Irlands skønhed og historie

Født i modgang og undertrykkelse, men med den skønneste poesi; litteratur og musik.
Irland - County Clare - Cliff of MoherNordirland - Giants Causeway

Irlands skønhed og historie

Født i modgang og undertrykkelse, men med den skønneste poesi; litteratur og musik.

Kom med ind bag Irlands forunderlige traditioner og se og lær, hvorfor Irland er blevet en meget anderledes nation end de fleste andre. Vi kommer historien rundt, når vi begynder i det vestlige Irland med sin brutale og golde skønhed.


Det var hertil, at britiske Oliver Cromwell fordrev irerne - til elendighed. Irlands historie har været præget af afsavn og fattigdom som koloni under britisk styre. Et styre, som til tider var ekstremt undertrykkende, og som mere end noget medvirkede til den skrækkelig hungersnød, som tog livet af millioner og drev lige så mange på flugt til USA omkring 1850. Udhungrede rejste de over på de såkaldte 'ligkisteskibe', og nåede de frem, risikerede mange at ende som ofre i USAs borgerkrig få år senere.


Irerene har lært, at intet kommer let, og at de må kæmpe imod overmagt her i livet. Den britiske kolonimagt, og den katolske kirke har holdt Irland i en skruestik. For 100 år siden tog irerne de første oprørske skridt til løsrivelse i den såkaldte påskeopstand. En borgerkrig senere stod Irland parat som en ny forhutlet nation. Borgerkrigen efterlod sig varige mén, og den triste frasplittelse af Nordirland er aldrig blevet helet. Had og ufred har været en indbygget del af den nordirske historie helt frem til en fredsaftale for 20 år siden. Den tvinger parterne til samarbejde, men det går stadigvæk ikke let. Belfast er - som meget andet i Nordirland forandret, men arrene er der fortsat ligesom en del åbne sår.


Vi kommer forbi eksempler på Den katolske Kirkes forfærdelige behandling af sagesløse irske børn; vi oplever steder, hvor franske revolutionære styrker gik i land for at hjælpe irerne mod briterne i 1700-tallet; vi kommer ind i Nordirland for at se de steder, hvor borgerkrigen og urolighederne rasede i slutningen af 1900-årene. Belfast og Dublin står i centrum de sidste dage af turen som eksempler på moderne udvikling, men hvor man aldrig får lov til at glemme historien.

Dagsprogram:

Dag 1 - Cliffs of Moher

Morgenfly fra København til Shannon lufthavn. Ankomst sidst på formiddagen. Bus via golfspillernes og surfernes paradis, Lahinch og videre til de gigantiske, Cliffs of Moher, hvor Atlanterhavets høje bølger smadrer ind I Irlands karskeste klippestrækning. Det er dramatisk.


Derefter skyller vi efter f.eks. i irsk Guinness i en af landsbypubberne i den lille forblæste by Doolin, lige i nærheden. Derefter et kvarters penge ind i landet til Lisdoonvarna, hvor vid indkvarterer os og spiser frokost på The Roadside Tavern, som serverer berømmet pubmad, og hvor enhvers irsk musiker, som har betrådt de irske landeveje har spillet for føden eller for en dram.


Efter frokosten kører vi en tur til den specielle naturpark, The Burren, som er en særlig plet i Irland, hvor blandt arktiske og mellemøstlige planter vokser side om side. Den seneste istid efterlod The Burren som en plet uden vand, uden træer og uden jord af betydning. Alligevel er her frodigt og folk med trang til naturmedicin, kan få lysten styret.


Lisdoonvarna er en lille spa-by, som især er berømt som de enliges hån. Hver september er Lisdoonvarna propfuld af håbefulde ugifte – og endnu flere nysgerrige. I løbet af hele september forsøger ugifte at finde sig en partner. Tidligere var det karle og piger fra landet, som tog til Lisdoonvarne for at blive skruppet i spabadene og lære sig nogle manerer og dans og måske, måske… I dag tiltrækker den lange forlovelsesfest op imod 40.000 romantiske håbefulde mennesker.


