Kulinarisk rejse til Helsingfors

Oplev finlandsk kultur og dets køkken med Niels Lindvig
Finland - Helsingfors (Helsinki) - Mad fra Restaurant Aino

Kulinarisk rejse til Helsingfors

Oplev finlandsk kultur og dets køkken med Niels Lindvig

Finlands køkken har ikke det bedste ry derude i verden – men det burde det faktisk have.


Jagt og fiskeri fylder traditionelt meget i Finland. Det samme gør traditionen med at samle bær og svampe derude i de dybe skove langs de titusindvis af søer, som definerer Finland. Vilde ingredienser direkte fra naturen og ind på bordet efter et sving omkring køkkenet. Tremmemad er ikke så velset. Men skal det være, så skal det være ordentlige forhold for såvel svin som kvæg. Det finlandske køkken er rigt på rene, naturlige ingredienser. Og ’finlandske’ ja, for Finland er tosproget bestående af finner og finlandssvenskere med hver sit sprog. Tilsammen er de finlændere. En detalje, som vi i Danmark ofte finder besværlig. Hvorfor nu det? Ja, hvorfor, men prøv at erindre det alligevel.


Hvis man kryber uden om Finlands egne mange fabelagtige retter, når man besøger Helsingfors, så snyder man afgjort sig selv. Det er ikke så mange steder i verden, at man har chancen – råvarerne skal som sagt være friske og lokale, så gå ombord og få en helt særlig oplevelse.


Helsingfors med fokus på arkitektur, musik, design, historie og – først og fremmest i denne forbindelse Finlands eget kulinariske overflødighedshorn af varmrøget helt; frisk stegt ishavsrødding; aborre og sandart så det ikke er smagt magen; stegte baltiske småsild; rensdyrretter med bær og morkler; karelske piroger; svampestuvninger i alle afskygninger; laksesuppe; elgkød i diverse afskygninger – noget af det måske serveret som finlandske tapas/sapas, så man kan nå hele vejen igennem. Finlands mørke, mørke rugbrød, som går så fint med verdens bedste emmentalerost. Den er også fra Finland – den sorte!


Finland havde fortræffelig nordisk mad længe inden, at vi andre hoppede med på bølgen. Finland er åbenbart bare så langt væk i manges livsbillede, selv om det er så tæt på., kun halvanden time i fly fra København.


OBS: Rejsens syv restaurantbesøg sælges separat. De koster 2990 kr.


Dagsprogram:

Dag 1 - Esplanaden i Helsingfors (Helsinki)

Afrejse med direkte fly om morgenen. Ankomst i Helsingfors sidst på formiddagen. Efter tjek ind på Hotel Arthur tager vi ud og får vores første møde med det finlandske køkken.


4-retters frokost på Olo


Esplanaden - byens grønne allé med et altid pulserende liv. Te-huse, caféer og restauranter - flere i jugendstil --Esplanaden ender ved havnefronten og Salutorget.


Grøntsager, frugt, bær og friske nyplukkede svampe, både kantareller, trompetsvampe, Karl Johan m.m. bugner på de indbydende boder. Her handles også blomster, tøj og røgede kødvarer. Midt i trængslen kan man få lidt at spise. Det kan man også i den nærliggende torvehal- saluhallen - hvor der faldbydes finlandske specialiteter.


Over hele sceneriet knejser den russisk-ortodokse Uspenski Katedral med sine mange guldbelagte kupler på en høj klippe på øen Skatudden. Lige under katedralen findes den russiske restaurant, Bellevue, som i 2017 er blevet 100 år. Senatstorvet ligger godt nok neden for Senatshuset. Men det er Domkirken, der dominerer, ikke bare pladsen her, men en stor del af byen. Domkirken, der er tegnet af Engel og opført i årene 1830 – 52. Helsingfors er i det hele taget en relativt ung by.


3-retters middag på Restaurant Aino


Dag 2 - Samtidskunst og arkitektur

Arkitekturen overvælder sine steder. Hovedbanegården, som fremstår som en overgang mellem nationalromantik/art nouveau og funktionalisme fra 1919. Bygningen er udført i finsk granit, og dens mest karakteristiske træk er klokketårnet, og fire lampebærende statuer foran hovedindgangen. Stationen er angiveligt verdens eneste jernbanestation med et Præsidentens venterum. Lokalet på 50 m² bruges kun af præsidenten og dennes gæster.


Museum for Samtidskunst, Kiasma.


På den anden side af Mannerheimvejen ligger på venstre hånd Rigsdagshuset med de imponerende, truende – ja, næsten skræmmende søjler. Længere fremme Nationalmuseet. Skråt over for - ned til søen Töölönlahti ligger koncert- og kongreshuset ”Finlandia” tegnet af Alvar Aalto.


