Den store Iranrejse

Islamisk arkitektur, orientalske bazarer, moskéer og oldtidens skatte.
Iran - YazdIran - Yazd - Amir Chakhmaq komplekset

Den store Iranrejse

Islamisk arkitektur, orientalske bazarer, moskéer og oldtidens skatte.

Iran er et land med en spændende historie og lige så spændende nutid. På denne rejse skal vi sammen dykke ned i begge dele, når vi besøger nogle af Irans smukkeste byer, basarer, ørkener og det persiske imperiums ruiner. Med os har vi fhv. ambassadør, Ole Wøhlers Olsen, der både kan fortælle historierne og sætte dem i relief til nutiden.

Dagsprogram:

Dag 1 - København - Istanbul - Shiraz

Vi flyver fra København. kl. 15.00 og lander i Istanbul kl. 19.10. Vi fortsætter fra Istanbul kl. 20.45 og ankommer til Shiraz d. 08.09. kl. 02.05. Tidsforskellen fra Danmark er +2½ timer.

Dag 2 - Poeternes by Shiraz

Shiraz (ca. 3,5 mio. indbyggere) er en af Irans smukkeste byer - fyldt med smukke blomsterhaver og en perlerække af smukke moskéer. Byen er for iranerne først og fremmest kendt som poeternes by, hvilket ikke mindst skyldes digteren Muhammed Shams e-Din Hafez (1315-90), der blev født i Shiraz. Hans betydning for iranerne er selv i dag nærmest uvurderlig, og hans poetiske temaer om kærlighed og troskab og om at udstille fordomme læres udenad og citeres ved enhver given lejlighed.


Vi besøger Hafez´s smukke gravsted, bygget 1936-37 af den franske arkitekt André Godard. Her vil Ole fortælle om hans liv og digte. Blandt dagens andre programpunkter er den smukke have Bagh-e Eram med det flotte historiske hus Narenjestan, Zeynatol Molk moskéen og Bagh-e Nazar haven.

Dag 3 - Dagsekskursion til Persepolis og Nekropolis

Dagen starter tidligt med en dagsekskursion til Takht-e Jamshid (Persepolis) og Naqsh-e Rostam (Nekropolis).


Persepolis blev påbegyndt ca. 500 fvt. Det var her, at de store persiske herskere tog imod deres gæster og vasaller fra alle dele af det store persiske rige. Her er vidunderlige relieffer, der viser vasallerne og guvernørerne, som med store processioner aflagde herskeren besøg. I dag står Persepolis tilbage som en imponerende ruin og et vigtigt vidnesbyrd om det enorme perserrige. Byen blev lagt i ruiner af Alexander den Store i 330 fvt. og senere skændet af araberne. De resterende ruiner vidner om både storhed og skønhed med fantastiske relieffer med soldater, store løveskulpturer og flot detaljerigdom. Den dansk-tyske opdagelsesrejsende Carsten Niebuhr udførte i 1760´erne et stort og imponerende arbejde med at nedskrive og overlevere de gamle indskriptioner i Persepolis.


Ikke langt fra Persepolis besøger vi Nekropolis, hvor nogle af det achæmenidiske dynastis (559-333 fvt.) konger, inkl. Darios 1. (522-486 fvt.) er begravet. I det nærliggende Nagsh-e Rajab kan vi studere klipperelieffer, hvoraf de ældste dateres helt tilbage til ca. 1.000 fvt.

Dag 4 - Shiraz på egen hånd

Vi besøger det lille Pars museum, der blev bygget som en modtagelsessalon for Shah Karim Khan ved officielle receptioner. Denne lille oktogonale bygning, beliggende i en smuk have, er en af de fineste i Shiraz.


Endvidere besøger vi den store centralt beliggende fæstning Zand.


Resten af dagen er til egen disposition.

Dag 5 - Afgang fra Shiraz. oplev fortidskongebyen Pasargardae

Vi forlader Shiraz og kører mod Yazd. Undervejs besøger vi Pasargardae, hvor der i sin tid lå en stor persisk kongeby. Nu er det et øde og dramatisk landskab med de få rester af en engang storslået by. Udgravningerne er knapt begyndt her, og ingen kender endnu det egentlige omfang af byen, der blev påbegyndt af Kyros den Store (559-530 fvt.). Hans gravmæle står flot på stedet.