Dag 2 – Det vestlige Irland

Efter morgenmaden fortæller rejselederen indgående om, hvad dagen byder på af oplevelser af politisk, kulturel og naturmæssig karaktér. Ikke alle lige behagelige desværre.


Vi kører mod det vestlige Irlands gamle og betydningsfulde by, Galway. Centrum for fiskeri, handel, musik, hestevæddeløb, laksefiskeri og meget andet. Vi gør et stop i Galway for at se byen, strække benene og måske væde ganen. Videre gennem Oughterad ind over Connemara kendt for ponyer og især enestående skønhed. Vi kan gøre holdt ved ”Quiet Man Bridge”, hvor en del af indspilningen til filmen, Den tavse Mand med John Wayne, Maureen O'Hara foregik.


Videre ind over Connemara til det lille fiskerleje, Roundstone og frokost i O'Dowd's pub.


Fra Roundstone op forbi Ballynahinch Castle mod Letterfrack, hvor de købelystne kan aflægge en kort visit i Avoca-butikken. Men ellers er der er mere dyster vinkel på besøget her. I Letterfrack ligger St Joseph’s Industrial School for young boys. Det kan lyde uskyldigt nok, men det var – blandt mange andre steder her – at den katolske orden, Det kristne Broderskab opdrog og tugtede og misbrugte unge drenge, som de børnerige familier ikke selv havde kunnet magte. I hvert fald 147 drenge døde en unaturlig død her i kirkens varetægt. (Rejselederen, Niels Lindvig har gennem årene lavet en række udsendelser til radio om disse forhold, og dem vil I få at høre væsentlige dele af i bussen undervejs) Vi kører videre nordpå forbi Kylemore Abbey – tidligere Kylemore Castle, som ligger betagende smukt og som i dag er et kloster grundlagt af belgiske benediktiner-nonner, som flygtede fra Den første Verdenskrig. Slottet blev oprindeligt opført til en rig læge og handelsmand fra London og Manchester.


Lidt længere fremme gør vi holdt i Leenaun og gør et pitstop ved pubben dér. De, som kan huske Richard Harris og filmen, The Field vil genkende sceneriet her, hvor The Field blev indspillet.


Videre forbi Delphi og op igennem det rå og indtagende bjerglandskab til Louisburgh ud mod Clew Bay og Clare Island. Clare Island har sin helt egen historie med direkte forbindelse til kongehuset i London om kapreren – eller sørøversken, Granuaile, som drev pirateri herfra i 25 år og endte med at blive benådet af Dronning Elisabeth i 1586.


På vejen ind til Westport langs med Clew Bay og dens mange øer, passerer vi Croagh Patrick opkaldt efter Irlands skytshelgen St Patrick. Sidste søndag i juli hvert år bestiger pilgrimme bjerget.


Der er historier at fortælle on Granuaile; om Croagh Patrick og om den fattige, smukke egn. Det gør rejselederen undervejs.


Vi overnatter i Westport.


Dag 3 – Newport og De Bille House

Efter rejselederens ’dagsbefaling’ kører vi videre Op til Newport med et kort stop ved De Bille House. I 1782 blev den danske fregat, Bornholm på vej fra København til De vestindiske Øer slået ud af kurs af en storm og blæst ind i Melcombe Bay. Den feberhærgede besætning blev indkvarteret og plejet i et hus I byen. Kaptajnen var Mathias de Bille, som døde i en lokal handelsmands bolig. Den danske kongefamilie bekostede senere opførelsen af De Bille House på Newports hovedgade.


Fortsætter til Ballina i Mayo, som har en særlig historie med tilknytning til Frankrig. Det var her, at franske soldater under general Humbert i 1789 gik i land for at bistå irerne og pleje deres had mod englænderne.


Mayo og Ballina og Castlebar har senere fostret en præsident, Mary Robinson og en premierminister, Endda Kenny.


