Syditalien, madkultur og slowlife

Mad, vin og historie i Italiens støvlehæl - en kulinarisk rejse til Syditalien.
Italien - Ostuni - Den hvide by
Startdato 5. november 2017
Slutdato 13. november 2017
Varighed 9 dage
Rejseledere  Rie Boberg
Pris 14995 kr.
Eneværelsestillæg 1790 kr.
Status Ledige pladser
Bestil rejse

Syditalien, madkultur og slowlife

Mad, vin og historie i Italiens støvlehæl - en kulinarisk rejse til Syditalien.

På en tur til Salento vil du blive polstret til den danske vinter. Du bliver fyldt med gode madoplevelser og tusinde års historiske vingesus. Dine øjne vil blive mættet med skønne landskaber, og du kan nyde det moderne slowlife på byernes pladser og cafeer.


Salento-halvøen er kendt for sine gode vine, de fleste danskere kender primitivo-druen, som dyrkes i dette område, men dette sted, hvor menneskene har elsket at slå sig ned siden tidernes morgen, har meget andet at byde på..


Dagsprogram:

Dag 1 - Ankomst til Apulien

Flyrejse fra Kastrup Lufthavn til Bari med mellemlanding undervejs. Vi tager bussen fra Bari til vores 4-stjernede masseria lidt ude på landet.


Dag 2 - Ostuni, Brindisi og Slow Food

Vi begynder dagens udflugt ved at køre til byen Ostuni, der kan føre sine aner tilbage til stenalderen. Ostuni er et af egnens bedste eksempler på de typiske gamle hvidkalkede byer, hvis indre nærmest ikke har ændret sig i 1000 år. Byen ligger på en bakketop otte kilometer fra kysten, og den inderste bykerne er et kringelværk af smalle gyder. Vi går rundt i byen og besøger også det lokale museum, hvor vi ser resterne af en 28.000 år gammel prinsesse, der blev fundet på stedet for ikke så længe siden.


Der bliver også tid til en kop kaffe på en af de mange barer eller caféer, der nu har erstattet tidligere tiders handelsboder og gadekøkkener, der ellers stod tæt i stræderne.
Vi spiser frokost på en lokal Slow Food restaurant, som bruger de allerbedste lokale råvarer og vi kommer vidt omkring i smagsoplevelser.


Om eftermiddagen færdes vi i kystlandskaberne nord for Brindisi. Her mødes vi med en lokal Slow Food repræsentant, der vil fortælle om produktioner og tiltag i området. Vi skal ud i naturparken omkring Torre Guaceto, Riserva naturale Torre Guaceto, hvor både naturen og historie har ting at fortælle. Der er også besøg på en olivenmølle og et mozzarella-værksted på programmet.


Vi er tilbage på vores masseria sidst på eftermiddagen, hvor der vil være en pause inden middagen.


Dag 3 - Tarantos arkæologi og Grotaljes keramik

I dag går turen til kystbyen Taranto, der ligger vest for os i bugten mellem støvlehæl og støvlesnude, også kaldet Det Ioniske Hav. Taranto er med sine godt 200.000 indbyggere en af regionens største byer. Her er en betydelig havn, et stort skibsværft og en militær flådebase, der er med til at tegne byens profil – men det kommer vi ikke til at beskæftige os meget med. Derimod rummer Taranto et af landets (verdens) vigtigste arkæologiske museer med unikke fund fra antikken. Byen blev oprindelig grundlagt som græsk koloni, og vi indleder med et besøg på museet, hvor en lokal guide vil fortælle mere om dette.


Herefter fortsætter vi over i den ældste bydel af Taranto, der ligger på en ø for sig selv. Vi ser den store gamle fæstning ud til havnen, og vi spadserer gennem de gamle gader til bl.a. domkirken. Der bliver også lidt tid på egen hånd til bl.a. frokostpause, hvor man kan sidde på en af de mange restauranter, der især findes nær lystbådehavnen.


På tilbagevejen besøger vi området ved Grotalje, hvor man har lang tradition for keramik. Her besøger vi et værksted med særlig tilladelse til at kopiere arkæologiske fund og med mulighed for at erhverve sig en kopi af berømte fund. Inden vi igen kører tilbage besøger vi en naturpark med oldgamle oliventræer, som i dag er fredede.


Middag og hyggeligt samvær.


