Natur og befolkning i Tadsjikistan

En rejse gennem et af Centralasiens mest naturskønne lande
Tadsjikistan - Alaudin-søerne

Natur og befolkning i Tadsjikistan

En rejse gennem et af Centralasiens mest naturskønne lande

Tadsjikistan er en overset perle i Centralasien. Landet byder på nogle af verdens mest spektakulære bjergeregioner, som bare venter på at blive udforsket nærmere. Et af de smukkeste områder er Fan-bjergene i den vestlige del af Tadsjikistan. Landskabet med sine frodige dale, omgivet af over 4000 meter høje bjerge, er betagende smukt. Et særligt naturfænomen er de mange smeltevandssøer, der stråler i forskellige farver, fra lyseblåt og turkis til næsten sort.


Under turen vil vi også komme tæt på den lokale befolkning, når vi overnatter i deres private hjem. I antikken dominerede tadsjikerne handlen på Silkevejen, og i modsætning til befolkningerne i de andre centralasiatiske lande er de indoeuropæere, som taler en østiransk dialekt. Deres skik og levemåde adskiller sig derfor markant fra kulturen i nabolandende.


For at få et bedre indblik i Tadsjikistans rige kulturhistorie besøger vi Nationalmuseet i Dusjanbe og ser ruinerne af Panjakent, som også kaldes for Centralasiens Pompeji. Rejsen kræver pionerånd, men til gengæld vil man blive rigt belønnet med helt unikke oplevelser i et land, der ligger meget langt fra alfarvej. Bifrost Rejser er det eneste rejsebureau i Danmark, der udbyder rejser til Fan-bjergene.

Dagsprogram:

Dag 1 - Afrejse

Afrejse fra København.


Dag 2 - Dusjanbe

Ankomst til Dusjanbe, Tadsjikistans hovedstad. I lufthavnen bliver vi mødt af vores lokalguide og buschaufføren, der bringer os til vores centralt beliggende hotel.


Efter et kort hvil på hotellet tager vi på opdagelse i Dusjanbe. Selv om byen tæller ca. en trekvart million indbyggere, er stemningen meget afslappet. Først vil vi se monumenterne, der blev opført efter at landet fik sin uafhængighed i begyndelsen af 1990erne. Der er tale om overdimensionerede pragtbygninger, som står i en skarp kontrast til byens øvrige bygninger. Vi ser også den 165 meter høje flagstang, der i en periode var verdens højeste, og nationalmuseet som formidler et godt indtryk af landets spændende historie.


Senere på eftermiddagen vil der være mulighed for at møde det rigtige liv i byen, når vi besøger en basar. Aftensmad på en traditionel tadsjikisk restaurant.


Dag 3 - Hissar og Dusjanbe

Om morgen kører vil til Hissar ca. 35 kilometer vest for Dusjanbe. Hissar betyder fæstning på arabisk. Stedet har været beboet siden førhistorisk tid, men de fleste bevarede bygningsværker stammer fra den tid, hvor det vestlige Tadsjikistan udgjorde en del af emiratet i Bukhara.


Vi ser indgangsportalen, som er et yndet baggrundsmotiv for fotografier af frisk giftede tadsjikiske brudepar, og det er næsten sikkert, at vi vil møde sådan et på stedet under vores besøg. Stedet omfatter også en moske, en koranskole, et karavanserai og gravmonumentet af Hodja Muhammad Khayvoki. Moskeen siges at være en af de ældste i hele Centralasien, og de tadsjikiske myndigheder har brugt store summer på at give den sit oprindelige udseende tilbage.


Tilbage i Dusjanbe besøger vi sejrsparken, et typisk sovjetisk sted, hvor de faldne soldater fra Anden Verdenskrig mindes. Parken ligger på en høj, hvorfra man har en fin udsigt over hele byen.


Herefter ser vi Det arkæologiske Museum, som huser en kolossalstatue af Buddha i Nirvana. Den viser at den buddhistiske religion en gang har været udbredt i store dele af det sydlige Centralasien.


Hvis tiden tillader det, besøger vi også byens botaniske have, der samtidigt fungerer som et frilandsmuseum, hvor man kan se huse fra de forskellige regioner i Tadsjikistan.


Dag 4 - Dusjanbe – Marguzor

I dag forlader vi Dusjanbe og begynder vores rejse til Fan-bjergene.


I sovjettiden var Fan-bjergene et populært feriemål for alle, der fortrak en aktiv ferie i uspolerede bjergområder frem for at dase på strandene i Jalta og Sotji. I dag er der meget få turister, hvilket betyder, at vi vil have de smukke bjerge næsten for os selv.


På vejen nordpå kører vi igennem frodige dale og gør stop undervejs ved landsbyen Varzob. Dernæst kører vi igennem Anzob-tunnelen, der forbinder de sydlige dele af det vestlige Tadsjikistan med de nordlige dele. På den anden side af tunnelen bliver det alpine landskab endnu mere storslået.


