Silkevejens kulturskatte i Usbekistan og Turkmenistan

En rundrejse gennem ørkener, overdådige silkevejsbyer og den forsvundne Aralsø
Turkmenistan - Ashgabad - Monument of independence

Silkevejens kulturskatte i Usbekistan og Turkmenistan

En rundrejse gennem ørkener, overdådige silkevejsbyer og den forsvundne Aralsø

Silkevejen emmer af mystik og eventyr. Man mærker historiens vingesus på denne karavanerute, som i århundreder var bindeleddet mellem Europa og Asien.


Dette er en rejse gennem Silkevejens største knudepunkter, som er fyldt med skatte i form af imponerende arkitektur og en kulturel smeltedigel. Langs Silkevejens ufremkommelige veje støder kulturerne ind i hinanden, og det har de gjort lige siden, de første karavaner betrådte ørkensandet og skabte vejene.


De handelsrejsende bragte rigdomme til de usbekiske silkevejsbyer, og vi oplever et sandt orgie i blå glasur. Der er en overflod af smuk arkitektur med farverige mosaikker på store portaler, udsmykkede kupler og udskårne træsøjler, der er udført med en utrolig detaljerigdom. Vi kommer gennem bjerge og ørkener, og ved den forsvundne Aralsø ser vi, hvordan menneskets indgriben i naturen kan have fatale konsekvenser.


I Turkmenistan oplever vi en blanding af historiske seværdigheder, ørkenlandskaber og en hovedstad, der ligner en filmkulisse eller en arkitektlegeplads, hvor chefarkitekten har haft storhedsvanvid.


Frem for alt møder vi en gæstfri og nysgerrig befolkning i disse to spændende lande.


Dette er en tre ugers rundrejse med fuld pension.

Dagsprogram:

Dag 1 – København til Tashkent

Afrejse over middag fra København. Sen ankomst. Vi bliver kørt direkte til vores centralt beliggende hotel i Usbekistans hovedstad, Tashkent.


Dag 2 – Tashkents ældste seværdigheder

Da vi er ankommet over midnat, starter vores guidede rundtur i Tashkent først efter frokost. Tashkent er Centralasiens største by og er en moderne by med mange parker, springvand og administrationsbygninger, der giver en spændende kontrast mellem for- og nutid. Vi kigger lidt nærmere på Tashkents ældste seværdigheder. Vi ser Hazreti-Imam- komplekset, som er fyldt med blå og turkise mosaikker. Kompleksets bygninger giver os et imponerende indblik i, hvad der venter os på resten af turen. Vi ser også gravmælet, hvor en af Tashkents første imamer ligger begravet. Herefter besøger vi koranskolen Barak-Khan. I koranskolens bibliotek opbevares verdens ældste kendte udgave af koranen, som stammer helt tilbage fra det 7. århundrede. Vi ser også Abdulkasym og Kukeldash madrassaerne samt Jami-moskéen.


Derefter går vi på opdagelse i Tashkents metro, som var den sidste, der blev bygget i sovjettiden og i lighed med metroerne i Moskva og Skt. Petersborg, blev den udsmykket med lysekroner, marmor, kunst og mosaik lagt i lokale mønstre. Her kan man fornemme mødet mellem kommunismen og Centralasien.


Der er folkloreshow om aftenen, med stemningsfuld musik og dans i lokale klædedragter.


Dag 3 – Silkevejens slavehandel i den smukke by Khiva

Vi starter dagen med at flyve til Urgench og bliver indkvarteret på vores hotel i den smukke silkevejsby Khiva.


Khivas beliggenhed, på grænsen mellem de to store ørkener Kyzyl-Kum og Kara-Kum, gjorde byen til en vigtig handelsstation for karavanerne. De gamle bymure står stadig intakte, og inde bag dem ligger den gamle sagnsombundnekun 1 s by Ichan-Kala, der siges at være grundlagt af Noahs søn. De ældste spor, som arkæologer har fundet, stammer dog fra det 5. eller 6. århundrede, og de smukke bygninger, vi ser i dag, er bygget i det 18. og 19. århundrede. Det er ikke uden grund, at byen er på UNESCOs verdensarvliste. Det føles som at træde tilbage i tiden, når man går rundt i mange snoede gader med bygninger i brune mursten. Mange af bygningerne er udsmykket med blå mosaikker i detaljerede orientalske mønstre. På byens markedspladser blev der i gamle dage solgt silke, krydderier og mange af de andre værdifulde varer, som karavanerne havde med sig, men Khiva var også centrum for slavehandel. Det var faktisk først efter Oktoberrevolutionen i 1917, man forbød handlen med slaver.


Lige når man kommer ind af byens vestport ligger Khanens borg, Kunya Ark. Fra fortets udsigtstårn er der en fænomenal udsigt over byen og de to markante minareter. Vi besøger Muhammad Amin-Khan madrassa med den halvfærdige Kalta-Minor-minaret. Mohammed Amin-Khan ville bygge en mineret så høj, at den kunne ses helt til Bukhara, men da klanlederen faldt død om blev den aldrig bygget færdig. Kalta-Minor-minareten står som et stort tykt tårn med elegante mønstre af blå-grønlige mosaikker. Vi ser også Islam Khodja minareten, der med sine 44,8 meter er byens højeste minaret. Endelig ser vi Tash-Hauli-paladset, samt Khurdjum- og Allakuli-Khan-madrassa. I fredagsmoskéen Juma er der hundrede bærende træsøjler, der alle er fint udskåret med en imponerende detaljerigdom. Søjlerne har forskellige aldre og stammer det 12. til 15. århundrede. Måske kan vi i fællesskab spotte den ældste af søjlerne. En af søjlerne er i sort elmetræ, og blev fragtet hertil fra Indien af byens berømte digter, filosof og wrestler, Pahlava Mahmud. Vi besøger også Pahlava Mahmuds mausoleum, som sidenhen blev khanledernes begravelsesplads. Dette sted er i dag et pilgrimssted for usbekere, og mausoleet anses som en af de vigtigste islamiske bygninger i Centralasien.