Dag 4 - Kokkeskole og frøsamlerprojekt for glemte frugter og grøntsager

Dagen i dag fokuserer i allerhøjeste grad på gastronomi og Slow Food begrebet, der startede som ”modvægt” til fastfood-bølgen. Vores udflugt går indenlands til byen Ceglie Messapica, der er en lille by som så mange andre, - men som i nyere tid har markeret sig stærkt i gastronomiske sammenhæng. Her findes The Med Cooking School, en kokkeskole, der arbejder med lokale produkter. Her er også en have, Orto di Noé, Noahs Have, som er et frøsamlerprojekt med dyrkning af frugt og grøntsager, der ellers er forsvundet fra køkkener og køkkenhaver, ”fordi det ikke kunne betale sig”. I byen og nærområdet findes nu hele tre Michelin-restauranter, der sammen med de øvrige tiltag har været med til at skabe den nye identitet.


Vi spiser frokost på en Slow Food restaurant, der er blevet udnævnt til Bib gourmand i 2016.


Tilbagekørsel til vores masseria, hvor der bliver pause sidst på eftermiddagen. Middag på egen hånd, men Rie finder et godt sted, hvor de, der har lyst, kan spise sammen.


Dag 5 - Barokbyen Lecce

I dag skal vi pakke sammen og forlade vores massaria. Foran venter nye og helt andre byoplevelser i barokbyen Lecce, der er Salento-regionens hovedstad.


Inden vi kommer så vidt kører vi om formiddagen ud til kystbyen Brindisi, hvor vi skal på byvandring med lokal guide. Brindisi summer af provinsielt liv, og byens centrum ligger helt ud til Adriaterhavet med hvide promenademoler og åbne pladser mod vandet i kontrast til de snævre gader bag ved. Efter byvandringen har vi tid på egen hånd med indlagt frokostpause, som man kan spise på et af de mange hyggelige spisesteder ved vandet eller i bykernen.


Henover middag kører vi med bussen ca. 40 km videre til Lecce, hvor vi skal bo de næste 4 nætter. I Lecce er vi placeret midt i Salento-regionen, der er støvlehælens yderste område. De følgende dage vil vi udforske dette for udlændinge næsten ukendte land, hvor kun de færreste byer overstiger 3-4000 indbyggere. I sommerhalvåret lever området dog efterhånden af turister, der opsøger lagunerne mellem de solvarme klippekyster ved det azurblå hav.


Lecce by er stærkt præget af barokken, og den overdådige udsmykning står i stor kontrast til husene i de spartanske hvidkalkede småbyer, som vi allerede har oplevet. Vort 5-stjernede hotel ligger helt inde i det krogede gadenetværk med Santa Croce katedralen lige rundt om hjørnet. Ejendommen er et barokpalads fra 1800-tallet, der er blevet totalt restaureret. Byens summende liv og den intense stemning af kulturby er lige udenfor døren.


Efter indkvarteringen og pause går vi ud i byen for at orientere os og lære Lecce nærmere at kende. Vi besøger Santa Croce katedralen, og vi slentrer rundt i gaderne og nyder atmosfæren med tid til en kop kaffe eller aperitif på en af byens mange barer. Derefter går vi samlet hen til vores middagsrestaurant, hvor vi smager nogle af de lokale specialiteter.


Dag 6 - Hælens yderste spids ved Leuca

Efter morgenmaden kører vi afsted stik sydover med kurs mod hælens alleryderste spids i byen Santa Maria de Leuca.


Kystpartiet ned til Santa Maria di Leuca består af spektakulære klippeformationer mod havet, og mange steder er der store ferieejendomme, der antyder det attraktive turistområde om sommeren. De nederste 12-15 km af ruten kører vi langs Adriaterhavet og oplever naturscenarierne. I Leuca besøger vi klostret som ligger som den yderste fæstning mod havet og mærke fornemmelsen af at stå på Europas sydligste spids, mens vi hører lidt nærmere om byen.


Vi kører lidt ind i landet og spiser på en enestående Slow Food restaurant, hvor hele familien slås om at få os til at have en fest. Bagefter fortsætter vi op ad hælens inderside til den meget hyggelige fiskerby Gallipoli, der ligesom Taranto har sin ældste bydel placeret separat ”ude i havet”. Vi vises rundt i den gamle hyggelige bydel af en lokal guide. På et meget komprimeret areal ser vi både fæstningen, bastionerne mod havet, hovedgaden og katedralen.