3-retters frokost på Restaurant Kosmos


En kort tur til Tempelpladsens Kirke, eller Klippekirken. En af de mest besøgte seværdigheder i Helsingfors. Udefra synes det ikke af meget – en indgang til en hule under klippen. Men inde åbner et ejendommeligt rundt rum sig. Kirkens loft er en enorm kuppel i kobber og glas. Foran den nøgne klippe står alteret og længere henne på siden findes orglet. Her står også et klaver, men alt er minimalistisk – i modsætning til akustikken, som er enestående. Et rum skabt for kor og mindre koncerter.


Derefter en helt anden kirke, Usbenski-katedralen med sine guldkupler på Skatudden. Et af de klareste eksempler på den russiske indflydelse i Finland og den største ortodokse kirke i Vesten.


Forbi Det svenske Teater. Studenterhuset og en eftermiddagsøl på den særdeles særprægede restaurant/bar, Zetor. Spækket med finlandsk hygge og Zetor-traktorer. Nogle vil nok også stikke næsen indenfor i Nordens navnkundige varehus, Stockmann, som engang var kulinarisk og på andre måder livline til vestlige indbyggere i Rusland. Herfra kom de varer, man gik og savnede.


3-retters middag på Restaurant Juuri


Dag 3 - Finlandsk design og fæstningsborgen Suomenlinna

Det såkaldte Design Distrikt i et tidligere arbejderkvarter er bestemt en messe værd sådan en lørdag formiddag. Med finlandsk design fra klæder over glas til smykker og indretning. Her får man fornemmelsen af, hvad der gør design, kunst, arkitektur og musik så enestående rent og klart i Finland.


Museet for finlandsk arkitektur og museet for design ligger dør om dør og er værd at besøge.


3 retters frokost på Restaurant Salve


Vi går en runde i Saluhallen og på Salutorget ved havnen, inden vi sejler ud på Fæstningsborg Suomenlinna (Sveaborg på svensk), som ligger på en klippeø små 20 minutters sejlads fra havnekajen ved Salutorget. Fæstningen, der blev opført i 1748 - 72, skulle først og fremmest kontrollere trafikken til og fra Sct. Petersborg i Rusland, men også virke som et ydre forsvar af Helsinki.


3 retters middag på Yachtklubben, NJK. Vi sejler derover sammen


Dag 4 - Fri udforskning og afrejse

Formiddagen er fri til udforskning.


3 retters frokost på Restaurant Kappeli


Efter frokost kører vi til lufthavnen. Afrejse og ankomst i København sidst på eftermiddagen.


Tilkøb

Restaurantbesøgene på rejsen sælges som en kulinarisk tilkøbspakke. Den omfatter spisning på følgende restauranter: Pris: 2990 kr.


Torsdag:

 • Restaurant Olo
 • Restaurant Aino

Fredag:

 • Restaurant Kosmos
 • Restaurant Juuri

Lørdag:

 • Restaurant Salve
 • Restaurant NJK

Søndag:

 • Restaurant Kappeli

Klik her for at downloade dagsprogrammet

Hvad er inkluderet?

 • Ekspertrejseleder på hele rejsen
 • Trestjernet hotel inkl. morgenmad
 • Fly
 • Transport til og fra lufthavne
 • Alle entréer
 • Sejlture til yachtklubben NJK og Sveaborg

Kort

Oversigtskort


Destinationskort

Finland - Helsingfors (Helsinki) - Design Museum

Design Museum Helsinki

Museet er et internationalt anerkendt museum, der er tilegnet finsk design.

Finland - Helsingfors (Helsinki) - Det svenske Teater

Det svenske Teater

Teateret er svensksproget og bygingen er fra 1866. Der er cirka 10 premierer om året.

Finland - Helsingfors (Helsinki) - Finlandia

Finlandia

Koncert- og kongreshuset "Finlandia", som er tegnet af Alvar Aalto, ligger ned til søen Töölönlahti.

Finland - Helsingfors (Helsinki) - Suomenlinna

Fæstningsborgen Suomenlinna

Suomenlinna er en fæstningsborg, hvis historie starter i 1748 under den svenske æra i Finland under navnet Sveaborg og Viapori. Efter Finlands uafhængighed i 1917 blev det omdøbt til Suomenlinna (Det finske slot).

Finland - Helsingfors (Helsinki) - Udsigt

Helsingfors (Helsinki)

Udsigten fra vandet mod Helsingfors med katedralen knejsende over byen.

Finland - Helsingfors (Helsinki) - Hovedbanegården

Hovedbanegården

Hovedbanegården fra 1919 fremstår som en overgang mellem art nouveau/nationalromantik og funktionalisme.

Finland - Helsinki - Kiasma

Kiasma- Museet for nutidskunst

Kiasma er det finske museum for nutidskunst og er tegnet af arkitekten Steven Holl. Museet åbnede i Maj 1998.

