Påske i Armenien

Oplev påskehøjtiden i verdens ældste kristne land
Armenien - HaghpatArmenien - Tatev-klosteretArmenien - Khor Virap

Påske i Armenien

Oplev påskehøjtiden i verdens ældste kristne land

Tilbage i 2001 fejrede man 1700 års jubilæet for kristendommens ophøjelse til statsreligion i Armenien. Men kristendommens rødder i Armenien rækker endnu længere tilbage. Den Armenske Kirke kalder sig ”Apostolsk” for at understrege, at to af Jesu disciple, Bartholomæus og Judas Thaddæus, missionerede blandt armenierne i det første århundrede. Således er det ikke overraskende, at den armenske liturgi indeholder mange arkaiske træk. De protestantiske kirker har derfor ofte set med velvilje på Den Armenske Kirke, eftersom dens praksis synes at være tættere på den oprindelige kristendom.


Selvom Armenien med sine blot 29.800 kvadratkilometer er væsentligt mindre end Danmark, byder landet på storslåede naturoplevelser og meget varierede landskaber. Omkring hovedstaden Jerevan breder sig den frugtbare Ararat-slette, mens Syunik-provinsen i syd er præget af barske, vindblæste bjerglandskaber. I den nordøstlige del af landet ligger én af verdens højst beliggende ferskvandssøer, Sevan-søen (1900 m.o.h.), og den såkaldte "Armenske Schweiz”, der er kendt for sine smukke, uberørte skovområder. Rejsen indbefatter også den vestlige del af Armenien og landets andenstørste by Gyumri med sine mange flotte borgerhuse fra tsartiden. I samme region ligger Marmashen-klostret, en arkitektonisk perle fra 1000-tallet, der sjældent besøges af udenlandske turister. Derudover ser vi Gudsmoderkirken i Akhtala, der er udsmykket med byzantinske vægmalerier i verdensklasse.


En rejse til Armenien er også en kulinarisk oplevelse. Det armenske køkken er rigt og varieret, og ingen tilbereder grillet kød bedre end armenierne. Det er selv alle kaukasiske folkefærd enige om. — Smag selv! Dette sagt, så findes der selvfølgelig også masser af lækre vegetariske retter i det armenske køkken, især før Påske. Armensk vin har i de seneste år vundet mange internationale priser, og i destilleret form har den et legendarisk ry. Efter sigende skulle Stalin have bestukket Churchill med adskillige kasser armensk cognac på Jalta-konferencen i 1945, og at det var angiveligt derfor Churchill gik med på Stalins krav. Det hævder i hvert fald armenierne.


Dagsprogram:

Dag 1 - Afrejse til Jerevan

Vi ankommer til Jerevan omkring midnat og indlogerer os på vores hotel, som ligger centralt.


Dag 2 - Palmesøndagsgudstjeneste i Ejmiatsin

Vi kører til byen Ejmiatsin, der ligger 20 km vest for Jerevan. Byens navn betyder ”den inkarnerede Gud er steget ned”, for ifølge legenden var det Kristus, der udpegede stedet, hvor den første armenske kirke skulle opføres. Katedralen i Ejmiatsin, hvis ældste dele stammer fra 300-tallet, er Den Armenske Apostolske Kirkes moderkirke. Den kvadratiske bygning har en centralkuppel og er udstyret med fire apsider, der peger i retning af de fire verdenshjørner. På ydersiden ses mange fint udskårne relieffer fra de forskellige bygningsperioder. I interiøret domineres rummet af det høje kuppelhvælv og alterzonen er hævet over kirkegulvet ligesom en teaterscene, hvilket er typisk for de armenske kirker. Vi overværer Palmesøndagsgudstjenesten i katedralen.


Efter frokost besøger vi Surp Hripsimé kirken, der markerer stedet, hvor Hripsimé, en kristen jomfru af romersk afstamning, blev henrettet sammen med 30 andre nonner af den armenske konge Trdat III i slutningen af 200-tallet. Den Hellige Hripsimés jordiske rester hviler i kirkens krypt. Bygningen i sin nuværende form, stammer fra år 618 og er et fremragende eksemplar på den klassiske armenske arkitektur.