Vi holder flere pauser undervejs, hvor vi vil have mulighed for strække benene og tage billeder af det smukke landskab.


Senere på dagen ankommer vi til landsbyen Marguzor. Vi overnatter i et homestay hos en lokal familie, hvilket vil give os et unikt indblik i det lokale forhold.


Dag 5 - Vandretur til Alaudin-søerne

I dag tager vi på vandretur i den østlige del af Fan-bjergene.


Målet er de turkisblå Alaudin-søer, der ligger i ca. 2800 meters højde. Stien fører igennem et sublimt bjerglandskab, der er både barsk og smukt.


Fra Marguzor følger vi først den grønne floddal, for siden at komme til en højslette omringet af flere mere end 4000 meter høje bjerge. Det højeste bjerg er Tjapdara (5050 m). På højsletten vokser der vild rosmarin, som giver luften et krydret præg. Der findes også århundredegamle enebærbuske, der næsten ligner fuldvoksne træer. Selve søerne er turkisblå, og deres farve står i en skarp kontrast til det omgivende landskab.


Vi overnatter i Marguzor.


Dag 6 - Marguzor – Panjakent

Vi forlader Marguzor og kører til Panjakent.


Den lille provinsby ligger ved Zeravsjan-floden, tæt på grænsen til Usbekistan. Det antikke Panjakent, der tilhørte den sogdiske føderation af handelsbyer i Centralasien, var en vigtig station på silkevejen. Byens ruiner blev udgravet siden 1950’erne og står i dag på UNESCOs tentative liste over verdens kulturarv.


Panjakent var den sidste sogdiske bastion, der forsvarede sig imod araberne i begyndelsen af 700-tallet. Indbyggerne talte en østiransk dialekt, der stadig tales af befolkningen i Jaghnob-dalen i dag. Vægmalerierne fra Panjakent vidner om, at sogderne var zoroastrier ligesom perserne før den arabiske invasion.


Vi besøger udgravningsstedet og Rudaki-museet, hvor der er udstillet enkelte fund fra Panjakent. Om aftenen vil vi smage ”plov”, en lokal specialitet, der er påvirket af det usbekiske køkken.


Dag 7 - Haft Kul

Haft Kul, eller ”de syv søers dal”, er et af de smukkeste vandreområder i Tadsjikistan.


Vi kører fra Panjakent til vores base i dalen, hvor vi vil bo hos en lokal familie. Her vil vi igen have god lejlighed til at se, hvordan landbefolkning i Tadsjikistan lever.


Vi vandrer igennem Sjing-dalen, også kendt som ”den grønne have”. De syv søer, vores mål, har alle forskellige farver, fra næsten sort til strålende lyseblå. Vi holder pauser undervejs, og der er afsat tid til at fotografere det dramatiske og betagende smukke landskab.


Dag 8 - Iskanderkul

Vi står tidligt op og kører tilbage i retningen af Dusjanbe.


På vejen fra Sardova til Iskanderkul kan man se et specielt naturfænomen: bjergene ”ryger”. Det skyldes de underjordiske kulforekomster, der efter sigende har stået i brand i flere århundreder.


Ca. 20 km fra afkørslen til søen fører vejen igennem et område med særlige rødmarmorerede bjerge. Selve søen Iskanderkul er opkaldt efter Aleksander den Store, som erobrede Sogdien og Baktrien. Søen ligger i en højde af 2255 meter, er ca. 70 meter dyb og fem kilometer lang.


På vores gåtur rundt om søen kommer vi forbi et vandfald, som af tadjsikkerne stolt kaldes for Fan-bjergenes Niagara-vandfald.


På den anden side af søen ses ”Aleksanders hue”, et bjerg på 3342 meters højde. Det fungerer som en slags meteorologisk vejrstation. Når bjerget er synligt, bliver det godt vejr, når det er omgivet af skyer, bliver det regnvejr. Ingen tvivl om det.


Dag 9 - Iskanderkul – Dusjanbe

På vejen tilbage til Dusjanbe gør vi flere stop undervejs for at se de forskellige smukke sidedale. I Dusjanbe vil der være tid på egen hånd.


Overnatning på samme hotel som før.


Dag 10 - Romit-dalen

På vores sidste dag i Tadsjikistan besøger vi Romit-dalen, endnu et betagende smukt og uspoleret naturområde, hvor de gamle traditioner er i live.


Vi stopper for at tale med de lokale bønder, for at høre om deres hverdag. Dalen er meget frodig, overdådigt grønt og anderledes end de mere barske egne i Fan-bjergene, som vi har besøgt tidligere på turen.


Vi nyder den afslappede stemning, før vi tager tilbage til Dusjanbe, hvor vi vil spise afskedsmiddag på en traditionel tadsjikisk restaurant.


Dag 11 - Hjemrejse

Transfer til lufthavnen tidligt om morgenen og hjemrejse til Danmark.


