Hviderusland – Den sidste sovjetrepublik

En kulturrejse gennem Europas sidste diktatur
Hviderusland - Nesvizh-slottet

Hviderusland – Den sidste sovjetrepublik

En kulturrejse gennem Europas sidste diktatur

Belarus, eller Hviderusland, som dette glemte land i Europas centrum hedder på dansk, kaldes for Europas sidste diktatur. Man kunne også kalde det for den sidste rest af Sovjetunionen, for landet styres af diktatoren Lukasjenko, der tidligere var leder af et sovjetisk kollektivbrug, og han styrer landet, som han styrede kollektivbruget. Det vil sige som en fyrste i sit eget rige, hvor hans ord er lov. Hviderusland, der kun har været et selvstændigt land siden 1991, er samtidig det land i Europa, som gennem historien har været mest plaget af krig og invasioner. Det lille land har været underlagt stort set alle naboer – Litauen, Polen, Rusland, og er blevet hærget mange gange af bl.a. Frankrig under Napoleon, Tyskland og Rusland under Anden Verdenskrig. Alligevel eksisterer der fortsat en hviderussisk kultur, sprog og identitet. Det er denne mystiske identitet, vi er på sporet af på denne rejse, der bringer os via Brest gennem smukke hviderussiske naturområder, hvor Sovjetunionen blev opløst en decembernat i 1991, til hovedstaden Minsk, som var en nyopført sovjetisk mønsterby efter krigen, og som har meget at byde på..

Dagsprogram:

Dag 1 - Minsk

Fly fra København ved middagstid. Efter en kort mellemlanding i Warszawa flyver vi videre til Minsk. Ankomst sidst på eftermiddagen. Der er indført visumfrihed på rejser af maksimum fem dages varighed, så det slipper vi for.


Vi indkvarterer os på Hotel Belarus i Minsk. Efter ankomsten tager vi på byvandring i Minsks gader. Vi går langs hovedgaden, hvor regeringsbygningerne ligger, bl.a. KGB’s hovedkvarter og ser også nogle af byens gamle kirker. Vi spiser middag sammen.


Dag 2 - Landsbyer, kollektivbrug og Hvideruslands mørke fortid

Vi starter dagen med en ortodoks russisk gudstjeneste. Man sidder ikke ned som i en dansk folkekirke, men kan gå rundt i kirken og komme og gå som man vil under gudstjenesten.


Herefter er der rundtur til fods med en lokal pensioneret journalist i jagten på den hviderussiske identitet, der stadig findes bag sovjettidens monumentale betonbyggerier.


Bustur i byens opland med både typiske triste højhusbyggerier og smukke naturområder, vi besøger også en landsby og en kolkhoz (et kollektivbrug i bedste sovjetiske stil á la præsident kolkhozleder Lukasjenko). Lidt uden for byen finder vi også mindesmærket Khatyn. Her blev en hel landsby med 156 indbyggere dræbt af nazisterne under anden verdenskrig.


Vi stopper også ved resterne af Stalinlinjen, Stalins store forsvarslinje af skyttegrave. Her finder vi også en stor mængde militært isenkram fra sovjettiden, stillet op på lange rækker – fly, helikoptere, tanks og raketter.


Om aftenen er der mulighed for at tage i cirkus (tilkøb). Det er et rigtigt ”gammeldags” cirkus med vilde dyr.


Dag 3 - Minsk – Krigsmuseet og møde med lokale

I dag besøger vi Krigsmuseet (Museum of the Great Patriotic War). Anden Verdenskrig fylder stadig i hviderussernes bevidsthed, lige som det er tilfældet hos storebroren Rusland. Det er et stort og flot museum med udstillinger af tanks, fly og skyttegrave, levendegjort med voksfigurer.


Senere på dagen mødes vi med hviderussiske intellektuelle, politikere eller studerende – arrangeret gennem rejselederens netværk i landet.


Tid på egen hånd om aftenen til at indsnuse atmosfæren og måske besøge en af de mange moderne og hyggelige barer eller cafeer, som til trods for byens sovjetiske præg er dukket op.


Mulighed for tilkøb af ballet eller opera på nationalteatret.


Dag 4 - Nezvich-slottet, Brest og Sovjetunionens opløsning

Tidlig afgang med bus til det vestlige Hviderusland. Man kan ikke undgå at bemærke, at store dele af landet har en rig natur. Det er almindeligt at se store storkeflokke, og der lever bl.a. ulve i skovene.


Et stykke uden for Minsk ser vi den imponerende middelalderborg, Nezvich.


Næste stop er byen Brest ved grænsen til Polen. Her ser vi fortet, hvor der er rejst et mindesmærke for dem der faldt her under anden verdenskrig.


Herfra kører vi videre til Belovezhskaya Pushcha, nationalpark og stedet, hvor lederne af Hviderusland, Ukraine og Rusland i december 1991 besluttede at opløse Sovjetunionen.


Vi håber at få et møde i stand med Hvideruslands første leder, Sjusjkevits - en af de tre medunderskrivere, af dokumentet, der opløste Sovjetunionen og en god ven af vores rejseleder, Per Dalgaard. Overnatning på hotel i området.