Efter frokost fortsætter vi til Yazd, hvor vi ankommer ud på eftermiddagen. Undervejs gør vi et ophold i småbyen Abarkah for at se en 4.000 år gammel cypres.

Dag 6 - Silkevejsbyen Yazd med farverige bazarer

Vi befinder os i den gamle silkevejshandelsby Yazd, der ligger smukt mellem to ørkener og er omgivet af saltsøer. Yazd er kendt for silke, tekstiler og tæpper, der blev handlet af karavanerne på vej til Centralasien og Indien. Det er nu en universitetsby med over ½ mio. indbyggere.


Vi går til Chaha Souq Bazar og videre til Fredagsmoskeen Jamaee Mosque (bygget i det 14. årh.), der har meget fine dekorationer i farvede mosaikker. Den af profeten Zarathutra (1768-1691 fvt.) etablerede religion Zoroastrismen har i Yazd en menighed på ca.10.000 personer. Deres kvinder kendes på deres stærkt mønstrede tørklæder og broderede dragter i hvidt, beige og rødt. Vi besøger deres ildtempel, hvor den hellige ild har brændt uafbrudt siden år 470. I byens udkant besøger vi et af de “Towers of Silence”, som Zoroastrismen benyttede som gravpladser for deres døde.


Vi besøger endvidere Dawlat Abad haven, hvor vi bl.a. skal se et af de mange Badgir vindtårne, som kendetegner Yazd.


Om aftenen vil vi - om muligt - aflægge besøg i “Styrkens Hus” for at se mænd træne diverse styrkeprøver til musisk accompagnement.

Dag 7 - Isfahan: Irans perle

Vi kører mod Isfahan og gør undervejs ophold i Nain, der b.la. er kendt for sin smukke Yahme moske og tekstilbearbejdning. Efter frokost, sandsynligvis en picnic lunch, kører vi videre til Isfahan - og hvilken perle, der venter os! Isfahan (2,7 mio. indbyggere) er den smukkeste og den mest fascinerende af alle byer i Iran. Her er storslåede paladser, farvestrålende moskéer og vidunderlige tehuse, der går tilbage til byens storhedstid i 1600-tallet under Safavide dynastiet (1501-1736).


Safaviderne jagede mongolerne ud af Persien og gensamlede riget. Men til gengæld mistede de kontrollen over Mellemøsten og Østtyrkiet efter at den 1. safavid Shah Esmail led nederlag til osmannernes Kalif Selim d. Grusomme (1510-19) i slaget ved Chalderon i 1518. Selvom Safaviderne kun herskede i 235 år, har de efterladt en lang række arkitektoniske perler, som vi besøger i de næste dage.

Dag 8 - Storslåede pladser og besøg hos lokal tæppehandler

Vi starter dagen med at besøge den storslåede Naqsh-e-Jahan plads (tidl. kaldt Maidan e-Shah og nu Maidan e-Imam). Pladsen blev etableret af Shah Abbas (1587-1629). Til denne plads kom karavaner igennem mange århundreder med alskens rigdomme, hvilket en slentretur i bazar-arkaderne omkring pladsen giver et godt indtryk af. Vi besøger den flotte Imam-moske fra 1602 samt Shaikh Lotfollah moskéen, som var Shah Abbas´ private moské. Endvidere besøger vi Ali Qapu, en pavillon, som var modtagelsespalads for Shah´ens officielle og private gæster.


Vi går derpå videre igennem bazaren, der fra et gammelt karavanserai ved pladsen strækker sig kilometer-langt ad snoede og overdækkede gyder. Her kan vi bl.a. besøge en tæppehandler, der kan fortælle os om kunsten at knytte tæpper og forklare forskellene på motiver, mønstre og teknikker i de forskellige regioner i Iran. Vi besøger også en af irans mest berømte og internationalt anerkendte miniaturemalere - en kunstart, som Isfahan er særligt kendt for.

