Opbrud på De britiske Øer

En rejse fra Irlands påskeopstand i Dublin over det fortabte Nordirland til Skotlands nye selvbevidsthed
Skotland - Edinburgh

Opbrud på De britiske Øer

En rejse fra Irlands påskeopstand i Dublin over det fortabte Nordirland til Skotlands nye selvbevidsthed

For nøjagtig 100 år siden rungede de første skud i Dublins gader. Det var i påsken, og Påskeopstanden blev startskud til Irlands endelige løsrivelse fra London og Det forenede Kongedømme efter århundreders ofte brutalt kolonivælde. Den irske republiks fødsel og frihed kostede blod og forarmelse. Og den betændte politiske byld på Irlands top, Nordirland, blev aldrig en del af løsningen. Terror fra alle sider kom til at præge mange af årene deroppe. Religiøst betinget, jovist, men i lige så høj grad en social konflikt mellem stammer. I dag har Nordirland en fredsproces, men i hovederne på befolkningen er det stadigvæk ”dem og os”. Mistroen hersker. Belfast er en labyrint af mure og grænser, men de alvorligste grænser sidder i nordirernes hoveder. Og værst i Belfast, Titanic Town.


Fra det smukke, betændte og uforløste Nordirland er sejlturen kort over til Skotland, et selvstændigt land, som blev tvunget i union med England og Wales for 300 år siden. I 100-året for den irske Påskeopstand gløder Skotlands trang til selvbestemmelse kraftigere end nogensinde. Skotlands gradvise løsrivelse bliver ikke blodig som Irlands, men mindst lige så alvorlig for London. Englands gamle union med Wales, Irland og Skotland knager i fugerne på vej mod opløsning.


Rejsen ledes af Niels Lindvig, der i mange år har arbejdet som journalist på De Britiske Øer. Gennem hans netværk vil gruppen få mulighed for at møde en række spændende kulturpersonligheder på rejsen.

Dagsprogram:

Dag 1 – Påskeopstanden i Dublin

Fly til Dublin med ankomst sidst på formiddagen. Indkvartering på et centralt beliggende hotel.


Vi starter dagen med at tage på byvandring rundt til alle de væsentligste skuepladser med introduktion af alle de vigtigste personligheder i Påskeopstanden for nøjagtig 100 år siden. En blodig begivenhed med alvorlige følger. Mange af bygningerne og monumenterne bærer stadigvæk krigens ar. Men Dublin-humor hører altså ikke desto mindre med til historien.


Vi får en introduktion til de smukke georgianske huse og parker i gaderne omkring parlamentet Leinster House. På den måde når vi Smyth’s Pub, hvor vi møder Maurice Manning, senator, forfatter, menneskerettighedspræsident og Chancellor of the National University of Ireland. Manning slipper gerne et par anekdoter om Irland og irerne i godt selskab.


Fælles middag på hotellet.


Dag 2 – Den keltiske Tiger

Først fortæller rejselederen om Den keltiske Tiger, og hvorfor irerne i den grad lod sig rive med af forestillingen om velstand, da alle de store tech selskaber indfandt sig fra USA. Fra storhed til fald – og måske på vej op igen, men ikke uden skam.


Derefter til Docklands, hvor Google, Facebook, Apple og resten har oprettet hovedkvarter. Ja, Dublin er dejlig, men det er nu nærmere skatten, som har trukket. Vi ser på det moderne islæt omkring floden Liffey i Dublin.


Eftermiddag i parlamentet i Leinster House på en tur anført af senator Paul Coghlan (eller en anden) for at lære irsk demokrati og parlamentarisme at kende. Og det er en hel del anderledes end noget andet, vi kender. Vi mødes med Brendan Scannell, tidligere hemmelig rådgiver i Nordirland og senere ambassadør bl.a. i Washington, Tokyo og senest København. Irsk og kontant, som de er bedst. Mødet foregår, som det er kutyme på disse kanter, i hyggelige omgivelser på en pub. I samme tråd kan det anbefales om aftenen at følge The Literary Pub Crawl. En lærerig og berusende oplevelse i selskab med irske skuespillere


Dag 3 - Newgrange og Slaget ved Boyne

Vi starter dagen i og omkring bydelen Dublin Liberties, som søger sin egen version af det moderne Irland.