Dag 5 - Belovezjkaja Pusja nationalpark og Mir-slottet

De morgenfriske kan tage med på ekskursion i nationalparken klokken halv seks, hvor det er muligt at opleve noget af parkens dyreliv. Bagefter er der morgenmad på hotellet.


Efter morgenmad kører vi tilbage mod Minsk. Undervejs stopper vi ved landets anden fantastiske middelalderborg, Mir. Her spiser vi frokost og bliver vist rundt. Herfra kører vi til lufthavnen. Vi flyver sidst på eftermiddagen og lander i København om aftenen.


Tilkøb

Yderligere information om tilkøb (cirkus og nationalteatret) kommer, når vi nærmer os afrejse.

Klik her for at downloade dagsprogrammet

Hvad er inkluderet?

  • Ekspertrejseleder på hele rejsen
  • Lokal assistent i forbindelse med programmet
  • Fly København – Minsk t/r
  • Al transport beskrevet i programmet
  • Hoteller med morgenmad
  • Tre frokoster
  • En middag
  • Alle entréer

Ikke inkluderet

  • Visum til Hviderusland. På denne rejse til Hviderusland kræves der dog ikke visum, da rejsens varighed og udformning opfylder landets nye krav for visumfrihed.

Kort

Oversigtskort


Destinationskort

Hviderusland - Belovezhskij-nationalparken

Belovezjkaja Pusja-nationalparken

Nationalparken rummer den største bestand af den europæiske bison

Hviderusland - Brest Fort

Brest Fort

Brest fort rummer et mindesmærke for Anden Verdenskrig.

Hvidrusland - Khatyn - Memorial

Khatyn

Stedet for en af nazisternes massakrer under anden verdenskrig. Her lå engang en landsby, hvor alle beboere blev myrdet. I dag er stedet et mindesmærke.

Hviderusland - Minsk - Allehelgenskirken

Allehelgenskirken

En af Minsks flotteste kirker. Kirken har 5 gyldne kupler, der hver især repræsenterer forskellige ting, såsom hvid-russiske helgener og soldater der har mistet livet.

Hviderusland - Minsk - Bolsjoj-teateret

Bolsjoj-teatret

Nationalteateret i Hviderusland, hvor man kan opleve ballet og opera.

Hviderusland - Minsk - Helligåndskatedralen

Helligåndskatedralen

Kirken ligger i det lille område af Minsk, der er blevet genopbygget i sin oprindelige byggestil.

Hviderusland - Minsk - KGB's hovedkvarter

KGB's hovedkvarter

Hovedkvarteret for den hviderussiske sikkerhedstjeneste, der stadig går under navnet KGB.

Hviderusland - Minsk - Krigsmuseet

Krigsmuseet

Krigsmuseet eller "Museum of the Great Patriotic War" er et imponerende museum om anden verdenskrig.

Hviderusland - Minsk - Cirkus

Minsk Cirkus

Cirkusbygningen i Minsk byder på forestillinger med vilde dyr.

Hviderusland - Minsk - Sejrspladsen

Sejrspladsen

Pladsen ligger i det historiske centrum af Minsk.

Hvidrusland - Minsk - Independence Square

Uafhængighedspladsen

Pladsen ligger i den ene ende af Minsks centrum. Her ligger bl.a. parlamentet og rådhuset.

Hvidrusland - Minsk - Mir Castle

Mir-slottet

Et af de UNESCO-beskyttede slotte uden for Minsk. Konstruktionen af slottet påbegyndte i 1400-tallet.

Hviderusland - Nesvizh-slottet

Nezvich-slottet

Et af de smukke, UNESCO-beskyttede slotte uden for Minsk.

Hviderusland - Stalinlinjen

Stalinlinjen

Forsvarslinjen som Stalin lod opføre bestod af et netværk af skyttegrave. Man kan stadig se resterne af skyttegravene. Derudover er det nu blevet et sted, hvor gammelt sovjettisk militærisenkram opbevares. Her er alt fra fly, helikoptere og tanks til store raketter og affyringsramper.

Hviderusland - Belovezhskij-nationalparkenHviderusland - Belovezhskij-nationalparkenHviderusland - Brest FortHviderusland - Brest FortHviderusland - Brest - Brest Fort - Skt. Nicolaj-kirkenHvidrusland - Khatyn - MemorialHviderusland - KhatynHviderusland - Minsk - AllehelgenskirkenHviderusland - Minsk - Bolsjoj-teateretHviderusland - Minsk - Bolsjoj-teateretHviderusland - Minsk - HelligåndskatedralenHviderusland - Minsk - HelligåndskatedralenHviderusland - Minsk - KGB's hovedkvarterHviderusland - Minsk - KrigsmuseetHviderusland - Minsk - CirkusHviderusland - Minsk - SejrspladsenHvidrusland - Minsk - Independence SquareHviderusland - Minsk - UafhængighedspladsenHvidrusland - Minsk - Mir Castle Hviderusland - Mir-slottetHviderusland - Nesvizh-slottetHviderusland - Nesvizh-slottetHviderusland - StalinlinjenHviderusland - Stalinlinjen

 vores nyhedsbrev


Udfyld formularen til højre og send den ind, så bliver du tilmeldt vores nyhedsbrev.


Vi lover ikke at fylde din indbakke. Nyhedsbrevet bliver cirka sendt ud en gang om måneden - af og til to gange.