Aserbajdsjan og Ustyurt-plateauet i Kasakhstan

Bjerge og månelandskaber med fantastiske geologiske formationer og usædvanlige naturfænomener
Kasakhstan - Ustyurt-plateauetKasakhstan - Boszhira-dalenAserbajdsjan - Qusar
Startdato 30. maj 2019
Slutdato 9. juni 2019
Varighed 11 dage
Rejseledere  Markus Bogisch
Pris 22995 kr.
Eneværelsestillæg 2290 kr.
Status Ledige pladser
Bestil rejse
Startdato 19. september 2019
Slutdato 29. september 2019
Varighed 11 dage
Rejseledere  Markus Bogisch
Pris 22995 kr.
Eneværelsestillæg 2290 kr.
Status Ledige pladser
Bestil rejse

Aserbajdsjan og Ustyurt-plateauet i Kasakhstan

Bjerge og månelandskaber med fantastiske geologiske formationer og usædvanlige naturfænomener

Selv om Kasakhstan er mere end tredive gange så stort som Aserbajdsjan, har de to lande en del tilfælles. Begge lande blev selvstændige efter Sovjetunionens sammenbrud i 1991, og er i dag officielt demokratiske republikker. Der er store forekomster af olie og naturgas i både Kasakhstan og Aserbajdsjan, og begge lande er blevet meget rige i løbet af de sidste to årtier. Det kan ses og mærkes især i hovedstæderne Astana og Baku.


De mange bevarede karavanseraier vidner om, at Silkevejen gik igennem Kasakhstan og Aserbajdsjan. Også kulturelt er de to muslimske nationer, hvor hovedsprogene er tyrkiske, forholdsvis tæt beslægtede. I Kasakhstan overvejer dog det nomadiske islæt. Religion er noget man har, ikke nødvendigvis noget, man praktiserer.


Geografisk set ligger Kasakhstan og Aserbajdsjan i både Europa og Asien. Fra de alpine zoner i Tien Shan og Kaukasus over stepperne til semiørkenerne ved Det Kaspiske Hav er næsten alle klimazoner repræsenterede. Naturen er tilsvarende meget varieret. I bjergene findes uberørte skovområder, i lavlandet imponerer endeløse græslandskaber.


Helt specielt er landskabet ved Det Kaspiske Hav. Det er et meget goldt område, der fascinerer i sin barskhed. Fraværet af vegetation kompenseres dog af fantastiske geologiske formationer og mærkelige naturfænomener som muddervulkaner. Stilheden forstærker sanseindtrykkene. Om natten lyser stjernerne klart og uforstyrret af strølys over Ustyurt-plateauet.


Aserbajdsjan besøges af få vestlige turister, og det vestlige Kasakhstan er stadig en hvid plet på turismens verdenskort. Bifrost Rejser udbyder som det eneste rejsebureau i Danmark ture til Ustyurt-plateauet i Kasakhstan. Det er en oplevelse ud over det sædvanlige, langt fra alfarvej.


Dagsprogram:

Dag 1 - Afrejse

Afrejse fra København og ankomst til Baku, Aserbajdsjans hovedstad. Vi indlogeres på et centralt beliggende hotel i nærheden af den gamle by. Vi har fire overnatninger i Baku.


Dag 2 - Baku og Yanar Dag

Baku overrasker på mange måder. Allerede på vejen fra lufthavnen til byen ser man mange af de hypermoderne bygninger og skyskrabere, der er blevet opført inden for de seneste år, og som smukt oplyses om natten. De gamle boligblokke fra sovjettiden har alle fået nye facader, så de nærmest fremstår som klassicistiske paladser på linje med de store pragtbygninger, der blev rejst under det første olieboom. I den indre by ligger karavanseraier fra middelalderen side om side med gamle tyrkiske bade og moskeer.


