Højskolen på Sicilien - Julerejse

Siciliansk jul i den skønne lille bjergby Monreale tæt ved Palermo
Italien - Palermo - JuletræItalien - Monreale - JuleudsmykningItalien - Palermo - JuleudsmykningItalien - Palermo - JuleudsmykningItalien - Palermo - JuleudsmykningItalien - Palermo - Juleudsmykning

Højskolen på Sicilien - Julerejse

Siciliansk jul i den skønne lille bjergby Monreale tæt ved Palermo

OBS - Denne rejse vil blive gennemført i samarbejde med Panorama Travel. Læs mere om rejsen på deres hjemmeside her: [https://panoramatravel.dk/rejse/sicilien-julerejse-monreale.Måske du kunne tænke dig at tage på nye eventyr i juledagene – med andre traditioner, anden kultur, og opleve julens feststemning under fremmede himmelstrøg.


Monreale ligger smukt på en bjergside med udsigt over Palermo bugten. Conca d’oro, den frodige dal med appelsiner og citroner. Den hyggelige lille by, med sine mange små stræder og piazza’er, bliver omdrejningspunkt gennem hele juleugen. Her møder vi det typisk sicilianske lokalmiljø. Byen er kendt for sin imponerende katedral med sine 6000 m2 smukke byzantinske mosaikker og Klostergården.


På Højskolen på Sicilien, har vi valgt at arrangere en uge med fællesskabet i fokus - og skønne sicilianske traditioner. Ugen vil blive fyldt af oplevelser og kultur, flere guidede ture rundt i byen, vi vil deltage i forskellige katolske juletraditioner, arrangementer i kirker, gå til julekoncert; ’Musica Sacra’ og eventuelt til messer. Vi tilbyder også en smuk light-vandretur hvor vi nyder området i bjergene.


Byen er også kendt for at have nogle af Italiens bedste restauranter - dem skal vi selvfølgelig også prøve i ugens løb. I byen skal vi opleve ’La Dolce Vita Monrealese’ den afslappede og helt specielle stemning i byen – hvor man hurtigt føler sig hjemme.


Vi skal på heldagstur til Palermo, hvor vi skal opleve julemarkeder og julekrybber - og selvfølgelig studere den livlige og interessante by. Kunsthistoriker Tine Kragh tager os med på en guidet tur i byen, hvor vi besøger Katedralen, Piazza Pretoria, Quattro Canti, Markedet Ballaro, hvor vi spiser frokost med den lækreste street-food – f.eks. fritterede fisk med forskelligt lokalt tilbehør. Om aftenen er der mulighed for at gå i det betagende og store teater: Teatro Massimo og se’ Il Lago dei Cigni’: Svanesøen.


Juleaftensdag skal vi tilbringe dagen med en siciliansk familie, hvor vi julehygger og laver mad i fælleskab. Vi skal om aftenen opleve midnatsmessen i byens store katedral. Juledag bliver en vidunderlig festdag. Vi starter dagen med en julefrokost, på en skøn restaurant i byen. Senere på dagen skal vi nyde siciliansk levende musik med sang og dans. I løbet af ugen vil der i aftenstunden være mulighed for at deltage i samtalesaloner, foredrag, sang m.m. hvor vi nyder hinandens selskab med en aperitivo eller et glas vin. Da der sker meget i byen i juleperioden, vil der være mange overraskelser og spontane indslag i løbet af ugen. Vi deltager så vidt muligt i lokale arrangementer og oplevelser såsom koncerter, krybbespil mm.


Underviserne på denne begivenhedsrige uge på højskolen er: Francesca La Fiora og Tine Kragh. Francesca er sicilianer, og kommer netop fra byen Monreale, hun taler dansk og har en ph.d.-grad i filosofi, og hun forsker på Søren Kierkegaard Forskningscenteret i København. Tine Kragh er kunsthistoriker og kunstner og brænder for den sicilianske kunst. For Francesca er Sicilien hendes hjemstavn - Tine er fascineret af det smukke Sicilien og har boet der i perioder i mange år.


Dagsprogram:

Dag 1 - Ankomst

Ankomst til Palermo lufthavn – hvor vi kører til klostret hvor vi skal bo i Monreale: ’Oasi Maddalena Cusmano’.


Klostret ligger smukt med udsigt over bugten, har den skønneste terrasse og en swimmingpool - man kan bruge hvis vejret er til det. Her bor vi hele ugen og der er mulighed for at mødes i klostrets fælleslokaler. Opholdet er med en enkel italiensk morgenmad.


Se klostret her: Oasi Maddalena Cusmano


Rejselederne spiser fællesmiddag om aftenen i byen med dem der har lyst til at deltage.


Dag 2 - Monreale

Guidet tur rundt i byen Monreale om formiddagen med Francesca La Fiora - hvor vi lærer den hyggelige by at kende. Da hun kommer fra byen - har hun udvalgt helt specielle steder vi skal se.


