Nordengland fra kyst til kyst

En rejse gennem Englands historiske byer og smukke landskaber
England - York - Rievaulx
Startdato 3. september 2019
Slutdato 13. september 2019
Varighed 11 dage
Rejseledere  Niels Lindvig
Pris 16995 kr.
Eneværelsestillæg 2990 kr.
Status Ledige pladser
Bestil rejse

Nordengland fra kyst til kyst

En rejse gennem Englands historiske byer og smukke landskaber

Nordengland byder på nogle af landets mest interessante historiske byer, storslåede landskaber og smukke godser. Liverpool er Englands mest irske by. Den er præget af århundreders indvandring fra naboøen og berømt for bysbørnene The Beatles. Konkurrenten Manchester var den originale industriby og engang det største centrum for forarbejdning i verden. Den slags glemmer en by ikke, og slet ikke Manchester, som har udstillet det hele, det foragtelige og elendige som det smukke og fremsynede i nogle af verdens mest fabelagtige museer og samlinger. Manchester har brugt sin fortid til at skabe sin nutid. Byen af i dag er et miskmask af gammelt og nyt; af industri og kreativitet. Den er blevet en model for den postindustrielle storby, ligesom den var model for den industrielle storby engang. Fortid og fremtid vejet op og lige til at gribe fat om.


Vi rejser østover mod York, og det er en rejse gennem både den britiske historie og vores egen. Mere end 1900 års historie er indmuret i Yorks gamle mure. Romerne byggede byen i år 71, og vikingerne indtog den i 866. Intet andet sted i England har en historie helt så ekstraordinær, som York har. Og Yorks lange og rige historie er bogstaveligt talt vævet ind i byen den dag i dag. En bymur fra 1200-tallet omkranser et spindelvæv af snævre gyder og stræder. Vi er slutter af længere mod nord i Newcastle. Her får vi bl.a. historien om Newcastle som de danske søfolks adopterede ’hjemby’ under Anden Verdenskrig.


Undervejs på turen nyder vi det smukke engelske landskab og ser de historiske seværdigheder på vores vej. Vi besøger de fantastiske herregårde og de resterne af den romerske mur, der holdt skotterne på afstand.


Rejsen ledes af Niels Lindvig, der i mange år har boet og arbejdet i Storbritannien. Undervejs mødes vi med en eller flere af hans bekendte, der hjælper til med at give os et levende billede af byen og landet.

Dagsprogram:

Dag 1 – Manchester og verdenshistorien

Direkte morgenfly til Manchester. Vi kører ind til vores hotel i byen og tjekker ind. Herefter tager vi på vores første byvandring med fokus på de store historiske strømninger, der begyndte i byen. Manchester var nemlig arnested for både arbejderklassens og kvindernes rettigheder.


Det var i Manchester, at de to herrer, Marx og Engells, lavede det kommunistiske manifest. Vi skal på vores tur rundt i byen se nogle af de steder, hvor de holdt til. Kommunismen opstod jo på grund af industriarbejdernes dårlige kår, og relationen til Manchester som (forhenværende) industriby er allestedsnærværende.


Over for det nye National Football Museum – hvor ellers hvis ikke i Manchester - ligger domkirken fra 1215 og Chetham’s Library fra 1600-tallet. Vi besøger først Chetham’s Library – Storbritanniens ældste offentlige bibliotek. Fantastisk smukt i sig selv, men det var også her, at Engels og Marx, forfærdede over arbejderfamiliernes vilkår i industrirevolutionen, forfattede Det kommunistiske Manifest.


Vi kommer også forbi den victoriansk gotiske Town Hall på Albert Square gnubber skuldre med det nye Central Library. Town Hall oplever i øvrigt et rend af skuespillere og filmhold, fordi den bruges som erstatning for parlamentet i Westminster, hvor der ikke gives adgang for den slags udskejelser. Om aftenen spiser vi velkomstmiddag sammen.


Dag 2 – Byudvikling, kvindekamp og demokrati

Endelig besøger vi Victoria Baths, en fabelagtig badeanstalt fra omkring 1900. Vi skal ikke bade, blot beundre bygningen og dens udsmykning. Vandpaladset tjente Manchesters borgere i 87 år, og det afstedkom voldsomme protester, da man ville nedlægge det op mod årtusindskiftet. I dag er det et kulturcenter og fortsat under restaurering.