Vi ser Shirvanshah-paladset, der stammer fra 1400- og 1500-tallet. Bygningerne er smukt istandsatte, og den digitale formidling er helt i top, så man kan danne sig et billede af, hvordan Bakus herskere boede og levede. Næste stop er Bakus vartegn, Jomfru-tårnet. Den gådefulde bygning er ikke præcist dateret, og dens funktion er omstridt. Tårnet har muligvis været et observatorium. Vinduesåbningernes placering i dens øverste del taler i hvert fald for denne teori. Vi bestiger Jomfru-tårnet og danner os vores egen mening.


Herefter ser vi Aserbajdsjans Nationalmuseum. Det er ikke kun udstillingen, der trækker, men også selve bygningen fra slutningen af 1800-tallet, der blev opført af den polske arkitekt Józef Gosławski. I den forhenværende residens af oliemagnaten Hadji Zeynalabdin Tagiyev smelter mange historiske stilarter sammen. Bygningens facader er opført i overensstemmelse med de arkitektoniske principper fra den italienske renæssance, boudoiret er opført i fransk rokoko-stil, spisestuen i flamsk barok, og soveværelset i en mere tidssvarende stil.


Efter frokost besøger vi Villa Petroleum, Nobel-brødrenes gamle hovedsæde i Baku. Her er der indrettet et lille museum, der igennem de udstillede genstande fortæller historien om starten på olieeventyret i slutningen af 1800-tallet. Næste stop er det berømte ildtempel i Surakhani. Helligdommen og det tilhørende kloster blev benyttet af både indiske parser og hinduer. Vi afslutter dagen ved Yanar Dagh, hvor naturgas, som siver ud af klippen, brænder konstant.


Om aften spiser vi velkomstmiddag på en restaurant, der serverer traditionelle aserbajdsjanske retter.


Dag 3 - Kobbersmedslandsbyen Lahic

I dag tager vi på udflugt til Lahic, der ligger i en smuk dal på sydsiden af Kaukasus-bjergene. Allerede tyve kilometer vest for Baku begynder landskabet af forandre sig mærkbart. Sletten viger for et mere kuperet terræn – de østlige udløbere af Store Kaukasus. Undervejs besøger vi Diri Baba helligdommen, der hvert år tiltrækker mange pilgrimme. Den elegante toetagers bygning, som huser de jordiske rester af Sheikh Diri Baba, blev opført i 1402. Vi ser også den muslimske gravplads, der ligger i nærheden af mausoleet.


Vejen til Lahic snor sig igennem en dramatisk slugt. Højt oppe på klipperne knejser ruiner af gamle fæstninger, som perserne opførte som værn imod de nordkaukasiske steppefolk. Den lokale befolkning i Lahic er også af persisk afstamning og taler stadig en persisk dialekt i dag. Vi giver os god tid til at se landsbyen med dens hyggelige gader og smukke huse.

På vejen tilbage til Baku stopper vi i Shamakhi for at se Fredagsmoskeen og Yeddi Gumbaz, en gruppe af flere mausoleer fra begyndelsen af 1800-tallet.


Dag 4 - Qobustans muddervulkaner og helleristninger

Syd for Baku ligger de store off-shore boreplatforme, der dagligt pumper mere end 800.000 tønder olie op af undergrunden. Blandt de største udenlandske investorer i Aserbajdsjan er British Petroleum og norske Statoil. Vi ser boretårne på vejen til Qobustan, hvor Baku-Tbilisi-Ceyhan-pipelinen begynder.


Få kilometer syd for Qobustan er der et område, hvor gassen helt naturligt siver ud af jorden, men modsætningen til Yanar Dagh brænder gassen her ikke, den nøjes med at pruste og kaste slam op i luften. Gåturen til muddervulkanerne fører igennem et bizart månelandskab. På stedet vil det være muligt at iagttage eruptionerne på nærmeste hold. De er dog ikke voldsomme, snarere morsomme.


Efter oplevelsen af dette fascinerende naturfænomen tager vi videre til Qobustan Milli Parki for at se de gamle helleristninger, der hovedsageligt stammer fra sten- og bronzealderen. Efter Qobustan blev indskrevet på UNESCO listen i 2007, blev der opført et formidlingscenter. Her forklares de forskellige motiver og deres betydning på en meget didaktisk måde.


