Epifani-fest i Etiopien (Timkat)

Vær med til at fejre en af Etiopiens vigtigste højtider
Etiopien - Gondar - Fasil Ghebbi paladsetEtiopien - Lalibela - Bet Medhane Alem

Epifani-fest i Etiopien (Timkat)

Vær med til at fejre en af Etiopiens vigtigste højtider

Kristendom har meget gamle rødder i Etiopien. Allerede i begyndelsen af 300-tallet blev den ophøjet til statsreligion. Men ikke nok med det. Derudover opbevares Pagtens Ark i Etiopien. Den blev bragt til landet ved Afrikas Horn af den første etiopiske kejser Menelik, frugten af en kortvarig kærlighedsaffære mellem den jødiske kong Salomon og Dronningen af Saba. I alle etiopiske kirker findes der en kopi af Pagtens Ark, den såkaldte tabot. Kun under særlige højtider vises den frem. En af dem er timkat eller epifani-festen, der afholdes den 19. januar.


I modsætning til Kirken i Vesten forbindes afsløringen af Jesus som den inkarnerede Gud (”epifani”) i Etiopien først ved hans dåb i Jordan-floden - der, hvor Helligånden stiger ned til ham. Det er det, man fejrer under Timkat-festen. Festen opleves bedst i Gondar, Etiopiens gamle hovedstad fra 1600-tallet, hvor kejser Fasilides’ bad danner rammen om en fascinerende ceremoni, der varer hele natten og frem til den næste morgen. Festen kulminerer med velsignelsen af vandet og menighedens fælles bad i vandbassinet. Derefter bæres tabotterne tilbage til kirkerne i store processioner. Præsterne i deres farverige ornater synger og danser ledsaget af et hav af mennesker, der alle går i deres fineste søndagstøj. Overværelsen af timkat i Gondar giver et gribende og autentisk indblik i, hvordan den orientalsk ortodokse kristendom praktiseres i Etiopien.


Rundrejsen i det nordlige Etiopien begynder i Addis Ababa, hvor vi blandt andet vil se kejser Haile Selassies gamle palads. Vi kører videre igennem storslåede landskaber og krydser Den Blå Nil. Undervejs vil der være rig mulighed for at se, hvordan landet pløjes med ard, kornet høstes med segl og tærskes af okser. En rejse igennem Etiopien føles på mange måder som en rejse tilbage i tiden.


Vi vil også opleve, hvor overraskende grønt det er mange steder i Etiopien. Det gælder særligt regionen omkring Tana-søen, hvor vi lægger vejen forbi Den Blå Nils vandfald, før vi nyder en hyggelig og afslappende sejlads tværs hen over den smukke sø, der er Etiopiens største.


Endnu et højdepunkt på rejsen bliver Lalibela med sine monolitiske kirker fra middelalderen. Kirkerne er hugget direkte ud af den røde tuffstensklippe – et imponerende arbejde, der ifølge legenden kun kunne udføres ved hjælp af englenes medvirken. Vi har god tid til at udforske kompleksets forskellige områder med deres myldre af underjordiske gange, huler og kirker.


Alle steder vil vi opleve etiopiernes gæstfrihed og imødekommenhed overfor de fremmede, deres gode humor og smittende livsglæde. Et yderligere plus er den enestående etiopiske mad, der byder på masser af uforglemmelige smagsoplevelser. Rejsen kan desuden varmt anbefales til alle kaffeelskere og fugleinteresserede!


Dagsprogram:

Dag 1 - Afrejse til Addis Ababa

Afrejse fra København. Ankomst til Addis Ababa næste dag.


Dag 2 - Sightseeing i Addis Ababa

Etiopiens hovedstad Addis Ababa, hvis poetiske navn betyder ”ny blomst”, blev grundlagt af kejser Menelik II i 1886. Dengang var det ikke mere end en stort teltlejr. I dag tæller byen mere end 3 millioner indbyggere.