Vi hører også om suffragetterne og den hårde kvindekamp. Kvinderne i familien Pankhurst stod forrest og led hårdt i kampen for ligestilling, som de vandt. Vi besøger Pankhurstkvindernes hjem.


Eftermiddagen bruges i Castlefield med den gamle by omkring kanalerne med smukke lagerbygninger fra industrirevolutionens tid. Castlefields historie rækker helt tilbage til romerne og år 79, og man kan også finde romerske borgruiner her.Bydelens største attraktion er Museum of Science and Industry, MOSI. Manchester var hjemsted for et hav af opfindelser og tendenser lige fra atomteori (1803) over vegetarianisme (1809), den første passagerjernbane (1830) og den første computer, 'Baby' (1948) til den første undervandsbåd (1878). Verdens tyndeste materiale er også skabt i Manchester (2004). Manchester var den industrielle revolutions hjerte. Der er ikke det, som Manchester ikke var og er først med i verden, og det er alt sammen fortalt i MOSI, en af kæmpebyens største attraktioner. Museet har passende til huse i den fredede bygning, som var verdens første passagerjernbanes station, Liverpool Road station, med de originale Liverpool & Manchester jernbanespor. Oven i hatten huser museet også et rumgalleri.


Omkring bydelen Castlefield med de imponerende gamle røde industrimøller, som er gjort til beboelse, finder vi også People’s History Museum. Museet fortæller historien om den 200-årige march frem mod britisk demokrati.


Dag 3 – Konkurrenten Liverpool

I dag tager vi på endagstur til nabobyen Liverpool med toget, som var verdens første intercity jernbane. Den åbnede mellem Manchester og Liverpool i 1830. Liverpool kaldes også Irlands anden hovedstad eller Irlands virkelige hovedstad. Det anslås, at tre fjerdedele af befolkningen har irske rødder ligesom alle fire Beatler. Undervejs hører vi om den irske historie. Irlands historie er i mangt og meget også Liverpools historie på godt og ondt. Liverpool er en fattig by men også en port til verden.


I Liverpool ser vi indsejlingsanlægget ved Mersey. Havneområdet med de røde pakhuse er i dag totalt forandret. Liverpool ønskede ikke konkurrence fra Manchester, men endte med at få det, da Manchester Ship Canal blev bygget. Det gjorde den for at sikre, at oceangående skibe kunne komme direkte til Manchester og undgå de blodige skatter, som havnen i Liverpool og jernbanerne ellers opkrævede.


Vi kan opleve Liverpool fra flodsiden fra Merseyside Ferries, mens vi husker Gerry & The Pacemakers og deres Ferry Cross the Mersey. Vi hopper på en af turistbådene, der sejler langs byens havnefront.


Fra havnen tager vi ind til byens historiske centrum. Vi går i The Beatles’ fodspor fra the ’Beatles Story’ in the Albert Dock over Cavern Club i Mathew Street med et kig på luksushotellet A Hard Days Night.


Vi tager toget tilbage til Manchester sidst på eftermiddagen.


Dag 4 – Museer for fodbold og krig

Vi besøger Englands nationale fodboldmuseum, der som nævnt ligger i Manchester. Det er der er god grund til. I forvejen valfarter folk fra hele kloden til Manchester for at følge byens to fodboldhold, Manchester United og Manchester City. Fodbold er en stor del af Manchesters DNA. Børn får medlemskaber i fødselsgave. Hvis ikke Manchester skulle huse det nationale museum for den sport, som blev opfundet i Storbritannien, hvilken by skulle så?


Vi tager ud til Salford Quays, hvor de oceangående skibe lagde til engang, men som i dag er lavet om til et boligkvarter. Manchester var - skønt ikke ved havet og til trods for konkurrencen fra Liverpool - den fjerde største havn i Storbritannien. Manchester har ikke naturlige anlæg for at være en stor havneby. Men Salford Docks, som i 1894 blev indviet af dronning Victoria herself blev helt afgørende for byens industrirevolution og dens succes.