Frokost i Ballina og kig til laksefiskeriet i den store pool på River Moy midt i byen. Måske var det noget med et besøg i Irlands berømte badeanstalt for tangbade, Kilcullen’s Seaweed Baths oppe ad kysten.


Derefter gennem Sligo til Donegal, hvor vi overnatter.


Dag 4 – Derry/Londonderry og Giant’s Causeway

Efter morgenmad og rejselederens dagsbefaling om Nordirland, som vi nu bevæger os ind i, kører vi til Derry/Londonderry, som er mest kendt for sin centrale rolle i konflikten i Nordirland. Striden om byens navn illustrerer problemet tydeligt. Derry er den eneste by I Irland med en fuldstændig bymur, og byen er et af de fineste eksempler på en by omkranset af en mur I Europa. Murene blev opført i 1613-19 som et værn for nybyggere fra England og Skotland. Muren løber halvanden km rundt om den gamle by, og fra muren får man et godt indtryk af den gamle by Derry/Londonderry. Det er én af de få byer i Europa hvis forsvarsværker aldrig blev gennembrudt. Byen modstod flere belejringer, hvoraf den kendteste i 1689 varede i 105 dage. Deraf også kælenavnet, Jomfrubyen.


13 lærlinge sørgede for at lukke byens porte mod den fremrykkende katolske hær. I dag har disse ’Apprentice Boys’ et særligt mindesmærke i byen og tilhængere/medlemmer af deres loge over store dele af verden.


Vi besøger også de katolske kvarterer neden for bymuren. Det var især her, at urolighederne i Nordirland blev antændt, og det var her, at 28 civile blev skudt af britiske soldater på Bloody Sunday i 1972. Det var med til at antænde krudttønden i Nordirland.


Vi spiser frokost i Derry/Londonderry.


Vi kører videre langs Nordirlands kyst over Coleraine til Giant’s Causeway. Et naturfænomen bestående af 40.000 sekskantede basaltsøjler, som har fået deres karakteristiske form ved langsom nedkøling af lava.


Vi kører til Bushmills destilleri lige i nærheden. Det er et af verdens ældste eksisterende destillerier. Der er nok lidt at smage på, og samtidig én og anden historie at fortælle, så vi bliver i Bushmills eller meget nær ved byen natten over.


Dag 5 - Titanic Town

Efter morgenmaden kan vi tage en ekstra omgang om de religiøse- og sociale spændinger i Nordirland. Hvordan opstod de, og hvorfor udgør de et enormt problem den dag i dag.


Vi kører ad kystvejen med kig over til til Skotland og drejer derefter ned lands kysten mod Belfast. Det er en vidunderlig rute, så vi tager den med ro og får tid til at besøge nogle af de steder, hvor scener i Game of Thrones er optaget. Indkvartering i Belfast og derefter frokost.


Belfast er i folkemunde blevet døbt, Titanic Town, fordi Titanic blev bygget på værftet her i Belfast, og fordi skibets skæbne i mangt og meget kan sammenlignes med Belfasts. Byen ligger så vidunderligt under The Black Mountains, men slæbte i mange år rundt på en undergangsskæbne, som ikke er helt forsvundet endnu. Men én af de mest imponerende seværdigheder er netop det relativt nye, Titanic Museum, som i den grad bør ses og opleves.


Vi kører forbi Stormont Castle, der er intimiderende smukt og stort, og som sender et klart signal om vilje og modstandskraft. I dag er Stormont regeringsbygning, og det kniber med at blive enige om regeringsarbejdet derinde, selv om det skal de ifølge fredsaftalen for Nordirland fra 1998.


Vi forsøger at komme ind, men alt er ikke imødekommenhed i Nordirland, så vi får se. Det kan nu nok lykkes, hvis vi får trykket på de rigtige kontakter.


Derfra et kort smut til den gamle ildsprudlende fordømmelsespræst, Ian Paisley’s kirke på Ravenhill Road. Paisley mildnede med årene og blev til sidst helt omgængelig. Han var nu altid lidt af en fornøjelig fætter bag den krigeriske tone. Måske kommer vi ind, måske vil de ikke vide af os denne dag.