Noget af det første, man lægger mærke til, er hvor køligt det er. Hvordan kan det være? Vi er jo i Afrika, tæt på ækvator. Forklaringen er, at Addis Ababa ligger 2300 meter over havets overflade. Om dagen ligger temperaturen kun lidt over 20 grader, om natten kan den falde helt ned til frysepunktet. Det andet, man undrer sig over, er, hvor mørkt og stille det er om natten. Det hænger sammen med, at de fleste etiopiere går tidligt i seng. Men de står også meget tidligt op.


Dagens program begynder med at vi kører en tur igennem byen, så at vi kan orientere os lidt. Derefter tager vi på Nationalmuseet. Her kan vi se genstande, der primært stammer fra det nordlige Etiopien, blandt andet kultstatuer fra den sabæiske civilisation og guldmønter fra Aksum. Vi vil også se kejser Haile Selassies trone. Museets underetage er viet til dyrelivet, som eksisterede i Etiopien for mange millioner år siden. Iblandt eksponaterne er knoglerne af en meget tidlig, velkendt hominid: Lucy.


Efter vi har spist frokost på en nærliggende restaurant, besøger vi kejser Haile Selassies gamle palads, som i dag huser universitetsbiblioteket og to museer. Det første er det etnografiske museum. Udstillingen er opbygget meget didaktisk, idet man følger etiopiernes livscyklus fra fødslen til døden. På samme etage er det muligt at se Haile Selassies sove- og badeværelse. På anden sal kan man se etiopiske ikoner. Billederne er meget spændende på grund af deres usædvanlige ikonografi og farvebrug.


Om aften spiser vi velkomstmiddag på en restaurant, hvor man kan smage specialiteter fra hele Etiopien. Her vil vi for første gang prøve injera, etiopiernes nationalspise, fremstillet af teffmel. Det ligner en stor pandekage. Ovenpå placerer man forskellige slags saucer. Nogle af dem kan være ret stærke. Man kan også smage kocho, der er fremstillet af det fermenterede mel fra den falske bananplante. Dertil spiser man kitfo, Etiopiens svar på millionbøf.


Dag 3 - Fra Debre Libanos til Debre Markos

Vi forlader den etiopiske hovedstad og begynder vores rejse nordpå. Første stop – ca. 100 km fra Addis – er Debre Libanos, et af de vigtigste klostre i hele Etiopien. Før den Etiopiske Kirke opnåede sin selvstændighed i 1948/59 fungerede klostrets abbed ofte som kirkens egentlige overhoved, hvorimod patriarken ifølge traditionen var en koptisk biskop, der blev udsendt til Etiopien fra Egypten. Den første etiopiske patriark, Abuna Basilios (1959-70), ligger begravet i Debre Libanos. Vi ser klostrets smukke hovedkirke med sine farvestrålende glasmosaikker. Uden for klostrets mure er der altid et stort mylder af pilgrimme i deres karakteristiske hvide dragter.


Efter besøget af Debre Libanos klostret spiser vi frokost på en lokal restaurant. Mens maden tilberedes, går vi en tur til den nærliggende bro, der blev opført af portugiserne i 1500-tallet. Udsigten over den flere hundrede meter dybe kløft, som sidefloden til Den Blå Nil har skåret igennem landskabet, er overvældende. Der findes et rigt fugleliv på stedet.


Senere på eftermiddagen når vi frem til Den Blå Nil. Det bliver mærkbart varmere jo længere man kører ned i den dybe canyon. I bunden af den hersker et helt andet klima end oppe på plateauet, og der findes en helt anden flora. De sidste 100 km til byen Debre Markos, hvor vi overnatter, fører igennem frugtbart landbrugsland.


Dag 4 - Colubus-aber, Bahir Dar og Den Blå Nils vandfald

For de morgenfriske vil der være mulighed for at overvære en etiopisk ortodoks gudstjeneste i Debre Markos før morgenmaden. På vej til Bahir Dar, Amhara-regionens hovedstad, stopper vi ved Zengena-kratersøen, en næsten perfekt cirkelformet kratersø omgivet af en bestand af gamle træer, der huser kolonier af vilde Colubus-aber. I landsbyerne i nærheden sælges der autentisk håndværk, som flettede kurve, siddepuder af koskind og fluevifter fremstillet af hår fra hestenes hale.