Finland - Helsingfors (Helsinki) - Klippekirken (Tempelkirken)

Klippekirken (Tempelkirken)

Kirken stod færdig i 1969 og er tegnet af arkitekterne Timo Suomalainen og Tuomo Suomalainen. Det var planlagt, at der allerede i 1930´erne skulle være bygget en kirke på tempelbjerget, men udbruddet af 2. verdenskrig satte det på pause.

Finland - Helsingfors (Helsinki) - Mad fra Restaurant Aino

Restaurant Aino

Et eksempel på mad fra Restaurant Aino: Stegt fjeldørred med beurre blanc sauce tilsmagt med hvide rips og økologiske kartofler.

Finland - Helsingfors (Helsinki) - Mad fra Restaurant Juuri

Restaurant Juuri

Restaurant Juuri udvælger deres ingredienser efter, at favorisere de små, lokale producenter, da de mener det sikrer den bedste smagsoplevelse for gæsten.

Finland - Helsinki - Restaurant Kappeli

Restaurant Kappeli

Restauranten åbnede i 1867 og blev kaldt Kappeli som følge af bygningens lighed med et kapel. Deres menu bygger på moderniserede traditioner.

Finland - Helsingfors (Helsinki) - Restaurant Kosmos

Restaurant Kosmos

Restauranten åbnede i 1924 og bliver nu drevet af 4. generation. Deres menu er inspireret af "Helsinki cuisine", der indbefatter finske traditioner med indflydelse fra Rusland, Frankrig og Sverige.

Finland - Helsingfors (Helsinki) - Restaurant NJK

Restaurant NJK

Restauranten ligger på den lille ø Valkosaari og er en meget populær krebserestaurant. Restauranten ligger i Yachtklubben af samme navn, NJK. Her er det officielle sprog svensk.

Finland - Helsingfors (Helsinki) - Mad fra Restaurant Olo

Restaurant Olo

Her ses lammetartar med ramsløg og urter fra Restaurant Olo.

Finland - Helsingfors (Helsinki) - Ravintola Salve

Restaurant Salve

På Restaurant Salve serveres der velsmagende finsk mad i rigelige potioner, og det har de gjort siden 1897. De er i særdeleshed kendt for deres stegte sild.

Finland - Helsingfors (Helsinki) - Restaurant Zetor

Restaurant Zetor

Den særdeles særprægede restaurant Zetor er karakteriseret ved indretning præget af finsk hygge og Zetor-traktorer.

Finland - Helsingfors (Helsinki) - Rigsdagshuset

Rigsdagshuset

Den finske parlamentsbygning, som blev indviget i 1931.

Finland - Helsingfors (Helsinki) - Saluhallen

Saluhallen

På markedspladsen Saluhallen, der ligger tæt på centrum af byen, sælges der friske lokale råvarer og souvenirs.

Finland - Helsingfors (Helsinki) - Uspenski katedralen

Uspenski Katedralen

Katedralen er hovedkirken for Helsingfors ortodokse menighed. Den er helliget mindet om Jomfru Marias død. Katedralen stod færdigbygget i 1868.

Finland - Helsingfors (Helsinki) - Design MuseumFinland - Helsingfors (Helsinki) - Det svenske Teater Finland - Helsingfors (Helsinki) - FinlandiaFinland - Helsingfors (Helsinki) - SuomenlinnaFinland - Helsingfors (Helsinki) - UdsigtFinland - Helsingfors (Helsinki) - HovedbanegårdenFinland - Helsinki - Kiasma Finland - Helsingfors (Helsinki) - Klippekirken (Tempelkirken)Finland - Helsingfors (Helsinki) - Mad fra Restaurant AinoFinland - Helsingfors (Helsinki) - Mad fra Restaurant JuuriFinland - Helsinki - Restaurant KappeliFinland - Helsingfors (Helsinki) - Restaurant KosmosFinland - Helsingfors (Helsinki) - Restaurant NJKFinland - Helsingfors (Helsinki) - Mad fra Restaurant OloFinland - Helsingfors (Helsinki) - Ravintola Salve Finland - Helsingfors (Helsinki) - Restaurant ZetorFinland - Helsingfors (Helsinki) - RigsdagshusetFinland - Helsingfors (Helsinki) - SaluhallenFinland - Helsingfors (Helsinki) - Uspenski katedralen Finland - Helsingfors (Helsinki) - Uspenski Katedralen

 vores nyhedsbrev


Udfyld formularen til højre og send den ind, så bliver du tilmeldt vores nyhedsbrev.


Vi lover ikke at fylde din indbakke. Nyhedsbrevet bliver cirka sendt ud en gang om måneden - af og til to gange.