Vi skal ikke snyde os selv for en spadseretur i byen om aftenen. Det er fortryllende at se bygningernes silhuetter og skygger i måneskinnet, mens vi bevæger os rundt i de snoede gyder.


Dag 4 – Borgruiner i ørkenen og et zarathustrisk begravelsestårn

I dag tager vi udenfor byen og besøger to gamle borgruiner, Toprak Kala og Ayaz Kala, som er bygget af Khorezm-kulturen. Toprak Kala var hovedstaden i Khorezm i det 3. århundrede e.Kr. Disse ørkenborge blev bygget som beskyttelse mod Kyzyl-Kum-ørkenens nomader. Vi spiser frokost i en hyggelig jurt inden vi tager videre på vores ørkeneventyr. Disse nomadetelte har været anvendt af centralasiatiske nomader gennem generationer og gør det stadig den dag i dag.

Om eftermiddagen kommer vi forbi en mystisk stor og rund fæstning, som står ensomt på en bakketop midt i ørkenen. Det et zarathustrisk begravelsestårn, Chilpyk. Det kaldes også for ”stilhedens tårn”, da det var her tilhængere af zarathustrismen overlod de døde til elementerne.


Dag 5 – Centralasiens ældste nekropolis og et kunstmuseum i ørkenen

I dag kører vi nordpå gennem Kyzyl-Kum-ørkenen til Nukus i den autonome republik Karalkapakstan. Her besøger vi det imponerende Savitsky-museum, som overraskende nok indeholder en stor samling russisk avantgardekunst fra sovjettiden.


Nær grænsen til Turkmenistan ser vi de historiske ruiner ved Mizdakhan. Mizdakhan er et kompleks af historiske monumenter placeret på tre bakker og et fladt plateau mellem dem. På det flade plateau ligger ruinerne af Gyaur-Kala Fortet bygget i det 4. århundrede f.Kr. På den østlige bakke ligger Centralasiens ældste nekropolis. Denne begravelsesplads breder sig over et område på omkring 100 hektar. Historikere mener, at det har været anvendt i over to tusinde år og det har været brugt af både muslimer og zarathustrianere.


Dag 6 – Moynaq og den forsvundne Aralsø

Vi kører nordpå til byen Moynaq. Her får vi en nærmest post-apokalyptisk oplevelse, da stedet giver os en fornemmelse af, hvordan vores planet vil se ud, hvis vi mennesker får gjort det umuligt for os selv at overleve her.


For ca. 30 år siden var Moynaq en livlig fiskerby ved den sydlige bred af Aralsøen. Havnen vrimlede med fiskerbåde, og fiskefabrikken var kendt for at eksportere sine produkter til hele det tidligere Sovjetunionen.


I dag er alt forandret, og byen er næsten forladt. Tilbage i 1960’erne lancerede Sovjetunionen et enormt projekt, hvis mål var at opdyrke den centralasiatiske steppe. Til det formål byggede ingeniører et omfangsrigt netværk af kanalsystemer og sluser langs de to floder, der var søens livsnerve. Vandet skulle bruges til kunstvanding, og planen var at opdyrke den golde ørken og skabe store bomuldsplantager. Som konsekvens stoppede tilstrømningen af vand til Aralsøen. Den store fordampning, som er en følge af de ørkenagtige forhold i regionen, fik søen til at svinde hastigt ind. Efterhånden som vandet forsvandt, blev byen efterladt alene i ørkenen, med en lukket fabrik og en kirkegård af fiskerbåde.


Vi går rundt på den tidligere søbund, finder muslingeskaller og ser nogle af de fiskerbåde, som står og ruster. Vi besøger også et lille lokalmuseum, hvor vi kan se gamle fotografier og får en idé om, hvordan byen var engang.


Dag 7 - Konye-Urgench og Darvaza-gaskrateret

Vi starter dagen med at krydse grænsen til Turkmenistan. Herfra kører vi til Konye-Urgench for at se de tilbageværende ruiner i den gamle oldtidsby. Konye-Urgench er på UNESCOs verdensarvliste og var en af handelsbyerne på den nordlige Silkevej. Den var hovedstad i Khorezm-regionen, en del af det gamle persiske Achæmenide-dynasti. Den gamle bydel indeholder en række monumenter hovedsageligt fra det 11. til 16. århundrede. Her er bl.a. en moské, mausoleer og en 60 meter høj minaret. Byen blev ødelagt af Djengis Khan i 1221 og igen af Timurs hære i 1372-1388. Den blev genopbygget begge gange.


