Aserbajdsjan, Kasakhstan og ekspedition på Ustyrurt-plateauet

Bjerge og månelandskaber med fantastiske geologiske formationer og usædvanlige naturfænomener
Kasakhstan - Ustyurt-plateauetKasakhstan - Boszhira-dalenAserbajdsjan - Qusar

Aserbajdsjan, Kasakhstan og ekspedition på Ustyrurt-plateauet

Bjerge og månelandskaber med fantastiske geologiske formationer og usædvanlige naturfænomener

Selv om Kasakhstan er mere end tredive gange så stort som Aserbajdsjan, har de to lande en del tilfælles. Begge lande blev selvstændige efter Sovjetunionens sammenbrud i 1991, og er i dag officielt demokratiske republikker. Der er store forekomster af olie og naturgas i både Kasakhstan og Aserbajdsjan, og begge lande er blevet meget rige i løbet af de sidste to årtier. Det kan ses og mærkes især i hovedstæderne Astana og Baku.


De mange bevarede karavanseraier vidner om, at Silkevejen gik igennem Kasakhstan og Aserbajdsjan. Også kulturelt er de to muslimske nationer, hvor hovedsprogene er tyrkiske, forholdsvis tæt beslægtede. I Kasakhstan overvejer dog det nomadiske islæt. Religion er noget man har, ikke nødvendigvis noget, man praktiserer.


Geografisk set ligger Kasakhstan og Aserbajdsjan i både Europa og Asien. Fra de alpine zoner i Tien Shan og Kaukasus over stepperne til semiørkenerne ved Det Kaspiske Hav er næsten alle klimazoner repræsenterede. Naturen er tilsvarende meget varieret. I bjergene findes uberørte skovområder, i lavlandet imponerer endeløse græslandskaber.


Helt specielt er landskabet ved Det Kaspiske Hav. Det er et meget goldt område, der fascinerer i sin barskhed. Fraværet af vegetation kompenseres dog af fantastiske geologiske formationer og mærkelige naturfænomener som muddervulkaner. Stilheden forstærker sanseindtrykkene. Om natten lyser stjernerne klart og uforstyrret af strølys over Ustyurt-plateauet.


Aserbajdsjan besøges af få vestlige turister, og det vestlige Kasakhstan er stadig en hvid plet på turismens verdenskort. Bifrost Rejser udbyder som det eneste rejsebureau i Danmark ture til Ustyurt-plateauet i Kasakhstan. Det er en oplevelse ud over det sædvanlige, langt fra alfarvej.


Dagsprogram:

Dag 1 - Afrejse

Afrejse fra København mod Nursultan (indtil for nylig kendt som Astana), Kasakhstans hovedstad. Mellemlanding i Moskva.


Dag 2 - Nursultan (tidl. Astana)

Ankomst Astana om morgenen. Vi tager til hotellet, hvor der er tid til at hvile sig, inden vi mødes i lobbyen kl. 12:00.


Efter frokost ser vi det nye Astana: Baytek monumentet, Freds- og forsoningskomplekset og Khan Shatyr Mall tegnet at Norman Foster.


Om aftenen er der velkomstmiddag.


Dag 3 - Nursultans historie

Om formiddagen besøger vi Nationalmuseet. Herefter kigger vi på resterne fra den gamle by (Tselinograd, Akmolinsk) og hører om Astanas historie (kosakbosættelsen, den russiske erobring af Kasakhstan i 1800-tallet, deporterede folkeslag i eksil og Khrusjtjovs planer for at omdanne græssteppen til hvedemarker).


Om eftermiddagen besøger vi Alzhir Gulag fra Stalintiden, 37 km vest for Astana.


Om aftenen tager vi et fly til Aktau i den sydvestlige del af landet.


Dag 4 - Fra Aktau til Shor Zhamanaulie

Vi begynder vores ekspedition til Ustyurt, der sammen med Mangystau-kæden i vest danner et kæmpemæssigt plateau mellem Aral-søen og Det Kaspiske Hav. Før i tiden lå hele området under havets overflade, men det blev sidenhen løftet op. Plateauets højeste punkt ligger i dag 556 meter over havets overflade, dets laveste befinder sig 132 meter under havets overflade. Spektakulære klippeformationer definerer plateauets kant, og der findes mange flerfarvede, stribede bjerge. De hvide saltpander ved deres fod forøger farvekontrasten, og i skumringen, når klipperne og bakkerne bades i de sidste solstrålers orangerøde lys, ser hele landskabet helt magisk ud.