Klik her for at downloade dagsprogrammet

Hvad er inkluderet?

  • Ekspertrejseleder på hele rejsen
  • Engelsktalende chauffør/rejselederassistent på udflugterne
  • Flybilletter København-Dushanbe t/r
  • Al transport
  • Overnatning på trestjernede hoteller samt homestays hos tadsjikistanske familier
  • Fuld pension
  • Alle entréer

Kort

Oversigtskort


Destinationskort

Tadsjikistan - Dusjanbe - Den Grønne Bazar

Den grønne bazar

På den grønne bazar er det muligt at købe alt hvad hjertet kan begære af råvarer, kød, krydderier m.m. Det er beliggende tæt på centrum af Dusjanbe.

Tadsjikistan - Dusjanbe

Dusjanbe

Dusjanbe er hovedstaden i Tadsjikistan. Den smukke by ligger for foden af de høje Fann-bjerge og byder på mange seværdigheder.

Tadsjikistan - Dusjanbe - Palace of Nations og Flagstangen

Flagstangen

Beliggende foran Palace of Nations er Flagstangen i Dusjanbe. Den på nuværende tidspunkt andenhøjeste fritstående flagstang med sine 165 meter.

Tadsjikistan - Dusjanbe - National museet

Nationalmuseet

På nationalmuseet i Dusjanbe kan man se alle mulige slags antikviteter. Det er blandt andet også her at "Den sovende Buddha" bliver opbevaret.

Tadsjikistan - Dusjanbe - Rudaki Monumentet

Rudakimonumentet

Rudakimonumentet er placeret et den skønne Rudaki park, hvor monumentet står omringet af parkens smukke blomster.

Tadsjikistan - Dusjanbe - Sonomi monumentet

Sonomimonumentet

Somonimonumentet er en prægtig statue af Ismoil Somoni.

Tadsjikistan - Allauddin-søerne

Alauddinsøerne

Alauddinsøerne er nogle smukke søer, der ligger tæt ved Fann-bjergene.

Tadsjikistan - De syv søer

De syv søer

De syv søer beliggende i Fann-bjergene, er alle unikke i deres udseende. De varierer i størrelse og facon, og endda i farver, hvilket kan skifte alt efter vejret og lyset.

Tadsjikistan - Fann Bjergene

Fann-bjergene

Fann-bjergene er en række bjerge der ligger i det vestlige Tadsjikistan. I forbindelse med bjergene ligger der flere bjergsøer, der bidrager til det i forvejen utroligt smukke sted at tage på vandring.

Tadsjikistan - Fann bjergene - Iskanderkul

Iskanderkul

Iskanderkul eller "Alexsander søen", opkaldt efter Alexander den store, er beliggende i de høje Fann-bjerge.

Tadsjikistan - Romitkløften

Romit kløften

Romit kløften ligger omgivet af de høje Fann-bjerge. Nede i kløften ligger byen Romit.

Tadsjikistan - Romit nationalpark

Romit nationalpark

Romit nationalpark ligger oppe i de høje Fann-bjerge.

Tadsjikistan - Det gamle Penjikents ruiner

Penjikent ruinerne

Penjikent ruinerne, der går under navnet Centralasiens Pompeji er en gammel ruin by hvor man stadig kan se hvor husene har ligget.

Tadsjikistan - Hjemmebesøg

Homestay

I Fan-bjergene vil gæsterne overnatte hos en tadsjikistansk familie, et såkaldt homestay, hvor man kommer tæt på kulturen og befolkningen.

Tadsjikistan - Varzobdalen

Varzobdalen

Varzobdalen eller "de syv broers dal" er en dal der ligger mellem Dusjanbe og Fann-bjergene. Den er kendetegnet ved at have de syv broer der leder over Varzobfloden der løber igennem dalen.

Tadsjikistan - Dusjanbe - Den Grønne BazarTadsjikistan - DusjanbeTadsjikistan - Dusjanbe - Palace of Nations og Flagstangen Tadsjikistan - Dusjanbe - National museet Tadsjikistan - Dusjanbe - National museet - Den sovende BuddhaTadsjikistan - Dusjanbe - Rudaki MonumentetTadsjikistan - Dusjanbe - Sonomi monumentet Tadsjikistan - Allauddin-søerneTadsjikistan - De syv søerTadsjikistan - Fann Bjergene Tadsjikistan - Fann bjergene - IskanderkulTadsjikistan - RomitkløftenTadsjikistan - Romit nationalparkTadsjikistan - Det gamle Penjikents ruinerTadsjikistan - Hjemmebesøg Tadsjikistan - Varzobdalen

 vores nyhedsbrev


Udfyld formularen til højre og send den ind, så bliver du tilmeldt vores nyhedsbrev.


Vi lover ikke at fylde din indbakke. Nyhedsbrevet bliver cirka sendt ud en gang om måneden - af og til to gange.