Efter frokost kører vi ud til Den Blå Nils vandfald, 30km øst for Bahir Dar. Undervejs kan man se mange fugle, som marabu, storke, ibis, kohejre og topørn. Der er plantager af sukkerrør og khat. Fra landsbyen Tissisat vandrer vi langs en kløft til vandfaldet, som på amharisk kaldes Tis Abay (”stor røg”). På vejen tilbage krydser vi Den Blå Nil i flodpramme.


Middag og overnatning i Bahir Dar.


Dag 5 - Tana-søen og halvøens klostre

Tana-søen er med sin overflade på over 3000 km² Etiopiens største ferskvandssø. Den Blå Nil, der forenes med Den hvide Nil i nærheden af den sudanesiske hovedstad Khartoum, løber ud af Tana-søen. I 1500-tallet, da den muslimske general Ahmad ibn Ibrahim al-Ghazi var tæt på at erobre det kristne Etiopien, flygtede de etiopiske munke til Tana-søen, hvor de grundlagde nye klostre på mange af de i alt 37 øer, der findes i søen. Det siges, at Pagtens Ark i en periode blev evakueret fra Aksum og bragt i sikkerhed på en af disse øer.


Vi står tidligt op for at få det bedste ud af dagen. Første stop på vores sejlads over Tana-søen er Zege-halvøen, der imponerer med sin frodige natur. Vejen til Ura Kidane Mehret, der ligger midt på halvøen, fører igennem en skov befolket af aber og talrige fugle. Under de store træers grønne tag vokser der kaffebuske.


Rundkirken Ura Kidane Mehret er udsmykket med unikke farvestrålende vægmalerier. En præst eller diakon vil forklare os deres ikonografi og mening. Næste stop er Dek, den største ø i Tana-søen. Fra anløbsbroen er der kun få meter til Nagra Selassie, en rundkirke, der blev opført på kejserinde Mentewabs ordre i slutningen af 1700-tallet. Også denne kirke er udsmykket med fine vægmalerier. En kuriositet er et relief, der viser den skotske opdagelsesrejsende James Bruce, der i 1770’erne tilbragte to år i Etiopien. Hans beskrivelser af landet og dets skikke anses stadigvæk som en vigtig kilde til forståelsen af det traditionelle liv i Etiopien.


Senere på eftermiddagen går vi i land i Gorgora, der ligger smukt ved søens nordlige bred. Derfra er det ca. 60 km til Gondar, hvor vi ankommer om aftenen. Vi indlogeres på et hotel, hvorfra der er en fin udsigt over hele byen. Vi har 3 overnatninger i Gondar.


Dag 6 - Gondar og paladskomplekset Fasil Ghebbi

Gondar blev grundlagt af kejser Fasilides i 1635 og fungerede som hovedstad i over 200 år. Byen, der talte over 60.000 indbyggere i 1600-tallet, var inddelt i fire forskellige kvarterer, i hvilke henholdsvis adelen, de kristne, muslimerne og de etiopiske jøder boede. Samtidig var byen hovedsæde for den etiopisk ortodokse Kirke. Efter kejser Tewodros II havde flyttet sin hovedstad til Magadala i 1835 oplevede Gondar en nedgangsperiode, men byen blomstrede op igen i 1900-tallet.


Om formiddagen besøger vi Fasil Ghebbi. De ældste paladser, bygget under kejser Fasilides, Yohannes I og Iyasu I, afspejler tydeligt den portugisiske indflydelse, som Etiopien oplevede i 1500- og 1600-tallet. Der er tale om monumentale bygninger opført i sten – i deres kontrast til befolkningens stråtækkede lerhytter må de før i tiden have virket endnu mere storslået.


Efter frokosten på en traditionel etiopisk restaurant, hvor vi vil have mulighed for at smage den lokale honningvin, ser vi Debre Birhan Selassie kirken, der er berømt for sine fresker. Kirken er en af de få, der undgik at blive ødelagt af sudaneserne i slutningen af 1800-tallet.