Filmstudierne ved havnen, Titanic Studios - Game of Thrones. Der er massevis af muligheder for at sovse sig ind i Game of Thrones, hvis det er det, man er til i Belfast.


Overnatning i Belfast


Dag 6 – Belfasts usynlige grænser

Dagen i dag står i den gamle strids og den gamle krigs tegn. I får efter morgenmaden en beskrivelse af ’The Trouble Spots’ og lærer lidt om, hvor ‘grænserne’ går i Belfast I dag? For de er der stadigvæk, grænserne. Mange af dem ganske vist forankret i befolkningens hoveder, men andre er håndgribelige. I vil have set dem allerede i går. Og vi hører noget om, hvordan har de to samfund det med hinanden. Vi taler med nogle af de lokale iagttagere om det efterfølgende. Vi kører rundt for at opleve nogle af de mange gavlmalerier i Belfast. Mange er af nyere dato og måske mindre relevante, men en del af de ’gamle’ findes stadigvæk. Politiske stammesymboler er de alle sammen.


Det gamle Maze fængsel hvor IRA-fangerne sad og hvor de sultestrejkede og fik én af deres egne valgt til parlamentet i London. Bobby Sands. Det vil myndighederne ikke lukke os ind i. Et besøg i Crumlin Road Gaol, hvor mange af de tidligere fanger sad, er et alternativ.


Vi kører igennem Falls og Ballymyrphy – engang for ikke så længe siden betændte og åben elendighed og besøger Milltown Cemetery, kirkegården hvor IRAs såkaldte frivillige og martyrer er begravet. Der knytter sig mange historier til den, og I får dem på stedet.


Et socialt kæmpespring Belfast flotte Town Hall og et syn på magtens kontrast til det vestlige Belfast, som det var, da urolighederne tog fart.


Dag 7 – Slaget vil Boyne og Dublin

Efter morgenmaden og gennemgang af dagsprogram mm, kører vi sydpå mod Irland og Dublin.


Vi lukker den triste saga om krig og ufred mellem protestanter og katolikker ved mindesmærket og stedet for Slaget ved Boyne tilbage i 1690, hvor Kong James’ katolske hær blev slået af Wilhelm af Oranje. En protestantisk festdag i juli også her over 300 år senere. De fleste kender til oranje-marcherne i Nordirland sommeren igennem.


Vel ankomne og indkvarteret i Dublin, kan vi nå at se noget af byen samme eftermiddag. Måske det gamle posthus, som blev centrum for den første opstand og den efterfølgende løsrivelse fra London og Det forenede Kongedømme; også Kilmainham Gaol, hvor briterne holdt opstandens ledere i 1916 og også henrettede dem. Gården er mindesmærke. Det var henrettelser som mere end noget ansporede irerne til løsrivelse fra Londons ’evige styre’.


Hvis vi kan, skal vi se noget af parlamentet, Leinster House. Måske gør vi det allerførst. Tiden får afgøre det. Men det ændrer ikke ved, at vi skal lukke dagens strabadser på Smyth’s Pub, hvor der er mulighed for at træffe en eller to irske politikere og sagkyndige, som nok lader en historie eller to springe på opfordring.


Vi overnatter i Dublin.


Dag 8 - Dublin

Efter morgenmaden kan vi nå at evaluere turen en lille smule efter behov. Derefter tid til lidt sightseeing på egen hånd om formiddagen.


Vi flyver hjem først på eftermiddagen.


Klik her for at downloade dagsprogrammet

Hvad er inkluderet?

  • Ekspertrejseleder på hele turen
  • Fly t/r
  • Hotel inkl. morgenmad
  • Al transport
  • Alle entréer
  • Velkomst- og afskedsmiddag
  • 5 stk. 3-retters frokost med kaffe eller te

Kort

Oversigtskort


Destinationskort

Irland - Ballina - St Muredachs katedral

St Muredachs katedral

Ballina er en by med en særlig fransk historie. Den tidligere præsident Mary Robinson og den mangeårige premierminister Enda Kenny kommer begge herfra. St Muredachs katedral, der ligger i byen, er en romersk katolsk katedral, der lige er fyldt 200 år i år 2017.

