I Polarforskernes fodspor til Tromsø og Svalbard

Tag på rejse til det nordligste nord til isbjørnenes og nordlysets land, og hør om ismarkens pionerer og kampen om Arktis.
Norge - TromsøNorge - Tromsø - IshavskatedralNorge - Tromsø - byoversigtNorge - Tromsø - UdsigtNorge - Svalbard - Tromsø - PolariaNorge - Svalbard - Tromsø - Polaria

I Polarforskernes fodspor til Tromsø og Svalbard

Tag på rejse til det nordligste nord til isbjørnenes og nordlysets land, og hør om ismarkens pionerer og kampen om Arktis.

På denne rejse skal vi til det nordligste sted i verden, hvor der stadig bor mennesker, nemlig Svalbard. Svalbard er et stykke af vores naboland Norge, men for at komme dertil, må man flyve næsten 1000 km nord for Tromsø til toppen af globussen. Klemt inde mellem høje fjelde, glecthere og fjorde lander man i den lille by Longyearbyen, hvor de fleste af Svalbards indbyggere bor.


Disse mennesker lever på mange måder efter naturens premisser. Vintervejret kan være barskt med mange minusgrader og stærke vinde. Uden for byerne er det isbjørnens rige, og derfor er man altid bevæbnede, når man forlader byen. Og byen er ikke mindst præget af klimaforandringer, som giver de største udslag i arktiske områder. Men man forstår hurtigt, hvorfor lokalbefolkningen alligevel vælger at bo så langt mod nord, for tilbagebetalingen fra naturen er også fantastisk – nordlyset danser på hilmen, de sneklædte fjelde forstærker månens lys, og her finder man uberørt natur meget længere end øjet rækker.


Udover at man komme tæt på naturen, byder Svalbard også på en interessant historie. Fra flere århundredes hvalfangst (og medfølgende internationale stridigheder), til anlæggelsen af minebyen Longyearbyen og ikke mindst som udgangspunktet for flere af historiens store polarekspeditioner. Disse imponerende polarekspedisjoner er velbeskrevet både i Tromsøs og Longyearbyens museer. Idag er Svalbard stadig betydningsfuld for polarforskning – måske mere end nogensinde, og på universitetssenteret UNIS i Longyearbyen forskes der på klimaforandringenes betydning i arktiske område og det er her fremtidens polarforskere uddannes.


Svalbard er også helt unik i verden, hvad angår suverænitet. Da Norge i Svalbardtraktaten blev tildelt øgruppen, blev det samtidig slået fast, at andre lande også måtte bosætte dem. Vi kan derfor besøge en stadig fungerede russisk mineby på rejsen – en decideret tidslomme med en Lenin-statue og sovjetiske patriotiske vægmalerier.


På rejsen tager vi også et stop i Tromsø – Nordens Paris, som byen også kaldes. Her skal vi besøge nogen af byens museer, som beskriver disse eventyrlige polarekspedisjoner, og som giver os indblik i noget af den natur, vi måske er heldige at møde på Svalbard. Vi skal også spise middag oppe på fjeldet, og måske er vi heldige at opleve nordlyset danse for os.


Dagsprogram:

Forskel på forår- og efterårstur

Denne tur udbydes både om foråret og om efteråret. Der er forskel på, hvilke turer der er mulige på de forskellige årstider, og programmet er derfor delt op mellem forår og efterår, der hvor det er relevant.


Dag 1 – Tromsø

Formiddagsfly til Tromsø. Tromsø er måske nok områdets hovedby, men man fornemmer klart, at man er kommet til en hyggelig provinsby. Fjorden og bjergene er aldrig langt væk. Står man i et vejkryds, vil man næsten altid kunne se begge dele. Tromsø ligger på øen Tromsøya, men har vokset sig over på fastlandet, så den nu er delt i to.


Efter vi er tjekket ind på vores hotel på Tromsøya, går vi over broen, der munder ud i Ishavskatedralen på den anden bred. Den hvide katedrals trekantede og brudte form og store glasfacade leder tanken hen på et stort isbjerg. Det er et flot syn, særligt om aftenen når den er oplyst.