Herfra kører vi ud i ørkenen til Darvaza-gaskrateret. Dette mærkværdige, menneskeskabte naturfænomen opstod i sovjettiden, da man fandt ud af, at området havde store olie- og gasforekomster. I forbindelse med en gasboring skete en gaseksplosion. Ingen kom til skade, men man var bange for en forurening af området. Da man ikke ønskede at evakuere befolkningen, der boede i landsbyerne i nærheden, satte man ild til gassen. Man forventede, at den ville brænde op i løbet af nogle få måneder. Det er nu over 40 år siden, og der er er stadig ildebrand i bunden af et hul, der er cirka 80 meter i diameter og 30 meter dybt.


Darvaza-gaskrateret er et forunderligt, menneskabt naturfænomen, og i nattemørket er det et fantastisk syn at stå ved kanten af krateret og kigge ned i flammerne. Der er en sugende lyd, som når man tænder en gasbrænder, men højere. Gassen suser ud fra bunden og siderne og bliver ædt op af de cirka ti meter høje stikflammer. Vi overnatter i telte nær gaskrateret.


Dag 8 - Ankomst til Asjkhabad – et fatamorgana i ørkenen

Vi forlader Darvaza-gaskrateret og kører mod Asjkhabad, der pludselig dukker op som et fatamorgana midt ude i ørkenen. Det var landets første, nu afdøde, præsident, Saparmurat Niyazov, der stod bag Asjkhabad byplanlægning. Han fyldte hovedstaden med skinnende, hvidt marmor og med en overflod af guldkupler og guldbelagte statuer af sig selv. Det hvide marmor er kendetegnende for Asjkhabad, og byen er blevet optaget i Guinness World Records som den by i verden, der har flest bygninger i hvidt marmor.


Dag 9 - Den hvide by med forgyldte statuer

I dag tager vi på byrundtur i Asjkhabad. En af de vigtigste turistattraktioner i Turkmenistan er Uafhængighedsmonumentet. Det er et symbol på landet og monument for uafhængighed. Monumentet er et 118 meter højt spir og bunden af monument er en halvkugle som symboliserer en jurt. Uafhængighedsmonumentet er omgivet af springvand, en forgyldt statue af Niyazov, samt majestætiske statuer af de store herskere og militære ledere, kunstnere og tænkere i Turkmenistan.


Vi ser også Neutralitetsmonumentet, der blev bygget i 1998 efter ordre fra Turkmenistans præsident Saparmurat Niyazov for at fejre landets tradition for neutralitet. På toppen af det 15 meter høje monument er der en guldbelagte statue af Niyazov, der kan dreje rundt, så han altid har ansigtet vendt mod solen.


Turkmenistan er kendt for sine håndvævede tæpper, og nationalflaget symboliserer de forskellige stilarter. Inde i det moderne tæppemuseum ser vi bl.a. verdens største håndvævede tæppe.


Vi ser også Ruhyýet-paladset og præsidentpaladset i kridhvidt marmor og med gyldne kupler. Hvis vi når det, besøger vi også Tolkuchka-basaren, som er en af de mest farverige basarer i Centralasien.


Dag 10 - Hovedstaden i det gamle Partherrige og præsident Niyazovs fødeby

Vi tager nu en udflugt uden for hovedstaden og besøger et andet af de steder, som er på UNESCOs verdensarvliste. Det drejer sig om ruinerne af Nisa, som var en af de første hovedstæder Partherriget. Dette imperium var blandt de mest magtfulde og indflydelsesrige civilisationer i den antikke verden. Partherne var en stormagt i Mellemøsten fra midten af det 3. århundrede f.Kr. til år 224 e.Kr. Riget strakte sig fra Indus til Eufrat.


Vi kommer også forbi Geok-Depe, en fæstning fra det 19. århundrede hvor en særlig blodig kamp fandt sted mellem turkmenerne og russerne i 1881. Vi ser en moské, fæstningsruinerne og en kirkegård.


Inden vi kører tilbage til Asjkhabad, besøger vi Turkmenbashi Ruhy moskéen i Niyazovs hjemby Gypjak. Moskéen er den største i Centralasien og er bygget af Niyazov. Han kaldte sig selv for ”Turkmenbashi”, som betyder alle turkmeneres fader. Ved siden af moskéen ser vi Niyazovs mausoleum.


Dag 11 - Vejen til Mary

Vi sætter kurs mod Mary, som ligger i nærheden af ruinerne af oldtidsbyen Merv. Vi har et par stop undervejs. Først ved Seyit Jemaletdin moskéen, som blev bygget 1446-1447. Det mest enestående ved denne moské er en mosaik over indgangen, som afbilder to drager overfor hinanden. Moskéen blev fuldstændig ødelagt af et jordskælv i 1948. I dag er stedet et meget æret pilgrimssted. Barnløse par bringe ofre i form af børnetøj og babydukker, som hænges op i bittesmå hængekøjer.


Vi kommer også forbi Abiverd, hvor vi ser ruinerne af byen, og et citadel fra det 9. – 13. århundrede. Her har man bl.a. fundet gamle mønter, keramik og smykkegenstande.


Dag 12 – Merv, Silkevejens største knudepunkt

Man mener, at Merv engang var den største by i verden. I det 12. århundrede boede der omkring 200.000 mennesker. Byen var et knudepunkt på Silkevejen og blev betragtet som hovedstad for den østlige islamiske verden. Djengis Klans hære angreb Merv i 1221 og myrdede alle dens indbyggere. Siden da formåede byen ikke at rejse sig igen. I dag er ruinerne af Merv på UNESCOs verdensarvliste.