Herefter kører bussen mod Belfast og Nordirland. Undervejs beretter rejselederen om den historiske konflikt, som endte med at splitte Nordirland fra resten af øen. I den sammenhæng er Slaget ved floden Boyne i 1690 helt afgørende.


Vi gør holdt på vejen ved Newgrange stenalderkompleks og Oldbridge Estate, hvor slaget ved Boyne fandt sted, og hvor irske og nordirske politikere senere har forsøgt udsoning. Det er den nordirske konflikts vugge, og den er ikke pæn.


Frokost på vejen. Ankomst Belfast tidlig aften. Indkvartering på hotel.


Dag 4 – Belfasts synlige og usynlige grænser

Rejselederen fortæller om Belfast, om historien, borgerkrigen og opdelingen af byen mellem unionister (protestanter) og republikanere (katolikker). Gavlmalerierne i Belfast er kendt verden over som udtryk for hvem, der hersker netop her, og hvad han/hun mener om de andre. Det har været krasse sager gennem årene. I dag er gavlmalerierne i lige så høj grad udtryk for en lokal kultur af gadekunst.


Vi skal rundt i Belfast og se gavlmalerier på begge sider. Vi kommer til at krydse mange grænser, som var farlige at krydse for år tilbage. Mange af dem er usynlige. De går på langs af gader eller springer mellem blokke. Andre findes kun i folks hoveder. Andre igen er tydelige stålafspærringer. Belfast er fortsat ”dem og os”. Vi skal besøge kvarterer, som stadigvæk definerer sig gennem modstand til de andre: Sandy Row og Ballymurphey, Lower Falls* og Ardoyne**.


Frokost med Keith Reid, TV-journalist som har været med igennem hele balladen og alligevel formået at holde hjernen lige i hovedet.


Belfast og Nordirland var stedet, som lavede uniformer, fremstillede cigaretter og byggede skibe blandt meget andet. Titanic blev bygget her. I mange år følte man skam over det. Og byen blev med sin borgerkrig og undergangsstemning snart døbt Titanic Town. I dag er man stolt af det smukke skib, og man har opført Titanicmuseet få meter fra stedet, hvor det blev bygget. Vi skal se det enestående museum.


I de gamle dokområder har Belfast skabt filmstudier, hvor bl.a. Game of Thrones produceres. Det er også et besøg værd.


Overnatning i Belfast. De, der har lyst, kan tage en pint med rejselederen på The Crown, pubben som ligger direkte over for det mest bombede og bombetruede hotel i Europa, Hotel Europa. I dag fredeligheden selv. The Crown som er gudesmuk og gammel fik aldrig en skramme.


Dag 5 – Nordirlands nordlige kyst

Tidligt op og i bus afsted mod Derry/Londonderry, som har afgørende betydning såvel symbolsk som reelt for protestanter som katolikker. Undervejs fortæller rejselederen om byens baggrund og historie. Det var her, at protestanterne udholdt en grusom belejring, og det var her, at britiske soldater mange, mange år senere i 1972 skød 26 ubevæbnede katolikker og dræbte 14 af dem på Bloody Sunday. En hændelse som genfødte IRA, og gav organisationen magt i årene fremover.


Vi besøger den gamle bykerne, The Diamond, og kan fra bymuren se ned over The Bogside, det gamle katolske kvarter, som for ikke så længe siden var en jammerdal, men i dag er nydeligt.


Fra Derry/Londonderry op på den pragtfulde nordirske kyst og langs den over til naturfænomenet Giants Causeway. Derefter visit på verdens ældste eksisterende whiskeydestilleri, Bushmill’s, fra 1609 lige i nærheden.


Vi tager tilbage til Belfast sidst på eftermiddagen.


Dag 6

Vi sejler med færge fra Belfast til Cairnyan i Skotland.


Dag 7 – Langs Skotlands kyst til Oban

Der bliver tid til lige at få rystet korpusset og se på Campbeltown, som har en forunderlig art deco biograf fra 1913, The Wee Picture House. Byen lægger også ryg til Mull of Kintyre-festivalen.