Om eftermiddagen vil man allesteds kunne se forberedelserne til timkat-festen. Præster, der bærer kirkernes tabotter på deres hoved, anfører store processioner, der ender ved Fasilides’ bad. Hele byen vil summe af liv, og folk vil gå i deres fineste tøj.


Dag 7 - Timkat i Gondar (Epifani-festen)

Hele dagen er afsat til at følge med i timkat-festlighederne. Omkring klokken to om morgen begynder gudstjenesten, der varer til solopgang. Efterfølgende bliver vandet velsignet af en højtstående biskop eller måske selve patriarken. Dette markerer startskuddet for det festlige reinactment-ritual, som indebærer at hundredvis af mennesker kaster sig ned i vandet. Dette sker til minde for Jesu dåb i Jordan-floden, eftersom man i de ortodokse kirker anser dåben som det afgørende tegn for, at Jesu er den sande inkarnerede Gud. Herefter bæres tabotterne ud af bygningen, og i festlige processioner bringes de tilbage til deres respektive kirker.


Resten af dagen er til fri disposition. Man kan enten vælge at blive lidt længere nede i byen eller at tage med op til hotellet for at slappe af. Vi spiser aftensmad på hotellet.


Dag 8 - Gennem bjergene til Lalibela

Vi tager tidligt af sted for at køre til Lalibela. Den første del af vejen forløber langs Tana-søens østlige bred. I januar er det høsttid, og der vil igen være mulighed for at spotte mange fugle, der nyder godt af alle de overskydende frø, som er faldet ned på jorden. Måske kommer vi også til at se storke, der går på jagt i vådområderne omkring søen. Få kilometer før Wereta drejer vi til venstre og fortsætter derfra i retningen af Debre Tabor.


Vi besøger Awra Ambra-kolonien, der er kendt i hele Etiopien. Ideen bag det kibbutz-lignende kollektiv er meget enkel: Alle mennesker er ligestillede, uanset køn og religiøs baggrund. Der er tale om et socialt eksperiment, som viser en anden mulig vej i et meget konservativt land, hvor skellene mellem kønnene og de forskellige religionsgrupper er store.


Vi spiser frokost i Debre Tabor, hvorefter vi forsætter mod Lalibela. Vejen fører igennem et bjerglandskab med fascinerende udsigter over dybe afgrunde og høje plateauer. Undervejs vil der være tid til at strække benene og fotografere. Tidligt på aftenen ankommer vi til Lalibela, hvor vi har tre overnatninger.


Dag 9 - Klippekirkerne i Lalibela

Lalibela, der ligger i en højde af 2500 meter, er en af Etiopiens helligste byer. Byen er opkaldt efter Zagwe-kongen Gebre Meskel Lalibela (1181–1221) under hvis herredømme de fleste af de berømte monolitiske kirker er blevet til.


Der findes i alt elleve kirker fordelt over tre områder. Det specielle ved dem er, at de ikke er opført i sten, men direkte hugget ud af klippen. Fire kirker, Medhane Alem, Bet Mariam, Bet Amanuel og Bet Giyorgis, er helt fritstående, mens andre er delvist fritstående eller hugget ind i klippen, så de egentligt ligner hulekirker. De forskellige områder er forbundet med hinanden igennem overjordiske gange og underjordiske tunneller. Mellem kirkerne i det nordlige og det sydlige område forløber en rende, som symboliserer Jordan-floden. Eftersom enkelte kirker i den nordlige klynge bærer navne, der forbindes med Passionshistorien, mener man, at dele af komplekset imiterer Det Hellige Lands topografi.


Om formiddagen giver vi os god tid til at udforske den nordlige klynge. Ved middagstid spiser vi frokost på en traditionel restaurant, omgivet af en frodig have, der tiltrækker mange fugle, som glansstær, hættepirol, amarant, og sølvskindet hornfugl. Om eftermiddagen forsætter vi med kirkerne i det sydlige område.