Dokområdet begyndte at forfalde efter Anden Verdenskrig, men blev for få år siden det største og mest ambitiøse genopbygningsprojekt i Det forenede Kongedømme. I dag har moderne arkitektur blandet sig i Salford Quays.
The Imperial War Museum North (bygget af Daniel Libeskind) er en forunderlig konstruktion. Et krigsmuseum, som - i modsætning til andre - fortæller os, at krig er et helvede. Museet er designet som en klode sønderrevet af krig, og som ikke har en ret vinkel i sig.


Dag 5 – Nordenglands landskaber

Vi kører nu mod øst til middelalderbyen York. På vejen stopper vi ved Temple Newsam House, et af de smukke palæer, der pryder det engelske landskab. Det er et af de mest imponerende herskabshjem i landet.


Efter ankomst besøger vi Det nationale Jernbanemuseum. Det er det største af slagsen i hele verden med flere end 100 lokomotiver. Det er så storartet udstillet og pakket med interessante ting, at selv folk, som ikke er i nærheden af at falde i svime over et damplokomotiv på vej ind i en tunnel, vil blive betaget.


Vi kommer til at se York fra oven og fra neden. Som en første oplevelse skal vi dog se den fra den vinkel vores forfædre først så den, nemlig fra floden Ouse, som vikingerne kom ad, da de erobrede den.


Dag 6 – Middelalderbyen York

Vi starter dagen på Yorkshire Museum. Det meste af det ældgamle York er skjult under middelalderbyen. Derfor er museet uomgængeligt, hvis man vil forstå, hvordan det gamle romerske York, Eboracum, tog sig ud. Samtidig er der fremragende udstillinger om vikingernes York og middelalderbyen.


Andet stop på ruten er den store bymur, der omkranser Yorks gamle by. Bymuren følger den gamle romerske afgrænsning af byen. Undervejs passeres de flotte byporte. Porten Walmgate Bar har Englands eneste intakte portbefæstning. Monk Bar har Englands bedst bevarede og eneste fungerende gitterport. Her ligger også Richard III Museum, som fortæller om de myrdede prinser i Tower of London, og som opfordrer besøgende til at vurdere, om deres onkel Richard III dræbte dem. Ved Micklegate Bar ligger et museum, der fortæller bymurens historie og om the Wars of the Roses.


Eftermiddagen bruges i den gamle middelalderby. Vi ser bl.a. gaden The Shambles. Navnet stammer fra saxernes gamle ord for slagtehus. I 1826 var der hele 26 slagtere i den snævre gade. De er alle væk nu, men de vidunderlige Tudor-huse, som næsten når sammen over gaden, gør den til en af de mest farverige og enestående i Storbritannien. Af samme grund meget populær blandt alverdens turister.


Yorks gamle historie fortælles undervejs i de gamle gader (gates) i byens centrum på den ene bred af Ouse-floden.


Dag 7 - Vikingernes by

Vi besøger Jorvik Viking Centre, som er en rekonstruktion af en gammel vikingebeboelse dybt under dagens gadeniveau. Den er skabt på præcis det sted, hvor beboelserne er udgravet i Jorvik (York). Med figurer, lyde og lugte fra dagligdagen i vikingernes York. Grisestien, fiskemarkedet, de udendørs lokummer – det hele! Lær vikingernes dagligdag i York at kende.


Herefter ser vi Clifford’s Tower; resterne af York Castle. Der er ikke meget tilbage af borgen bortset fra dette særprægede tårn bygget på slotsgrunden, efter at det oprindelige tårn blev ødelagt i 1190 under antijødiske optøjer. En vred pøbel tvang 150 jøder ind i tårnet, hvor staklerne tog deres egne liv. Der er ikke så meget at se i tårnet, men udsigten over byen er fremragende.


Vi besøger nu katedralen, York Minster, den største middelalderdomkirke i hele Nordeuropa og en af verdens smukkeste gotiske bygninger. Den er sæde for ærkebiskoppen af York, Primate of England og næstvigtigst efter Canterbury, sæde for Primate of all England. Der er adgang til krypten under kirken og tårnet over. De 272 trin kan være møjsomme, men udsigten over York ubeskrivelig på en god dag.


Vi besøger også York Castle Museum, som er en overraskende oplevelse blandt meget andet med en livagtig tur igennem en gade i victorianske York.