Senere besøger vi en af de såkaldte ”frantoio apogeo”, en underjordisk olivenmølle, hvor mennesker og æsler tilbragte en meget barsk vinter med at lave olivenolie. Det var ofte unge mænd, der arbejdede som oliemøllere om vinteren, i et meget usundt miljø, som hvis de overlevede, gjorde dem rige.
Vi er tilbage i Lecce sidst på eftermiddagen.


Middag på egen hånd i Lecce. Rie følges gerne med dem, der har lyst, til et godt lokalt spisested.


Aftenen er åben for hyggeligt samvær i byen eller evt. et hvil på hotellet.


Dag 7 - Primitivo- og negroamaro-druerne

Denne formiddag kører vi lidt sydover mod den stemningsfyldte by Galatina. Her skal vi besøge den fine frescobemalede kirke, Basilica di Santa Caterina d'Alessandria, malet af Francesco d'Arezzo og der bliver også tid til en kaffepause.


Et af de få steder, hvor vi måske har hørt eller set ordet ”Salento” før, er på vinflasker (rødvin) – og ganske ofte i forlængelse af navnet Primitivo, der er druens betegnelse. Dyrkning og eksport af vin er ligesom olivenolien et vigtigt erhverv. Vi besøger en vingård, hvor vi spiser frokost og smager på vinen. Vi er i et smørhul, hvor der også dyrkes vin af den (for danskerne) knapt så kendte druesort Negroamaro. Vi vil med andre ord opsøge nogle af de smagsvarianter, der ikke findes forrest på hylderne herhjemme, trods den høje kvalitet.


Hjemme i Lecce vil vi kigge nærmere på de kendte seværdigheder. Byen kaldes også ”barokkens Firenze” på grund af arkitekturens storhed og de overdådige bygningsværker, paladser og facader. På byturen ser vi de ganske velbevarede ruiner af et romersk teater og amfiteater, samt vi besøger Domkirken. Vi vil også besøge et værksted for papmaché-figurer, som byen er berømt for, og her ser vi, hvordan disse figurer er blevet skabt gennem generationer. Vi vil også se det fantastiske arkæologiske museum Faggiano, hvor en mand i 2001 under udskiftningen af nogle kloakrør under huset fandt rum, hvælvinger og beboelser, som gik flere tusind år tilbage.


Vi har igen middag på egen hånd i byen, hvor Rie leder dem, der har lyst, til en anden af byens gode rustikke spisesteder.


Dag 8 - Markedsdag i Lecce og kystbyen Otranto

Søndag er markedsdag i Lecce, og denne formiddag har vi derfor nogle fritimer til at snuse rundt og måske købe lidt ind til hjemturen.


Senere kører vi til kystbyen Otranto, der ligger midt på nord/sydaksen af kystlinjen mod øst. På vejen besøger vi et nedlagt baixit-brud, som ligger som et mærkeligt fremmelegeme i landskabet. Otranto er et spektakulært besøgsmål helt ud til havet med lodrette klippefald ned til vandspejlet. Byggeriet er tæt og hvidkalket, og flere steder ser det næsten ud som om, at husene er ved at falde ud over kanten. Byen er ligesom andre, vi har besøgt, oprindelig grundlagt af grækerne, men også romerne har naturligvis været her. I 2010 blev byen udnævnt som vidnesbyrd på fredelig sameksistens, og Otranto er også at finde på den italienske liste over landets mest hyggelige byer.


På byturen vises vi rundt af en lokal guide, der fortæller os om byens historie og andre lokale særkender. Specielt for Otranto er, at byen i 1400-tallet blev invaderet af Osmannerne, og i den forbindelse hører vi legenden om de 800 martyrer. I byens katedral ser vi det enestående mosaikgulv af ”livets træ”, der rent visuelt er en af rejsens højdepunkter. Her såvel som mange andre steder i Salento taler befolkningen med den lokale griko-dialekt, der har rødder direkte tilbage til antikken. Efter byvandringen spiser vi frokost på en folkelig restaurant nær kysten, og derefter kører vi tilbage til Lecce.


Først på aftenen mødes vi til fælles stor afslutningsmiddag, hvor vi runder rejsen af med manér.


Dag 9 - Hjemrejse

Efter morgenmaden pakker vi vores bagage og forlader hotellet i Lecce for at køre til lufthavnen og påbegynde hjemrejsen til Danmark. Der er mellemlanding undervejs og forventet ankomst til Kastrup først på aftenen.


Klik her for at downloade dagsprogrammet

Hvad er inkluderet?

