Napolis madkultur

Gastronomisk mastodont og moderne heksekedel
Italien - Napoli - Udsigt over byen og Vesuv
Startdato 17. april 2018
Slutdato 24. april 2018
Varighed 8 dage
Rejseledere  Rie Boberg
Pris 12995 kr.
Eneværelsestillæg 1990 kr.
Status Ledige pladser
Bestil rejse

Napolis madkultur

Gastronomisk mastodont og moderne heksekedel

Den bedste måde at forstå Napoli på er gennem ganen. Byens fantastiske kulinariske traditioner er en historie uden ende, en historie der går tilbage til grækerne og eksploderer i mødet med andre kulturer. Napoli har en af verdens mest interessante gastronomiske identiteter, der til tider forveksles med hele den italienske nations. Goethe var dybt betaget af Napoli i 1787, her mere end 200 år senere er der ingen grund til at være mindre fascineret. Byen var Europas 3. største by i 1700- og 1800-tallet efter London og Paris, og har været hovedstad for både spanske og franske imperier.


Napolis beliggenhed har gjort byen til et af de bedste forrådskamre med excellente råvarer fra Vesuvs lavamarker og Middelhavets fiskerigdom. Mens adelen og feudalherrerne spiste sig ihjel, opfandt folket streetfood, som går helt tilbage til 1500-tallet, og nogle af de mest spiste retter i dag, pizza og pasta, så dagens lys. Men Napoli er ikke kun kulinariske traditioner, det er også en moderne heksekedel, hvor mange af Italiens problemer er samlede. Af ilden genopstår heldigvis fugl Føniks og vi skal undersøge om ikke Napoli er på rette kurs. Har byen rettet sig, siden en dommer blev valgt til borgmester? Vi dykker ned i Napolis undergrund, også bogstaveligt – og prøver at forstå, hvorfor napolitanerne er så kreative, både når det gælder kunst og kriminalitet.


Vi skal møde kokke og producenter, vi skal spise streetfood og fine middage, vi skal møde folk, der kan fortælle os om Napolis rolle i fortid og nutid. Vi skal høre napolitansk musik, indbegrebet af byens poetiske åre. En dag tager vi på udflugt til øen Ischia, der ligger en times sejltur ud for Napoli, hvor man ikke levede af fisk, men af kød. Her skal vi spise de berømte hule-kaniner og besøge et uhyggeligt kloster. Vi skal se hvordan den fantastiske ost Provolone Monaco bliver produceret på en udflugt til Vico Equenze, men først og fremmest skal vi rundt i Napolis gader, besøge byens markeder, drikke Kristus vidunderlige tårer fra Vesuv, nyde duften af napolitansk kaffe og spise byens verdensberømte kager. Vi dykker ned i den folkelige overtro, i angsten for skærsilden og metoderne for at skaffe de rigtige lottotal. Turens bliver tilrettelagt sammen med en fuldblods napolitansk kok, en kender af det napolitanske gadekøkken og det franskinspirerede Monzú- køkken.

Dagsprogram:

Dag 1 - Det spanske kvarter

Vi flyver fra Kastrup til Rom og fortsætter derfra med bus til Napoli. Efter ankomsten til vores hotel, der er centralt beliggende i byen, holder vi en uformel samling i hotellets barområde, hvor rejselederen fortæller om tankerne bag rejsen og præsenterer byens historie.


Om aftenen bevæger vi os ind i det nærliggende, folkelige ”Quartieri Spagnoli”, hvor de spanske soldater blev indkvarteret i 1500 tallet. Her skal vi spise på et ligeså folkeligt trattoria, hvor tingene går hurtigt og vi straks møder det karakteristiske livlige Napoli, så vi kan blive fortrolige med ”omgangstonen” i byen.


Dag 2 - Markedet og borgen

Morgensamling på hotellet med oplæg om Napoli.


Et af de mest kendte og folkelige markeder hedder Mercato Pignasecca. Her skal vi se på de råvarer, som er tilgængelige for de napolitanske husmødre. Vi går gennem markedet og op til funiculare-banen Montesanto, som vi tager op til kvarteret Vomero, der ligger højt hævet over byen med udsigt over hele Napoli-bugten.