Dag 9 - Isfahan med persisk soundtrack og smukke paladser

Vest for den store plads besøger vi paladserne Chehel Sotun (de 40 søjler) og Hasht Behesht (de 8 paradiser) med deres store smukke parkanlæg. Disse paladser fungerer nu som museer. Endvidere besøger vi en af Irans mest interessante moskéer, der blev påbegyndt af Seljuk-tyrkerne i 711 og igennem århundreder er blevet løbende udbygget og dermed er en arkitektonisk illustration af mange stilarter. Dernæst besøger vi musikmuseet, som har en enestående samling af musikinstrumenter, og hvor vi får lejlighed til at opleve en lille gruppe musikere/sangere, som spiller gamle persiske melodier.


Endvidere besøger vi byens armenske kirke og museeum samt to af de smukkeste af de ialt 11 broer, som krydser floden Zayandeh i Isfahan, Khaju Broen og den 298 meter lange Si-o-seh Bro med ialt 33 buehvælvinger.

Dag 10 - UNESCO-bjerglandsby og ankomst til Kashan

Vi forlader Isfahan om morgenen og kører mod Kashan. Undervejs besøger vi den smukke landsby Abyaneh, der ligger ved foden af Karkas-bjerget (3.899 m.). Denne lille landsby er af UNESCO udvalgt som det bedste eksempel på en klassisk iransk bjerglandsby.


Abyanehs kvindelige indbyggere er let gengendelige på deres blomstrede tørklæder - et levn fra Zarathustrismen, den oprindelige persiske statsreligion fra ca. 600 fvt. indtil introduktion af Islam i det 7. århundrede. Mange små isolerede samfund som Abyaneh er først “konverteret” mange hundrede år senere.


Vi fortsætter til Kashan, hvis historie går tilbage til 4.000 år fvt. og er uløseligt knyttet til karavanehandelen. Denne handel har tilført byen stor rigdom, hvilket bl.a. fremgår af flere af byens imponerende private boliger. Vi besøger et af disse huse, det flot restaurerede Brujerdi House. Kashan er i dag mest berømt for den 23.000 m2 store Bagh-e-Fin, en af de flotteste haver i Iran, som vi ligeledes besøger.


I Kashan kan vi også bese et af de gamle persiske ishuse. Man lod om vinteren vand fryse i isgruber, hvorfra isen samledes i høje kegleformede bygninger, hvor levnedsmidler kunne opbevares om sommeren.

Dag 11 - Irans hovedstad Teheran

Fra Kashan fortsætter vi mod Teheran og stopper i byens sydlige del ved Ayatollah Khomeinis mausoleum. Han var efter sigende en meget beskeden mand og boede sin hjemvenden til Iran i 1979 i et lille uanseeligt hus i det nordlige Teheran. Så meget desto større er kontrasten til det svuldstige og opulente gravmoskémonument, som præsteregimet har bygget for ham efter hans død i 1989. Her har man nu også skrinlagt tidl. præsident 1989-97 Akbar Hashemi Rafsandjani, der døde i januar 2017.


Vi ankommer til Irans hovedstad Teheran (p.t. ca. 12,5 mio. indbyggere). I de følgende dage går vi på opdagelse i Irans bankende hjerte, denne pulserende storby, hvis gamle centrum er bazaren. Her er kaotisk, larmende og stærkt forurenende trafik, men også fredfyldte parker og moskéer, traditionelle thehuse, moderne butikker og internetcaféer til Irans unge overklasse og ikke mindst storslåede paladser.


Efter hotelindkvartering starter vi med et besøg i Golesten Palace, der er et stort kompleks med ialt 7 paladser, hvoraf kun 2-3 er åbne for publikum. Vi skal bl.a. se det flotte spejlpalads, hvor den sidste Shah Mohammed Reza Pahlavi (1943-79) kronede sig selv 2 gange på Påfugletronen og i Persepolis i 1971 fejrede 2.500 år ubrudt monarki siden grundlæggelsen af det persiske imperium. Et ubrudt monarki, der sluttede med den islamiske revolution d. 11. februar 1979. Vi besøger endvidere Niavan Park og palads komplekset i det nordlige Teheran med de to h.h.vis grønne og hvide Shah paladser, inkl. Sa´ad Abad Palace.