Dag 8 – Yorkshires godser og landskaber

I dag tager vi på dagtur til Yorkshire, et af Englands smukkeste landskaber. Vi besøger Castle Howard, et verdensberømt Yorkshiregods - kendt af mange fra TV-serien ‘Gensyn med Brideshead’. Herfra går turen til det fantastiske sceneri i naturparken North Yorkshire Moors samt en række af Yorkshires fascinerende landsbyer og landskaber. Vi besøger markedsbyen Helmsley og ruinerne fra Rievaulx-klosteret undervejs.


Dag 9 – Durham Castle, North Pennines og Hadrian’s Wall

Vi kører nu mod nord og byen Newcastle ved østkysten. På vejen stopper vi ved nogle af Nordenglands største seværdigheder.


I slutningen af det 10. århundrede flygtede munke ind i landet fra øen Lindisfarne, der var udsat for angreb fra vikingerne. De bosatte sig i det område, der nu er byen Durham. I dag er både byens borg og katedral på UNESCOs verdensarvliste. Det er nogle smukke og rigt udsmykkede bygninger, der samtidig er placeret i det flotteste landskab. Katedralen er en af de største normanniske bygninger i England. Vi ser katedralen og borgen. Muligvis bliver det kun et kort stop ved slottet, hvor vi ser det udefra.


Derfra ind over det vidunderligt smukke og North Pennines. Hvis man har et indre billede af Yorkshire som vildt landskab med hede og vidder og udsigt gennem- og over dalene, ja, så stammer det herfra.


Landskabet er helt overdådigt på vejen op til Hadrians Mur, som vi besøger og følger med en række stop hele vejen ind til Newcastle, hvor vi ankommer sidst på eftermiddagen og indkvarteres.


Dag 10 – Newcastle

Newcastle er bl.a. kendt for sine syv smukke broer over Tyne-floden. Den første bro blev opført af romerne, og den seneste Gateshead Millenium Bridge i 2001. En vippebro – og kombineret gang- og cykelbro. Victoria Tunnel under Tynefloden blev skabt omkring 1840 til fragt af kul.


Romerne anlagde beboelse som de første, men blev udviklet af Wilhelm Erobrerens ældste søn. Newcastle opnåede allerede i 1500-tallet monopol på udskibning af kul og blev således etableret som storby.


Newcastle er det nordøstlige Englands centrum, med et rigt kulturliv og en fanatisk fodboldkultur, som netop har fået et boost med holdets – the magpies – genoprykning til Premier League. Stadion ligger smukkere end de fleste i England – og endda lige durk midt i byen.


Newcastle var under Den anden Verdenskrig ’moderby’ for danske søfolk og danskere i britisk krigstjeneste. Dette og mere vil vores lokale guide, lektor H.C. Andersen (ja, såmænd) fortælle om undervejs.


Vi skal på flodsejlads for at tage broerne og byen i øjesyn derfra. Vi skal i kirken, hvor danskernes tilknytning fortsat mindes. Vi skal forbi mindesmærket for Earl Grey, og op til stadion. Vi skal nå at se romernes imponerende efterladenskaber. Blandt meget andet.


Vi ser også Victoria Tunnels under byen, der siden 1824 bl.a. har været brugt til transport af kul til havnen og som sikkerhedsrum under krigen. Vi spiser middag sammen om aftenen.


Dag 11 – Hjemrejse

Der er lidt tid på egen hånd om morgenen, inden vi køres til lufthavnen. Vores direkte fly til København letter omkring kl. halv to.


Klik her for at downloade dagsprogrammet

Hvad er inkluderet?

  • Fly København-Manchester og Newcastle-København
  • Ekspertrejseleder på hele rejsen
  • Hotel med morgenmad
  • tre frokoster og to middage
  • Al transport (mindre byvandringer foregår til fods, og i Manchester vil vi et par gange tage en lokal bus)
  • Alle entréer

Rejseleder

Rejseleder Niels Lindvig

Niels Lindvig er journalist og har fulgt international politik og kultur for DR i mere end 30 år, hvor han har været medlem af redaktionen på Udefra og Orientering og studievært på Orientering Søndag.

Skønt Niels tjente sine sporer i Afrika og Asien, er han især kendt for sin brede og dybe indsigt i Latinamerika, USA og De britiske Øer. Latinamerika har siden 1970erne trukket i ham. Han har besøgt hele kontinentet og boet i en række af landene bl.a. Colombia, Chile og især Argentina.