Fra toppen af Erk Kala, kan vi se byens opdeling i den persiske by, den græske by og Seljuk-byen, hver med sin helt egen historie. Mange af de gamle bymure er blæst over af sand, mens andre ruiner er mere velbevarede. En af de mest imponerende er resterne af slottet Kyz Kala. Vi ser bl.a. også Abdullakhan-Kala, Sultan Sandzhars mausoleum, Yusuf Khamadani moskéen, Kharam-Keshk-slottet, Mohammed ibn-Zeids mausoleum og meget mere. Det bliver en dag hvor vi dykker dybt ned i Silkevejens historie.


Dag 13 – Gennem ørkenen til Bukhara i Usbekistan

I dag kører vi gennem ørkenen tilbage til Usbekistan. Man kan næsten forestille sig, hvordan det har været at ankomme ad denne rute til en af Silkevejens handelsbyer blødt vuggende på ryggen af en kamel, ligesom de svundne tiders karavaneførere. Måske kan man også forestille sig, hvordan en støvsky i horisonten har markeret ankomsten af en af de frygtede hærførere, der med tiden har ført sine hære på erobringstogter gennem ørkenen.


Inden vi tager over grænsen til Usbekistan, holder vi en lille pause i grænsebyen Turkmenabat. Byen ligger ved bredden af den mægtige Amu-Darja-flod, mellem Karakum-ørkenen og de frugtbare sletter i Usbekistan. Byen føles som det geografiske centrum af ingenting. Efter køreturen gennem ørkenen er det noget af en overraskelse at finde en så stor by på så ensomt et sted.


Dag 14 – Fæstningen Arken, moskéer, madrassaer og Bukharas livlige basarer.

Bukhara er den største oaseby i Kyzyl-Kum-ørkenen, som strækker sig fra Aralsøen til Tashkent. Byen var tidligere et selvstændigt emirat og et vigtigt stop på Silkevejen. Den gamle bydel er stadig beboet, og byen er en af de mest stemningsfyldte på Silkevejen. Den er fyldt med gamle gader, overdækkede basarer og hyggelige tehuse. Overalt ses smukke moskéer, madrassaer og mausoleer med iøjefaldende turkise mosaikker. Når man ser de gamle bygninger, forstår man straks, hvorfor byen selvfølgelig er på UNESCOs verdensarvliste.


Bukharas vartegn er den berømte Kalonminaret, der i gamle dage fungerede som vejviser for handelskaravanerne, når de rejste gennem ørkenen. Den blev bygget i år 1127 og er 48 meter høj. Hele vejen op er minareten dækket med 16 bånd i forskellige mønstre. Den kaldes også for ”Dødens Tårn”, da den ikke kun blev brugt til at indkalde til bøn, men også når folk skulle henrettes. De dødsdømte blev bragt til toppen af minareten og blev kastet ud over kanten. Udover Kalonminaretene indeholder Poi-Kalyan-komplekset også en smuk moské. Poi-Kalyan blev bygget i år 713, ødelagt af Djengis Khan og genopbygget i 1121.


Vi besøger også Ark-fæstningen, som nærmest er en hel by med emirens huse, moské, regeringsbygninger, lagerrum, fængsel, henrettelsesplads, harem og tronstol. Ark-fæstningen var symbolet på emirens storhed. Vi ser også Samanid- og Chashma-Ayub-mausolæerne.


Om aftenen er der folkloreshow ved Nodir Devon Begi madrassaen med lokal musik og opvisning i gamle klædedragter.


Dag 15 – Emirernes sommerpalads i Bukhara

I dag besøger vi emirens sommerpalads, Sitorai Mokhi-Khosa, der ligger lidt uden for byen. Emirens sommerpalads blev benyttet af de sidste emirer af Bukhara. Emirens arkitekter havde været i Skt. Petersborg for at lure lidt på zarens byggestil, og sommerpaladset er derfor en blanding af orientalsk og europæisk-russisk stil. Vi besøger også Chor-Bakr nekropolis, som er begravelsesstedet for flere af Bukharas tidligere regenter. I Nashqhbandi-komplekset ligger grundlæggeren af en af de største sufi-muslimske ordener begravet. Det sidste stop på turen i dag er den lille, men kønne Chor Minor-madrassa.


Dag 16 – Kongernes rute gennem Nuratabjergene

De næste par dage holder vi en pause fra de mange turistseværdigheder og tager ud for at opleve lidt landlig idyl og komme tæt på lokalbefolkningen.


Vi forlader Bukhara og kører til landsbyen Nurata for foden af Nurataubjergene, starten på Pamirbjergkæden. Først ser vi fæstningen Nur, som blev grundlagt af Alexander den Store i det 4. århundrede f.Kr. Vi besøger også fredagsmoskéen Djuma.


Derefter spiser vi frokost i en traditional jurt, som er rundt flytbart filttelt med indvendigt selvbærende træskelet.


Her er der mulighed for at få en ridetur på kamel, og vi kan også tage et smut forbi Aidarkulsøen og få os en lille dukkert. Vi overnatter i jurter denne nat – dog under rimelige forhold.


Dag 17 – Fra landlig idyl til den smukke silkevejsby Samarkand

I dag har vi mulighed for at slappe af i landlige omgivelser hos en bondefamilie. Vi følger en familie af etnisk tadsjikere i dens hverdag. De lever af deres lille landbrug, hvor de dyrker grøntsager samt frugt- og valnøddetræer. De har også nogle få geder, kvæg og høns. Vi kan gå en lille tur i området, eller bare slappe på nogle tapchans (en form for udendørs sofaer) i skyggen under et træ.


