I Polarforskernes fodspor til Tromsø og Svalbard

Tag på rejse til det nordligste nord til isbjørnenes og nordlysets land, og hør om ismarkens pionerer og kampen om Arktis.
Norge - Tromsø

I Polarforskernes fodspor til Tromsø og Svalbard

Tag på rejse til det nordligste nord til isbjørnenes og nordlysets land, og hør om ismarkens pionerer og kampen om Arktis.

På denne rejse skal vi så langt mod nord som man kan komme, hvor der stadig bor mennesker. Fra Tromsø i kontinentets absolutte nord, tager vi et godt stykke videre nordpå til Svalbard på toppen af globussen. Som det eneste rejsebureau i Danmark tilbyder vi her en fuld pakkerejse med ekspertrejseleder til Svalbard - forhenværende Deadlinevært og landets førende arktisjournalist, Martin Breum. Det er et stykke af vores naboland, Norge, der er så langt fra Danmark, at det er normalt at se nordlys over bjergene eller spejlet i Isfjorden, og hvor man uden for byerne altid har bevæbnede guider med, i tilfælde af at man støder på isbjørne.

Samtidig byder Svalbard på en utrolig interessant historie. Det er herfra, mange polarekspeditioner udgik, hvilket er velbeskrevet i Tromsøs og Longyearbyens museer. Endelig ligner Svalbard ingen andre steder i verden hvad angår suverænitet. Da Norge i Svalbardtraktaten blev tildelt øerne, blev det samtidig slået fast, at andre lande også måtte bosætte dem. Vi kan derfor besøge en stadig fungerende russisk mineby på rejsen – oven i købet en decideret tidslomme med en Lenin-statue og sovjetiske patriotiske vægmalerier.

Dagsprogram:

Dag 1 – Tromsø

Formiddagsfly til Tromsø. Vi tjekker ind på vores hotel beliggende i udkanten af centrum. Herefter går vi en tur i byen og nyder de mange gamle, farvede træhuse, der stadig er at finde i den centrale del af byen. Tromsø er måske nok områdets hovedby, men man fornemmer klart, at man er kommet til en hyggelig provinsby. Fjorden og bjergene er aldrig langt væk. Står man i et vejkryds, vil man næsten altid kunne se begge dele.


Tromsø ligger på øen Tromsøya, men har vokset sig over på fastlandet, så den nu er delt i to. Vi går over broen, der munder ud i Ishavskatedralen på den anden bred. Den hvide katedrals trekantede og brudte form og store glasfacade leder tanken hen på et stort isbjerg. Det er et flot syn, særligt om aftenen når den er oplyst.


Målet for vores gåtur er gondolbanen, der skal tage os op i bjergene. Herfra er der en imponerende udsigt over hele byen, øen, fjorden og bjergene. På bjergets top spiser vi en god velkomstmiddag med smuk udsigt på Restaurant Fjeldstuen. Vi tager gondolbanen ned, inden den lukker kl. 22, og går de ca. 2 kilometer gennem byen til vores hotel. Vi er så højt mod nord, at vi med lidt held også bydes velkommen af nordlys.


Dag 2 – Polarmuseet, Polaria Akvarium

Vi starter dagens byvandring på Polarmuseet. Det ligger helt ud til havnen, hvor man fra havnepromenaden om morgenen kan stå og kigge på fiskekutterne, der sejler ud. Polarmuseet har udstillinger om fangst forskning og polarekspeditioner, levendegjort med figurer og udstoppede dyr. Der er også historiske artefakter, bl.a. fra skibet Fram, der blev brugt på flere ekspeditioner til Nordpolen og Grønland, inden Roald Amundsen sejlede det sydpå og som det første menneske nåede Sydpolen.


Vi følger havnen gennem byen langs caféer og butikker. Vi ser Tromsøs anden katedral, en af Norges største trækirker. Efter frokost ser vi Polaria Akvarium, der er udformet som store isblokke, der har skubbet hinanden op på land. Det er en særpræget, men enormt vellykket bygning, og man får næsten lyst til at blive udenfor og betragte den. Polaria har vandtanke i gulv, vægge og loft samt vandtunneler, hvor man kan se arktiske fisk og sæler svømme rundt. Det er en slags polarudgave af Den Blå Planet, og Nordnorges mest populære attraktion. Ved museet ligger også Norges bedst bevarede fangerfartøj, MS Polstjerna, der i sin tid fangede omkring 100.000 sæler.


Efter museumsbesøget er resten af dagen fri til at gå tur i byen på egen hånd.