Tredive kilometer øst for Aktau kører vi igennem Karagiye-forsænkningen, der ligger mere end 100 meter under Det Kaspiske Havs overflade. I nærheden findes nogle radioaktive kilder, hvor man kan tage et bad, hvis man har lyst. Ellers nøjes vi med at fotografere dem. Efter frokost kører vi videre til Shopan-ata nekropolen, den største af sin art i det vestlige Kasakhstan. Vi ser den underjordiske moske og drikker en kop te sammen med de lokale pilgrimme.


Om aftenen slår vi lejr i nærheden af en udtørret saltsø med udsigt til Bokty-bjerget.


Dag 5 - Bokty-bjerget og Boszhira-dalen

Dagen byder på storslåede landskaber og smukke naturoplevelser. Efter morgenmaden ser vi nærmere på Bokty-bjerget. Vi går tur i området og leder efter forstenede hajtænder og andre fossiler. Senere kører vi videre til Boszhira via Kamystau-dalen og Baysary. Undervejs gør vi flere stop for at fotografere. Udforskningen af Boszhira-dalen med dens mange fascinerende sten- og klippeformationer kræver sin tid. Vi lader bilerne stå og vandrer igennem det sære, urtidslignende landskab.


Vi slår lejr ved foden af Ustyurt-plateauet. Hvis det ikke er overskyet om natten, vil vi se en imponerende stjernehimmel.


Dag 6 - Boszhira til Naysatau

Efter morgenmaden bestiger vi plateauet, hvorfra man har en uforglemmelig udsigt over det omgivende landskab. De lodrette kalkstensklipper her er mellem 50 og 70 meter høje. I løbet af dagen besøger vi flere andre udsigtspunkter. Hver gang vil der åbne sig et nyt perspektiv, de forskellige geologiske formationer vil aldrig fremstå ens, og farverne vil skifte hele tiden. Det er en naturfotografs drøm. Om eftermiddagen tager vi på vandretur i Naysataus omegn. Her findes en overraskende rig fauna, der ud over reptiler omfatter mange fugle, men også store pattedyr som mufloner.


Dag 7 - Fra Naysatau til Aktau

Vi kører vi tilbage til Aktau, hvor vi ankommer først på eftermiddagen. Civilisationen har os atter tilbage. Der er tid til at slappe af på hotellet eller udforske Aktau på egen hånd.


Aktau (kasakhisk for ”hvid bjerg”) ligger på Mangyshlak-halvøen, på den østlige bred af Det Kaspiske Hav. Byen blev grundlagt i slutningen af 1950’erne og var grundet sin betydning for nuklearindustrien oprindeligt en ”lukket by”. Efter fund af store olieforekomster i regionen forandrede situationen sig dog, og byen blev erklæret som åben. For de mange tilflyttere blev der opført en sovjetisk mønsterby, som vandt nationale og internationale arkitekturpriser i 1970’erne. Det er en sær oplevelse at spadsere igennem den vidtstrakte by med dens mange boligblokke og store åbne pladser.


Om aftenen spiser vi middag sammen, inden vi tager i lufthavnen. Vi flyver den korte tur over Det Kaspiske Hav til Aserbajdsjans hovedstad Baku.


Dag 8 - Baku

Baku overrasker på mange måder. Allerede på vejen fra lufthavnen til byen ser man mange af de hypermoderne bygninger og skyskrabere, der er blevet opført inden for de seneste år, og som smukt oplyses om aftenen og natten. De gamle boligblokke fra sovjettiden har alle fået nye facader, så de nærmest fremstår som klassicistiske paladser på linje med de store pragtbygninger, der blev rejst under det første olieboom. I den indre by ligger karavanseraier fra middelalderen side om side med gamle tyrkiske bade og moskeer.


Vi begynder med at besøge en af byens markeder (Taza eller Yasil). Herefter går vi en tur i den gamle by. Her ser vi Shirvanshah-paladset, der stammer fra 1400- og 1500-tallet. Bygningerne er smukt istandsatte, og den digitale formidling er helt i top, så man kan danne sig et billede af, hvordan Bakus herskere boede og levede. Næste stop er Bakus vartegn, Jomfru-tårnet. Den gådefulde bygning er ikke præcist dateret, og dens funktion er omstridt. Tårnet har muligvis været et observatorium. Vinduesåbningernes placering i dens øverste del taler i hvert fald for denne teori. Vi bestiger Jomfru-tårnet og danner os vores egen mening.