Tilbage i Baku er der tid på egen hånd. Man kan nyde den gode stemning i byens centrum på en af de talrige caféer, vælge at se det fremragende tæppemuseum eller besøge Haydar Aliev Center, et futuristisk bygningsværk, bygget af den verdenskendte arkitekt Zaha Hadid.


Dag 5 - Quba og Krasnaya Sloboda

Vi forlader Baku og kører nordpå til Quba, der ligger på den nordlige side af Store Kaukasus. Der findes mange fine gamle bygninger i byen, der også er kendt for sin tæppeproduktion.


På den anden side af Qudiyal-floden ligger Krasnaya Sloboda, Qubas jødiske bydel. Her bor ca. 4000 såkaldte ”bjergjøder”, der taler juhuri, en persisk dialekt med mange hebræiske låneord. Vi ser den jødiske gravplads og går bagefter en tur igennem ”den røde by”. Her ser man mange kæmpestore villaer. De tilhører jøder, som til dagligt lever i Rusland. Der er ingen tvivl om, at der er tale om meget rige folk. To af dem God Nisanov og Zarakh Iliev har tjent milliarder af dollar på at investere i den russiske byggesektor.


Senere på eftermiddagen kører vi til Qusar. Den berømte russiske digter Mikhail Lermontov besøgte byen i 1834. Stemningen i Qusar er markant anderledes end i Quba. Det skyldes at byen primært bebos af lesginer, et nordøstkaukasisk folkefærd.


Vi spiser middag på en lokal restaurant, hvor vi vil få serveret nogle typiske lesginske retter.


Dag 6 - Khinaliq

Vi står tidligt op og kører til Khinaliq. Landsbyen, der har omtrent 1000 indbyggere, ligger i 2150 meters højde, og er dermed en af de højest beliggende landsbyer i hele Kaukasus. Ved siden af aserbajdsjansk taler landsbyens beboerne deres eget sprog, khinaluq. Det tales kun her. Sproget, der er hører til den nordøstkaukasiske sprogstamme, har et alfabet med mere end 70 bogstaver!


Vejen til Khinaliq byder på dramatiske bjerglandskaber. Vi holder flere stop undervejs for at fotografere. Khinaliqs beliggenhed oppe på en bjergtop betyder, at al plads skal udnyttes bedst muligt. Traditionelt havde alle huse flade tage, og de lavere beliggende huses tage dannede fortovet for de højere beliggende huse. Vi går en tur igennem den idylliske landsby og nyder udsigten til Store Kaukasus. Efter frokost på en restaurant i nærheden af Quba kører vi til lufthavnen i Baku, hvorfra vi flyer til Aktau i Kasakhstan.


Dag 7 - Fra Aktau til Shor Zhamanaulie

Aktau (kasakhisk for ”hvid bjerg”) ligger på Mangyshlak-halvøen, på den østlige bred af Det Kaspiske Hav. Byen blev grundlagt i slutningen af 1950’erne og var grundet sin betydning for nuklearindustrien oprindeligt en ”lukket by”. Efter fund af store olieforekomster i regionen forandrede situationen sig dog, og byen blev erklæret som åben. For de mange tilflyttere blev der opført en sovjetisk mønsterby, som vandt nationale og internationale arkitekturpriser i 1970’erne. Det er en sær oplevelse af spadserer igennem den vidtstrakte by med dens mange boligblokke og store åbne pladser.


Vi begynder vores ekspedition til Ustyurt, der sammen med Mangystau-kæden i vest danner et kæmpemæssigt plateau mellem Aral-søen og Det Kaspiske Hav. Før i tiden lå hele området under havets overflade, men det blev sidenhen løftet op. Plateauets højeste punkt ligger i dag 556 meter over havets overflade, dets laveste befinder sig 132 meter under havets overflade. Spektakulære klippeformationer definerer plateauets kant, og der findes mange flerfarvede, stribede bjerge. De hvide saltpander ved deres fod forøger farvekontrasten, og i skumringen, når klipperne og bakkerne bades i de sidste solstrålers orangerøde lys, ser hele landskabet helt magisk ud.