  • Ekspertrejseleder på hele turen
  • Fly
  • Hotel inkl. morgenmad alle dage
  • Al transport
  • 6 middage
  • 5 frokoster

Rejseleder

Rejseleder Rie Boberg

Rie Boberg har boet 30 år i Italien, hvor hun bl.a. var olivenbonde. Hun er cand.mag i italiensk og oversætter italiensk litteratur til dansk og underviser i italiensk på aftenskoler. Hun har rejst Italien tyndt og er en erfaren rejseleder. Både i sine studier og på sine rejser er den italienske madkultur i fokus. Hun er en aktiv del af den italienske græsrodsbevægelse Slow Food, og dette netværk kommer ofte hendes medrejsende til gode. Hun er forfatter til flere bøger om italiensk madkultur og medlem af Danske Madpublicister og Accademia italiana della cucina.

Kort

Oversigtskort


Destinationskort

Italien - Salento - Brindisi

Brindisi

Brindisi er en by i Puglia regionen, i det sydlige Italien, og er også hovedstaden i Brindisi-provinsen. Historisk set har byen spillet en stor rolle i handel og kultur på grund af dens gode placering ud mod Adriaterhavet.

Italien - Salento - Ceglie Messapica

Ceglie Messapica

Ceglie Messapica er en by der ligger i Brindisi-provinsen. Det er en lille by, men står stærkt hvad angår gastronomi. Det er her The Med Cooking School, som er en kokkeskole, der arbejder med lokale produkter, ligger.

Italien - Salento - Galatina

Galatina

Galatina er en lille by i det sydøstlige Italien i provinsen Lecce.

Italien - Salento - Gallipoli

Gallipoli

Fiskeriet er stadig en aktiv beskæftigelse i Gallipoli og Syditalien generelt. De mange fiskere skaffer friske fisk til restaurantbordene.

Italien - Salento - Lecce

Lecce

Lecce er ofte betegnet som "Barokkens Firenze". Dette er fordi byen er kendt for dens bygninger i barokstil. Byen har stor olivenolie, vin og keramisk produktioner, og det er også her "tofu" er kendt fra; hvilket er de store bløde kalksten, der anvendes til byggeri i området.

Italien - Salento - Santa Maria di Leuca

Leuca

Leucca ligger i den sydligste del af støvlehælen i Italien. Byen er kendt for sit ikoniske fyrtårn som er det andet vigtigste fyrtårn i Italien. Det siges at byen har sit navn fra en smuk havfrue der erobrede sejlere og landmænd med sin smukke stemme.

Italien - Ostuni - Den hvide by

Ostuni

Ostuni er også kendt som 'Den hvide by'. Det meste af byen er helt hvidkalket, og det blev den i det 17 århundrede på grund af en pest-plage der dræbte millioner i området; man malede husene hvide for at vise de var inficerede. Ostuni har også en skøn udsigt over Adriaterhavet.

Italien - Salento - Otranto

Otranto

Otranto er en lille havneby på østkysten af Salento halvøen. Sydøst for byen ligger et fyrtårn der markere det østligste punkt af Italiens fastland.

Italien - Salento - Taranto

Taranto

Taranto er en kystby og hovedstaden i Taranto-provinsen. Omkring 500 år f.kr. var byen en af de største i verden med en befolkning på op til 300.000 folk.

Andre rejser med samme rejseleder

Rejse Kulinarisk rejse til Napoli
Startdato 17. april 2018
Slutdato 24. april 2018
Varighed 8 dage
Pris 12995 kr.
Eneværelsestillæg 1990 kr.
Status Ledige pladser
Bestil rejse
Italien - Salento - BrindisiItalien - Salento - Ceglie Messapica Italien - Salento - GalatinaItalien - Salento - GallipoliItalien - Salento - GallipoliItalien - Salento - LecceItalien - Salento - LecceItalien - Salento - OliventræItalien - Salento - OlivenmølleItalien - Salento - Noahs haveItalien - Salento - Santa Maria di LeucaItalien - Ostuni - Den hvide byItalien - Salento - Ostuni - Den hvide byItalien - Salento - Otranto Italien - Salento - OtrantoItalien - Salento - OtrantoItalien - Salento - TarantoItalien - Salento - Taranto

 vores nyhedsbrev


Udfyld formularen til højre og send den ind, så bliver du tilmeldt vores nyhedsbrev.


Vi lover ikke at fylde din indbakke. Nyhedsbrevet bliver cirka sendt ud en gang om måneden - af og til to gange.