Om eftermiddagen går vi rundt med Tine Kragh og ser den smukke domkirke og tilhørende klostergård. Domkirken er et imponerende syn med sine over 6000 m2 velbevarede mosaikker.


Aften: Foredrag om ’Sicilianske juletraditioner’ og samtalesalon om emnet af Francesca La Fiora.


Dag 3 - Palermo

Heldagstur til Palermo, hvor vi skal opleve julemarkeder og julekrybber - og selvfølgelig studere den livlige og interessante by. Tine Kragh tager os med på en guidet tur i byen, hvor vi skal se udvalgte seværdigheder, blandt andet besøger vi katedralen, Piazza Pretoria, Quattro Canti, Markedet Ballaro, hvor man kan spise frokost med den lækreste street-food – f.eks. fritterede fisk med forskelligt lokalt tilbehør og måske et par canolli og kaffe.


Om aftenen kl.18.30 vil der være mulighed for at besøge det store flotte teater i Palermo, Teatro Massimo – og se balletten ’Il lago dei Cigni’, Svanesøen. Bare at besøge teateret er en stor oplevelse. Teatret er et af de største i Europa og mange kender det fra filmen ’Godfather’ hvor flere scener er optaget (Billetten til teatret er ikke inklusiv og kan fås for omkring 200,- kr. oplys gerne om du vil deltage ved tilmelding). Deltager man ikke kan man opleve Palermo by–night.


Dag 4 - Juleaften med siciliansk familie samt midnatsmesse

Den 24. dec. Juleaftensdag tilbringer vi hos en siciliansk familie, og julemesse til midnat.


Vi mødes kl. 15 hvor vi handler ind i byen til julemiddag – derefter tager vi hjem til Francescas hyggelige hus og møder hendes sicilianske familie i huset hvor de bor. Vi forbereder julemiddag, med sicilianske retter og drikker vin - mens vi hygger os og oplever en ægte siciliansk jul.


Derefter bliver der fællesmiddag og efter middagen går vi til midnatsmesse, sammen med mange andre fra byen, kl. 23 i den oplyste katedral.


Dag 5 - Julefrokost

Kl. 14 mødes vi til julefrokost på en af byens restauranter og vi holder julefest – der vil komme traditionelt siciliansk musik og forhåbentlig lidt dans.


Drinks og festligt samvær i byen. Denne dag fejrer sicilianerne mere end den 24. dec. - det vil vi nyde godt af i byen – hvor man kan forvente flere lokale arrangementer så som koncerter og ’Presebe Vivente’ – krybbespil med folk fra byen.


Dag 6 - Afslapning i Monreale

Efter to dag med festdage og selskab holder vi en fridag – hvor man slappe af på klostrets tagterrasse og nyde udsigten over bjergene, udforske den smukke by Monreale eller vi kan være behjælpelig med vejledning til udflugter.


Men mulighed for aftentur til Palermo kl. 16 – og oplev byens liv og leben. Tage en drink på en af Palermos mange tagterrasser og for at se det kendte sicilianske dukketeater i Palermo om aftenen, ’Teatro dei Pupi Siciliano’.


Dag 7 - Kunsthåndværk og lokale specialiteter

Vi udforsker byen Monreale, ser små kirker, museet ved domkirken, opsøger seværdigheder og besøger nogle af de lokale kunsthåndværkere, blandt andet et keramikværksted, med keramiker Elisa Messina og også mulighed for at se hvorledes mosaikker bliver skabt i et lille værksted og butik i Monreale: ’Mosaico Arte e Artigianato Di Parisi Antonina’.


Vi nyder søndagslivet i Monreale og kan smage lokale specialiteter som ’Pane tipico Monrealese e diverse specialità del paese’, et skønt brød med antipasti og en dejlig ’Gelato artigianale’, den lokale is. Vi kan også prøve Pane con panelle (kikærter specialitet) hos ’Friggitoria Perna’. Eller vælge at spise pizza på ’La pizzeria del Duomo’ med fantastisk udsigt til Piazza del Duomo.


Om eftermiddagen skal vi ud og spadsere, og skal blandt andet se den smukke kirke lidt uden for byen – med en vandretur-light i de omkringliggende bjerge (ca. 2 timer).


Aften: Foredrag med skønne fotos: ’Kunsten på Sicilien - katolske og protestantiske’ af Tine Kragh. Samtalesalon og diskussion om emnet. Afslutning og afrunding af rejsen.


Dag 8 - Hjemrejse

Afsked og afrejse mod Danmark


Der kan forekomme overraskelser og ændringer i programmet - da det endelige program for julen i byen, Monreale først er helt klart i efteråret 2020. Vi tilføjer løbende – men vi lover, at sker det, vil ændringerne kun blive til det bedre.


