Kulturrejse til Grønland

Oplev den store indlandsis, Ilulissats isfjord, slædehunde og måske nordlys, og bliv samtidig klogere på Grønland, dets udfordringer og forholdet til Danmark - i selskab med Martin Breum.
Grønland - Ilulissat - IsfjordenGrønland - Ilulissat - IsfjordenGrønland - Nordlys

Kulturrejse til Grønland

Oplev den store indlandsis, Ilulissats isfjord, slædehunde og måske nordlys, og bliv samtidig klogere på Grønland, dets udfordringer og forholdet til Danmark - i selskab med Martin Breum.

En rejse til Grønland er en rejse til de nordligste 98% af rigsfællesskabet, som de færreste danskere har oplevet, og 1% af befolkningen, som lever et fundamentalt anderledes liv end os andre. Den er et bombardement af indtryk – store vidder, nordlys, farvede træhuse på klippeskråninger dækket af sne, de enorme isbjerge i isfjorden, samt den uendelige indlandsis, dens skønhed og stilhed i vinterens aftenbelysning. Vi behøver ikke at forlade kongeriget for at få en rejseoplevelse, der er blandt de største, man kan få.


Rejsen ledes af Danmarks førende Arktis-journalist og ekspert på dansk-grønlandske forhold, Martin Breum, og vi har udviklet et helt særligt program, hvor man oplever den storslåede natur, men også får en idé om, hvad det vil sige at bo i Grønland og være en del af rigsfællesskabet, hvad man tænker om Danmark, og hvad man ønsker for fremtiden. Vi skal ikke kun besøge Grønlands største seværdigheder, men sørger for at stoppe op og møde grønlænderne.


Dagsprogram:

Dag 1 - Ilulissat

Formiddagsfly fra København til Kangerlussuaq og videre til Ilulissat, hvor vi ankommer først på eftermiddagen. Vi indkvarterer os på det dejlige Hotel Arctic, der har en panoramaudsigt over Diskobugten, hvor isbjergene sejler forbi.


På trods af hvad vi kan være heldige at opleve af nordlys, gletchere og indlandsis på rejsen, bliver synet af Ilulissat isfjord den oplevelse, vi fortæller om først, når vi kommer hjem. Isfjorden, som i øvrigt er på UNESCO-verdensarvliste, er simpelthen betagende. Isblokke brækket af indlandsisen flyder ned ad isfjorden mod Ilulissat. Ved dens munding, Isfjeldsbanken, svinder dybden ind fra 700 til 250 meter, så isbjergene strander, når de når dertil. Isbjerge større end femetagers bygninger holder i kø ved banken, indtil presset bagfra blive for stort, og isen river sig løs. Enorme stykker is brækker af, falder i vandet og fortsætter deres færd gennem Diskobugten og videre ud i Atlanterhavet.


Vi får en briefing om Ilulissat og tager herefter på sightseeingtur i byen på gåben. Vi ser bl.a. polarforskeren Knud Rasmussens fødehjem, der i dag er indrettet til museum, hvor man både bliver klogere på byens historie og polarforskerens liv.


Maden på hotellet er også helt i top og vi spiser fællesmiddag her. Hvis man senere går lidt uden for byen, kan man være heldig at se nordlys. Man skal bare lige lidt væk fra gadelyset.


Dag 2 - Sejltur på Isfjorden

Vi starter dagen med en sejltur ved Isfjeldsbanken (tilkøb). Vores kaptajn styrer sikkert ud på isfjorden – tæt på isbjergene men dog stadig i behørig afstand. Det er en god, lang sejltur i roligt tempo, og vi får tid til at studere isbjergene. De kan se meget forskellige ud. De hvide nuancer går over i turkisblå- og grøn og somme tider helt andre farver, man ikke regner med. De kan have bløde former eller store lodrette vægge, de kan være knudrede eller glatte og glasagtige eller med store revner og huller i. Mange af dem er kæmpestore. Ofte kan man se, at et isbjerg har taget form af tidligere at have ligget anderledes i vandet og derfor nu er stribet på skrå.


Efter sejlturen spiser vi frokost sammen, hvorefter der er tid til at opleve byen på egen hånd.


Dag 3 - Vandretur ved isbræen

Vi går en formiddagstur til Sermermiut, hvor der er en flot udsigt over isbræen. Der er lidt over tre kilometer ad veje og gode brolagte stier til udsigtspunktet over fjorden. Vi sætter os og slapper af, mens vi nyder en af naturens smukkeste forestillinger. Det store landskab kan være helt stille, og pludselig buldrer og brager det, når et isbjerg brækker over i to. Om vinteren fryser isfjorden til, så det er kun om sommeren, at man kan opleve dette spektakulære fænomen.