Efter et besøg i kirken, går vi til gondolbanen, der skal tage os op i bjergene. Herfra er der en imponerende udsigt over hele byen, øen, fjorden og bjergene. Vi tager gondolbanen ned, og går de ca. 2 kilometer gennem byen til vores hotel. På vejen spiser vi en skøn middag. Vi er så højt mod nord, at vi med lidt held også bydes velkommen af nordlys.


Dag 2 – Polarmuseet og Polaria Akvarium

Vi starter dagen med at gå en tur i byen og nyder de mange gamle, farvede træhuse, der stadig er at finde i den centrale del af byen. Vi finder frem til Polarmuseet, som ligger helt ud til havnen, hvor man fra havnepromenaden om morgenen kan stå og kigge på fiskekutterne, der sejler ud. Polarmuseet har udstillinger om fangst, forskning og polarekspeditioner, levendegjort med figurer og udstoppede dyr. Der er også historiske artefakter, bl.a. fra skibet Fram, der blev brugt på flere ekspeditioner til Nordpolen og Grønland, inden Roald Amundsen sejlede det sydpå og som det første menneske nåede Sydpolen.


Vi følger havnen gennem byen langs caféer og butikker. Vi ser Tromsøs anden katedral, en af Norges største trækirker. Efter frokost ser vi Polaria Akvarium, der er udformet som store isblokke, der har skubbet hinanden op på land. Det er en særpræget, men enormt vellykket bygning, og man får næsten lyst til at blive udenfor og betragte den. Polaria har vandtanke i gulv, vægge og loft samt vandtunneler, hvor man kan se arktiske fisk og sæler svømme rundt. Det er en slags polarudgave af Den Blå Planet, og Nordnorges mest populære attraktion. Ved museet ligger også Norges bedst bevarede fangefartøj, MS Polstjerna, der i sin tid fangede omkring 100.000 sæler. (Stedet er desværre lukket på grund af renovation).


Efter museumsbesøget, er resten af dagen fri til at gå en tur i byen på egen hånd.


Dag 3 – Longyearbyen og Svalbard Museum

Ved middagstid flyver vi til Longyearbyen på Svalbard. Selv om vi allerede befinder os på toppen af Europa, 400 kilometer nord for polarcirklen, skal vi flyve en time og fyrre minutter stik nord. På den sidste del af rejsen flyver vi over Svalbards største ø, Spitsbergen, der, som navnet antyder, er dækket af bjergtoppe. Vi passerer den 78. breddegrad, og lander i Longyearbyen, midt på øen. En udstoppet isbjørn byder os velkommen.


Vi tjekker ind på Mary Ann’s Polarrig beliggende i den centrale del af den lille by. Hotellet er bygget i istandsatte barakker, der engang var hjem for byens minearbejdere. Det er stadig et rustikt sted med bad og toilet på gangen, men det er sjovt og hyggeligt at bo her, og det er nok det sted i byen, hvor man bedst får følelsen af, hvordan det har været at leve på Svalbard.


Vi tager på en lille byvandring i området omkring hotellet og ser blandt andet Svalbard Museum, der i flotte rammer giver et godt indblik i Svalbards flora og fauna samt jagt og minedrift i området.


Polarriggen, som vi bor på, fungerer ikke kun som hotel, men er også en af byens bedre restauranter, der serverer henholdsvis arktiske og thai-retter. Her kan det godt anbefales at spise middag. Om foråret er der stadig chance for at se nordlys, så der er god grund til at kigge ud i natten.


Dag 4 – Den russiske mineby Barentsburg

I dag er der tid på egen hånd i Longyearbyen. Vi tilbyder som tilkøb, at man kan tage på en heldagsudflugt til den russiske mineby Barentsburg.


Forårstur

Om vinteren foregår alt transport udenfor byen på snescooter. At tage på snescootersafari ud over Svalbards store vidder er en oplevelse ud over det sædvanlige. Vi følges med bevæbnede guider, så vi er sikre i det tilfælde vi skulle støde på en isbjørn, og vi kan nyde følelsen af frihed, når vi kører afsted mellem bjergene i det store, hvide landskab. Det er virkelig sjovt at suse afsted på en snescooter, og hvis man ikke har lyst til selv at køre, er det også muligt at tage med som passager på en snescooter (forudsat selvfølgelig at der er chauffører nok). !Bemærk at man skal have normalt kørekort for at kunne køre en snescooter.