Dag 3 – Longyearbyen og Svalbard Museum

Ved middagstid flyver vi til Longyearbyen på Svalbard. Selv om vi allerede befinder os på toppen af Europa, 400 kilometer nord for polarcirklen, skal vi flyve en time og fyrre minutter stik nord. På den sidste del af rejsen flyver vi over Svalbards største ø, Spitsbergen, der, som navnet antyder, er dækket af bjergtoppe - alle dækket til i sne. Vi passerer den 78. breddegrad, og lander i Longyearbyen, midt på øen og ud til Adventfjorden, en sidegren af Isfjorden, der næsten gennemskærer øen. En udstoppet isbjørn byder os velkommen.


Vi tjekker ind på Mary Ann’s Polarrig beliggende i den centrale del af den lille by. Hotellet er bygget i istandsatte barakker, der engang var hjem for byens minearbejdere. Det er stadig et rustikt sted med bad og toilet på gangen, men det er sjovt og hyggeligt at bo her, og det er nok det sted i byen, hvor man bedst får følelsen af hvordan det har været at leve på Svalbard.


Det er vinter, så solen kommer ikke til at stå op, mens vi er her. En god del af dagen har får vi alligevel lys fra den med forskellige blå- og rødlige nuancer. I byen lyser husenes lamper også op. Vi tager på en lille byvandring i området omkring hotellet og ser blandt andet Svalbard Museum, der i flotte rammer giver et godt indblik i Svalbards flora og fauna samt jagt og minedrift i området.


Polarriggen, som vi bor på, fungerer ikke kun som hotel, men er også en af byens bedre restauranter, der serverer henholdsvis arktiske og thai-retter. Her kan det godt anbefales at spise middag. Chancen for at se nordlys er endnu større, nu vi er kommet til Svalbard, så der er god grund til at kigge ud i natten.


Dag 4 – Den russiske mineby Barentsburg

I dag er der tid på egen hånd i Longyearbyen. Vi tilbyder som tilkøb, at man kan tage på en heldagsudflugt på snescooter til den russiske mineby, Barentsburg


At tage på snescootersafari ud over Svalbards store vidder er en oplevelse ud over det sædvanlige. Destinationen er lige så usædvanlig: en russisk by i Norge. I fugleflugtslinje skal vi køre ca. 40 kilometer fra Longyearbyen. Vi følges med bevæbnede vagter, så vi ikke skal frygte at støde på en isbjørn, og vi kan nyde følelsen af frihed, når vi kører afsted mellem bjergene i det store hvide landskab. Derudover er det også virkelig sjovt at suse afsted på en snescooter. Har man ikke lyst til selv at køre, er det dog muligt at tage med som passager på en snescooter.


Målet for vores tur er kulminebyen Barentsburg – en udpræget russisk by med barakker fra sovjettiden parkeret på kanten af verdenen. Byen fremstår slidt, men alligevel er her smukt, når vinterlyset rammer sneen og Isfjorden rigtigt. Det er et fascinerende og uvirkeligt sted at besøge som turist, og man kan ikke lade være med at blive imponeret over, at der kan leve mennesker her. Få vil nu nok alligevel misunde de 435 fastboende russere og ukrainere, der bor i denne ensomme by.


Vi hilser på statuen af Lenin, spiser frokost og begiver os ud i byen. Hovedattraktionen er byen selv med de gamle barakker med påmalede russiske kirker og kunstværker fra Den Kolde Krig samt de sovjetiske statuer og monumenter, og vi tager os tid til at opleve den. Vi ser det lille russisk-ortodokse kapel opført i 1996, der mindes de 140 minearbejdere, der omkom i en flyulykke – en ubeskrivelig tragedie for så lille et samfund.


Vi besøger også Pomor-museet, der har udstillinger om zoologi og de første mennesker, der udforskede Svalbard. Man fryser indvendigt, når man ser det lille, tynde telt, der er udstillet. Hovedattraktionen er et dinosaurusfodspor. For millioner af år siden var klimaet tropisk, og Svalbard var dækket af skov. Man kan derfor finde mange smukke fossiler af forhistoriske dyr og planter på øerne. I dag er Svalbards eneste skov et vægmaleri af en birkeskov i netop Barentsburg. Vi vil gøre vores bedste for også at arrangere et møde med en lokal engelsktalende russer eller ukrainer, der kan fortælle os om, hvordan det er at leve dette usædvanlige sted.


Vi skåler i vodka og har måske allerede vænnet os til, at vi nu er i en russisk by. Man kan nå at se hele byen på et par timer. Her er også et lille posthus, så man kan sende postkort hjem stemplet i Barentsburg.


Vi kører nu tilbage til Longyearbyen på vores snescootere. Hvis omstændighederne tillader det, tager vi en anden og lidt længere rute hjem.