Dag 12 - Hverdagsliv i Teheran og nattog mod Mashad

Vi besøger den store centrale bazar, der med sine krogede gader og små gyder giver et fascinerende indblik i storbyens hverdagsliv. Vi besøger endvidere The National Museum of Iran og det overdådige og nærmest opulente Jewel Museum i The National Bank of Iran samt det meget smukke Abgineh-museum for glas- og keramikkunst.


Den 17. eller 18.09. skal vi om muligt mødes med Danmarks ambassadør Danny Annan for en briefing om Irans aktuelle uden- og indenrigspolitiske situation og økonomi. Endvidere påregnes møder og en snak med nogle af de danskere, der dagligt bor og arbejder i Teheran, og som kan give os deres egne personlige beretninger om dagligdagen.


Endvidere kan vi om ønsket aflægge besøg i antik-kvarteret i Manutjedi Street.


Vi forlader Teheran om aftenen med nattoget til Mashad (ca. 1.000 km.). Vi indkvarteres i sovevogne med 4 personers kupeer.

Dag 13 - Pilgrimsbyen med smukke islamiske helligdomme

Vi ankommer med toget fra Teheran om morgenen. Efter 1-2 times hvil efter togrejsen kører vi til gravmausoleet Haram-e Razavi.


Mashad er Irans helligste by, der årligt besøges af ca. 4,3 mio. shiitiske pilgrimme. Byens status er især knyttet til den 8. af de ialt 12 shia imamer, Imam Ali ar-Ridha (765-818), der døde som “shahid” (martyr) her i 818. Hans gravsted Haram-e Razavi er et af Shia-Islams helligste steder efter Imam Alis grav (i Najaf i Irak) og Imam Husseins grav (i Kerbala i Irak). Gravmausoleet regnes for et af den islamiske verdens smukkeste helligdomme. I helligdommen besøger vi et imponerende museum med persiske tæpper. Endvidere besøger vi et til helligdommen knyttet hamam (badstue) museum.


Da slaget ved Kerbala i 680 og Imam Husseins “martyrdød” altid af shia-muslimerne markeres med 40 dages sørgeperiode fra den dato i den islamiske kalender, som er den 10. dag (Ashoura) i årets første måned Moharram, vil vi givetvis - især omkring helligdommen - kunne være vidne til flagerent-sørgeoptog for Hussein. “Ashoura” 1440 Hegira vil i 2020 sandsynligvis falde d. 28. august, og Husseins “martyrdød” vil derfor blive markeret med optog i de følgende 40 dage. Det er altså en mulighed at opleve dette, hvis man rejser på vores efterårsrejse.


Resten af dagen kan benyttes til afslapning (efter den lange togtur) eller færden i eget tempo i byen. Ole vil tage sig af dem, der ikke har lyst til at færdes på egen hånd.

Dag 14 - Persisk litteratur og kulinariske oplevelser

Formiddagen er helliget persisk litteratur. Vi kører fra Mashad nordpå til landsbyen Tus, hvor der er et mausoleum for Persiens store nationale digter Hakim Abul Qasim Ferdowsi (940-1020). Samme sted besigtiger vi en mindeplads for en af Irans nyeste og mest værdsatte moderne poeter, Mehdi Akhavan-Sales (1929-90).


Efter frokost - forhåbentlig i en restaurant i Tus med speciale i retter fra safavide-dynastiets tid (1501-1736) eller i bjergbyen Shandiz - er eftermiddagen til egen disposition til at nyde byens seværdigheder i eget tempo.

Dag 15 - Afrejse mod København

Der er tidlig kørsel fra hotellet til lufthavnen i Mashad, hvorfra vi skal flyve kl. 07,30 med ankomst til Istanbul kl. 09,20. Vi fortsætter fra Istanbul kl. 11,45 med ankomst til Kbh. kl. 14,05.