Vores næste stop er katedralen i Zvartnots. Sammen med kirkerne i Ejmiatsin, blev Zvartnots indskrevet på UNESCOs verdensarvsliste i år 2000. Den store rundkirke blev opført i midten af 600-tallet af katolikos Nerses III. Den er viet til den Hellige Grigor, der konverterede Armenien til kristendommen, og det antages at hans relikvier blev opbevaret i katedralen. Et stort jordskælv i 900-tallet ødelagde bygningen, men ruinerne imponerer stadig på grund af deres rige skulpturudsmykning, der også viser portrætter af kirkens bygmestre.


Tilbage i Jerevan kører vi til monumentet af ”Moder Armenien”, en 22 meter høj kolossalstatue, der i 1960’erne erstattede statuen af Josef Stalin. Fra den tilstødende sejrspark er der en flot udsigt over hele byen, og hvis vejret er med os, vil vi se Ararat-bjerget. Ifølge Biblen strandede Noahs Ark på bjerget, og det var ved bjergets fod, at Noah plantede den første vinstok.


Dag 3 - Fra Ararat-sletten til det sydarmenske højland

Vi forlader den armenske hovedstad og kører sydpå. Vores første stop er Khor Virap-klostret, der ligger tæt på grænsen til Tyrkiet. Khor Virap betyder ordret ”det dybeste fangehul”. Her sad Den Hellige Grigor Lusavoritj indespærret i 13 år, indtil han blev løsladt for at helbrede kong Trdat III, der i mellemtiden var blevet sindssyg. Kongen blev rask igen og konverterede i al taknemlighed til kristendommen og gjorde den til statsreligion i Armenien. Det skete i år 301. Fangehullet findes stadigvæk, og der er mulighed for at stige ned i det – hvis man altså tør!


Det sydlige Armenien, som omfatter provinserne Vayots Dzor og Syunik, byder på betagende smukke og uspolerede bjerglandskaber. Vi spiser frokost i landsbyen Areni, der er kendt for sin vinproduktion. Området var allerede beboet i det 5. årtusinde før vor tidsregning, og i de seneste år, har man gjort en række sensationelle arkæologiske fund, som vi senere på rejsen vil se på det historiske museum i Jerevan.


Fra Areni kører vi videre til Noravank-klostret, der stammer fra 1200-tallet. De fleste af klosterensemblets kirker, heriblandt den særprægede toetagers gravkirke Surb Astvatsatsin, blev bygget og udsmykket af den geniale arkitekt og billedhugger Momik. Østlige og vestlige stilarter forener sig til en harmonisk helhed, der er på en gang virker fremmed og bekendt.


Senere på eftermiddagen når vi frem til Karahunj (”de talende sten”), et mystisk og vindblæst sted med en række stensætninger og megalitgrave fra præhistorisk tid. Ligesom vi kender det fra de hjemlige himmelstrøg blev stensætningerne sandsynligvis brugt til at observere himmellegemerne og til at kunne bestemme tid.


Herefter kører vi videre til Goris, hvor vi har to overnatninger.


Dag 4 - Klippelandsbyen Khndzoresk

Goris, den anden største by i Syunik-provinsen, ligger i en smuk dal, som gennemstrømmes af Vararak floden. Ligesom Jerevan er Goris en meget gammel bosættelse, der allerede nævnes i de uratæiske kilder. I dag er Goris en typisk armensk provinsby, der profiterer af, at den ligger i nærheden af hovedvejen, som forbinder Armenien med Nagorno-Karabakh.


Vi besøger landsbyen Khndzoresk få kilometer øst for Goris. I slutningen af 1800-tallet var Khndzoresk Østarmeniens største landsby med over 8000 indbyggere. De fleste familier boede i klippehuler – helt op til 1950’erne. Før vi går en tur i den maleriske kløft, ser vi et lille museum, der viser, hvordan folk havde indrettet sig i hulerne.


Herefter tager vi videre til Tatev, et imponerede klosteranlæg, der knejser højt over den dybe canyon, som Vorotan-floden strømmer igennem. Indtil for få år siden tog køreturen til Tatev over en time, i dag bringer verdens længste svævebane den besøgende til klostret på få minutter.


Tatev blev ophøjet til bispesæde i 800-tallet. To hundrede år senere husede det tilknyttede kloster over 1000 munke, ejede 47 landsbyer og modtog tiende fra 677 andre landsbyer. I 1300- og 1400-tallet var Tatev et vigtigt lærdomscenter. Ud over teologi blev der undervist i matematik, filosofi, retorik, æstetik og musik. I klostrets skriptorium kopierede og oversatte munkene flere tusinde håndskrifter. Der fandtes også en egen skole for miniaturemaleri.