Vi besøger det imponerende borganlæg Castel Sant’ Elmo, der er grundlagt i 1200-tallet og indgik i aksen af forsvarsværker for byen. Helt op i nyere tid indtil 1970’erne hørte fæstningen under militæret og husede bl.a. et stort fængsel. I dag er det en af byens store seværdigheder, og her findes også kunstudstillingen ”Napoli Novecento” med moderne kunst fra det 20. århundrede. Hver især kan bruge den afsatte tid til det, man har mest lyst til. Bagefter tager vi funicularen ned igen til Pignasecca-kvarteret, hvor vi spiser frokosten i et af Napolis berømteste pizzeriaer: ”Da Attilio”.


Om eftermiddagen slentrer vi gennem kvarterets smalle gader og gyder, så vi orienterer os i forhold til hotellet og vænner os til byens indre. Der bliver også et par timers pause. Først på aftenen går vi en tur i gennem det gamle centrum og ender i et af Napolis ældste kvarterer, decumani kvartererne, som de hed under grækerne, hvor vi skal spise på en litterær café og høre levende napolitansk musik.


Dag 3 - Ost og limoncello i Vico Equense

Efter morgenmaden bliver vi hentet på hotellet af vores chauffør og kørt sydpå i bus til en lille by, der ligger oppe over Vico Equense på Sorrentohalvøen. På vejen ud af byen langs Napolibugten ser vi vulkanen Vesuv trone over hele området.


I Vico Equense skal vi se fremstillingen af Provolone del Monaco, en af Italiens mest berømte oste, som bliver lavet med samme teknik som mozzarella, nemlig ved at strække ostemassen. Ostemagerne har også en lille restaurant, hvor vi vil indtage frokosten. Inden vi kommer så langt, besøger vi den lokale limoncello-fabrik Gioia Luisa, hvor der er mulighed for smagsprøver og for at købe en flaske af den lokale citronlikør m.m.


Midt på eftermiddagen efter frokosten kører bussen os ned ad bjerget igen og tilbage til Napoli – med stop et par steder undervejs for at nyder nogle af Vico Equenses mange udsigtspunkter.


Om aftenen er der tid på egen hånd til at udforske spisestederne i centrum. De der har lyst kan følges med rejselederne til et "Tripperia" i Pignasecca-kvarteret.


Denne aften er der tid på egen hånd. Man kan f.eks. tage i byens legendariske opera Teatro San Carlo.


Dag 4 - Delikatessebutikker

Dagen starter med et møde med en af Napolis fineste specialister i det historiske napolitanske køkken, den legendariske Antonio Tubelli. Han fortæller om baggrunden for ”la cucina napolitana”, det klassiske napolitanske køkken. Vi spiser frokost på stedet.


Ud på eftermiddagen går vi gennem byen, forbi den berømte opera Teatro San Carlo fra 1700-tallet og til det endnu ældre, enorme kongeslot Palazzo Reale, der ligger nær havnemolen. Vi besøger kongeslottet, hvor vi hver især går rundt på egen hånd og også kan nyde parkanlægget ud til Middelhavet. Vi fortsætter til Castel dell’Ovo, hvor Napoli blev grundlagt og går op i den gamle borg.


Om aftenen spiser vi sammen på en Slow Food restaurant, der laver klassisk napolitansk mad.


Dag 5 - Barokke adelspaladser, katakomber og tomater

I dag skal vi besøge et andet af Napolis folkelige kvarterer, nemlig Sanitá-kvarteret. Dagens program står i napolitanernes tro og overtros tegn. Sammen med en guide skal vi gå en tur i bydelen, hvor vi ser de barokke adelspaladser, besøger kirken Basilica di S.M. della Sanità og ser de fascinerende San Gaudiose-katakomber. Bagefter skal vi besøge den meget særprægede kirkegård Cimitero delle Fontanelle og høre mærkelige historier om adopterede kranier, ødelagte bryllupper og lottotal, der bliver sendt fra himlen. Vi spiser i kvarterets lokale trattoria.