Klik her for at downloade dagsprogrammet

Hvad er inkluderet?

  • Dansk rejseleder
  • Lokal rejselederassistent
  • Fly, København - Shiraz, Mashad - København
  • Hotel inkl. morgenmad
  • Alle entré er
  • Al transport
  • Drikkepenge til lokalguide og chauffør

Kort

Oversigtskort


Destinationskort

Iran - Abyaneh

Abyaneh

Abyaneh er en af Irans ældste byer, hvis historiske betydning er blevet anerkendt af UNESCO. De traditionelle huse er beklædt med rødt mudder og indbyggerne går klædt i farverige klædedragter.

Iran - Isfahan - Ali Qapu Palace

Ali Qapu-palads

Lige overfor Lotfollah-moskeen ligger det syv-etagers Ali Qapu-palads, som var hovedsæde for regeringen under safaviderne i 1600-tallet. Smukke dekorationer i form af fine udskæringer, vægmalerier og mosaikker pryder paladset.

Iran - Isfahan - Chehel Sotoun

Chehel Sotoun

Haveanlægget er et godt eksempel på en klassisk persisk have. Shah Abbas II byggede Chehel Sotoun som baggrund for underholdning og receptioner. Det blev for nylig tilføjet til UNESCOs kulturarvsliste.

Isfahan - Hasht Behesht palads

Hasht Behesht palads

Hasht Behesht, er et palæ fra det 17. århundrede i Isfahan. Det blev bygget ved bestilling af Suleiman I , den ottende shah i Irans Safavid Empire, og fungerede hovedsagelig som en privat pavillon. Det ligger i Isfahans berømte Charbagh Street.

Iran - Isfahan - Imampladsen

Imam-pladsen

Imam-pladsen er en af de største og smukkeste pladser i verden. Lotfollah-moskeen, Imam-moskeen og Isfahans basar ligger omkring pladsen. Pladsen er selvfølgelig på UNESCO's kulturarvsliste, og den er et uundgåeligt stop på enhver rejse til Iran.

Iran - Isfahan - Arkitektur

Isfahan

Isfahan er en af Irans største byer. Området har været benyttet som handelscenter i århundrede og bliver ofte betragtet af besøgende som Irans smukkeste by på grund af dens udsøgte arkitektur. Byen er også optaget på UNESCOs verdensarvsliste.

Iran - Isfahan - Khaju Bridge

Khaju broen

Khaju-broen er en af ​​de historiske broer på Zayanderud, som den største flod på det iranske plateau i Isfahan. Bygningen betjener både som en bro og en mølle, og den bliver beskrevet som en af byens fineste broer.

Iran - Isfahan - Sheikh Lotfollah moske

Lotfollah-moskéen

Kuplen på Lotfollah-moskéen har en udsøgt dekoration af fantasifulde sammenslyngede, stiliserede blomster og bladranker i hvidt og blåt som dækker over en beigefarve. Moskéen var primært bygget for kongen og hans familie.

Isfahan - Siosepol broen

Siosepol-broen

Si-o-Se-Pol, også kendt som Allahverdi Khan Bridge, er en af ​​de elleve Isfahan-broer, der krydser Zayandehrud River. Det er en af Isfahans mest berømte broer, på grund af dets størrelse, centrale beliggenhed og fremtrædende arkitektur.

Isfahan - Kashan - Baghe Fin haven

Bagh-e Fin haven

Bagh-e Fin er en traditionel persisk have beliggende i Kashan, i den centrale iranske provins Isfahan. I dag er Fin Garden en af ​​de ni haver, der danner UNESCOs verdensarvliste.

Iran - Kashan - Borujerdi House

Kashan

Kashan er en by i Isfahan provinsen. I Kashan er der mange historiske huse opført af købmænd i 1800-tallet. Det siges at det er herfra De Tre Vise mænd drog mod Betlehem.

Iran - Mashad

Mashad

Mashad er den næststørste by i Iran og hovedstaden i Razavi Khorasan-provinsen . Det ligger i den nordøstlige del af landet, tæt på grænserne til Turkmenistan og Afghanistan.