Klosterensemblets største kirke, der er viet til Skt. Paul og Peter, blev opført mellem år 895 og år 906. Som det ofte er tilfældet ved de middelalderlige armenske kirker, overrasker interiøret i sin monumentalitet. To andre kirker, viet til Maria og Skt. Georg, blev bygget i henholdsvis år 1043 og år 1295. Vi ser også klostrets refektorium, bageri og vinpresse.


Efter besøget kører vi tilbage til Goris.


Dag 5 - Fra Goris via Sevan-søen til Dilijan

Dagens program byder på mange smukke naturoplevelser. På vejen nordpå til Sevan-søen stopper vi ved et velbevaret middelalderligt karavanserai bygget af den sydarmenske prins Orbelian i 1332. Herberget ligger på sydsiden af Vardenis-bjergkæden i nærheden af Selim-passet. Bygningens portal er udsmykket med relieffer, der henvender sig til både den muslimske og den kristne beskuer – en slags visuel diplomati.


Sevan-søen, der ligger i 1900 meters højde, er den største sø i Sydkaukasus. Talrige arkæologiske levn, der kom til syne efter man i sovjettiden havde sænket søens vandstand, beviser at området omkring søen allerede var beboet i præhistorisk tid. Vi besøger Noraduz-kirkegården, der huser det største bevarede antal af korssten (arm. khatjkar) i hele Armenien. De ældste gravsten stammer fra 900-tallet.


Vi besøger også Sevan-søens nordlige bred. Stedet er kendt som Armeniens Riviera, men har en gammel historie. Klosteret Sevanavank, der oprindeligt lå på en ø, blev grundlagt i 874 af prinsesse Mariam Bagratuni og fungerede som tilflugtssted i vanskelige tider. I den større af de to kirker, Surp Atsvatsatsin, findes en usædvanlig khatjkar med interessante figurative scener og en høj, flot udskåren alterskærm af valnøddetræ.


Derefter kører vi videre mod nord. Dilijan-tunnelen forbinder Gegharkunik-provinsen med Tavusj-provinsen, der ligger i Lille Kaukasus. Byen Dilijan, vores sidste stop for i dag, ligger 400 meter lavere end Sevan-søen. Vi besøger Sjarambeyan-gaden, som i dag fungerer som et lille museum, hvor man kan iagttage forskellige håndværkere ved deres arbejde.


Vi overnatter på et hotel i nærheden af Dilijan.


Dag 6 - Haghpat, Akhtala og Sanahin

Fra Dilijan kører vi til Lori-provinsen. Her skal vi se tre klostre, der alle ligger i nærheden af byen Alaverdi, tæt på grænsen til Georgien. Det første kloster er Haghpat, der blev stiftet i 976 af dronning Khosrovanuysh. Klosterensemblets største kirke, Surb Nshan, er et fremragende eksempel på den armenske kirkearkitektur fra 900-tallet. En anden imponerende struktur er utvivlsom klostrets klokketårn fra 1245. Talrige andre bygninger, som tilsammen danner en harmonisk helhed, ligger strøet hen over hele klosterarealet.


Vores næste stop er Akhtala klostret, hvis hovedkirke, der er viet til Gudsmoderen, stammer fra begyndelsen af 1200-tallet. Hele interiøret er udsmykket med farvestrålende fresker. Der er tale om kunstværker i verdensklasse. Ikonografien er hovedsageligt byzantinsk, men der findes også fremstillinger af Den Hellige Grigor, Armeniens Lysbringer.


Mættet af indtryk spiser vi frokost på en nærtliggende restaurant.


Det sidste kloster, som vi skal se i dag, er Sanahin. Navnet betyder '”denne her er ældre end den”' – hvilket skal forstås sådan, at Sanahin blev grundlagt før Haghpat. Hovedkirken, der samtidigt er klostrets ældste kirke, blev opført mellem 967 og 970. Mange andre bygninger blev tilføjet senere, heriblandt klostrets berømte bibliotek.


Stemningen i Sanahin er mere intim end i Haghpat, måske endda en anelse melankolsk. Det bemærkede også den armenske filminstruktør Sergej Parajanov. Klostret i Sanahin dannede kulisse for hans mesterværk fra 1969, ”Granatæblernes farve”, der med intense billeder beskriver den armenske digter Sayat-Novas liv.