Herefter ser vi Aserbajdsjans Nationalmuseum. Det er ikke kun udstillingen, der trækker, men også selve bygningen fra slutningen af 1800-tallet, der blev opført af den polske arkitekt Józef Gosławski. I den forhenværende residens af oliemagnaten Hadji Zeynalabdin Tagiyev smelter mange historiske stilarter sammen. Bygningens facader er opført i overensstemmelse med de arkitektoniske principper fra den italienske renæssance, boudoiret er opført i fransk rokoko-stil, spisestuen i flamsk barok, og soveværelset i en mere tidssvarende stil.


Om eftermiddagen besøg af Haydar Aliev Center, et futuristisk bygningsværk, bygget af den verdenskendte arkitekt Zaha Hadid.


Middag på egen hånd.


Dag 9 - Kobbersmedslandsbyen Lahic

I dag tager vi på heldagsudflugt til Lahic, der ligger i en smuk dal på sydsiden af Kaukasus-bjergene. Allerede tyve kilometer vest for Baku begynder landskabet af forandre sig mærkbart. Sletten viger for et mere kuperet terræn – de østlige udløbere af Store Kaukasus. Undervejs besøger vi Diri Baba helligdommen, der hvert år tiltrækker mange pilgrimme. Den elegante toetagers bygning, som huser de jordiske rester af Sheikh Diri Baba, blev opført i 1402. Vi ser også den muslimske gravplads, der ligger i nærheden af mausoleet.


Vejen til Lahic snor sig igennem en dramatisk slugt. Højt oppe på klipperne knejser ruiner af gamle fæstninger, som perserne opførte som værn imod de nordkaukasiske steppefolk. Den lokale befolkning i Lahic er også af persisk afstamning og taler stadig en persisk dialekt i dag. Vi giver os god tid til at se landsbyen med dens hyggelige gader og smukke huse.


På vejen tilbage til Baku stopper vi i Shamakhi for at se Fredagsmoskeen og Yeddi Gumbaz, en gruppe af flere mausoleer fra begyndelsen af 1800-tallet. Vi spiser aftensmad på vejen tilbage til Baku.


Dag 10 - Quba og Qusar

Vi forlader Baku og kører nordpå til Quba, der ligger på den nordlige side af Store Kaukasus. Der findes mange fine gamle bygninger i byen, der også er kendt for sin tæppeproduktion. På den anden side af Qudiyal-floden ligger Krasnaya Sloboda, Qubas jødiske bydel. Her bor ca. 4000 såkaldte ”bjergjøder”, der taler juhuri, en persisk dialekt med mange hebræiske låneord. Vi ser den jødiske gravplads og går bagefter en tur igennem ”den røde by”. Her ser man mange kæmpestore villaer. De tilhører jøder, som til dagligt lever i Rusland. Der er ingen tvivl om, at der er tale om meget rige folk. To af dem God Nisanov og Zarakh Iliev har tjent milliarder af dollar på at investere i den russiske byggesektor.


Senere på eftermiddagen kører vi til Qusar. Den berømte russiske digter Mikhail Lermontov besøgte byen i 1834. Stemningen i Qusar er markant anderledes end i Quba. Det skyldes at byen primært bebos af lesginer, et nordøstkaukasisk folkefærd.


Vi spiser middag på en lokal restaurant, hvor vi vil få serveret nogle typiske lesginske retter.


Dag 11 - udflugt til Khinaliq

Vi står tidligt op og kører til Khinaliq. Landsbyen, der har omtrent 1000 indbyggere, ligger i 2150 meters højde, og er dermed en af de højest beliggende landsbyer i hele Kaukasus. Ved siden af aserbajdsjansk taler landsbyens beboerne deres eget sprog, khinaluq. Det tales kun her. Sproget, der er hører til den nordøstkaukasiske sprogstamme, har et alfabet med mere end 70 bogstaver!


Vejen til Khinaliq byder på dramatiske bjerglandskaber. Vi holder flere stop undervejs for at fotografere. Khinaliqs beliggenhed oppe på en bjergtop betyder, at al plads skal udnyttes bedst muligt. Traditionelt havde alle huse flade tage, og de lavere beliggende huses tage dannede fortovet for de højere beliggende huse. Vi går en tur igennem den idylliske landsby og nyder udsigten til Store Kaukasus.


