Kulturrejse til New Orleans

Det franske kvarter, jazzens vugge, bomuldsplantager, voodoo og Katrina.
USA - New Orleans - Laura Plantation

Kulturrejse til New Orleans

Det franske kvarter, jazzens vugge, bomuldsplantager, voodoo og Katrina.

”Elsker du ikke bare de dér lange regnfulde eftermiddage i New Orleans, hvor en time ikke bare er en time, men et lille stykke evighed lagt i dine hænder – og hvem véd, hvad man skal stille op med det?”. Tennessee Williams fangede den dovne, smukke stemning perfekt i skuespillet ”A Streetcar Named Desire”.


Her bor færre end 400.000 mennesker i New Orleans, men tag et hvilket som helst sted hen i verden, og de vil kende til byens velsignelser – kulturelle især. Byens historie er grundlagt på fordrevne fransk-canadiere, spansk overhøjhed, efterkommere af vestafrikanske slaver, europæisk tiltrækning. Alt kogt sammen i en gumbo af gammel fransk/spansk/afrikansk madtradition tilsat en stor knivspids voodoo. Og på toppen af det hele jazz!


Der er dem, som mener, at det er et under, at byen stadigvæk findes. Den har ar på krop og sjæl efter at have mærket orkanen, Katrinas utøjlelige vrede. Katrina – en 400 års storm, siger de. Måske. Hvem véd? Men New Orleans er stadigvæk to byer i én. Den ene er vendt tilbage til realiteterne før Katrina med fattigdom og vold tilføjet en følelse af ikke længere at høre til. Den anden del af byen er mere livlig og levende end nogensinde med sine velkendte og verdenskendte kvarterer, som oven i købet griber om sig. New Orleans er alt det, som resten af USA ikke kan være og ikke ville turde være, hvis det kunne.

Dagsprogram:

Dag 1 - Ankomst

Afrejse fra København om morgenen. Vi ankommer til New Orleans og indlogerer os på vores hotel i det franske kvarter.


Dag 2 - Det franske kvarter

Rejselederen fortæller efter morgenmaden om New Orleans tilblivelse og skæbne i historien som fransk-, senere spansk- og endelig nordamerikansk besiddelse. En krank skæbne ind imellem, men også grundlag for en voldsom trang til at beskytte byens egenart og kunstneriske og kulturelle frækhed.


Vi går rundt i byen og får et grundigere indtryk af det franske kvarter, Tremé, og det franske marked med meget mere. Her skal vi opsøge jazzens vugge, men også se hvordan andre musikformer har deres rod her. Det franske kvarter – eller Vieux Carré - blev grundlagt af franskmænd i 1718 lige dér, hvor Mississippi-floden danner en halvmåne. Området formelig oser af alle andre kulturer end den nordamerikanske: fransk, spansk, siciliansk, italiensk, irsk og afrikansk. Det er en ægte smeltedigel fuld af underholdning og overraskelser. Ikke mindst en bunke arkitektoniske skønheder. Musikalsk og kulinarisk byder området på alt, hvad New Orleans med fuld ret er kendt for.


Om aftenen spiser vi en forsinket velkomstmiddag på en lokal restaurant.


Dag 3 - Kreolsk kultur, plantager og slaveri

Vi tager på en dagstur til Laura Plantation. Dette er en kreolsk plantageejendom, som fortæller opsigtsvækkende ting om Lauras kreolske familie, om plantager, byggeri a la typehus, slavernes indflydelse, og sameksistensen med slaverne – den gensidige påvirkning til trods for undertrykkelsen.


Forinden fortæller Niels Lindvig om den kreolske kultur, og hvor den kommer fra, og forbereder os på oplevelsen.


Dag 4 - Voodoo

Niels Lindvig fortæller om voodooens indflydelse i New Orleans, og hvordan den levede sit stille, men alligevel potente liv.


Vi lægger ud med at besøge en af ’De dødes Byer’ – en af de 42 kirkegårde i New Orleans. De kaldes byer, fordi de døde er henlagt i mausoleer. Mange af dem smukke kunstværker i sig selv. Vandspejlet står for højt til traditionelle begravelser. Vi skal til St. Louis Cemetery #1, som ligger på Basin Street i gåafstand fra det franske kvarter. Her ligger Marie Laveau begravet - voodooens dronning, hvis grav plejes af hengivne følgere med offergaver. Ellers er det ikke meget, man ser til voodoo på overfladen i New Orleans. Men den lever godt og stille og skjult.


Herfra tager vi til Voodoo Spiritual Temple på North Rampart Street, hvor præstinden Miriam måske beretter.


Derefter var det måske på tide at besøge nogle spisesteder, som kender til de typiske cajun og kreolretter som gumbo, jambalaya, andouille, crawfish étouffée, shrimp creole, po-boy og muffuletta. Rejselederen giver de interesserede en grundig indføring i historik, New Orleans-kokke, restauranter, politik og frygtløshed, når det gælder maden her.


Derefter strækker vi ben og hører om og opsøger nogle af de bedre jazz joints i New Orleans. The Candlelight Lounge i Tremé, The Spotted Cat Music Club i Marigny, The Three Muses lige i nærheden eller The Smug Harbour Jazz Bistro også på Frenchmen Street. Lidt af et must, men her holder man også bøtte, når musikken spiller.