Efterårstur

Om efteråret er den bedste måde at komme rundt på Svalbard ved at sejle. Vi sejler fra Longyearbyen og ud på Isjorden. Ude på fjorden mærker man roen indfinde sig samtidig med at man virkelig kan anskue den arktiske naturs storhed. På vejen sejler vi forbi Esmarkbreen, som kælver ud i fjorden. Her kan man også være heldig at hilse på sæler, som hviler sig på en isflage. Undervejs på turen bliver der grillet på dækket.


Målet for både forårs- og efterårsturen er kulminebyen Barentsburg – en udpræget russisk by med barakker fra sovjettiden parkeret på kanten af verdenen. Det er et fascinerende og uvirkeligt sted at besøge som turist, og man kan ikke lade være med at blive imponeret over, at der kan leve mennesker her. Få vil nu nok alligevel misunde de 435 fastboende russere og ukrainere, der bor i denne ensomme by.


Hovedattraktionen er byen selv med de gamle barakker med påmalede russiske kirker og kunstværker fra Den Kolde Krig. Vi hilser på statuen af Lenin, og vi ser det lille russisk-ortodokse kapel opført i 1996, der mindes de 140 minearbejdere, der omkom i en flyulykke – en ubeskrivelig tragedie for så lille et samfund.


Der er også en lille restaurant i Barentsburg. Her kan man smage på klassiske russiske retter og selvfølgelig skåle i vodka. Her er også et lille posthus, så man kan sende postkort hjem stemplet i Barentsburg.


Dag 5 – Klimaudfordringer, isgrotter/fossiler og nordlys

Vi starter dagen med at gå en tur i udkanten af byen, hvor vores rejseleder Marie fortæller os om den natur vi ser omkring os og de udfordringer Longyearbyen oplever ved at ligge midt i den aktiske natur. Udover et ekstremvejr med mange minusgrader og stærke vinde, som ofte rammer byen, er den også omgivet af stejle fjeldsider og har flere gange oplevet jordskred. I 2015 blev byen ramt af en lavine, som flyttede flere huse fra deres fundament og som desværre også kostede to personer livet. Dette har præget byen stærk og idag er der omfattende overvågning af lavinefaren, og beboere bliver evakueret flere gange årligt. Longyearbyen er bygget på permafrost, dvs. jord som er permanent frossen. Med stigende temperaturer smelter permafrosten, hvilket giver store udfordringer ift. konstruktion af bygninger. Marie, som er tidligere studerende ved UNIS, vil også fortælle os om noget af den forskning, som der bliver foretaget ved universitetet.


Om eftermiddagen kan man tage med erfarne guider på tur i det nærtliggende område uden for Longyearbyen (tilkøb):

Forårstur

Tag med erfarne guider ud at køre i bæltevogn til nogle af de isgrotter, der dannes naturligt under isbræerne tæt ved Longyearbyen (tilkøb). Vi går kun ind i isgrotter, som det er sikkert at gå ind i. Det er en enestående oplevelse at være under isen og se farvespillet, formationer af istapper og isvæggenes forskellige former hele vejen rundt om sig. Nogle steder skal man dukke sig lidt for at komme frem, mens man andre steder kan komme ind i store sale af is, dannet naturligt af isbræen.


Om aftenen kan de interesserede tage med på nordlyssafari (tilkøb). Der er størst chance for at se nordlys, hvis man kommer lidt uden for byen. Selv om Longyearbyen ikke er nogen stor by, kan dens lys alligevel forstyrre muligheden for at se de smukke lysformationer. Vi kører ud til Camp Barentz som ligger i Adventdalen, her ser vi efter nordlys, hører på fortællinger og spiser middag.