Vi kører til Armeniens andenstørste by Gyumri, hvor vi spiser aftensmad på byens bedste restaurant, Cherkezi Dzor, der har sit egen fiskeopdræt (ørred, laks og stør).


Overnatning i Gyumri.


Dag 7 - Gyumri og Marmashen-klostret

Gyumri blev hårdt ramt af jordskælvet i 1988, men de fleste lave bygninger fra 1800-tallet i byens centrum slap uskadte. Derfor formidler Gyumri i dag et autentisk billede af en typisk armensk købmandsstad fra tsartiden. Vi går en tur igennem byens historiske kvarter, og hvis det er muligt, overværer vi Langfredagsgudstjenesten i en af Gyumris kirker.


Efterfølgende besøger vi Marmashen klostret, der blev grundlagt af Gagik i begyndelsen af 900-tallet. Ifølge stifterinskriptionen fra 1029 byggede prins Vahram Pahlavouni klostrets hovedkirke, et arkitektonisk mesterværk i orange-rød tufsten. Byggestilen minder meget om kirkerne i den middelalderlige armenske hovedstad Ani, som i dag – til armeniernes store fortrydelse – befinder sig på tyrkisk territorium. Der findes flere andre kirker og kapeller på klosterområdet, der ligger i Arkhuian-flodens maleriske dal.


Vi kører vest om Aragats-bjergmassiv og spiser frokost i Ashtarak.


Tilbage i Jerevan er resten af dagen til fri disposition. Der er mulighed for at besøge ”Kaskaden”, et gigantisk trappeanlæg, der forbinder byens centrum med de højere beliggende kvarterer. Bygningen blev påbegyndt i sovjettiden (1971-80) og gennemgående restaureret i 2002-2009, da Gerard Cafesjian, en amerikansk forretningsmand med armenske rødder, overtog den. De indre rum, der er forbundet via rulletrapper, danner rammen om Cafesjians kunstmuseum. Ved siden af international samtidskunst findes her en af verdens største samlinger af glaskunst.


Aftensmad på egen hånd.


Dag 8 - Jerevan: kunst, kultur og historie

Jerevan blev grundlagt i 782 f.v.t. og er dermed ældre end Rom. Sin status som Armeniens hovedstad fik Jerevan derimod først i 1918. Byens centrum, der er præget af monumentale bygninger beklædt med lyserøde tufsten, blev designet af Alexander Tamanian i 1924. I sin generalplan for Jerevan regnede han med en befolkning på ca. 150.000 indbyggere – i dag er byens befolkning på over en million. Alligevel er Jerevan en ret overskuelig by, præget af en afslappet, næsten mediterran stemning.


Vi begynder dagens program med et besøg af den såkaldte Blå Moske, som Jerevans persiske guvernør Hussein Ali Khan lod opføre i 1765. At bygningen blev istandsæt af den Islamiske Republik Iran i slutningen af 1990’erne viser, at det kristne Armenien har et godt forhold til det store muslimske naboland.
Næste punkt på programmet er Sergej Parajanov Museum. Parajanov var en multikunstner, der skabte værker inden for alle grener af billedkunsten. I dag er han dog mest kendt for sine drømmeagtige film fra 1960’erne. Jean-Luc Godard, Francois Truffaut, Luis Buñuel, Federico Fellini, Andrej Tarkovskij og Mikhail Vartanov var alle Parajanovs venner. Parajonov døde i 1966. Museet i Jerevan huser den største samling af hans værker. Herefter besøger vi det historiske museum, som giver os et enestående indblik i Armeniens rige kulturhistorie.


Om eftermiddagen kører vi til Tsitsernakabert og ser museet, der dokumenterer folkemordet, som tyrkerne begik på armenierne under første verdenskrig. Efter de store demonstrationer i Jerevan i 1965 gik sovjetledelsen med til at opføre et monument til minde for folkedrabet. Den 44 meter høje stele symboliserer Øst- og Vestarmenien, og de tolv stenplader, der sænker sig over fordybningen, hvori den evige flamme brænder, repræsenterer de 12 tabte armenske provinser, som i dag ligger i Tyrkiet.


Vi afslutter dagens program med et besøg på en brandyfabrik, hvor der vil være mulighed for at degustere de kostbare dråber.