Hen på eftermiddagen kører vi til et af turens absolutte højdepunkter – den smukke silkevejsby Samarkand.


Dag 18 - Timur Lenks fødeby, Shahrisabz

Timur Lenk er Usbekistans store folkehelt, og i dag skal vi besøge den tidligere herskers fødeby, Shahrisabz. Byen er intet mindre end 2700 år gammel, og dens historiske betydning er stor. Derfor er Shahrisabz også UNESCO-beskyttet ligesom Khiva, Bukhara og Samarkand. Alexander den Store mødte sin hustru, Roxanna, i den antikke by Nautaca, som man mener er identisk med Shahrisabz. Byen er dog mest kendt, fordi Timur Lenk blev født her i 1336. Han skabte et mægtigt imperium, der strakte sig gennem det østlige Syrien, Persien og hele Centralasien til områder, der i dag hører til det vestlige Kina og Indien.


I Shahrisabz besøger vi Timurs sommerpalads, Ak-Sarai, samt Ulug Begs moské, Kok-Gumbaz. Bag Hazreti-Imam-moskéen ser vi et gravkammer, der oprindeligt var tiltænkt Timur. Han endte dog med at blive begravet i et overdådigt gravmæle i Samarkand.


Dag 19 – Silkevejens mystik og skønhed i Samarkand

Intet sted gør Silkevejen mere levende end Samarkand. Under Timurs regeringstid og frem til hans død i 1405 blev Samarkand forvandlet fra en almindelig by bygget af soltørrede mursten til en arkitektonisk pragtby. Hans dynasti levede videre gennem det næste århundrede, og hans barnebarn, Ulug Beg, gjorde Samarkand til et intellektuelt centrum. Der blev bygget storslåede madrassaer - skoler hvor der hovedsageligt blev undervist i islam, men også i forskellige videnskaber som astronomi, matematik, medicin og historie. Særlig astronomien optog Ulugh Beg, og han blev kendt som en af sin samtids dygtigste astronomer.


Vi starter med at se Gur Emir-mausoleet, hvor Timur ligger begravet sammen med flere familiemedlemmer, bl.a. sønnesønnen Ulug Beg. Det er en at de smukkeste bygninger på Silkevejen med en stor azurblå kuppel. Indvendigt er kuplen rigt dekoreret med guld og forskellige blå nuancer, og i loftets mønster indgår både sol og stjerner.

Registanpladsen er det altoverskyggende arkitektoniske højdepunkt i byen. Det er et kompleks, som består af tre madrassaer, der ligger tæt op ad hinanden. Alle tre har flotte azurblå kupler. Der er imponerende høje indgangsportaler og bygninger, der alle er dekoreret med glaserede gule, turkise samt lyse- og mørkeblå mosaikker på en gulbrun baggrund. Portalerne leder ind til madrassaerne, som er toetagers bygninger omkring en gårdhave. Ud mod gårdhaven er der små rum, der har været brugt til værksteder og undervisningslokaler for skolens elever.

En anden af Samarkands arkitektoniske seværdigheder, som vi lægger vejen forbi, er Bibi Khanym-moskéen. Det er Centralasiens største kuppelmoské, som blev opført af Timur Lenk efter hans indiske felttog i 1399. På daværende tidspunkt var det verdens største moské. Vi får også tid til at besøge Siab-basaren, hvor der sælges lokale madvarer, brød og krydderier.


Efter frokost besøger vi et af Usbekistans vigtigste pilgrimssteder, Imam Al Bukharis mausoleum. Imam Al Bukhari var en af Islams store teologer. Herfra fortsætter vi til resterne af Ulug Begs observatorium, som ligger på en bakketop i udkanten af byen. Observatoriet er en stor, cirkelrund bygning, der stod færdigbygget i 1429. Ulug Begs astrologiske beregninger var langt mere præcise end de senere europæiske beregninger, herunder også Tycho Brahes. Han beregnede årets længde med en fejlmargin på blot 58 sekunder, samt jordaksens hældning med en imponerende nøjagtighed. Ulug Begs søn myrdede ham i sit begær efter magt. Observatoriet blev ødelagt, men Ulug Begs observationer overlevede. Resterne af hans fine observatorium blev genopdaget i 1908.


Dag 20 – Samarkands ældste seværdigheder

I dag skal vi spadsere rundt mellem enestående gravmæler i Samarkands dødeby, Shah-i-Zinda. Dette kompleks rummer mere end 20 mosaikdekorerede mausoleer, som er bygget over en periode på 900 år. Shah-i-Zinda betyder ”den levende konges grav”, fordi profeten Muhammeds fætter, Kusam-ibn-Abbas gravmæle findes her. Stedet er derfor et vigtigt mål for mange pilgrimme.


Lige nord for Shah-i-Zinda ligger Afrosiab, og her ser vi den ældste del af Samarkand. Afrosiab var beboet fra år 500 f.Kr. og frem til år 1220 e.Kr. Her besøger vi et museum for udgravningerne af stedet. Vi ser også det sidste hvilested for profeten Daniel i Khodja.


Vi rejser med højhastighedstoget til Tashkent sidst på eftermiddagen. I Tashkent spiser vi afskedsmiddag sammen.


Dag 21 – hjemkomst

Vi flyver hjem midt på eftermiddagen og ankommer i Kastrup om aftenen.


Klik her for at downloade dagsprogrammet

Hvad er inkluderet?