Irland - Drybridge - Battle of the Boyne Visitor Centre

Slaget ved Boyne

Mindesmærket og stedet for Slaget ved Boyne i 1690.

Ireland - Pounabrone Tomb

Poulnabrone

Poulnabronedyssen, der er et grav dateres tilbage til mellem 3800 og 3200 f.Kr.

Irland - Clare Island

Clare Island

Clare island er en mindre bjergrig ø, der danner rammer for ynglende havfugle.

Irland - Cliffs of Moher

Cliffs of Moher

Moher klipperne rejser sig på det højeste sted 214 m. over vandet. Klipperne er blandt de mest besøgte turist destinationer i Irland med sine mere end 1 million besøgende om året.

Irland - Galway - Connemara National Park

Connemara nationalpark

Nationalparken er 2.957 ha. stor med bjerglandskaber, enge og skove.

Irland - Mayo - Croagh Patrick Mountain

Croagh Patrick

Croagh Patrick (Reek) er et 764 m. højt bjerg. Det er det helligste bjerg i Irland. Hvert år på den sidste søndag i juli bestiges bjerget af pilgrime.

Irland -Doolin - Litlle village

Doolin

Doolin er hjemsted for traditionel irsk musik og smukke landskaber.

Irland - Dublin - Dublin Castle

Dublin Castle

Dublin Castle er et slot, der har fungeret som sæde for den britiske administration i Irland frem til 1922. Dele af slottet kan dateres tilbage til 1204, men størstedelen stammer fra det 18. århundrede.

Irland - Dublin - Dublin Liberties

Dublin Liberties

Dublin Liberties er en af det centrale Dublins mest historiske bydele.

Irland - Dublin - General Post Office

General Post Office

GPO er postkontoret i Dublin. I 1916 fungerede bygningen som hovedkvarter for oprørerne under Påskeopstanden. Facaden af bygningen er det sidste der er tilbage af den originale bygning.

Irland - Dublin - Leinster House

Leinster House

Leinster House fungerer idag som hovedsæde for Irlands lovgivende forsamling. Bygmesteren af det Hvide Hus i Washington i USA, fik sin inspiration fra denne bygning.

Irland - Dublin - Trinity College

Trinity College

Trinity kollegiet er det eneste kollegium, der er tilknyttet Dublin University. Det blev grundlagt i 1592, samtidigt med Dublin University, af dronning Elizabeth 1. af England.

Irland - Connacht - Galway

Galway

Galway er en mindre idyllisk by, der ligger ved vestkysten i Irland.

Irland - County May - Newport

Newport

I Newport findes "De Bille House". Huset er bygget på Main Street af det dansk kongehus i 1700-tallet, til minde om den danske kaptajn Mathias de Bille på fregatten "Bornholm". Fregatten blev blæst ind i bugten Melcome Bay af en storm, hvor Kaptajn de Bille blev venner med en lokal handelsmand, der boede på main street. Det var her Mathias de Bille døde.

Irland - Connemara - Roundstone

Roundstone

I byen Roundstone, praktiseres der stadig traditionelle håndværk, såsom instrumentfremstilling og smykkefremstilling

Nordirland - Belfast

Belfast

Belfast er den største by og hovedstad i Nordirland. Nordirlands parlament hører hjemme i byen. Gavlmalerierne i Belfast er kendt verden over som udtryk for hvem, der hersker netop her, og hvad han/hun mener om de andre. Det har været krasse sager gennem årene. I dag er gavlmalerierne i lige så høj grad udtryk for en lokal kultur af gadekunst.

Nordirland - Belfast - Titanic Studios

Filmstudiet Titanic Studios

I Belfast findes der mange filmstudios. Titanic Studios har bla. indspillet scener til filmen Titanic og serien Game of Thrones.