Dag 9 - Gudstjeneste i Jerevan og påskefrokost i Garni

Vi deltager i påskegudstjenesten, som afholdes i Jerevans nye katedral, Surp Grigor, der blev opført i 2001 til minde om kristendoms ophøjelse til statsreligion for 1700 år siden.


Derefter tager vi til Garni, det eneste bevarede romerske tempel i hele Kaukasus. Bygningen tilskrives som regel Trdat I, der i år 66 besøgte Rom, hvor han blev kronet til konge af kejser Nero. Beliggenheden er enestående: anlægget er placeret på et trekantet plateau, der rejser sig højt over Azat-flodens dybe kløft. Vi ser også de romerske bade, der er udsmykket med mosaikker.


Efterfølgende er det tid til den store påskefrokost, hvor der vil blive serveret typiske armenske påskeretter ledsaget af vin og abrikos- eller morbærsnaps, som Garni med rette er berømt for.


Senere på eftermiddagen ser vi klosterkomplekset i Geghard, som delvist er hugget ud af klippen. I førkristen tid husede en af hulerne en Anahita-helligdom. Der findes stadig en kilde, der springer ud af klippen, og det siges, at dens vand har en stimulerende effekt på kvindernes frugtbarhed. Klostrets øverste sal har en enestående rumklang, som skyldes et omløbende hulrum, der forstærker lyden. Vi kører tilbage til Jerevan. Afskedsmiddag på en lokal restaurant.


Dag 10 - Hjemrejse

Vi flyver fra Jerevan sen eftermiddag og ankommer til Københavns lufthavn ved aftenstid.


Klik her for at downloade dagsprogrammet

Hvad er inkluderet?

  • Ekspertrejseleder på hele rejsen
  • Lokalguide
  • Fly København-Jerevan t/r
  • Al øvrig transport
  • Overnatning på 3- og 4-stjernede hoteller
  • 7 frokoster (herunder en påskefrokost)
  • 2 middage
  • 1 vinsmagning
  • 1 brandysmagning
  • Alle entréer

Kort

Oversigtskort


Destinationskort

Armenien - Akhtala

Akhtala

Akhtalas kloster stammer fra begyndelsen af 1200-tallet.

Armenien - Dilijan

Dilijan

Byen Dilijan ligger 400 meter lavere end Sevan-søen.

Armenien - Ejmiatsin - Katedral

Ejmiatsin

Ejmiatsin betyder ”den inkarnerede Gud er steget ned”, for ifølge legenden var det Kristus, der udpegede stedet, hvor den første armenske kirke skulle opføres.

Armenien - Garni

Garni

Garni er det eneste bevarede romerske tempel i hele Kaukasus.

Armenien - Geghard

Geghard

Det UNESCO-beskyttede klosterkompleks i Geghard er delvist hugget ud af klippen. I førkristen tid husede en af hulerne en Anahita-helligdom.

Armenien - Goris

Goris

Goris ligger i en smuk dal, som gennemstrømmes af Vararak floden. Ligesom Jerevan er Goris en meget gammel bosættelse.

Armenien - Gyumri

Gyumri

Gyumri blev hårdt ramt af jordskælvet i 1988, men de fleste lave bygninger fra 1800-tallet i byens centrum slap uskadte. Derfor formidler Gyumri i dag et autentisk billede af en typisk armensk købmandsstad fra tsartiden.

Armenien - Haghpat

Haghpat

Haghpat blev stiftet i 976 af dronning Khosrovanuysh. Klosterensemblets største kirke, Surb Nshan, er et fremragende eksempel på den armenske kirkearkitektur fra 900-tallet.

Armenien - Ararat - Brandydestilleri

Ararat Brandydestilleri

Armenien har noget af verdens bedste brandy. Araratmærket skulle efter sigende have været Winston Churchills favorit.

Armenien - Jerevan - Den Blå Moske

Den Blå Moske

Jerevans persiske guvernør Hussein Ali Khan lod Den Blå Moske opføre i 1765.

Armenien - Jerevan - Det historiske museum

Det historiske museum

Det historiske museum giver os et enestående indblik i Armeniens rige kulturhistorie.

Armenien - Jerevan - City View

Jerevan

Armeniens hovedstad ligger i skyggen af Araratbjerget.

Armenien - Jerevan - Moder Armenien

Moder Armenien

Statuen "Moder Armenien" er en 22m høj kolossalstatue, der i 1960’erne erstattede statuen af Josef Stalin.