Dag 5 – Flodkrydstogt

I dag skal vi på krydstogt med hjuldamperen Creole Queen. Turen varer tre timer, og der bliver serveret frokost undervejs. Undervejs på turen går vi i land ved Chalmette Battlefield, hvor man kan opleve at gå i fodsporene af tropperne under krigen i 1812.


Dag 6 - Afroamerikanernes historie

Niels Lindvig fortæller fra morgenstunden om befolkningsgrupperne i New Orleans – specielt om afroamerikanerne og deres tilværelse fra slaveplantagerne til i dag, hvor de har sværest ved at rejse sig efter Katrinas hærgen.


Besøg på New Orleans African American Museum, som ligger i Tremé, det ældste sorte samfund I USA. Dets opgave er at bevare, fortolke og fremme den afroamerikanske kulturelle arv i New Orleans og især i Tremé, hvor museet har til huse. Katrina har ikke gjort det nemmere.


Resten af dagen foregår på egen hånd.

Dag 7 - Sumpen og marsklandet

New Orleans er bogstaveligt talt omringet af sump, marsk eller vand. Sumpene udgør en fascinerende og eventyrlig del af byens og områdets karakter. Herude mødes familier til en jambalaya, som står over ilden i timevis, mens der fiskes, jages, eller bare opdages.


Vi tager til Jean Lafitte nationale park og besøger sumpen, hvor vi skal på en udflugt på båd ud på sumpen og se vilde dyr og eksotiske planter.


Dag 8 - Arven efter Katrina

En post Katrina tour. Arrangeret særligt for os. Den vil tage os forbi tre områder, hvor det gik grueligt galt: Upper 9th Ward, Gentility og Lakeview. Oplev anstrengelserne for at rette op på den værste natur- eller menneskeskabte katastrofe, byen har oplevet.


Dag 9 - Tid på egen hånd og hjemrejse

Tid på egen hånd og hjemrejse om eftermiddagen.


Dag 10 – Ankomst i København

Ankomst i DK ved middagstid.


Klik her for at downloade dagsprogrammet

Hvad er inkluderet?

 • Ekspertrejselededer på hele rejsen
 • Hotel inkl. morgenmad alle dage
 • Fly
 • Entréer
 • Al transport
 • En frokost og en middag
 • 3 timers krydstogt med stop ved Chalmette Battlefield
 • 4 timers udflugt til sumpen i Jean Lafitte nationale park
 • 5 dags Trolley Jazzy Pass (så man kan tage busser og street cars uden begrænsning)
 • Lokal guide på udvalgte dage
 • Tur til bomuldsplantage

Kort

Oversigtskort


Destinationskort

USA - New Orleans - Chalmette Battlefield

Chalmette Battlefield

Chalmette Battlefield besøger vi undervejs på vores flodkrydstogt. Her kan du gå i fodsporerne af tropperne under krigen i 1812.

USA - New Orleans - Jean Lafitte Sump

Jean Lafitte Sumpen

I Jean Lafitte skal vi på båd-udflugt i sumpen, hvor man ser eksotiske planter og vilde dyr mens man sidder trygt i båden. Man kan bl.a. være heldig at se alligatorer, slanger, hvidhalede hjorte og listen bliver ved.

USA - New Orleans - Laura Plantation

Laura Plantation

Den kreolske Laura plantage er en af de få plantager i Louisiana der stadig har de originale strukturer. Her oplever man historien om de slaver og frie familier der boede der.

USA - New Orleans - Det franske kvarter

Det franske kvarter

Det franske kvarter er også kendt som Vieux Carré. og det er New Orleans ældste kvarter så her er der mange historiske monomenter, som vi skal rundt i kvarteret og se for at opleve historiens vingesus.

USA - New Orleans - French Market

French Market

French Market er et mekka for madelskere. Her kan man opleve New Orleans madkultur og meget mere.

USA - New Orleans - African American Museum

New Orleans African American Museum

Beliggende i Tremé kvarteret er museets vision at bevare og fremme den afroamerikanske kulturarv i New Orleans.

USA - New Orleans - Tremé

Tremé

Tremé er et af de ældste kvarterer i New Orleans. Det er i særhed et vigtigt område for bevarelsen af den afroamerikanske kultur.

USA - New Orleans - Spiritual Voodoo Center

Voodoo Spiritual Temple

Voodoo Spiritual Temple bev etableret i 1990. Templet er det eneste formelle tempel i New Orleans, der praktiserer Vestafrikansk helbredelse gennem spiritualitet og naturlægemidler.

USA - New Orleans - Chalmette BattlefieldUSA - New Orleans - Chalmette BattlefieldUSA - New Orleans - Jean Lafitte SumpUSA - New Orleans - Jean Lafitte SumpUSA - New Orleans - Laura PlantationUSA - New Orleans - Det franske kvarterUSA - New Orleans - Det Franske KvarterUSA - New Orleans - French MarketUSA - New Orleans - African American MuseumUSA - New Orleans - TreméUSA - New Orleans - Spiritual Voodoo Center

 vores nyhedsbrev


Udfyld formularen til højre og send den ind, så bliver du tilmeldt vores nyhedsbrev.


Vi lover ikke at fylde din indbakke. Nyhedsbrevet bliver cirka sendt ud en gang om måneden - af og til to gange.