Dag 5 – Hundeslæde, foredrag og nordlyssafari

De der har kørt på snescooter i går vil sætte pris på at slappe lidt af i benene. Det får de lov til, for vi starter dagen med at samles og høre vores rejseleder fortælle om de udfordringer, de arktiske egne står over for i disse år - og hvordan Svalbard i flere generationer har været omstridt territorium.


Vi skal også høre om den diplomatisk kamp om grænserne i Det Arktiske Ocean mellem Rusland, Canada og det danske rigsfællesskab. Klimaforandringerne finder sted i Arktis dobbelt så hurtigt som på resten af kloden, og nye olieeventyr, handelsruter til Kina og militære forviklinger opstår. Vi er så heldige, at Martin Breum er en af Danmarks førende eksperter i disse arktiske dilemmaer. Han har skrevet flere bøger, lavet tv og deltog selv på LOMROG III-ekspeditionen til Nordpolen i 2012, der havde til formål at bevise at havbunden ved Nordpolen hænger sammen med Grønland. Danmark har siden gjort krav på et enormt område af havbunden i Det Arktiske Ocean, der omfatter selve Nordpolen - og som Rusland også har interesser i. Martin Breum er også ekspert på rigsfællesskabet med Færøerne og Grønland, og vi får derfor mulighed for også at blive klogere på forholdet mellem Danmark og Grønland og Færøerne i dag. Der vil være rig mulighed for at stille spørgsmål.


I dag er det også muligt at tilmelde sig en firetimers hundeslædetur i Bolterdalen syd for Longyearbyen (tilkøb). Det er en spændende oplevelse. Man kan dog ikke regne med, at hundene gør alt arbejdet, så man skal være klar på at skulle op og løbe lidt ved siden af slæden af og til.


Sidst på eftermiddagen kan de interesserede tage med på nordlyssafari i et bæltekøretøj. Der er størst chance for at se nordlys, hvis man kommer lidt uden for byen. Selv om Longyearbyen ikke er nogen stor by, kan dens lys alligevel forstyrre muligheden for at se de smukke lysformationer. Det er sikkert og varmt at opholde sig i bæltekøretøjet. Vi kører uden for byen, hvor vi både kan se nordlyset og byens lys i tusmørket.


Dag 6 – Isgrottetur og North Pole Expedition Museum

Om morgenen er der mulighed for sammen med vores erfarne guider at køre i bæltekøretøj ud til nogle af de isgrotter, der dannes naturligt under isbræerne tæt ved Longyearbyen. Vi går kun ind i isgrotter, som det er sikkert at gå ind i. Det er en enestående oplevelse at være under isen og se farvespillet, formationer af istapper og isvæggenes forskellige former hele vejen rundt om sig. Nogle steder skal man dukke sig lidt for at komme frem, mens man andre steder kan komme ind i store sale af is, dannet naturligt af isbræen.


Efter frokost er der byvandring i den centrale del af byen. Mellem universitetet og fjorden finder vi North Pole Expedition Museum (tidligere Spitsbergen Airship Museum), som fortæller historien om de tre luftskibsmissioner mod nordpolen, der havde Svalbard som base. Mest kendt er nok ekspeditionen med luftskibet Norge, der var det første, der nåede Nordpolen. Museet har genstande fra ekspeditionerne og mange flotte billeder, avisforsider og lignende fra dengang.


Vi har lidt tid til at optage dagens indtryk, inden vi tager på restaurant og spiser afskedsmiddag.


Dag 7 – Longyearbyen, hjemrejse

Morgenen er fri til at gå tur i Longyearbyen på egen hånd. Byen strækker sig lidt over en kilometer på det bredeste sted, så der er mulighed for at komme lidt omkring. Der er nogle nydelige farvede huse og butikker med mulighed for taxfree indkøb. Skal man have et billede af byens berømte isbjørne-skilt, står det ved den vestlige vej, ude ved havnen.


På vej til lufthavnen kan vi højt oppe på en bjergskråning se en port ind i bjerget. Det er indgangen til Svalbard Global Seed Vault, hvor man vil opbevare op mod 3 millioner forskellige slags plantefrø for at beskytte dem mod atomulykker og plantesygdomme – begravet dybt nede i permafrosten under bjerget. Svalbard blev valgt som lokation for projektet, fordi det ligger så afsides.


Vi flyver fra Longyearbyen først på eftermiddagen og ankommer i København først på aftenen.


Tilkøb

Følgende tilkøb tilbydes på rejsen


 • Snescooterturen til Barentsburg: Pris for chauffør: 3500 kr. (kørekort kræves)
 • Snescooterturen til Barentsburg: Pris for passager: 2500 kr.
 • Nordlyssafari i bæltekøretøj: 990 kr.
 • Isgrottetur i bæltekøretøj: 990 kr.
 • Hundeslædetur: 1790 kr.