Armenien - Jerevan - Sergej Parajanov Museet

Sergej Parajanov Museet

Parajanov var en multikunstner, der skabte værker inden for alle grener af billedkunsten. I dag er han dog mest kendt for sine drømmeagtige film fra 1960’erne.

Armenien - Jerevan - Surp Grigor katedralen

Surp Grigor katedralen

Jerevans nye katedral, Surp Grigor blev opført i 2001 til minde om kristendoms ophøjelse til statsreligion for 1700 år siden.

Armenien - Jerevan - Thsitsernakabert

Thsitsernakabert

Thsitsernakabert og ser museet, der dokumenterer folkemordet, som tyrkerne begik på armenierne under første verdenskrig.

Armenien - Karahunj - De Talende Sten

Karahunj

Karahunj (”de talende sten”) i nærheden af Sisian, er et mystisk og vindblæst sted med en række stensætninger og megalitgrave fra præhistorisk tid.

Armenien - Khndzoresk

Khndzoresk

I slutningen af 1800-tallet var Khndzoresk Østarmeniens største landsby med over 8000 indbyggere, fordelt på over 1800 husstande. De fleste familier boede i klippehuler – helt op til 1950’erne.

Armenien - Khor Virap - Gammel Kloster

Khor Virap Klosteret

Khor Virap betyder ”det dybeste fangehul”. Her sad den Hellige Grigor Lusavoritsj indespærret i 13 år, indtil han blev løsladt for at helbrede Trdat III, der i mellemtiden var blevet sindssyg. Kongen blev rask og konverterede i taknemlighed til kristendom og gjorde den til statsreligion i Armenien i år 301. Khor Virap ligger på grænsen til Tyrkiet

Armenien - Marmashen-klostret

Marmashen

Marmashen klostret blev grundlagt af Gagik i begyndelsen af 900-tallet.

Armenien - Noraduz-kirkegarden

Noraduz-kirkegarden

Noraduz-kirkegarden huser det største antal af korssten (arm. khatjkar) i hele Armenien. De ældste gravsten stammer fra 900-tallet.

Armenien - Novarank - Kloster

Noravank klosteret

Noravank klostret stammer fra 1200-tallet.

Armenien - Sanahin

Sanahin

Stemningen i det UNESCO-beskyttede Sanahin-kloster er mere intim end i Haghpat, måske endda en anelse melankolsk.

Armenien - Sevan-søen

Sevan-søen

Sevan-søen ligger i 1900 meters højde. Det er den største sø i Sydkaukasus. Dens overflade udgør ca. en sjettedel af Armeniens territorium.

Armenien - Sevanavank

Sevanavank

Klosteret Sevanavank lå oprindeligt på en ø, blev grundlagt i 874 af prinsesse Mariam Bagratuni. Det fungerede som tilflugtssted i vanskelige tider.

Armenien - Nagorno Karabakh - Tatev Kloster

Tatev

Tatev er et imponerede klosteranlæg, der knejser højt over den dybe kløft, som Vorotan-floden strømmer igennem. Indtil for få år siden tog køreturen til Tatev over en time, i dag bringer verdens længste svævebane den besøgende til klostret på få minutter.

Armenien - AkhtalaArmenien - DilijanArmenien - Ejmiatsin - KatedralArmenien - GarniArmenien - GeghardArmenien - GorisArmenien - GorisArmenien - GyumriArmenien - HaghpatArmenien - Ararat - Brandydestilleri Armenien - Jerevan - Den Blå MoskeArmenien - Jerevan - Det historiske museumArmenien - Jerevan - City ViewArmenien - Jerevan - Moder ArmenienArmenien - Jerevan - Sergej Parajanov MuseetArmenien - Jerevan - Surp Grigor katedralenArmenien - Jerevan - ThsitsernakabertArmenien - Karahunj - De Talende StenArmenien - KhndzoreskArmenien - Khor Virap - Gammel KlosterArmenien - Marmashen-klostretArmenien - Noraduz-kirkegardenArmenien - Novarank - KlosterArmenien - Noravank-klosteretArmenien - SanahinArmenien - Sevan-søenArmenien - SevanavankArmenien - Nagorno Karabakh - Tatev Kloster

 vores nyhedsbrev


Udfyld formularen til højre og send den ind, så bliver du tilmeldt vores nyhedsbrev.


Vi lover ikke at fylde din indbakke. Nyhedsbrevet bliver cirka sendt ud en gang om måneden - af og til to gange.