De britiske Øer har dog altid haft en helt særlig og stor plads hos Niels Lindvig. I mere end et årti sad han som eneste internationale deltager i British Irish Interparliamentary Body, som fulgte og støttede fredsprocessen i Nordirland. Især har det gamle indre imperiums gradvise opbrud optaget ham. Fra Irlands blodige løsrivelse og Nordirlands tilblivelse over nationalparlamenternes opståen i Skotland og Wales i 1990erne til det stadigt mere højlydte skotske krav om selvstændighed. Niels Lindvig opholder sig hvert år i såvel Irland som UK adskillige gange.

Kort

Oversigtskort


Destinationskort

England - Manchester - Castlefield

Castlefield

Castlefield er et område i Manchester med en blanding af gammelt og nyt, og ligger i sammenhæng med floden Irwell.

England - Manchester - Chetham’s Bibliotek

Chetham's bibliotek

Biblioteket er det ældste offentlige bibliotek i engelsktalende lande. Dens smukke udsmykning, kollektion af bøger og atmosfære vil efterlade dig målløs.

England - Manchester - Fodboldmuseet

Fodboldmuseet

Fodboldmuseet i Manchester har en bred samling af kollektioner og et indlevende indblik i fodboldens verden.

England - Manchester - Imperial War Museum

Imperial War Museum

Dette museum er designet til at vise hvor slem krig kan være, og hvordan krig påvirker folks liv.

England - Manchester - Pankhurst Centre

Pankhurst Centre

Pankhurst museet fungerer som et hjemsted for hyldest af Pankhurst familien og man hører også om den spændende historie om Saffragette bevægelsen som Emmeline og Christabel Pankhurst var fortalere og aktivister for.

England - Manchester - People’s History Museum

People’s History Museum

Dette museum bringer dig tæt på en forståelse af politikkerne og kampen for arbejdsrettigheder der har eksisteret i England gennem tiden

England - Manchester - Manchester Town Hall

Rådhuset

Rådhuset er bygget i victoriansk gotisk stil i 1868 og åbnede i 1877.

England - Manchester - Salford Quays

Salford Quays

Salford Quays er et havneområde, her blev Salford Docks indviet af Dronning Victoria i 1894.

England - Manchester - Victoria Badene

Victoria Badene

Victoria Badene åbnede i 1906 og fungerede som en oase for svømning og afslapning. Efter lukning af badene i 1990erne blev bygningen fredet og fungerer bygningen i dag som en kulturattraktion.

England - Manchester - Museum of Science & Industry

Videnskab og industri museet

Manchester er en by med en revolutionerende industri historie, og denne kan du opleve og høre om på dette museum der er rig på kollektioner og gallerier.

England - Newcastle - Katedralen i byen

Newcastle

Newcastle ligger ved siden af floden Tyne, og er også kendt som Newcastle-Upon-Tyne. Danske søfolk under anden verdenskrig adopterede Newcastle som deres 'hjemby'.

England - York - Bymuren

Bymuren i York

Denne port er den eneste i England som stadig har en intakt portbefæstning.

England - York - Castle Howard

Castle Howard

Castle Howard fungerede som en privat bolig i over 300 år for Carlisle-grenen i Howard slægten.

England - York - Clifford's Tower

Clifford's Tower

Clifford's Tower ruinerne er hvad der er tilbage af York Castle

England - York - North Yorkshire moors

De nordlige Yorkshire moser

Vi skal se det smukke landskab og moserne i Yorkshire, samt en håndfuld forskellige landsbyer.

England - York - Jernebanemuseum

Det Nationale Jernbanemuseum

Dette museum rummer en stor og spændende samling af Englands nationale jernbanekollektion.

England - York - Floden Ouse

Floden Ouse

Floden Ouse, som hænger sammen og er en forlængelse af floden Ure, gør det til den sjette længste flod der løber i England.

England - Yorkshire - Helmsley

Helmsley

Helmsley er en markedsby der ligger i det nordlige Yorkshire landskab.

England - York - Micklegate bar og museum

Micklegate bar og museum

Sydlige gate i York som stammer fra Middelalderen.

England - York - Monk bar og Richard III Museum

Monk bar og museum

Af alle gates i York, er dette den største. Det er også den eneste i byen der har en fungerende gitterport. I den højeste af de fire murhuse ligger museet.

