yorkshire - National Railway MuseumEngland - York - Floden OuseEngland - Yorkshire - HelmsleyEngland - York - MicklegateEngland - York - MonkEngland - York - RievaulxEngland - Yorkshire - RievaulxEngland - York - The ShamblesEngland - York - Walmgate bar gateEngland - York - York Castle MuseumEngland - York - York Minister England - York - Yorkshire Museum

 vores nyhedsbrev


Udfyld formularen til højre og send den ind, så bliver du tilmeldt vores nyhedsbrev.


Vi lover ikke at fylde din indbakke. Nyhedsbrevet bliver cirka sendt ud en gang om måneden - af og til to gange.