Dag 10 - Nakueto Lab klosteret

I dag besøger vi Nakueto Lab klostret, der ligger uden for Lalibela. Klostret er opkaldt efter kongen, der efterfulgte Gebre Meskel Lalibela. Det er en meget smuk gåtur hen til klostret, hvis kirke er bygget ind i en stor naturlig grotte. Vandet, som langsomt risler ned fra bjerget, anses for at være helligt og opsamles i store kar, der bruges i forbindelse med eksorcisme, for i Etiopien tror man stadig på at et menneske kan være besat af dæmoner. Efter vi har set kirken vil præsten fremvise os kongens krone og nogle gamle illuminerede håndskrifter.


Herefter kører vi tilbage til byen for at se Bet Giyorgis, den måske smukkeste af alle kirker i Lalibela. Udefra ligner bygningen, der er viet til den hellige Georg, en kæmpemæssig korsformet skulptur, inden i åbenbarer den sig som en kuppelkirke. Der er tale om intet andet end et arkitektonisk mesterværk. Hulerne ved siden af kirken blev brugt til begravelser, og i en enkelt kan der stadig ses rester af mumificerede kroppe.


Vi spiser frokost i på restaurant Ben Abeba, der er ligesom sit skotsk-etiopiske navn antyder, er udformet som en bjergblomst – støbt i beton. Der serveres både skotske og etiopiske retter på stedet.


Eftermiddagen er til fri disposition.


Dag 11 - Afrikas største friluftsmarked og et kafferisteri

Om formiddagen flyver vi tilbage til Addis Ababa. Efter frokost kører vi forbi Mercato, Afrikas største friluftsmarked med mere end 7000 forretninger og boder. Her sælges stort set alt. Det er fantastisk at se menneskemyldret og de forskellige varer. Senere besøger vi et kafferisteri, hvor der også vil være mulighed for at købe forskellige slags kaffe.


Inden middag har vi mulighed for at slappe lidt af og gøre os friske. På hotellet vil der være et par delte dagsværelser til rådighed. Vi spiser afskedsmiddag på en traditionel restaurant, før vi kører ud til lufthavnen.


Dag 12 - Hjemrejse

Ankomst til Københavns lufthavn om formiddagen.


Klik her for at downloade dagsprogrammet

Hvad er inkluderet?

  • Ekspertrejseleder på hele turen
  • Lokalguide
  • Fly København-Addis Ababa og Lalibela-Addis Ababa-København
  • Transport i bus
  • Overnatning på 3-stjernede hoteller med morgenmad
  • Fuld pension
  • Alle entréer
  • Drikkepenge til chauffør og guide

Ikke inkluderet

  • Visum - Det fås ved ankomst i Addis Ababa lufthavn. Gerne også med den aktuelle pris. Det koster 20$.

Vedr. hotelstandarden

Vi bor på meget gode hoteller efter etiopiske forhold, men at standard selvfølgelig ikke direkte sammenlignelig med den vestlige - det er en ekspedition til Afrika og et af verdens fattigste lande. Til gengæld en oplevelse for livet.

Kort

Oversigtskort


Destinationskort

Etiopien - Addis Ababa - Haile Selassies palads

Haile Selassies palads

Kejserens gamle palads er i dag et museum.

Etiopien - Addis Ababa - Nationalmuseet

Nationalmusset

Her er primært genstande fra det nordlige Etiopien, blandt andet kultstatuer fra den sabæiske civilisation og guldmønter fra Aksum. Museets underetage er viet til dyrelivet, som eksisterede i Etiopien for mange millioner år siden. Her finder vi også det kendte skellet af en forhistorisk menneskeart, Lucy.

Etiopien - Bahir Dar - Den Blå Nils Vandfald

Den Blå Nils Vandfald

Tæt ved byen Bahir Dar ligger Den Blå Nils Vandfald. Et imponerende syn, især når der er meget vand i floden.

Etiopien - Debre Libanos

Debre Libanos

Debre Libanos er et af de vigtigste klostre i hele Etiopien

Etiopien - Debre Markos

Debre Markos

Debre Markos er en provinsby på vejen mellem Addis Ababa og Bahir Dar.