  • Ekspertrejseleder på hele rejsen
  • Lokale guideassistenter
  • Fly
  • Al transport
  • Hotel
  • Fuld pension i Usbekistan og Turkmenistan
  • Drikkepenge til lokalguides og chauffører

Ikke inkluderet

  • Visum. Vi samarbejder med et bureau, der kan hjælpe med dette.

Kort

Oversigtskort


Destinationskort

Turkmenistan - Ashgabad - Niyazov Monumentet

Askjhabat

Det var landets første, nu afdøde, præsident, Saparmurat Niyazov, der stod bag Asjkhabats byplanlægning. Han fyldte hovedstaden med skinnende, hvidt marmor og med en overflod af guldkupler og guldbelagte statuer af sig selv. Det hvide marmor er kendetegnende for Asjkhabat, og byen er blevet optaget i Guinness World Records som den by i verden, der har flest bygninger i hvidt marmor.

Turkmenistan - Darvaza

Darvaza gaskrater

Darvaza gaskrater ligner ikke noget andet sted på jorden. For ca. 40 år siden opdagede man, at der sivede gas ud af klipperne. For at få brændt gassen af, tændte man ild til det. Det brænder endnu. Stedet kaldes også "Porten til Helvede". Det ligner en form for vulkan uden lava.

Turkmenistan - Konye Urgench - View

Konye-Urgench

Konye-Urgench er på UNESCOs verdensarvs liste og var en af handelsbyerne på den nordlige Silkevej. Den var hovedstad i Khorezm regionen, en del af det gamle persiske Achæmenide-dynasti. Den gamle bydel indeholder en række monumenter hovedsageligt fra det 11. til 16. århundrede.

Turkmenistand - Merv - Sultan Sandjar Mosque

Merv

Merv er også på UNESCOs Verdensarvs liste. I det 12. århundrede boede her omkring 200.000 mennesker. Det var et knudepunkt på de nordlige og sydlige ruter af Silkevejen, og blev betragtet, af nogle, som hovedstaden i den østlige islamiske verden.

Turkmenistan - Asjkhabat - National Independence Monument

National Independence Monument

En af de vigtigste turistattraktioner i Turkmenistan er National Independence Monument. Det er et symbol på landet og monument for uafhængighed. Monomentet er et 118 meter højt spir og bunden af monument er en halvkugle som symbolisere en jurt.

Turkmenistan - Ashgabad - Neutrality Arch

Neutrality Monument

Neutrality Monument der blev bygget i 1998 efter ordre fra Turkmenistans præsident Saparmurat Niyazov for at fejre landets officielle holdning neutralitet. På toppen af det 15 meter monument er der en guldbelagte statue af Niyazov, der kan dreje rundt, så han altid har ansigtet vendt mod solen.

Turkmenistan - Nisa - View

Nisa

Nisa, som er på UNESCOs verdensarvsliste, var en af de første hovedstæder Partherriget. Dette imperium var blandt de mest magtfulde og indflydelsesrige civilisationer i den antikke verden. Partherne var en stormagt i Mellemøsten fra midten 3. århundrede f.Kr. til 224 e.Kr, der strakte sig fra Indus til Eufrat.

Turkmenistan - Asjkhabat - Tolkuchka basaren

Tolkuchka basaren

Tolkuchka basaren er et af de mest farverige basarer i Centralasien. Her kan man købe håndknyttede tæpper, autentiske krydderier og andet godt.Du vil møde tusinder af lokale sælgere der handler de bedste ting Turkmenistan har at tilbyde. Basaren er så farverig og dynamisk, at et besøg vil være en oplevelse i sig selv.

Turkmenistan - Gypjak - Turkmenbashi Ruhy Moskeen

Turkmenbashi Ruhy moskeen

Turkmenbashi Ruhy moskeen er placeret i Niyazovs hjemby Gypjak ca. 7 km fra Asjkhabad. Turkmenbashi Ruhy moskeen er den største moské i Centralasien og er bygget af Niyazov. Han kaldte sig selv for ”Turkmenbashi”, som betyder alle turkmeners fader.

Usbekistan - Khiva - Yurt teltlejr

Aidarkul søen

Nær Aidarkul søen overnatter vi i en traditionel jurt, som er et rundt flytbart filttelt med indvendigt selvbærende træskelet. Disse nomadetelte har været anvendt af centralasiatiske nomader gennem generationer, og gør det stadig den dag i dag.

Usbekistan - Ayaz Kala - Fortress

Ayaz Kala

Ayaz Kala består af tre forts bygget mellem det 4. århundrede f.kr. og det 7. århundrede som beskyttelse mod nomader.

Usbekistan - Bukhara - Ark-borgen

Ark-citadellet

Bukharas borg og hjemsted for dens emirer siden år 500.

Usbekistan - Bukhara - City View

Bukhara

En af de smukkeste og mest velbevarede byer på Silkevejen.

Usbekistan - Bukhara - Basar

Bukharas basar

I Bukaras gamle, overdækkede basar kan man finde alt fra silke til vandpiber.

Usbekistan - Bukhara - Chashma-Ayub-mausoleet

Chashma-Ayub-mausoleet

Bygget under Timur Lenks regeringsperiode.

Usbekistan - Bukhara - Chor-Bakr

Chor-Bakr

Chor-Bakr Nekropolis er næsten en hel lille by. Her er flere af Bukharas regenter gennem tiden blevet begravet.