Om aftenen afskedsmiddag i Baku.


Dag 12 - Hjemrejse

Vi flyver fra Baku midt på eftermiddagen og er tilbage i København om aftenen.


Klik her for at downloade dagsprogrammet

Hvad er inkluderet?

  • Ekspertrejseleder på hele rejsen
  • Lokalguider
  • Fly
  • Al transport
  • Alle entréer
  • Hoteller med morgenmad
  • Fuldpension på destinationen på nær et enkelt måltid i Aserbajdsjan
  • Drikkepenge til chauffører og lokalguider

Kort

Oversigtskort


Destinationskort

Aserbajdsjan - Baku

Baku

Aserbajdsjans hovedstad er en spændende blanding af gammelt og nyt.

Aserbajdsjan - Baku - Heydar Aliyev Center

Haydar Aliyev Center

Dette arkitektoniske mesterværk er tegnet af Zaha Hadid og opkaldt efter tidligere præsident Haydar Aliyev

Aserbajdsjan - Baku - Shirvanshah Palads

Shirvanshah Paladset

Shirvanshah var tiltlen på herskerne fra det ældgamle shirvan-dynasti der regerede området, der i dag er Aserbajdsjan. Paladset er kaldt en arkitektonisk perle og det er at finde på UNESCOs world heritage list.

Aserbajdsjan - Khinaliq

Khinaliq

Khinaliq ligger i 2150 meters højde, og er dermed en af de højest beliggende landsbyer i hele Kaukasus. Ved siden af aserbajdsjansk taler landsbyens beboerne deres eget sprog, khinaluq.

Aserbajdsjan - Lahic

Lahic

Lahic ligger i en smuk dal på sydsiden af Kaukasus-bjergene.

Aserbajdsjan - Quba

Quba

Området omkring Quba er smukt og bjergrigt.

Aserbajdsjan - Qusar

Qusar

Qusar bebos af lesginer, et nordøstkaukasisk folkefærd.

Kasakhstan - Aktau

Aktau

Aktau er hovedbyen i det sydvestlige Kasakhstan og udgangspunktet for vores ekspeditioner til Ustyurt-plateauet.

Kasakhstan - Astana

Astana

Astana har været Kasakhstans hovedstad siden 1997 og har på kort tid udviklet sig til at være en af de mest moderne byer i hele Centralasien.

Kasakhstan - Astana - Baitarek Tower

Baitarek-tårnet

Dette 105 meter høje monument og opbservationstårn er symbolet på Kasakhstans selvstændighed. Baitarek betyder højt poppeltræ på kasakhisk og stammer fra et gammelt kasakhisk folkesagn.

Kasakhstan - Boszhira-dalen

Boszhira-dalen

Boszhira-dalen har mange fascinerende sten- og klippeformationer.

Kasakhstan - Shopan-Ata nekropolen

Shopan-ata nekropolen

Shopan-ata nekropolen er den største af sin art i det vestlige Kasakhstan.

Kasakhstan - Ustyurt-plateauet

Ustyurt-plateauet

Ustyurt danner sammen med Mangystau-kæden i vest et kæmpemæssigt plateau mellem Aral-søen og Det Kaspiske Hav. Før i tiden lå hele området under havets overflade, men det blev sidenhen løftet op.

Aserbajdsjan - BakuAserbajdsjan - Baku - Heydar Aliyev CenterAserbajdsjan - Baku - Shirvanshah PaladsAserbajdsjan - KhinaliqAserbajdsjan - LahicAserbajdsjan - QubaAserbajdsjan - QusarKasakhstan - Aktau Kasakhstan - AstanaKasakhstan - Astana -  Præsidentpaladset Kasakhstan - Astana - Baitarek TowerKasakhstan - Boszhira-dalenKasakhstan - Boszhira-dalenKasakhstan - Shopan-Ata nekropolenKasakhstan - Ustyurt-plateauetKasakhstan - Ustyurt-plateauet

 vores nyhedsbrev


Udfyld formularen til højre og send den ind, så bliver du tilmeldt vores nyhedsbrev.


Vi lover ikke at fylde din indbakke. Nyhedsbrevet bliver cirka sendt ud en gang om måneden - af og til to gange.