Tredive kilometer øst for Aktau kører vi igennem Karagiye-forsænkningen, der ligger mere end 100 meter under Det Kaspiske Havs overflade. I nærheden findes nogle radioaktive kilder, hvor man kan tage et bad, hvis man har lyst. Ellers nøjes vi med at fotografere dem. Efter frokost kører vi videre til Shopan-ata nekropolen, den største af sin art i det vestlige Kasakhstan. Vi ser den underjordiske moske og drikker en kop te sammen med de lokale pilgrimme.


Om aftenen slår vi lejr i nærheden af en udtørret saltsø med udsigt til Bokty-bjerget.


Dag 8 - Bokty-bjerget og Boszhira-dalen

Dagen byder på storslåede landskaber og smukke naturoplevelser. Efter morgenmaden ser vi nærmere på Bokty-bjerget. Vi går tur i området og leder efter forstenede hajtænder og andre fossiler. Senere kører vi videre til Boszhira via Kamystau-dalen og Baysary. Undervejs gør vi flere stop for at fotografere. Udforskningen af Boszhira-dalen med dens mange fascinerende sten- og klippeformationer kræver sin tid. Vi lader bilerne stå og vandrer igennem det sære, urtidslignende landskab.


Vi slår lejr ved foden af Ustyurt-plateauet. Hvis det ikke er overskyet om natten, vil vi se en imponerende stjernehimmel.


Dag 9 - Boszhira til Naysatau

Efter morgenmaden bestiger vi plateauet, hvorfra man har en uforglemmelig udsigt over det omgivende landskab. De lodrette kalkstensklipper her er mellem 50 og 70 meter høje. I løbet af dagen besøger vi flere andre udsigtspunkter. Hver gang vil der åbne sig et nyt perspektiv, de forskellige geologiske formationer vil aldrig fremstå ens, og farverne vil skifte hele tiden. Det er en naturfotografs drøm. Om eftermiddagen tager vi på vandretur i Naysataus omegn. Her findes en overraskende rig fauna, der ud over reptiler omfatter mange fugle, men også store pattedyr som mufloner.


Dag 10 - Fra Naysatau til Aktau

Vi kører vi tilbage til Aktau, hvor vi ankommer først på eftermiddagen. Civilisationen har os atter tilbage. Der er tid til at slappe af på hotellet eller udforske Aktau på egen hånd.


Om aftenen spiser vi afskedsmiddag.


Dag 11 - Hjemrejse

Vi flyver fra Aktau tidligt om morgenen og er tilbage i København omkring middagstid.


Klik her for at downloade dagsprogrammet

Hvad er inkluderet?

  • Ekspertrejseleder på hele rejsen
  • Lokalguider
  • Fly
  • Al transport
  • Alle entréer
  • Hoteller med morgenmad
  • Fuldpension i Kasakhstan, halvpension i Aserbajdsjan
  • Drikkepenge til chauffører og lokalguider

Rejseleder

Markus Bogisch

Markus Bogisch er ph.d. i kunsthistorie, forfatter, redaktør og foredragsholder. Hans primære forskningsområde er middelalderkunsten i den kristne periferi og dens interaktion med den islamiske kunst samt deres fælles rødder i antikken. Underviser på Københavns Universitet fra 2002-2015, medlem af Den danske Nationalkomité for Byzantinske Studier og George Chubinashvili National Research Centre for Georgian Art History and Heritage Preservation samt tidligere formand for Dansk Selskab for Kaukasusforskning. Mange års erfaring som rejseleder med indgående kendskab til landene i Sydkaukasus, Mellemøsten og Centralasien. Hans interesse for Rastafarikulturen og ”Back to Africa”-bevægelsen har også bragt ham til Etiopien, som han har rejst i flere gange.


