Kulturrejse til Cuba

Hemingway, Castro, cigarer, dejlig musik, gamle amerikanske biler og historien om en revolution.
Cuba - Trinidad - Byoversigt

Kulturrejse til Cuba

Hemingway, Castro, cigarer, dejlig musik, gamle amerikanske biler og historien om en revolution.

Dette er den store Cubarundrejse for dem, der vil se, høre, smage og i det hele taget opleve, hvad dette fantastiske land har at byde på. Vi rejser gennem Cuba fra øst til vest gennem det tropiske klima forbi dejlige strande og gamle UNESCO-beskyttede kolonibyer. Her præger de mangefarvede huse, brostensbelagte gader og gamle katedraler bybilledet, nu som de gjorde for århundreder siden. Vi oplever Vinales smukke landskaber, tobaksmarker og hulemalerier. Vi kører i de gamle, velholdte amerikanske dollargrin, som Cuba er så berømt for, og dem, der har lyst får chancen for at smage både rom og cigarer. Undervejs på rejsen gør vi stop ved landets historiske landemærker. Vi besøger bl.a. Svinebugten, der var skueplads for en fejlslagen CIA-invasion under Den Kolde Krig, og Guantanamobugten, der har en mindst lige så stor om end nyere historisk betydning.


Det er også rejsen for dem, der virkelig ønsker at få en forståelse af, hvad Cuba er for et land, hvordan det er blevet sådan, og hvor det er på vej hen. Rejsen ledes af en af Danmarks store Cubakendere, Niels Lindvig. Som Cubaekspert på P1, Orientering i 34 år har han en viden om og forståelse for Cubas historie og kultur som kun få andre. På vores rejse gennem det kommunistiske land, vil vi komme til at høre en masse om cubansk historie, politisk historie og aktuel udvikling. Alle vil kunne få svar på deres spørgsmål om landet. De fleste er selvfølgelig interesseret i revolutionen og i udviklingen under Castro, hvor Cuba har udviklet sig til et lukket autokratisk og diktatorisk styre. Hvorfor gik det sådan, når det ikke var meningen? Hvilken rolle spillede USA i, at Castro søgte mod Moskva? Hvorfor tog det så lang tid at få åbnet op mellem Cuba og USA? Hvad sker der, nu hvor Fidel er død? Og hvad vil der ske, når Raúl Castro også udånder?

Dagsprogram:

Dag 1 – Havana

Afrejse fra København over middag med Air Canada. Vi er fremme i Havana om aftenen. Vores bus kører os ind til byens centrum, hvor vi indkvarterer os på vores hotel.


Dag 2 – Cigarfabrikken, revolutionsmuseet og den gamle bydel

Vi starter dagen med en rundtur i det historiske centrum, som blev UNESCO-verdensarv allerede i 1982. Vi ser byens smukkeste bygninger og pladser. Arkitekturen er uimodståelig, og hvis forfald kan være smukt, så er Havana det. Men meget er restaureret i de senere år, og det er gjort nænsomt. Herfra går turen til cigarfabrikken Partagas, hvor vi får en rundtur, og videre til Revolutionsmuseet i det gamle præsidentpalads samt "Oficina de Asuntos Historicos”, hvor vi ser Asger Jorns flotte vægmalerier.


Eftermiddagen bruges på at suge flere af Havanas indtryk til os – i den gamle bydel omkring alléen Paseo del Prados, langs den verdensberømte havnepromenade Malecon, og i parken Central Park José Martí, hvor Che Guevara kigger ned på os fra en husgavl. Den sidste del af vores byrundtur foregår i klassiske amerikanerbiler, der fører os gennem det gamle og nye Havana tilbage til vores hotel.


Havana er en herlig by, og aftenerne er bløde som fløjl og lige til at tage på. Her er listige steder til forfriskninger, larmende, men berømte bodegaer, steder som Tropicana, hvor det er svært ikke at blive underholdt. Den går helt tilbage til det gamle diktaturs dage før Castro-brødrene indførte deres. Vi regner med at kunne tilbyde billetter til en kabaret her en af aftenerne.


Dag 3 – Havana og Hemingway

Vi starter dagen med at rejse gennem nogle flere af Havanas smukke kvarterer. Vi stopper ved fortet Morro Cabaña, der ligger ved indsejlingen til havnen. Fortet er næsten 400 år gammelt og blev bygget for at beskytte byen mod blandt andet pirater.