Eftermiddagen er til fri disposition, hvor man kan gå ud og opleve andre af Napolis spændende seværdigheder i det gamle centrum, smage lokale delikatesser, gå på marked, café eller blot hvile lidt ud på hotellet.


Om aftenen går vi ud og spiser det moderne napolitanske køkken.


Dag 6 - Ischia-øen

I dag tager vi tidligt fra hotellet ned til havnemolen, hvor vi tager båden til øen Ischia, der ligger ca. 20 km ude i Napolibugten.


Øen Ischia er af vulkansk oprindelse og især kendt for sin kurbadsaktivitet med varmt mineralrigt vand fra den vulkanske undergrund, der blev benyttet allerede i de romerske badeanstalter. Bjerget Monte Epomeo er øens højeste punkt, og vi har kunnet se Ischia fra flere af fastlandets udsigtspunkter.


Vi skal udforske en speciel delikatesse, som Ischia lokalt er kendt for. Vores frokostrestaurant ”Il Focolare” er berømt for at tilberede den berømte hulekanin. Inden vi når så langt vil der blive tid på egen hånd, og her kan man evt. gå ud og besøge det gamle fæstningsanlæg.


Vi sejler tilbage til Napoli sidst på eftermiddagen. Om aftenen går vi på et enoteca/vinudsalg, hvor vi får en vinsmagning af campanske vine og lidt godt at spise.


Dag 7 - Oldhistoriske udgravninger og Zuppa Maritata

Noget af det mest karakteristiske og særegne ved Napoli er, at man inde i den gamle bydel kan gå på gader, der ligger selvsamme sted, som dengang grækerne boede i byen. Og senere også hvor de romerske soldater har marcheret. Dette oldhistoriske aspekt sætter vi nærmere fokus på denne formiddag, hvor vi også kommer ned i udgravningerne ”Scavi di San Lorenzo”, der huser de vigtigste forhistoriske rester af Napolis centrum.


Da vi også er meget tæt på det barokke mesterværk Cristo Velato i Capella Sansevero, finder vi tid til, at man på egen hånd kan besøge kapellet. Under byvandringen kommer vi ind og ser byens berømte gotiske domkirke, Duomo San Gennario, samt den lille gade, der også udenfor landets grænser er kendt for fremstilling af julekrybbefigurer.


Efter byvandringen er der frokost på egen hånd. Vi er midt i det gamle centrum som vrimler med små spisesteder, så der er meget at vælge mellem. Bagefter er der frieftermiddag til at gøre de sidste indkøb eller besøge museer.


Om aftenen spiser vi på den historiske restaurant Umberto, hvor vi får lov til at være med til forberedelse af den berømte påskekage Pastiera. Mens den er i ovnen, spiser vi suppen Maritata, - en ret, som kom til Napoli med spanierne og som har sit navn af ”ægteskabet” mellem grønsager og kød.


Dag 8 - Hjemrejse

Efter morgenmaden på hotellet pakker vi bagagen i bussen og kører igen op til lufthavnen udenfor Rom og flyver hjem til Kastrup Lufthavn.


Klik her for at downloade dagsprogrammet

Hvad er inkluderet?

  • Ekspertrejseleder på hele rejsen
  • Flybilletter
  • Transport
  • Hotel inklusiv morgenmad hver dag
  • 6 frokoster
  • 5 middage

Rejseleder

Rejseleder Rie Boberg

Rie Boberg har boet 30 år i Italien, hvor hun bl.a. var olivenbonde. Hun er cand.mag i italiensk og oversætter italiensk litteratur til dansk og underviser i italiensk på aftenskoler. Hun har rejst Italien tyndt og er en erfaren rejseleder. Både i sine studier og på sine rejser er den italienske madkultur i fokus. Hun er en aktiv del af den italienske græsrodsbevægelse Slow Food, og dette netværk kommer ofte hendes medrejsende til gode. Hun er forfatter til flere bøger om italiensk madkultur og medlem af Danske Madpublicister og Accademia italiana della cucina.