Kort

Oversigtskort


Destinationskort

Aserbajdsjan - Baku

Baku

Aserbajdsjans hovedstad er en spændende blanding af gammelt og nyt.

Aserbajdsjan - Khinaliq

Khinaliq

Khinaliq ligger i 2150 meters højde, og er dermed en af de højest beliggende landsbyer i hele Kaukasus. Ved siden af aserbajdsjansk taler landsbyens beboerne deres eget sprog, khinaluq.

Aserbajdsjan - Lahic

Lahic

Lahic ligger i en smuk dal på sydsiden af Kaukasus-bjergene.

Aserbajdsjan - Qobustan - Hellerristninger

Qobustans helleristninger

Qobustan Milli Parki rummer mange flotte helleristninger fra sten- og bronzealderen.

Aserbajdsjan - Qobustan - Muddervulkaner

Qobustans muddervulkaner

Qobustans boblende muddervulkaner er et sjovt og usædvanligt naturfænomen.

Aserbajdsjan - Quba

Quba

Området omkring Quba er smukt og bjergrigt.

Aserbajdsjan - Qusar

Qusar

Qusar bebos af lesginer, et nordøstkaukasisk folkefærd.

Aserdasjan - Shamkhi - Yeddi Gumbaz mausoleerne

Shamakhi

Yeddi Gumbaz i Shamakhi er en gruppe af flere mausoleer fra begyndelsen af 1800-tallet.

Aserbajdsjan - Yanar Dagh

Yanar Dagh

Ilden står ud af klippevæggen ved Yanar Dagh på grund af de store gasforekomster der siver ud her.

Kasakhstan - Aktau

Aktau

Aktau er hovedbyen i det sydvestlige Kasakhstan og udgangspunktet for vores ekspeditioner til Ustyurt-plateauet.

Kasakhstan - Boszhira-dalen

Boszhira-dalen

Boszhira-dalen har mange fascinerende sten- og klippeformationer.

Kasakhstan - Karagiye-forsænkningen

Karagiye-forsænkningen

Karagiye-forsænkningen ligger mere end 100 meter under Det Kaspiske Havs overflade.

Kasakhstan - Shopan-Ata nekropolen

Shopan-ata nekropolen

Shopan-ata nekropolen er den største af sin art i det vestlige Kasakhstan.

Kasakhstan - Ustyurt-plateauet

Ustyurt-plateauet

Ustyurt danner sammen med Mangystau-kæden i vest et kæmpemæssigt plateau mellem Aral-søen og Det Kaspiske Hav. Før i tiden lå hele området under havets overflade, men det blev sidenhen løftet op.

Andre rejser med samme rejseleder

Rejse Påske i Armenien
Startdato 13. april 2019
Slutdato 22. april 2019
Varighed 10 dage
Pris 13995 kr.
Eneværelsestillæg 1790 kr.
Status Ledige pladser
Bestil rejse
Aserbajdsjan - BakuAserbajdsjan - KhinaliqAserbajdsjan - LahicAserbajdsjan - Qobustan - HellerristningerAserbajdsjan - Qobustan - Muddervulkaner Aserbajdsjan - Qobustan - MuddervulkanerAserbajdsjan - QubaAserbajdsjan - QusarAserdasjan - Shamkhi - Yeddi Gumbaz mausoleerneAserbajdsjan - Yanar DaghAserbajdsjan - Yanar DaghKasakhstan - AktauKasakhstan - Boszhira-dalenKasakhstan - Boszhira-dalenKasakhstan - Karagiye-forsænkningenKasakhstan - Shopan-Ata nekropolenKasakhstan - Ustyurt-plateauetKasakhstan - Ustyurt-plateauet

 vores nyhedsbrev


Udfyld formularen til højre og send den ind, så bliver du tilmeldt vores nyhedsbrev.


Vi lover ikke at fylde din indbakke. Nyhedsbrevet bliver cirka sendt ud en gang om måneden - af og til to gange.