Resten af dagen står i Hemingways tegn. Vi besøger først fiskerlandsbyen Cojímar, hvor Hemingway mødte den fisker, der inspirerede ham til at skrive ”Den gamle mand og havet”. Videre til Hemingways hus gennem 20 år La Vigia, i udkanten af Havana. Det er i dag lavet om til museum og er i høj grad også et besøg værd. Man forstår måske bedre ”Den gamle mand og Havet” efter at have set det.


Vi oplever også hotellet Ambos Mundos, hvor Hemingway boede, da han først besøgte Cuba i 20'erne og 30'erne. Hans værelse er nu museumsrum. Herfra går vi gennem Obispo til Hemingways foretrukne bar i Havana: Floridita. Herfra kører bussen dem, der ønsker det, tilbage til hotellet.


Dag 4 – Santiago de Cuba

Vi står tidligt op og rejser med morgenflyet til Santiago, det østlige Cubas hovedby. Santiago var den oprindelige spanske hovedstad på øen. Herfra udgik Hernán Cortés’ ekspedition til Mexico i 1518 og Hernando de Sotos mod Florida i 1538. Santiago er kendt for sit kulturliv. Buena Vista Social Club har rødder her; dansen ’son’ stammer herfra. Den er ophav til salsa, som vi kender. Santiago har et berømt karneval i juli, og en temmelig stor del af befolkningen holder sig til afro-cubanske religioner – især santería.


Indenrigsfly på Cuba afgår ikke altid til tiden, men vi håber at slippe for ventetid. Vi tjekker ind på vores hotel og tager herfra videre til området uden for byen. Vi skal høre om Cubas forhold til USA og om fængslet og militærbasen ved Guantanamo Bay. Vi tager til et udsigtspunkt, hvorfra man kan se til basen, mens vi hører om dens betydning. Udsigtspunktet er nogle gange åbent for turister, andre gange ikke, og det er ikke til at vide på forhånd.


Herfra går turen til Santiagos fort, Castillo de San Pedro de la Roca del Morro, beliggende et stykke syd for byen ved indsejlingen til Santiagobugten. Fortet og dets beliggenhed er begge smukke. I dag benyttes det som piratmuseum. Herfra sejler vi til Cayo Granma. Det er en lille befolket ø nær bugtens munding. Et traditionelt fiskersamfund med træhuse - mange bygget på stylter.


Vi rejser nu tilbage til Santiago by, hvor vi bl.a. ser Casa de Diego Velásquez - det ældst bevarede hus i Cuba og den første guvernørbolig fra 1522. I dag er det Cubas historiske museum.


Dag 5 – Revolution og rom

Santiago spillede en nøglerolle under den cubanske revolution. Revolutionen begyndte med et skidt forberedt angreb på Moncada-kasernen den 26. juli 1953 anført af Fidel Castro. Angrebet var en katastrofe for de revolutionære, men nogle år senere, den 1. januar 1959 kunne Fidel Castro alligevel proklamere sejr fra balkonen på Santiagos rådhus. Vi besøger Moncada-kasernen - en art deco-bygning færdiggjort i 1938 og i dag et fabelagtigt museum.


Vi besøger også Museo de la Lucha Clandestina - en smuk gul kolonibygning, som nu huser fortællingen om undergrundskampen mod den cubanske diktator Batista i 1950erne. En fascinerende og blodig historie. Lige overfor ligger det historiske hus, som Fidel Castro boede i som student 1931-1933. Bygningen var politistation og blev angrebet i 1956 for at aflede opmærksomheden fra yachten Granmas anløb med Castro og 81 andre oprørere.


Vi besøger nu den originale Bacardí-fabrik, som åbnede i 1868. Grundlægger, Don Facundo, fandt på det verdenskendte flagermussymbol, da han fandt en flagermuskoloni under fabrikkens spær. Cubanerne producerer fortsat rom her: f.eks. Ron Carney, Ron Santiago og Ron Varadero.


Om aftenen kan man tage med rejselederen på Sindo Garay, Casa de Tradiciones, Isis Jazz Club eller andre finurlige steder, hvor man oplever trovamusik, son-dans og andet lokalt fra Santiago. Og så kan et gammelt jazzhjerte også undsættes.