Vi kører nordpå langs kysten til Oban. Undervejs vil rejselederen sørge for, at kendskabet til Skotlands historie og kultur kan forbedres, hvis man vil. En udvikling, som fører direkte frem til den seneste folkeafstemning om skotsk uafhængighed.


En del danskere tager på højlandsferie for vandreture, jagt eller fiskeri i det betagende landskab. De færreste ved, hvad der lå, før englænderne rensede højlandet i The Highland Clearances. Det var grumt, og det er aldrig blevet glemt.


Indkvartering på hotel i Oban, som er en port ud til øerne. Byen er yndig og beskyttet mod de værste vejrfænomener af øerne udfor. Skotlands historie og gælisk/irske aftryk er tydeligt her. Men det er også det strenge presbyterianske livssyn, som endnu i dag præger dele af Skotland.


Dag 8 – Stirling og Edinburgh

Besøg på McCaig’s Tower, som dominerer byen på landsiden. En fiks idé hos en bankmand, som elskede romersk og græsk arkitektur – og havde penge til at gøre noget ved det. Fascinerende, og udsigten deroppefra ud over øerne er ubetalelig – på en god og klar dag.


Bus mod Edinburgh over Stirling, som engang var Skotlands hovedstad. Stirling Castle troner højt over byen. Afgørende slag i de skotske uafhængighedskrige blev udkæmpet her ved Stirling Bridge i 1297 med William Wallace (Braveheart) og vigtigere i 1314 ved Bannockburn, hvor Robert the Bruce tampede engelske Kong Edward IIs enorme hær. Helt centralt i Skotlands nationale historie.


Videre mod Edinburgh og indkvartering på hotel. Aftenvandring i den gamle bydel og The Royal Mile op mod Edinburgh Castle. Vi gør stop undervejs, og rejselederen fortæller anekdoter. Måske får vi selskab. Det var her, at Jekyll/Hyde-fortællingen blev til, kommissær Rebus plejede sine branderter og opklarede forbrydelser, og J.K. Rowling sad på kaffebar og skrev på Harry Potters oplevelser. Blandt meget andet.


Dag 9 - Edinburghs parlament og gamle bydel

Edinburgh skal helst indtages til fods. Heldigvis er den overkommelig. Vi skal se på nogle af de mange ting, som gør, at Skotland ikke er England, og hvorfor selvbevidstheden hele tiden vokser deroppe.


Dagen omfatter et besøg på Skotlands eget og mere og mere magtfulde parlament ved Holyrood. Vi skal høre om den magt, som siden 1997/99 er blevet overdraget fra London til Edinburgh; hvad der er mere af på vej. Og det er ikke så lidt. Men mange skotter vil have mere, og de fleste tror, at de får det. Hvornår er så uvist.


En kort tur igennem den georgianske New Town fra det 18. århundrede bør gøres. Den er sammen med Old Town på Unesco’s liste over verdensarv. Det kan anbefales at spise frokost i havnekvarteret Leith.


Edinburgh har om noget været de lyse hoveders by. Der er ingen ende på de opfindelser, som mange tror er engelske eller amerikanske, men som stammer fra Edinburgh.


Vi slutter dagen med en omvisning på Scotch Malt Whisky Society. Det er muligt at købe middag her.


Dag 10 – Et kig ind i fremtiden

Rejselederen opsummerer og sætter udviklingen fra den irske opstand for 100 siden og frem til Skotlands ’udlængsel’ i perspektiv. Han vover også at se ind i fremtiden for Storbritannien og for kongedømmet. Det skulle gerne give en større indsigt i, hvad der rører sig i det britiske samfund i dag, og hvorfor.


Fri leg på gader og stræder efter at kufferten er pakket. Hjemrejse til København om eftermiddagen.


OBS!

På denne rejse planlægges der flere møder med rejselederens lokale kontakter. Sådanne møder kan risikere at blive aflyst af grunde, der er uden for vores kontrol. Skulle det uheldige ske, at et møde aflyses, vil vi arbejde på at arrangere et andet spændende møde i stedet.