Om eftermiddagen holder Martin Breum et foredrag om Grønland og rigsfællesskabet. De arktiske dele af riget har de seneste år fået en større international betydning. Det er i øvrigt på grund af Grønland, at Danmark er et af de lande, der gør krav på Nordpolen. Kravet er affødt af målinger, der viser, at den højderyg Grønland er en del af, strækker sig langt mod nord under havoverfladen.


Dag 4 - Fritid og helikoptertur

Morgen og formiddag er fri til at opleve Ilulissat på egen hånd. Man kan gå den korte tur ud til udsigtspunktet, slappe af, eller tage endnu en isfjordssejlads.


Det er også muligt at booke en helikoptertur (tilkøb). Det er en fantastisk mulighed for at se isfjorden samt bjerge og søer fra oven. Undervejs lander man også midt i det storslåede landskab. Turen tager ca. halvanden time.


Dag 5 - Sisimiut, Grønlands næststørste by

Vi forlader nu Ilulissat og flyver til Sisimiut lige nord for polarcirklen. Sisimiut er Grønlands næststørste by med et indbyggertal på omkring 5.572. Befolkningen er en blanding af det oprindelige Inuitfolk og en del danskere som tilbage i 1720’erne, under ledelse af den danske missionær Hans Egede, bosatte sig. Ved ankomst til Sisimiut indkvarterer i os på Hotel Sisimiut.


Herefter er der en kort briefing om dagene i Sisimiut. Inden vi begiver os ud på en kort sightseeingtur i bus. Den gamle bydel ligger lige ved havnen. Den byder på flere farverige gamle huse, en kirke og en port formet af kæbeben fra en hval.


Martin Breum holder endnu et foredrag om Grønland. Senere skal vi på besøg hos en lokal familie til kaffemik.


Dag 6 - Hundeslædetur og vintersafari

I dag er der arrangeret forskellige tilkøbsudflugter, som man kan tilmelde sig. Alt efter hvor mange vi er, bliver vi delt op i mindre hold.


Den ene udflugt* er en hundeslædetur. Vi befinder os lige nord for polarcirklen og derfor også nord for hundeslædegrænsen – den grænse man på Grønland har sat for, hvor man må have slædehunde. Det er en mindre tur, der ikke er alt for strabadserende. Og det er en stor oplevelse at køre på hundeslæde gennem et smukt snelandskab.


Det er også muligt at tilkøbe en vintersafaritur. Her kører man i mindre grupper på en såkaldt monsterslæde, der trækkes af en snescooter. Monsterslæden hedder sådan, fordi den er stor nok til mange mennesker - ikke fordi den kører hurtigt.


Om aftenen er der gåtur til hundebyen, på jagt efter nordlys.


Dag 7 - Snescootertur og modeshow

I dag er det muligt selv at side bag styretøjet på en snescooter. Vi tilbyder en halvdagstur, hvor man kommer ud at køre i naturen uden for byen. At tage på snescootersafari ud over Grønlands store vidder er en oplevelse ud over det sædvanlige. Vi kan nyde følelsen af frihed, når vi kører afsted mellem bjergene i det store hvide landskab. Derudover er det også virkelig sjovt at suse afsted på en snescooter.


Efter snescooterturen besøger vi Sisimiut museum. Om aftenen er der fællesmiddag på Restaurant Nasaasaaq og lokalt modeshow.


Dag 8 - Indlandsisen ved Kangerlussuaq

Over middag flyver vi til Kangerlussuaq. Kangerlussuaq (tidligere Søndre Strømfjord) ligger for enden af netop Søndre Strømfjord. Stedet har fungeret som fangstplads for gamle fangerkulturer i tusinder af år. Fra Anden Verdenskrig og frem til 1992, var byen en amerikansk luftbase.


Vi tjekker ind på Hotel Kangerlussuaq, Herefter er der arrangeret en tur til indlandsisen (tilkøb) Vi kører de 30 kilometer til Grønlands indlandsis – de 1,7 million kvadratkilometer is, der dækker 80% af Grønlands overflade. Vi træder ud på isen og oplever, at den stort set er flad og forekommer uendelig. Undervejs er der gode chancer for at se rensdyr og moskusokser. Turen varer ca. fem timer og foregår i firehjulstrukket bus på grusvej.


Vi spiser aftensmad på den populære Restaurant Roklubben lidt uden for byen.


Dag 9 - Den amerikanske base

Vi starter morgenen med en køretur rundt i området. Kangerlussuaq er en meget spredt by med bygninger på hver side af lufthavnen. Vi ser den gamle amerikanske base tæt på og oppe fra toppen af fjeldet, og vi besøger Kangerlussuaq Museum, den amerikanske kommandørs gamle hovedkvarter. Vi hører om Grønlands afgørende betydning under Anden Verdenskrig.