Dag 6 – Kolonibyen Camagüey

Vi rejser nu mod kolonibyen Camagüey. På denne såvel som vores øvrige busture gælder det, at vi stopper ved nogle spændende seværdigheder undervejs. Mens vi kører vil vores rejseleder, Niels Lindvig, underholde med så meget cubansk historie, kultur, politisk historie og aktuel udvikling, som vi kan holde ud at høre på. På denne køretur stopper vi i en anden gammel og idyllisk koloniby, Bayamo.


Camagüey er på UNESCO’s verdensarvliste. Det er en finurlig by med kringlede, ofte blinde gader og uforklarligt udformede pladser. Efter en gåtur rundt i disse, tjekker vi ind på vores hotel og spiser aftensmad sammen.


Hvis tiden tillader, besøger vi også Mercado Agropecuario Hatibonico. Hvis man kun besøger ét marked i Cuba, bør det være dette. Bl.a. med en afdeling for urter og hemmelige eliksirer sammen med dværgmangotræer og lignende. Det hele serveret med sang og et let hjerte. Hold på værdierne!


Dag 7 – Sancti Spiritus og Sukkermølledalen

Vi tjekker ud af vores hotel og begiver os mod Trinidad, en fascinerende koloniby proppet med kultur og historie. Trinidad er en af de bedst bevarede byer i Caribien fra tiden, hvor sukkerhandel var helt afgørende i regionen. Den blev grundlagt i 1514.


Første stop på vejen er den gamle koloniby Sancti Spiritus, der er fra samme år som Trinidad, og som bl.a. er kendt for sin fine, gamle murstensbro. Vi stopper også ved plantagen Manaca Iznagai Sukkermølledalen uden for Trinidad. Området var centrum for spaniernes sukkerproduktion fra slutning af 1800-tallet. I sin storhedstid var her mere end 50 sukkermøller i området, og her arbejdede 30.000 slaver. Plantagen, vi besøger, har stadig sit enorme udkigstårn intakt samt ejerens og slavernes kvarterer.


Vi tjekker vi ind på vores hotel og spiser aftensmad. Hotellet ligger et par kilometer syd for Trinidad, ud til Det Caribiske Hav.


Dag 8 – El Cubano park og Trinidad

Om formiddagen kører vi ud til den naturskønne park El Cubano. Her går vi en tur, mens vores lokalguide fortæller om områdets dyr og planter. Undervejs spiser vi en kreolsk frokost.


Om eftermiddagen tager vi på byvandring i Trinidads gamle UNESCO-beskyttede bydel. Trinidad er fyldt med de stemningsbilleder, man ofte forbinder med Cuba – en lokal der ryger en cigar på sin trappesten, en gammel men skinnende Chevrolet, der kører forbi. Vi kommer forbi katedralen, den centrale plads, kunsthåndværkerne og Canchanchara-baren, hvor vi bydes på en drink. Herefter tager vi hjem på hotellet og spiser aftensmad.


Dag 9 – Religion, musik og dans

Vi besøger Casa Templo de Santería Yemayá. Her skal vi høre om Regla de Ocha - santería-religionen med afrikanske rødder, der er udbredt på Cuba. Det er en blanding af katolicisme og åndetro. Det er svært for ethvert museum at fange den spirituelle oplevelse, men præsterne hjælper på vej med optræden.


Herfra tager vi til Trinidads musik-allé, som serverer både trova, son, salsa og rumba med sjælfulde afrikanske rytmer. Der en time med salsalektioner for de, der har mod på det. Vi tager tilbage til hotellet for at spise frokost, slappe af og nyde den caribiske strand. Om aftenen er der mulighed for at tage ind til byen igen og danse igen på et af byens mange dejlige spillesteder.


Dag 10 – Santa Clara, Che Guevara og Cienfuegos

Vi siger farvel til Trinidad på Museo Histórico Municipal, også kaldet Casa Cantero efter en tysk plantageejer, Kanter. Han brugte gift, giftermål og andet til at sikre sig ejendommen. Udsigten fra tårnet er alene besøget værd.


Nu rejser vi mod Santa Clara. Her ligger resterne af Che Guevara begravet, efter at de for ikke så mange år siden blev fundet i Bolivia og overdraget til Cuba. Det var her i Santa Clara, at Che anførte de sidste kampe i den revolution, som tvang diktator Fulgencio Batista til at flygte. Det var nytårsaftensdag i 1958.