Usbekistan - Bukhara - Emirens sommerpalads

Emirens sommerpalads

Emirens sommerpalads, Sitorai Mokhi-Khosa (de månelignende stjerners palads), lidt uden for byen, er rigt dekoreret i en stil, der blander østlig og vestlig arkitektur.

USbekistan - Bukhara - Lyabi Hauz

Lyabi Hauz

Området omkring en af de få tilbageværende små damme i byen, der i gamle dagen blev brugt til at skaffe drikkevand. Det er et hyggeligt sted med velbevarede gamle huse, hvor der i dag serveres the og kaffe og de lokale ryger en vandpibe.

Usbekistan - Bukhara - Naqshbandi

Naqshbandi

Begravelseskompleks for Baha-ud-Din Naqshband Bukhari (1318–1389). Grundlægger af den sufi-muslimske orden, Naqshbandi.

Usbekistan - Bukhara - Poi-Kalyan

Poi-Kalyan

Et religiøst kompleks indeholdende Kalyan-moskeen, Kalyan-minaretten og Miri Arab-medrassaen.

Usbekistan - Bukhara - Samanid-mausoleet

Samanid-mausoleet

Bygget i det 9. århundrede. Et gravsted for Ismail Smani, en vigtig emir i Samanid-dynastiet.

Usbekistan - Chilpyk - Stilhedstårn

Chilpyk

Et Zoroastrisk begravelsestårn, et såkaldt ”stilhedens tårn” fra det 7. århundrede.

Usbekistan - Khiva - Islom-Hoja Minaret

Islam Khodja-minareten

Byens højeste minaret, der kan ses helt fra ørkenen.

Usbekistan - Khiva - Juma-moskeen

Juma-moskeen

Fredagsmoskeen Juma, holdes oppe af flere hundrede træsøjler fra det 12. til 15. århundrede - alle utroligt fint udskåret med en enorm detaljerigdom.

Usbekistan - Khiva - Kalta Minor

Kalta-Minor-minareten

Den uafsluttede Kalta-Minor-minaret er usædvanlig bred og næsten helt dækket af mosaik-mønstre.

Usbekistan - Khiva - City View

Khiva

En af Silkevejens bedst bevarede byer. Den gamle bydel, Ichan-Kala, er på UNESCO's verdensarvsliste.

Usbekistan - Khiva - Palads

Tash-Hauli-paladset

Khanens "nye" palads fra starten af 1900-tallet har 160 værelser og 5 gårdhaver.

Usbekistan - Khiva - Khurdjum- og Allakuli-Khan-koranskolen

Usbekistan - Khiva - Khurdjum- og Allakuli-Khan-koranskolen

Khurdjum-madrassaen fra 1688 blev restaureret i forbindelse med opførslen af Allakuli-Khan madrassaen.

Usbekistan - Mizdakhan

Mizdakhan nekropolis

Mizdakhan nekropolis tæt ved grænsen til Turkmenistan.

Usbekistan - Moynaq - Aralsøen

Moynac (Aralsøen)

Tilbage i 1960’erne lancerede Sovjetunionen et enormt projekt, som skulle opdyrke den centralasiatiske steppe. Vandet skulle bruges til kunstvanding, og planen var at opdyrke den golde ørken og skabe store bomuldsplantager. Som konsekvens forsvandt tilstrømningen af vand til Aralsøen. Den store fordampning, som er følge af de ørkenagtige forhold i regionen, fik søen til at svinde hastigt ind. Vandet i søen forsvandt, og efterlod byen alene i ørkenen med en lukket fabrik og en kirkegård af fiskerbåde.

Usbekistan - Nukus - Savitsky-museet

Nukus

Byen er hovedstad i den autonome republik Karakalpakstan og hjemsted for Centralasiens største kunstmuseum.

Usbekistan - Samarkand - Afrosiab

Afrosiab

Dette er den ældste del af Samarkand. Afrosiab ligger på et højdedrag lidt nord for den nuværende by. Det var beboet fra 500 f.kr. til 1220.

Usbekistan - Samarkand - Al Bukharis mausoleum

Al Bukharis mausoleum

Imam Al Bukhari var en af Islams store teologer, og hans grav er et af Usbekistans vigtigste pilgrimssteder.

Usbekistan - Samarkand - Bibi Khanym moske

Bibi Kharnum-moskeen

Centralasiens største kuppelmoske. Den blev beordret opført af Timur Lenk efter hans indiske felttog i 1399. Da den stod færdig, var den verdens største Moske.

Usbekistan - Samarkand - Gur Emir

Gur Emir-mausolæet

Gur Emir kan oversættes til ”Kongens grav”, og her ligger Timur Lenk begravet sammen med flere familiemedlemmer, blandt andet astronomen Ulug Beg.

Usbekistan - Samarkand - Registanpladsen

Registan-pladsen

Et godt bud på Centralasiens flotteste plads. Rundt om den ligger tre medrassaer: Ulug Beg, Tilja-Kori og Sher-Dor. Den ældste, Ulug Beg-madressaen, blev bygget mellem 1417 og 1420.

Usbekistan - Samarkand - Shah-e Zinda

Shah-i-Zinda

En gravgade med mere end 20 mausoleer bygget over en periode på 900 år. Shah-i-Zinda betyder ”den levende konges grav”, hvilket er en reference til gadens mest berømte beboer, profeten Muhammeds fætter, Kusam-ibn-Abbas.