Nordirland - Belfast - Maze fængslet

HM Maze fængslet

Det gamle Maze fængsel, hvor IRA-fangerne sad. Fængslet er kendt for en større sultestrejke og den største fangeflugt i Storbritanniens historie med 38 undslupene.

Nordirland - Belfast - Milltown Cemetery

Milltown Cemetery

Milltown kirkegården er en stor kirkegård, der er blevet synonym med irske frihedskæmpere. Både IRA-tilhængere og medlemmer af Irish Republican Army er begravet hér.

Nordirland - Belfast - Sandy Row

Sandy Row

Sandy Row er en gade i det sydlige Belfast, i et område som er domineret af den protestantiske arbejderklasse.

Nordirland - Belfast - Shankill

Shankill

Shankill er hovedvejen gennem det protestantiske arbejderkvarter i Belfast. Det er kendt for sine gavlmalerier, der udtrykker sympati for loyalisterne.

Nordirland - Belfast - Stormont

Stormont Castle

Parlamentsbygningen i Nordirland, der til dagligt kaldes Stormont. Den har tidligere huset det nordirske parlament, men idag holder den nordirske forsamlingen til der.

Nordirland - Belfast - Titanicmuseet

Titanicmuseet

Titanic blev bygget i Belfast, hvilket man i mange år skammede sig over. I dag er man stolte af det smukke skib, og man har opført museet på det sted, hvor det blev bygget.

Nordirland - Belfast - City Hall

Town Hall

Belfast rådhus er fra starten af 1900-tallet og er tegnet af arkitekten Sir Alfred Brumwell Thomas i nybarok stil.

Nordirland - Bushmill's Destillery

Bushmills destilleri

Bushmills destilleri er Irlands ældste destilleri i drift og verdens ældste whisky destilleri.

Nordirland - Londonderry/Derry

Derry / Londonderry

Derry, officielt Londonderry, er mest kendt for byens centrale rolle i konflikten i Nordirland. En af grundene til byens vigtighed er, at siden hungersnøden i Irland, har der været en stor tilstrømning af personer med romerskkatolsk baggrund til byen.

Nordirland - Giants Causeway

Giant´s Causeway

Giant´s Causeway er et naturfænomen på den nordirske kyst. Kysten er er præget af seks-kantede naturskabte søjler.

Irland - Ballina - St Muredachs katedral Irland - Drybridge - Battle of the Boyne Visitor CentreIreland - Pounabrone TombIrland - Clare IslandIrland - Cliffs of MoherIrland - Cliffs of MoherIrland - Galway - Connemara National ParkIrland - Mayo - Croagh Patrick Mountain Irland -Doolin - Litlle villageIrland - County Clare - DoolinIrland - Dublin - Dublin Castle Irland - Dublin - Dublin LibertiesIrland - Dublin - General Post Office Irland - Dublin - Leinster HouseIrland - Dublin - Trinity CollegeIrland - Connacht - GalwayIrland - County May - NewportIrland - Connemara - Roundstone Nordirland - BelfastNordirland - Belfast - VægmalerierNordirland - Belfast - VægmalerierNordirland - Belfast - Titanic StudiosNordirland - Belfast - Maze fængslet Nordirland - Belfast - Milltown CemeteryNordirland - Belfast - Sandy RowNordirland - Belfast - Sandy RowNordirland - Belfast - ShankillNordirland - Belfast - StormontNordirland - Belfast - TitanicmuseetNordirland - Belfast - TitanicmuseetNordirland - Belfast - City Hall Nordirland - Bushmill's DestilleryNordirland - Londonderry/Derry Nordirland - Giants CausewayNordirland - Giants Causeway

 vores nyhedsbrev


Udfyld formularen til højre og send den ind, så bliver du tilmeldt vores nyhedsbrev.


Vi lover ikke at fylde din indbakke. Nyhedsbrevet bliver cirka sendt ud en gang om måneden - af og til to gange.