Kort

Oversigtskort


Destinationskort

Italien - Napoli - Santa Maria della Sanità

Basilica di Santa Maria della Sanità

Kirken blev bygget mellem år 1602 til 1613 med arkitektonisk design af Giuseppe Nuvolo.

Italien - Napoli - Castel Dell'ovo

Castel dell’Ovo

Castel dell'Ovo er en berømt borg og den ældste befæstning i Napoli.

Italien - Napoli - Castel Sant’Elmo

Castel Sant’ Elmo

Middelalderfæstningen Sant' Elmo kan spores helt tilbage til 1200-tallet. Fra fæstningen er der den flotteste udsigt over byen og bugten.

Italien - Napoli - cimitero delle fontanelle

Cimitero delle Fontanelle

Fontanelle kirkegård i Napoli er bl.a. kendt for sine mange historier om adopterede kranier og lottotal der bliver sendt fra himlen.

Italien - Napoli - Det Spanske Kvarter

Det Spanske kvarter

Det folkelige kvarter ”Quartieri Spagnoli” (Det Spanske kvarter), er her hvor de spanske soldater blev indkvarteret i 1500-tallet. Her spiser vi på et ligeså folkeligt trattoria.

Italien - Napoli - Domkirken

Domkirken San Gennario

San Gennario er Napolis berømte gotiske domkirke der stod færdig først i det 14. århundrede.

Italien - Napoli - Fiskemarkedet i Pignasecca

Mercato Pignasecca

Markedet Pignasecca byder på råvarer, alt fra fisk til grøntsager til frugt. Det er også i Pignasecca-kvarteret om aftenen, at vi spiser pizza på et af Napoli's mest berømte pizzeriaer: "Da Attilio".

Italien - Napoli - Palazzo Reale

Palazzo Reale

Palazzo Reale er det enorme kongeslot i Napoli. Slottet er i dag huser slottet bl.a. det berømte teater 'Teatro San Carlo', et bibliotek, og et museum.

Italien - Napoli - Sanità -kvarteret

Sanitá-kvarteret

Sanitá-kvarteret byder bl.a. på barokke adelspladser og kirken Basilica di S.M. della Sanità .

Italien - Napoli - Scavi di San Lorenzo

Udgravningerne ”Scavi di San Lorenzo”

Udgravningerne viser os de vigtigste forhistoriske rester af Napolis centrum. Derudover ligger de nær domkirken San Lorenzo.

Italien - Napoli - Vico Equense

Vico Equense

Vico Equense er en lille by syd for Napoli. Byen er bl.a. kendt for fremstillingen af Provolone del Monaco, som er en af Italiens mest berømte oste.

Italien - Napoli - Ischia øen

Øen Ischia

Øen Ischia ligger 20 km. ud fra Napoli og er kendt for sin vulkanske oprindelse. Øen er kendt for sine kurbadsaktiviteter hvor vandet stammer fra den vulkanske undergrund. .

Andre rejser med samme rejseleder

Rejse Syditalien, madkultur og slowlife
Startdato 4. november 2018
Slutdato 12. november 2018
Varighed 9 dage
Pris 14995 kr.
Eneværelsestillæg 1790 kr.
Status Ledige pladser
Bestil rejse
Italien - Napoli - Santa Maria della SanitàItalien - Napoli - Castel Dell'ovoItalien - Napoli - Castel Sant’ElmoItalien - Napoli - cimitero delle fontanelleItalien - Napoli - Det Spanske KvarterItalien - Napoli - Kulinariske oplevelserItalien - Napoli - Kulinariske oplevelser Italien - Napoli - Kulinariske oplevelserItalien - Napoli - DomkirkenItalien - Napoli - Fiskemarkedet i PignaseccaItalien - Napoli - Palazzo RealeItalien - Napoli - Sanità -kvarteretItalien - Napoli - Scavi di San LorenzoItalien - Napoli - Vico EquenseItalien - Napoli - Ischia øen

 vores nyhedsbrev


Udfyld formularen til højre og send den ind, så bliver du tilmeldt vores nyhedsbrev.


Vi lover ikke at fylde din indbakke. Nyhedsbrevet bliver cirka sendt ud en gang om måneden - af og til to gange.