Tilkøb skal bestilles i god tid før afrejse - gerne i forbindelse med køb af rejsen.


Vigtig information

Så langt mod nord, som vi er på denne rejse, kan vejrguderne spille en større rolle end herhjemme. Vi bliver derfor nødt til at tage forbehold for programændringer som følge af aflysninger eller forsinkelser af fly eller udflugter. Skulle uheldet være ude, vil vi dog gøre vores yderste for at kompensere med alternative overnatningssteder og programpunkter, til vi igen kan vende tilbage til vores oprindelige rejseplan.

Bliver et tilkøb aflyst, og er det ikke muligt at flytte det til en anden dag, vil man selvfølgelig få sine penge retur.

Klik her for at downloade dagsprogrammet

Hvad er inkluderet?

 • Ekspertrejseleder på hele rejsen
 • Flybilletter
 • Al transport
 • Morgenmad hver dag
 • En frokost og to middage
 • Alle entréer som beskrevet i programmet
 • Drikkepenge

Ikke inkluderet

 • Udflugter fra Longyearbyen som beskrives i programmet: Udflugten til Barentsburg, nordlyssafarien, hundeslædturen og isgrotteturen.

Kort

Oversigtskort


Destinationskort

Norge - Svalbard - Barentsburg

Barentsburg

Den russiske mineby, der på grund af Svalbardtraktaten godt må ligge på norsk jord. Det er en tidslomme med sovjettiske værmosaikker og en statue af Lenin.

Norge - Barentsburg - Lenin Statue

Lenin statuen

I den russiske by Barentsburg efterlod kulminearbejderne en statue af Lenin.

Norge - Svalbard - Longyearbyen

Longyearbyen

Hovedbyen på Svalbard og verdens nordligste større by. Herfra udgik flere af de store ekspeditioner mod polerne. På svalbard er der grønt om sommeren med midnatssol og hvidt om vinteren med god chance for nordlys.

Norge - Svalbard - North Pole Expedition Museum

North Pole Expedition Museum

Tidligere Spitsbergen Airship Museum. Indeholder historier om tre luftskibs-missioner mod nordpolen.

Norge - Svalbard - Global Seed Vault

Svalbard Global Seed Vault

Et opbevaringssted for op til 3 millioner forskellige frøtyper fra hele verden.

Norge - Tromsø - Ishavskatedral

Ishavskatedral

En kirke i Tromsø, hvis egentlige navn er Tromsdalen Kirke. Den er opført i 1965 af den norske arkitekt Jan Inge Hovig.

Norge - Tromsø - M.S Polstjerna

M.S Polstjerna

Norges bedst bevarede fangerfartøj, der i sin tid har fanget omkring 100.000 sæler.

Norge - Svalbard - Tromsø - Polaria

Polaria

Polaria er et museum for livet i Arktis - en arktisk udgave af Den Blå Planet.

Norge - Svalbard - Tromsø - Polarmuseet

Polarmuseet

Museet fortæller historien om de ekspeditioner, der udgik fra Tromsø.

Norge - Tromsø - byoversigt

Tromsø

Nordnorges største by, beliggende på en ø midt i en fjord. Byen har flere gode museer om det kolde nord.

Norge - Svalbard - BarentsburgNorge - Svalbard - BarentsburgNorge - SvalbardNorge - SvalbardNorge - Barentsburg - Lenin StatueNorge - Svalbard - LongyearbyenNorge - SvalbardNorge - SvalbardNorge - SvalbardNorge - Svalbard - LongyearbyenNorge - SvalbardNorge - SvalbardNorge - SvalbardNorge - SvalbardNorge - SvalbardNorge - SvalbardNorge - SvalbardNorge - SvalbardNorge - Svalbard - GlacierNorge - Svalbard - North Pole Expedition Museum Norge - Svalbard - Global Seed VaultNorge - Tromsø - IshavskatedralNorge - Tromsø - M.S PolstjernaNorge - Svalbard - Tromsø - PolariaNorge - Svalbard - Tromsø - PolariaNorge - Svalbard - Tromsø - PolarmuseetNorge - Svalbard - Tromsø - PolarmuseetNorge - Tromsø - byoversigtNorge - Tromsø - UdsigtNorge - TromsøNorge - Tromsø

 vores nyhedsbrev


Udfyld formularen til højre og send den ind, så bliver du tilmeldt vores nyhedsbrev.


Vi lover ikke at fylde din indbakke. Nyhedsbrevet bliver cirka sendt ud en gang om måneden - af og til to gange.