Ved middagstid flyver vi til Danmark, hvor vi lander først på aftenen.


OBS - Vigtigt

Så langt mod nord, som vi er på denne rejse, kan vejrguderne spille en større rolle end herhjemme. Vi bliver derfor nødt til at tage forbehold for programændringer som følge af aflysninger eller forsinkelser af fly eller udflugter. Skulle uheldet være ude, vil vi dog gøre vores yderste for at finde alternative overnatningssteder og programpunkter, til vi igen kan vende tilbage til vores oprindelige rejseplan.


Tilkøb

Tilkøbsudflugter


 • Isfjordssejlads – 990 kr.
 • Helikoptertur – 3.990 kr.
 • Hundeslædetur – 1.490 kr.
 • Vintersafari (monsterslædetur) – 890 kr.
 • Snescootertur – 1.590 kr.
 • Tur til indlandsisen – 990 kr.


Klik her for at downloade dagsprogrammet

Hvad er inkluderet?

 • Ekspertleder på hele rejsen
 • Al transport beskrevet i programmet inkl. fly.
 • Hoteller med morgenmad
 • En frokost og tre middage


Ikke inkluderet


Tilkøbsudflugterne

 • Isfjordssejlads – 990 kr.
 • Helikoptertur – 3.990 kr.
 • Hundeslædetur – 1.490 kr.
 • Vintersafari (monsterslædetur) – 890 kr.
 • Snescootertur – 1.590 kr.
 • Tur til indlandsisen – 990 kr.


I det omfang, at det behøves, medfører der selvsagt dragt og instruktion på tilkøbsudflugter, og sikkerheden er i orden.

Kort

Oversigtskort


Destinationskort

Grønland - Ilulissat - Isfjorden

Ilulissat isfjord

Illulissat isfjord er 6 km bred og 55 km. Der bliver i gennemsnit sendt 70 mio. ton is gennem isfjorden, dagligt. Isfjorden er på UNESCOs verdensarvsliste.

Grønland - Ilulissat - Ilulissat Museum

Ilulissat Museum

På museet får man indblik i den lokale historie og den kendte polarforsker Knud Rasmussens liv og ekspeditioner. Museumsbygningen stammer fra 1848.

Den gamle boplads Sermermiut

Sermermiut

Vi vandrer til den gamle boplads Sermermiut, hvor der er en flot udsigt over isbræen.

Grønland - Kangerlussuaq - Indlandsisen

Indlandsisen

Indlandsis er en betegnelse, der bruges om vedvarende isdække over et landområde, der er større end 50.000 km. Historisk set var indlandsisen øde, da grønlænderne valgte, at bosætte sig ved havet.

Grønland - Kangerlussuaq

Kangerlussuaq

Kangerlussuaq har været brugt som fangstplads for Dorset-kulturen og Thule-kulturen. Der er et rigt dyreliv omkring Kangerlussuaq, med bla. moskusokser, polarræve og ørne. Byen ligger ca. 30 km fra indlandsisen.

Grønland - Kangerlussuaq - Museet

Kangerlussuaq Museum

Museet ligger lige midt i lufthavnsområdet, og det var herfra Base Commander styrede i 1960-62. Mange af udstillinger viser også historien som amerikansk base.

Grønland - Sisimiut

Sisimiut

Sisimiut er Grønlands næststørste by og der bor omkring 5.572 mennesker. Byen byder på flere farverige huse og en port formet af kæbeben fra en hval.

Grønland - Sisimiut - Sisimiut museum

Sisimiut Museum

Sisimiut Museum blev grundlagt i midten af 1980´erne og ligger i byens første og ældste hus. Idag fremstår det som et lille frilandsmuseum, da museet har overtaget flere af husene i den gamle bydel.

Grønland - Ilulissat - IsfjordenGrønland - Ilulissat - IsfjordenGrønland - Ilulissat - Ilulissat MuseumDen gamle boplads SermermiutSermermiutGrønland - Kangerlussuaq - IndlandsisenGrønland - Kangerlussuaq - IndlandsisenGrønland - Kangerlussuaq Grønland - Kangerlussuaq - MuseetGrønland - SisimiutGrønland - Sisimiut - Sisimiut museum

 vores nyhedsbrev


Udfyld formularen til højre og send den ind, så bliver du tilmeldt vores nyhedsbrev.


Vi lover ikke at fylde din indbakke. Nyhedsbrevet bliver cirka sendt ud en gang om måneden - af og til to gange.