Møderne i programmet foregår i afslappende og uformelle omgivelser - typiske på lokale pubs. Disse møder vil derfor ikke have karakter af egentlige foredrag. Der vil dog på rejsen være rig lejlighed til at høre om Irland, Nordirland, Skotland og Storbritannien, da rejseleder Niels Lindvig undervejs vil holde flere oplæg.

Klik her for at downloade dagsprogrammet

Hvad er inkluderet?

  • Ekspertrejseleder på hele turen
  • Fly
  • Al transport
  • Hotel med morgenmad
  • To frokoster og en middag
  • Alle entréer
  • Besøge både Irland, Nordirland og Skotland

Kort

Oversigtskort


Destinationskort

Irland - The Battle Of The Boyne Visitor Centre

Oldbridge Estate

Oldbridge Estate, hvor slaget ved Boyne fandt sted, og hvor irske og nordirske politikere senere har forsøgt udsoning.

Irland - Dublin - Samuel Beckett Bridge

Docklands

Docklands er et område i det østlige Dublin. Det består af dele af bydelene Southwark, Tower Hamlets og Newham. Havneanlægget, eller dokkerne, navnet henviser til at den tidligere var en del af Port of Dublin.

Irland - Dublin

Dublin

Dublin er Irlands største by og republikken Irlands hovedstad efter landets uafhængighed i 1922.

Irland - Dublin - Dublin Liberties

Dublin Liberties

Dublin Liberties er en af det centrale Dublins mest historiske bydele.

Irland - Dublin - Leinster House

Leinster House

Leinster House er den tidligere residens for hertugen af Leinster, som siden 1922 har huset Dáil Éireann og siden 1937 Oireachtas, Republikkens Irlands lovgivende forsamling. Før 1922 holdt Royal Dublin Society til i bygningen.

Irland - Dublin

Liffey

Liffey er en 125 km lang irsk flod, der udspringer ved Sally Gap nær Kippure i Wicklow syd for Dublin, løber gennem byen og udmunder i det Irske Hav.

Irland - Newgrange

Newgrange

Newgrange er en gravhøj i stenalderkomplekset Brú na Bóinne i Newgrange i grevskabet Meath, Irland. Gravhøjen er beliggende ved floden Boyne.

Nordirland - Ballycastle

Ballycastle

Ballycastle er en lille by i County Antrim, Nordirland, hvorfra færgen til Skotland sejler.

Nordirland - Belfast - Ballymurphey

Ballymurphey

Gaden er et velbesøgt turistmål for dem som vil se nogle af byens flotteste vægmalerier.

Nordirland - Belfast

Belfast

Belfast er den største by og hovedstad i Nordirland. Nordirlands parlament hører hjemme i byen. Gavlmalerierne i Belfast er kendt verden over som udtryk for hvem, der hersker netop her, og hvad han/hun mener om de andre. Det har været krasse sager gennem årene. I dag er gavlmalerierne i lige så høj grad udtryk for en lokal kultur af gadekunst.

Nordirland - Belfast - Sandy Row

Sandy Row

Sandy Row er en gade i det sydlige Belfast, i et område som er domineret af den protestantiske arbejderklasse.

Nordirland - Belfast - Titanicmuseet

Titanicmuseet

Titanic blev bygget i Belfast, hvilket man i mange år skammede sig over. I dag er man stolte af det smukke skib, og man har opført museet på det sted, hvor det blev bygget.

Nordirland - Bushmill's Destillery

Bushmills destilleri

Verdens ældste eksisterende whiskeydestilleri, Bushmill’s, fra 1609.

Nordirland - Derry

Derry / Londonderry

Londonderry eller Derry er en by med omkring 84.000 indbyggere i Nordirland. Byen er formentlig mest kendt for at have en meget central rolle i konflikten i Nordirland. Det ses bl.a. af dens navnestrid, som er en symbolsk del af konflikten.

Nordirland - Giants Causeway

Giants Causeway

Giants Causeway på Nordirlands nordkyst er et nærmest usandsynligt naturfænomen. Tusindvis af 6-kantede basaltsøjler præger kystlinjen, og landskabet ligner noget fra en science fiction-film.

Skotland - Campbeltown

Campbeltown

Campbeltown er en by på den sydligeste spids af halvøen Kintyre, hvor færgen fra Nordirland lægger til.