Che Guevaras grav er et kompleks af monument, mausoleum og museum. Selv hvis man har et anstrengt forhold til den argentinske revolutionshelt i Cuba, er det et imponerende sted. En bronzestatue af Che blev rejst i 1987 i 20-året for hans død i Bolivia. Bag statuen et mausoleum med 38 nicher dedikeret til de andre guerillasoldater, som døde i den fejlslagne revolution i Bolivia. I 1997 blev resterne af Che og 16 af de øvrige bragt hjem til Cuba. De blev fundet i en massegrav i Bolivia og genbegravet her, hvor der brænder en evig ild. Det tilstødende museum fortæller om Ches liv og død.


Et andet sted i byen mindes man også Ernesto ‘Che’ Guevara. Der er bygget et monument, hvor han med en gruppe på 18 teenageoprørere skabte cubansk historie ved at afspore et tog med troppeforsyninger til at undsætte Batista. Det var 29. december 1958. Kort efter flygtede diktatoren fra Cuba. Slaget varede halvanden time og trak endegyldigt tæppet væk under Batista.


Vi kører nu videre mod byen Cienfuegos. Den er opført af franske immigranter fra Bordeaux og Louisiana i 1819, og det ses. Cienfuegos blev altså etableret relativt sent. En vidunderlig smuk havneby, som er overset af alt for mange Cuba-rejsende. Centrum er verdensarv.


Vi går en tur gennem byen og ser dens største seværdigheder: Teatro Tomás Terry bygget i blandet fransk/italiensk stil 1887-89. Storslået bygning udefra og ubeskrivelig inde. Museo Provincial med fokus på fransk/cubansk historie og Cienfuegos tidlige historie. Museo Histórico Naval Nacional, som også spillede en rolle i guerillakrigen mod Batista.


Overnatning i Cienfuegos.


Dag 11 - Invasionen i Svinebugten og naturskønne Vinales

I dag rejser vi videre til Vinales. På vejen stopper vi ved Svinebugten, hvor den kolde krig næsten blev glohed. Vi besøger museet i Giron for sejren over den CIA-sponserede invasionsstyrke i 1961.


Lidt længere oppe langs Svinebugten stopper vi ved jordfaldshullet Cueva de los Peces, hvor vi spiser frokost.


Vinales er en vidunderligt naturskøn del af Cuba med et mikroklima, som afstedkommer verdens bedste tobak samt medicinske planter og urter. Som så meget andet i Cuba er området UNESCO-verdensarv.


Det er nu tid til at opleve Cubas casa particulares – den form for privat indkvartering, som er meget udbredt i landet. Ofte udlejes flere værelser hvert sted. Standarden er virkelig god, og der serveres middag i huset.


Dag 12 – Vinales vidundere – grotter, tobak, hulemalerier og økologi

Vi trekker gennem dalens smukke natur og besøger Alejandro Robaina Tobaksplantage – noget som området virkelig er kendt for. Herefter ser vi grotten Cueva de los Indos, der blandt andet byder på en sejltur på en underjordisk flod.


Vi kører nu op på Los Jazmines, en udkigspost, hvor man får udsigten over den imponerende dal. Herfra er der ikke langt til de forhistoriske murmalerier i Dos Hermanas-dalen. Det er nogle højst usædvanlige og enorme hulemalerier, der fylder en hel klippevæg, og hvis stærke gule, blå og røde farver lyser helt op i den omkringliggende grønne natur.


Vi besøger nu et økologisk landbrug, hvor vi får serveret frokost.


I Palenque de los Cimarrones hører vi om de oprindelige folk i Cuba. Landskabet er skabt af gamle kalkstenshuler, som for manges vedkommende er styrtet sammen. Vores sidste stop i dag, Gran Gaverna de Santo Tomás, er alle hulers moder – ikke bare i Cuba, men i Caribien. Man kan dog kun udforske en kilometer af den og kun med guide.


Dag 13 - Tilbage i Havana

Vi kører nu tilbage mod Havana. Vi gør et sidste stop i Vinales ved Montesino Farm, hvor man tørrer tobaksblade til brug i cigarer.