Etiopien - Gondar - Debre Birhan Selassie kirken

Debre Birhan Selassie kirken

Debre Birhan Selassie kirken er berømt for sine fresker. Kirken er en af de få, der undgik at blive ødelagt af sudaneserne i slutningen af 1800-tallet.

Etiopien - Gondar - Fasil Ghebbi paladset

Fasil Ghebbi paladset

Fasil Ghebbi paladset den største seværdighed i Gondar. De ældste paladser, bygget under kejser Fasilides, Yohannes I og Iyasu I, afspejler tydeligt den portugisiske indflydelse, som Etiopien oplevede i 1500- og 1600-tallet.

Etiopien - Gondar - Fasilides’ bad

Fasilides’ bad

Fasilides’ bad er centrum for nogle af festlighederne i forbindelse med Timkat.

Etiopien - Lalibela - Bet Amanuel-kirken

Bet Amanuel kirken

Bet Amanuel kirken er en af Lalibelas smukke kirker, der er udhugget i klippen.

Etiopien - Lalibela - Bet Giyorgis kirken

Bet Giyorgis kirken

Bet Giyorgis kirken er en af de fritstående, udskårne kirker i Lalibela.

Etiopien - Lalibela - Bet Medhane Alem

Bet Medhane Alem

Kirken er en af Lalibelas udhuggede kirker, der er helt fritstående.

Etiopien - Lalibela

Lalibela

Lalibela er kendt for sine kirker, der er hugget ud af bjergene.

Etiopien - Tana-søen - Nagra Selassie

Nagra Selassie

Nagra Selassie er en rundkirke på Dek-øen i Tana-søen. Den blev opført på kejserinde Mentewabs ordre i slutningen af 1700-tallet. Kirken er udsmykket med fine vægmalerier.

Etiopien - Tana-søen

Tana-søen

Tana-søen er med sin overflade på over 3000 km² Etiopiens største ferskvandssø. Den Blå Nil, der forenes med Den hvide Nil i nærheden af den sudanesiske hovedstad Khartoum, løber ud af Tana-søen.

Etiopien - Tana-søen - Ura Kidane Mehret

Ura Kidane Mehret

Tana-søens Zege-halvø imponerer med sin frodige natur. Vejen til Ura Kidane Mehret, der ligger midt på halvøen, fører igennem en skov befolket af aber og talrige fugle. Under de store træers grønne tag vokser der kaffebuske. Rundkirken Ura Kidane Mehret er udsmykket med unikke farvestrålende vægmalerier

Etiopien - Zengena-søen

Zengena-søen

Zengena-kratersøen er en næsten perfekt cirkelformet kratersø omgivet af en bestand af gamle træer, der huser kolonier af vilde Colubus-aber

Etiopien - Addis Ababa - Haile Selassies paladsEtiopien - Addis Ababa - NationalmuseetEtiopien - Bahir Dar - Den Blå Nils VandfaldEtiopien - Bahir Dar - Den Blå Nils VandfaldEtiopien - Debre LibanosEtiopien - Debre MarkosEtiopien - Gondar - Debre Birhan Selassie kirkenEtiopien - Gondar - Fasil Ghebbi paladsetEtiopien - Gondar - Fasil Ghebbi paladsetEtiopien - Gondar - Fasilides’ badEtiopien - TimkatEtiopien - Lalibela - Bet Amanuel-kirkenEtiopien - Lalibela - Bet Giyorgis kirkenEtiopien - Lalibela - Bet Medhane AlemEtiopien - LalibelaEtiopien - LalibelaEtiopien - Tana-søen - Nagra SelassieEtiopien - Tana-søenEtiopien - Tana-søen - Ura Kidane MehretEtiopien - Zengena-søen

 vores nyhedsbrev


Udfyld formularen til højre og send den ind, så bliver du tilmeldt vores nyhedsbrev.


Vi lover ikke at fylde din indbakke. Nyhedsbrevet bliver cirka sendt ud en gang om måneden - af og til to gange.