Usbekistan - Samarkand - Uleg Beg

Ulug Begs observatorium

Sultanen Ulug Beg beregnede her blandt andet årets længde med en fejlmargin på 58 sekunder, og jordens hældningsgrad med større nøjagtighed end Tycho Brahe.

Usbekistan - Shahrisabz

Shahrisabz

Timur Lenks palads, Ak-Saray-paladset, ligger i hans fødeby Shahrisabz. Byen er på UNESCO's verdensarvsliste.

Usbekistan - Tasjkent - Barak-Khan-medrassaen

Barak-Khan-medrassaen

En del af Khast Imam-komplekset. I Barak-Khan-medrassaen opbevares verdens ældste kendte udgave af koranen.

Usbekistan - Tashkent - Chorsu Basaren

Chorsu-basaren

Tasjkents basaren - overdækket af en stor, blå kuppel.

Usbekistan - Tasjkent - Hazreti-Imam-komplekset

Hazreti-Imam-komplekset

En stor plads omgivet af bygninger med blå og turkise mosaikker, kupler og høje minareter.

Usbekistan - Tasjkent - Kukeldash-medrassaen

Kukeldash-medrassaen

Bygget i det 16. århundrede.

Usbekistan - Toprak Kala

Toprak Kala

Ruinerne af en by bygget mellem det 5. og 1. århundrede f.kr.

Turkmenistan - Ashgabad - Niyazov MonumentetTurkmenistan - AsjkhabatTurkmenistan - Ashkhabad - Fountain ComplexTurkmenistan - DarvazaTurkmenistan - DarvazaTurkmenistan - DarvazaTurkmenistan - Konye Urgench - ViewTurkmenistand - Merv - Sultan Sandjar MosqueTurkmenistan - MervTurkmenistan - MervTurkmenistan - Asjkhabat - National Independence MonumentTurkmenistan - Ashgabad - Monument of independenceTurkmenistan - Ashgabad - Neutrality ArchTurkmenistan - Nisa - ViewTurkmenistan - NisaTurkmenistan - Asjkhabat - Tolkuchka basarenTurkmenistan - Asjkhabat - Tolkuchka basarenTurkmenistan - Gypjak - Turkmenbashi Ruhy MoskeenUsbekistan - Khiva - Yurt teltlejrUsbekistan - YurtUsbekistan - Khiva - Yurt teltlejrUsbekistan - Ayaz Kala - FortressUsbekistan - Ayaz KalaUsbekistan - Ayaz KalaUsbekistan - Bukhara - Ark-borgenUsbekistan - Bukhara - City ViewUsbekistan - Bukhara - BasarUsbekistan - Bukhara - BasarenUsbekistan - Bukhara - Chashma-Ayub-mausoleetUsbekistan - Bukhara - Chor-BakrUsbekistan - Bukhara - Emirens sommerpaladsUSbekistan - Bukhara - Lyabi HauzUsbekistan - Bukhara - Lyabi HauzUsbekistan - Bukhara - NaqshbandiUsbekistan - Bukhara - NaqshbandiUsbekistan - Bukhara - Poi-KalyanUsbekistan - Bukhara - Poi-KalyanUsbekistan - Bukhara - Samanid-mausoleetUsbekistan - Chilpyk - StilhedstårnUsbekistan - Khiva - Islom-Hoja MinaretUsbekistan - Khiva - Juma-moskeenUsbekistan - Khiva - Kalta MinorUsbekistan - Khiva - City ViewUsbekistan - Khiva - PaladsUsbekistan - Khiva - Khurdjum- og Allakuli-Khan-koranskolenUsbekistan - MizdakhanUsbekistan - Moynaq - AralsøenUsbekistan - Moynaq - AralsøenUsbekistan - Moynaq - AralsøenUsbekistan - Nukus - Savitsky-museetUsbekistan - Samarkand - AfrosiabUsbekistan - Samarkand - Al Bukharis mausoleumUsbekistan - Samarkand - Al Bukharis mausoleumUsbekistan - Samarkand - Bibi Khanym moskeUsbekistan - Samarkand - Bibi Kharnum-moskeenUsbekistan - Samarkand - Gur EmirUsbekistan - Samarkand - Guri Amir-mausoleetUsbekistan - Samarkand - Guri Amir-MausoleetUsbekistan - Samarkand - RegistanpladsenUsbekistan - Samarkand - RegistanpladsenUsbekistan - Samarkand - Registanpladsen - Shir Dor-medrassaenUsbekistan - Samarkand - Registanpladsen - Shir Dor-medrassaenUsbekistan - Samarkand - Registanpladsen - Shir Dor-medrassaenUsbekistan - Samarkand - Shah-e ZindaUsbekistan, Samarkand, Shah-e ZindaUsbekistan - Samarkand - Uleg BegUsbekistan - ShahrisabzUsbekistan - ShahrisabzUsbekistan - Tasjkent - Barak-Khan-medrassaenUsbekistan - Tashkent - Chorsu BasarenUsbekistan - Tasjkent - Hazreti-Imam-komplekset Usbekistan - Tasjkent - Hazreti-Imam-kompleksetUsbekistan - Tasjkent - Kukeldash-medrassaenUsbekistan - Toprak Kala

 vores nyhedsbrev


Udfyld formularen til højre og send den ind, så bliver du tilmeldt vores nyhedsbrev.


Vi lover ikke at fylde din indbakke. Nyhedsbrevet bliver cirka sendt ud en gang om måneden - af og til to gange.