Tilbage i Havana tjekker vi ind på vores gamle hotel. Vi bruger noget af dagen på at opdage nye områder af byen. Vi besøger bl.a. et kunstprojekt i byen Jaimanitas lavet af den cubanske maler José Fuster, hvis malestil har givet ham tilnavnet “Den caribiske Picasso”. Vi spiser frokost her. Sidst på eftermiddagen er der tid på egen hånd.


Dag 14 - Hjemrejse

Efter morgenmad checker vi ud af hotellet og tager mod lufthavnen. Vi flyver ved middagstid.


Dag 15 - Ankomst i København

Ankomst København midt på dagen.


Klik her for at downloade dagsprogrammet

Hvad er inkluderet?

  • Ekspertrejseleder på hele rejsen
  • Lokal guideassistent
  • Hotel inkl. morgenmad
  • Fem frokoster og seks middage
  • Alle fly (inkl. indenrigsfly på Cuba)
  • Transport til og fra lufthavne
  • Al transport
  • Alle entréer
  • Drikkepenge til guiden

Kort

Oversigtskort


Destinationskort

Cuba - Svinebugten - Museet i Giron

Museet i Giron

Dette museum er for sejren i 1961 over den CIA-sponserede invasionsstyrke.

Cuba - Svinebugten

Svinebugten

Angrebet på Svinebugten var amerikansk planlagt og man gjorde det for at vælte den daværende Fidel Castro regering i 1961. Invasionen mislykkedes og blev en stor pinlig affære for John F. Kennedy administrationen.

Cuba - Camaguey - Plaza del Carmen

Plaza del Carmen

Plaza del Carmen er en hyggelig plads gemt i Camagüey by. Ved pladsen kan man se de unikke skulpturere der der repræsentere det daglige liv for folket i Camagüey. På pladsen ligger også en kirken som er meget speciel, med sine to klokketårne.

Cuba - Camaguey - Plaza San Juan de Dios

Plaza San Juan de Dios

Plaza San Juan de Dios er hovedpladsen i Camagüey. Pladsen er byens mest maleriske bevarede hjørne af byen.

Cuba - Castillo de San Pedro de la Roca del Morro - Fortet

Castillo de San Pedro de la Roca del Morro

Denne fæstning ligger ud til kysten i byen Santiago. Fæstningen stod færdig i år 1700 og blev bygget i frygt for pirat angreb.

Cuba - Santiago - Øen Cayo Granma

Øen Cayo Granma

Denne lille ø ligger ved Santiago. Øen er et fisker samfund der bor i træhuse hvor nogle er bygget på pæle over vandet. Øen er så lille at det er muligt at gå omkring den på 15. minutter.

Cuba - Cienfuegos - Teatro Tomás Terry

Teatro Tomás Terry

Storslået bygning med fransk/italiensk stil. Indenfor i teatersalen er der bedårende smukt udsmykket.

Cuba - Guantanamo Bay

Guantanamo Bay

Guantanamo Bay ligger på den sydøstlige del af Cuba. Bugten er omringet af skrænter der afskærmer den fra det omkringliggende område. Bugten blev i 1903 udlejet til USA og har siden fungeret som flådebasen 'Guantanamo Bay Naval Station'.

Cuba - Havana - Ambos Mundos

Ambos Mundos

Ambos Mundos blev bygget i 1924 og er karakteriseret af det 20 århundredes arkitektstil. Ernest Hemmingway boede her i 7 år og i dag er hans gamle værelse lavet om til et museum så turister kan se hvordan forfatteren forlod værelset. Hans gamle skrivemaskine står der stadig, samt et maleri foræret til ham af Picasso.

Cuba - Havana - Cigarfabrikken Partagas

Cigarfabrikken Partagas

Partagas mærket er ét af de ældste cigarmærker i verden; det stammer helt tilbage fra 1845 hvor Don Jaime Partagás grundlagde fabrikken.

Cuba - Havana - Malecón

Malecón

Malecón er en 8 kilometer lang kyststrækning der strækker sig langs Havans flotte promenade. Langs vejen er der bygget en høj murstensvæg, der beskytter mod de høje bølger der bliver kastet ind mod kysten.