Skotland - Edinburgh

Edinburgh

Edinburgh er hovedstaden i Skotland og hovedsædet for det skotske parlament. Det er den andenstørste by i Skotland efter Glasgow og den syvende mest befolkede by i Storbritannien.

Skotland - Edinburgh - Edinburgh Castle

Edinburgh Castle

Edinburgh Castle er en historisk fæstning, der dominerer Edinburghs bybillede fra sin position på Castle Rock. Klippen har været beboet siden jernalderen. Der har været en kongelig borg på klippen siden regeringstid David I i det 12. århundrede.

Skotland - Edinburgh - Parlamentet

Skotlands parlament

Skotlands parlament blev dannet i 1997 i forbindelse med en folkeafstemning. Der sidder 129 repræsentanter i parlamentet.

Skotland - Edinburgh - The Royal Mile

The Royal Mile

The Royal Mile er navn til en række gader der danner den vigtigste færdselsåre i den gamle bydel i byen Edinburgh i Skotland. Navnet blev første gang brugt i W M Gilberts 'Edinburgh' i det nittende århundrede, og blev yderligere populariseret som titlen på en vejledning, der blev offentliggjort i 1920. Den færdselsåre, som navnet antyder, er cirka en skotsk mil lang og kører ned ad bakke mellem to markante steder i historien om Skotland, nemlig Edinburgh Castle og Holyrood Palace.

Skotland - Oban - McCaigs Tower

McCaig’s Tower

McCaig Tårn er et fremtrædende tårn på Battery Hill med udsigt over byen Oban i Argyll, Skotland. Det er bygget af Bonawe granit taget fra stenbrud i hele Airds Bay, på Loch Etive.

Skotland - Oban

Oban

Oban er en smuk og hyggelig by, der befinder sig nær udmundingen af Loch Linnhe.

Skotland - Stirling - Stirling Bridge

Stirling Bridge

Et afgørende slag i de skotske uafhængighedskrige blev udkæmpet her ved Stirling Bridge i 1297 med William Wallace (Braveheart).

Skotland - Stirling - Stirling Castle

Stirling Castle

Stirling Castle er en af Skotlands største og vigtigste slotte.

Irland - The Battle Of The Boyne Visitor CentreIrland - Dublin - Samuel Beckett BridgeIrland - Dublin - Samuel Beckett BridgeIrland - DublinIrland - DublinIrland - DublinIrland - DublinIrland - Dublin - Dublin LibertiesIrland - Dublin - Leinster HouseIrland - DublinIrland - DublinIrland - NewgrangeIrland - NewgrangeIrland - NewgrangeNordirland - BallycastleNordirland - Belfast - BallymurpheyNordirland - BelfastNordirland - Belfast - VægmalerierNordirland - Belfast - VægmalerierNordirland - Belfast - Sandy RowNordirland - Belfast - Sandy RowNordirland - Belfast - TitanicmuseetNordirland - Belfast - TitanicmuseetNordirland - Bushmill's DestilleryNordirland - Derry Nordirland - DerryNordirland - Giants CausewayNordirland - Giants CausewayNordirland - Giants CausewayNordirland - Giants CausewaySkotland - CampbeltownSkotland - EdinburghSkotland - EdinburghSkotland - EdinburghSkotland - EdinburghSkotland - Edinburgh - Edinburgh CastleSkotland - Edinburgh - Edinburgh CastleSkotland - Edinburgh - Edinburgh CastleSkotland - Edinburgh - Edinburgh CastleSkotland - Edinburgh - Edinburgh CastleSkotland - Edinburgh - Edinburgh CastleSkotland - Edinburgh - ParlamentetSkotland - Edinburgh - HolyroodhouseSkotland - Edinburgh - The Royal Mile Skotland - Oban - McCaigs TowerSkotland - ObanSkotland - ObanSkotland - ObanSkotland - ObanSkotland - Stirling - Stirling BridgeSkotland - Stirling - Stirling Castle

 vores nyhedsbrev


Udfyld formularen til højre og send den ind, så bliver du tilmeldt vores nyhedsbrev.


Vi lover ikke at fylde din indbakke. Nyhedsbrevet bliver cirka sendt ud en gang om måneden - af og til to gange.