Iran - Shiraz - Bagh-e Eram Gardens

Bagh-e Eram

Bagh-e Eram i Shiraz, også kaldet paradisets have, er en af de mest kendte og smukkeste persiske haver i Iran. Et af træerne i haven siges at datere helt tilbage fra 3000 år siden.

Shiraz - Naqsh-e Rostam Nekropolis

Naqsh-e Rostam Nekropolis

Naqsh-e Rustam ligger ca. 5 km. nordvest for Persepolis, som var hovedstaden i det Achaemenid-persiske imperium. De historisk stengrave er skåret højt ind i klipperne og tilhøre fire persiske konger, helt tilbage til det første årtusinde f.Kr.

Iran - Shiraz - City View

Shiraz

Shiraz er en by i det sydligste af Iran. Byen er ældgammel og har flere gange været hovedstaden i Iran. Shiraz er fyldt med smukke haver og rig på historie.

Shiraz - Takht-e Jamshid, Persepolis

Takht-e Jamshid, Persepolis

Persepolis blev påbegyndt ca. 500 fvt. Det var her, at de store persiske herskere tog imod deres gæster og vasaller fra alle dele af det store persiske rige. I dag står Persepolis tilbage som en imponerende ruin og et vigtigt vidnesbyrd om det enorme historiske perserrige.

Iran - Tehran - Golestan Palace

Golestanpaladset

Golestanpaladset er et af de ældste historiske monumenter i byen Teheran og på UNESCO’s verdensarvsliste. Det flotte udsmykket kongepalads og museum indeholder b.la. marmortroner og Qajar-kongers skatte.

Iran - Teheran

Teheran

Teheran er hovedstaden i Iran, der ligger smukt forenden af Alborz-bjergene.

Iran - Yazd - Dowlat abad haven

Dowlatabad-haven

Dowlatabad-haven er en af de persiske haver, der er kommet på UNESCO's verdensarvsliste. Her kan man foruden haven se et eksempel på et vindtårn.

Iran - Isfahan - Jameh Moske

Jameh-moskeen

På UNESCOs verdensarvsliste er en af de kendte, smukke moskeer i Iran. Jameh-moskeen er udsmykket med dekorative mosaik fliser og stammer tilbage fra 1500-tallet. Moskeen har Irans højeste minareter.

Iran - Towers of silence

Stilhedens tårne

Stilhedens tårne er placeret på bakketoppe lidt syd for byen Yazd. Den zarathustriske religion brugte disse tårne til åbne begravelser indtil 1970’erne. I dag er der almindelige gravpladser i nærheden.

Iran - Yazd - City View

Yazd

Yazd er en by i bjergene og ligger nær de centrale ørkener. Det er en af verdens ældste byer med lerhuse, kuplede tage og vindtårne. Byen er på UNESCOs verdensarvsliste.

Iran - AbyanehIran - AbyanehIran - Isfahan - Ali Qapu PalaceIran - Isfahan - Chehel SotounIsfahan - Hasht Behesht paladsIran - Isfahan - ImampladsenIran - Isfahan - ArkitekturIran - Isfahan - Khaju BridgeIran - Isfahan - Sheikh Lotfollah moskeIran - Isfahan - Lotfollah-moskeenIsfahan - Siosepol broenIsfahan - Kashan - Baghe Fin havenIran - Kashan - Borujerdi HouseIran - Mashad Iran - Shiraz - Bagh-e Eram GardensShiraz - Naqsh-e Rostam NekropolisIran - Shiraz - City ViewShiraz - Takht-e Jamshid, PersepolisIran - Tehran - Golestan PalaceIran - TeheranIran - Yazd - Dowlat abad havenIran - Isfahan - Jameh MoskeIran - Yazd - Jameh-moskeenIran - Towers of silenceIran - Yazd - City View

 vores nyhedsbrev


Udfyld formularen til højre og send den ind, så bliver du tilmeldt vores nyhedsbrev.


Vi lover ikke at fylde din indbakke. Nyhedsbrevet bliver cirka sendt ud en gang om måneden - af og til to gange.