Efterårstur

Tag med på jagt efter fossiler, som vidner om en anden tid på Svalbard. For millioner af år siden var klimaet tropisk, og Svalbard var dækket af skov. Man kan derfor finde mange smukke fossiler af forhistoriske dyr og planter på øerne. Vi skal op til morænen som ligger øverst i Longyeardalen. Vi går sammen med vores guide den lille kilometer op til morænen. Dette kræver gode sko, da vi skal gå i tærrenet. Men vi går i roligt tempo og hjælper hinanden.


Dag 6 – Hundeslædetur og afskedsmiddag

Dagen er fri til at gå tur i Longyearbyen på egen hånd. Byen strækker sig lidt over en kilometer på det bredeste sted, så der er mulighed for at komme lidt omkring. Der er nogle nydelige farvede huse og butikker med mulighed for taxfree indkøb. Skal man have et billede af byens berømte isbjørne-skilt, står det ved den vestlige vej, ude ved havnen.


I dag er det også muligt at tilmelde sig en firetimers hundeslædetur (tilkøb). Dette er en spændende oplevelse både efterår og forår. Selvom man umiddelbart forbinder hundeslædetur med sne, is og vinter, udbydes denne tur faktisk også om efteråret. Her kører man afsted i en vogn med hjul istedet for på en slæde. Dette er en god måde at holde hundene igang hele året, og det er bestemt lige så sjovt, som når man suser henover sneen. På turen kører man igennem et smukt landskab, hvor vi måske er heldige at se noget af Svalbards spændende dyreliv. Det er herligt at opleve farten, og man får et indblik i, hvordan arktiske befolkninger såvel som polarforskere har bevæget sig rundt i denne ellers svært ufremkommelige natur i mange hundrede år. Man kan dog ikke regne med, at hundene gør alt arbejdet, så man skal være klar på at skulle op og løbe lidt ved siden af slæden af og til.


Vi har lidt tid til at optage dagens indtryk, inden vi tager på restaurant Kroa og spiser afskedsmiddag.


Dag 7 – North Pole Expedition Museum og hjemrejse

Om morgen er der mulighed for at gå tur i Longyearbyen på egen hånd eller med gruppen. Mellem universitetet og fjorden finder vi North Pole Expedition Museum (tidligere Spitsbergen Airship Museum), som fortæller historien om de tre luftskibsmissioner mod nordpolen, der havde Svalbard som base. Mest kendt er nok ekspeditionen med luftskibet Norge, der var det første, der nåede Nordpolen. Museet har genstande fra ekspeditionerne og mange flotte billeder, avisforsider og lignende fra dengang.


På vej til lufthavnen kan vi højt oppe på en bjergskråning se en port ind i bjerget. Det er indgangen til Svalbard Global Seed Vault, hvor man vil opbevare op mod 3 millioner forskellige slags plantefrø for at beskytte dem mod atomulykker og plantesygdomme – begravet dybt nede i permafrosten under bjerget. Svalbard blev valgt som lokation for projektet, fordi det ligger så afsides.


Vi flyver fra Longyearbyen først på eftermiddagen og ankommer til København først på aftenen.


Tilkøb

Følgende tilkøb tilbydes på rejsen


Forårstur

 • Snescooterturen til Barentsburg: Pris for chauffør: 3790 kr. (kørekort kræves)
 • Snescooterturen til Barentsburg: Pris for passager: 2490 kr.
 • Isgrottetur i bæltekøretøj: 1290 kr.
 • Nordlyssafari i bæltekøretøj: 1390 kr.
 • Hundeslædetur: 1990 kr.


Efterårstur

 • Sejtur til Barentsburg: 2090 kr.
 • Fossiltur: 790 kr.
 • Hundeslædetur på hjul: 1490 kr.

Tilkøb skal bestilles i god tid før afrejse - gerne i forbindelse med tilmelding af rejsen.


Vigtig information

Så langt mod nord, som vi er på denne rejse, kan vejrguderne spille en større rolle end herhjemme. Vi bliver derfor nødt til at tage forbehold for programændringer som følge af aflysninger eller forsinkelser af fly eller udflugter. Skulle uheldet være ude, vil vi dog gøre vores yderste for at kompensere med alternative overnatningssteder og programpunkter, til vi igen kan vende tilbage til vores oprindelige rejseplan.