England - York - Rievaulx

Rievaulx kloster

Ruinerne er fra et gammelt kloster, der blev bygget i 1130. Det er et af Yorkshires mest kendte og smukke syn.

England - York - the shambles

The Shambles

Gammel hyggelig gade der i 1872 havde 25 slagterbutikker på gaden, men i dag er der ingen tilbage.

England - York - Walmgate bar gate

Walmgate bar

Denne gate blev bygget i det 14 århundrede, og har i dag Englands eneste fungerede portbefæstning.

England - York - York Castle Museum

York Castle Museum

Dette museum rummer en bred samling af Yorks sociale og militære fortid.

England - York - York Minister

York Minister

York minister bruges i dag af ærkebiskoppen af York, og I hele Nordeuropa er York Minister en af de største katedraler.

England - York - Yorkshire Museum

Yorkshire Museum

Yorkshire museum har en utroligt spændende og stor samling af det gamle romerske York, Eboracum. Derudover er der også udstillinger om vikingetiden i York og middelalderbyen.

Andre rejser med samme rejseleder

Rejse Den store Colombiarejse
Startdato 27. februar 2019
Slutdato 17. marts 2019
Varighed 19 dage
Pris 28995 kr.
Eneværelsestillæg 3890 kr.
Status Ledige pladser
Bestil rejse
Rejse Kulturrejse til Argentina
Startdato 31. marts 2019
Slutdato 13. april 2019
Varighed 14 dage
Pris 29995 kr.
Eneværelsestillæg 4990 kr.
Status Ledige pladser
Bestil rejse
Rejse York - Vikingernes hovedstad
Startdato 29. maj 2019
Slutdato 2. juni 2019
Varighed 5 dage
Pris 8995 kr
Eneværelsestillæg 990 kr
Status Ledige pladser
Bestil rejse
Rejse Kulinarisk rejse til Helsingfors (Helsinki)
Startdato 22. august 2019
Slutdato 25. august 2019
Varighed 4 dage
Pris 4995 kr.
Eneværelsestillæg 890 kr.
Status Ledige pladser
Bestil rejse
Rejse Irlands skønhed og historie
Startdato 17. september 2019
Slutdato 24. september 2019
Varighed 8 dage
Pris 13995 kr.
Eneværelsestillæg 2890 kr.
Status Ledige pladser
Bestil rejse
Rejse Kulturrejse til Cuba
Startdato 26. oktober 2019
Slutdato 9. november 2019
Varighed 15 dage
Pris 27995 kr.
Eneværelsestillæg 2990 kr.
Status Ledige pladser
Bestil rejse
Rejse Den store Colombiarejse
Startdato 10. november 2019
Slutdato 24. november 2019
Varighed 15 dage
Pris 25995 kr.
Eneværelsestillæg 3390 kr.
Status Ledige pladser
Bestil rejse
England - Manchester - CastlefieldEngland - Manchester - CastlefieldEngland - Manchester - CastlefieldEngland - Manchester - Chetham’s BibliotekEngland - Manchester - FodboldmuseetEngland - Manchester - Imperial War MuseumEngland - Manchester - Pankhurst CentreEngland - Manchester - People’s History MuseumEngland - Manchester - Manchester Town HallEngland - Manchester - Town Hall Albert Square England - Manchester - Salford QuaysEngland - Manchester - Salford QuaysEngland - Manchester - Victoria BadeneEngland - Manchester - Victoria Badene England - Manchester - Museum of Science & IndustryEngland - Newcastle - Katedralen i byenEngland - Newcastle - ByoversigtEngland - York - BymurenEngland - York - Castle HowardEngland - York - Clifford's TowerEngland - York - North Yorkshire moorsEngland - York - JernebanemuseumEngland - York - Floden OuseEngland - Yorkshire - HelmsleyEngland - York - Micklegate bar og museumEngland - York - Monk bar og Richard III Museum England - York - RievaulxEngland - Yorkshire - RievaulxEngland - York - the shamblesEngland - York - Walmgate bar gateEngland - York - York Castle MuseumEngland - York - York Minister England - York - Yorkshire Museum

 vores nyhedsbrev


Udfyld formularen til højre og send den ind, så bliver du tilmeldt vores nyhedsbrev.


Vi lover ikke at fylde din indbakke. Nyhedsbrevet bliver cirka sendt ud en gang om måneden - af og til to gange.