Cuba - Havana - Revolutionsmuseet

Revolutionsmuseet

Revolutionsmuseet blev bygget som et præsidentpalads og har huset alle præsidenter fra Mario García Menocal til Fulgencio Batista. Under den Cubanske revolution blev bygningen omdannet til et museum dedikeret til historien om revolutionen. Museet ligger i den gamle del af Havana.

Cuba - Sancti Spiritus - Sancti Spiritus

Sancti Spíritus

Vi får et panoramisk overblik over Sancti Spiritus. Sancti Spiritus ligger i midten af Cuba og er både en by og en provins. Det er en af de ældste europæiske bosættelser i Cuba.

Cuba - Santa Clara - Che Guevara monomentet

Ernesto Che Guevara mausoleum

Her Ligger Ernesto "Che" Guevara begravet sammen med 29 af hans med-soldater. Ovenpå mausoleet står flot og højt en statue af "Che".

Cuba - Santiago - Rom rundvisning

Barcadi Rom rundvisning

Den orginale Bacardi Rom fabrik åbnede i det 19. århundrede i Santiago. Det er her Bacardien fik sit flagermus logo da fabrikken havde flagermus i sine spær. Her kan man få et blik på fabrikkens gamle bygninger, og smage på sagerne.

Cuba - Santiago - Casa de Tradiciones

Casa de Tradiciones

I huset Casa de Tradiciones kan man se cubansk kunst og ligge øre og øjne til cubansk musik og dans.

Cuba - Havana - Emilio de Bacardí Museum

Emilio de Bacardí Museum

Museet Emilio de Bacardí stod færdig i 1927. Museet har tre store udstillingsrum i bygningens tre etager, hvor man kan se udstillinger om arkæologi, historie og kunst.

Cuba - Santiago de Cuba - Moncada Barracks

Moncada Barracks

Moncada Barracks er en gammel militær barak opkaldt efter general Guillermón Moncada, der havde stor betydning for uafhængighedskrigen. Bygningen var den 26. juli 1953, under angreb ledet af Fidel Castro. Dette angreb ses som starten på den cubanske revolution.

Cuba - Trinidad - Casa Cantero

Casa Cantero

Casa Cantero blev videregivet til en tysk mand ved navn Kanter,eller Cantero, som forgiftede en gammel slavehandler og at gifte sig med hans enke. I huset kan man i dag se den rigdom som Cantero giftede sig til og det er muligt at komme op i husets tårn og se den smukke udsigten, ud over byen.

Cuba - Trinidad - Byoversigt

Trinidad

Trinidad ligger i Sancti Spiritus provinsen og har været på UNESCOs verdensarvsliste siden 1998.

Cuba - Vinales - Dos Hermanas

Dos Hermanas dalen

I dalen Dos Hermanas findes blandt andet vægmalerierne Mural de la Prehistoria (Mural of Prehistory) som ses på billedet. Dette vægmaleri blev malet i 1961.

Cuba - Svinebugten - Museet i GironCuba - Svinebugten Cuba - Svinebugten Cuba - Camaguey - Plaza del CarmenCuba - Camaguey - Plaza San Juan de Dios Cuba - Castillo de San Pedro de la Roca del Morro - FortetCuba - Santiago - Øen Cayo GranmaCuba - Cienfuegos - Teatro Tomás TerryCuba - Guantanamo BayCuba - Havana - Ambos MundosCuba - Havana - Cigarfabrikken PartagasCuba - Havana - CigarCuba - Havana - Malecón Cuba - Havana - Malecón Cuba - Havana - Malecón Cuba - Havana - Amerikanske biler Cuba - Havana - RevolutionsmuseetCuba - Sancti Spiritus - Sancti SpiritusCuba - Santa Clara - Che Guevara monomentetCuba - Santiago - Rom rundvisningCuba - Santiago - Casa de Tradiciones Cuba - Havana - Emilio de Bacardí MuseumCuba - Santiago de Cuba - Moncada BarracksCuba - Santiago de Cuba - Moncada BarracksCuba - Trinidad - Casa CanteroCuba - Trinidad - ByoversigtCuba - Trinidad - Gade i TrinidadCuba - Vinales - Dos Hermanas

 vores nyhedsbrev


Udfyld formularen til højre og send den ind, så bliver du tilmeldt vores nyhedsbrev.


Vi lover ikke at fylde din indbakke. Nyhedsbrevet bliver cirka sendt ud en gang om måneden - af og til to gange.