Bliver et tilkøb aflyst, og er det ikke muligt at flytte det til en anden dag, vil man selvfølgelig få sine penge retur.


Klik her for at downloade dagsprogrammet

Hvad er inkluderet?

 • Ekspertrejseleder på hele rejsen
 • Flybilletter
 • Al transport
 • Morgenmad hver dag
 • To middage
 • Alle entréer som beskrevet i programmet
 • Drikkepenge

Ikke inkluderet

 • Tilkøbsudflugter fra Longyearbyen som beskrives i programmet: Udflugten til Barentsburg, nordlyssafarien, hundeslædeturen, fossilturen og isgrotteturen.

Kort

Oversigtskort


Destinationskort

Norge - Svalbard - Barentsburg

Barentsburg

Den russiske mineby, der på grund af Svalbardtraktaten godt må ligge på norsk jord. Det er en tidslomme med sovjettiske værmosaikker og en statue af Lenin.

Norge - Barentsburg - Lenin Statue

Lenin statuen

I den russiske by Barentsburg efterlod kulminearbejderne en statue af Lenin.

Norge - Svalbard - Longyearbyen

Longyearbyen

Hovedbyen på Svalbard og verdens nordligste større by. Herfra udgik flere af de store ekspeditioner mod polerne. På svalbard er der grønt om sommeren med midnatssol og hvidt om vinteren med god chance for nordlys.

Norge - Svalbard - North Pole Expedition Museum

North Pole Expedition Museum

Tidligere Spitsbergen Airship Museum. Indeholder historier om tre luftskibs-missioner mod nordpolen.

Norge - Svalbard - Global Seed Vault

Svalbard Global Seed Vault

Et opbevaringssted for op til 3 millioner forskellige frøtyper fra hele verden.

Norge - Tromsø - Ishavskatedral

Ishavskatedral

En kirke i Tromsø, hvis egentlige navn er Tromsdalen Kirke. Den er opført i 1965 af den norske arkitekt Jan Inge Hovig.

Norge - Tromsø - M.S Polstjerna

M.S Polstjerna

Norges bedst bevarede fangerfartøj, der i sin tid har fanget omkring 100.000 sæler.

Norge - Svalbard - Tromsø - Polaria

Polaria

Polaria er et museum for livet i Arktis - en arktisk udgave af Den Blå Planet.

Norge - Svalbard - Tromsø - Polarmuseet

Polarmuseet

Museet fortæller historien om de ekspeditioner, der udgik fra Tromsø.

Norge - Tromsø - byoversigt

Tromsø

Nordnorges største by, beliggende på en ø midt i en fjord. Byen har flere gode museer om det kolde nord.

Norge - Svalbard - BarentsburgNorge - Svalbard - BarentsburgNorge - SvalbardNorge - SvalbardNorge - Barentsburg - Lenin StatueNorge - Svalbard - LongyearbyenNorge - SvalbardNorge - SvalbardNorge - SvalbardNorge - Svalbard - LongyearbyenNorge - SvalbardNorge - SvalbardNorge - SvalbardNorge - SvalbardNorge - SvalbardNorge - SvalbardNorge - SvalbardNorge - SvalbardNorge - Svalbard - GlacierNorge - Svalbard - North Pole Expedition Museum Norge - Svalbard - Global Seed VaultNorge - Tromsø - IshavskatedralNorge - Tromsø - M.S PolstjernaNorge - Svalbard - Tromsø - PolariaNorge - Svalbard - Tromsø - PolariaNorge - Svalbard - Tromsø - PolarmuseetNorge - Svalbard - Tromsø - PolarmuseetNorge - Tromsø - byoversigtNorge - Tromsø - UdsigtNorge - TromsøNorge - Tromsø

 vores nyhedsbrev


Udfyld formularen til højre og send den ind, så bliver du tilmeldt vores nyhedsbrev.


Vi lover ikke at fylde din indbakke. Nyhedsbrevet bliver cirka sendt ud en gang om måneden - af og til to gange.