Klik her for at downloade dagsprogrammet

Hvad er inkluderet?

 • Flyrejse fra København – Palermo
 • Transfer Palermo til klostret i Monreale t/r
 • Ophold på klostret i Monreale med enkel morgenmad
 • Guidede ture i Monreale, domkirken og klostergården, i Palermo, vandretur mm.
 • Heldagsudflugt til Palermo.
 • Juleaftensmiddag med vin hos Francesca La Fioras sicilianske familie i byen.
 • Støtte og hjælp fra Højskolens på Siciliens ansatte gennem hele turen.
 • Foredrag og samtalesalon, på klostret.


Ikke inkluderet

 • Måltider ud over morgenmad på klostret, julefrokosten og juleaftens middag med vin hos Francesca La Fiora sicilianske familie i byen (de øvrige måltider i programmet er altså heller ikke inkluderet).
 • Eventuelle museumsentreer.
 • Byskatter (1.5 Euro per nat)
 • Billet til balletten ’Il lago dei Cigni’, Svanesøen, er ikke inklusiv og kan fås for omkring 200,- kr. oplys gerne om du vil deltage ved tilmelding. (Ved sen tilmelding kan billetter være udsolgt)

Kort

Oversigtskort


Destinationskort

Italien - Sicilien - Duomo di Monreale

Monreale - Domkirke

Monreales normanniske domkirke er smykket med mosaikker i en dynamisk byzantinsk stil, der genspejler den samtidige kunst i Konstantinopel.

Italien - Sicilien - Ballero Market

Ballaro marked

Ballaro gademarkedet i Palermo, Sicilien kombinerer et marked med mad og tøj. Gade sælgerne har nogle af de bedste lokale delikatesser, hvor du finder et farverigt sortiment af frugt og grøntsager samt fisk og kød.

Italien - Sicilien - Capella Palatina

Cappella Palatina

Capella Palentina er kongelig kapel fra Siciliens normandiske konger.

Italien - Palermo - Chiesa di Santa Maria dello Spasimo

Chiesa di Santa Maria dello Spasimo

Chiesa di Santa Maria dello Spasimo er en ufærdig katolsk kirke i Kalsa-kvarteret i Palermo, Sicilien, på Via dello Spasimo. Man kan i kirken opleve udendørs musikalske og kulturelle arrangementer på grund af det manglende tag.

Italien - Sicilien - San Catadello

Chiesa San Cataldo

Kirken San Cataldo er en katolsk kirke placeret på Piazza Bellini i det centrale Palermo. Kirken er opført i 1154 og kom på World Heritage site i 2015.

Italien - Palermo - Chiesa san Giovanni degli Eremiti

Chiesa san Giovanni degli Erimiti

Chiesa san Giovanni degli Eremiti er en kirke, som er kendt for dets strålende røde kupler samt den smukke have, der formentlig er den bedst bevarede del.

Italien - Palermo - Markedet II Capo

II Capo markedet

II Capo markedet er et livligt og farverigt markedet, med smalle fader fyldt med sælgerbode. Hvor der kan shoppes i nogle af de små lokale butikker. Dette marked er specielt på mange måder da, man kun finder friske madvarer, som fisk, frugt, grøntsager, krydderier og lækker streetfood.

Italien - Sicilien - Palazzo del Normanni

Palazzo Normanni

Palazzo Normanni var i 13. århundrede etableret som en slot der var centrum for kultur og kunst. Slottet har et eksostisk præg af overdådelige rum med mosaikker og freskomalerier. Den kongelige gårdhave rundt om slottet giver slottet et elegant entré . I dag er slottet et hjemsted for det sicilianske regionale parlament.

Italien - Sicilien - Palermo

Palermo

Siciliens nordlige hovedby rummer mange oplevelser. Man kan se spor fra flere af øens epoker i byen, der bl.a. har været kontrolleret af både arabere og normannere.

Italien - Palermo - Katedralen

Palermo Katedral

Palermo Katedralen ligger på det ældste og helligste område i Palermo, hvor allerede fønikere, romere, byzantinere og arabere havde bygget deres kultbygninger. I 1184 rev ærkebiskoppen i Palermo, Gualtiero Offamilio, den muslimske moské ned og gjorde katedralen til et symbol på den religiøse magt i byen.

Italien - Sicilien - Duomo di MonrealeItalien - Sicilien - Ballero MarketItalien - Sicilien - Capella PalatinaCapella Palentina Italien - Palermo - Chiesa di Santa Maria dello SpasimoItalien - Sicilien - San CatadelloItalien - Palermo - Chiesa san Giovanni degli EremitiItalien - Palermo - Markedet II CapoItalien - Sicilien - Palazzo del NormanniItalien - Sicilien - PalermoItalien - PalermoItalien - Palermo - Katedralen

 vores nyhedsbrev


Udfyld formularen til højre og send den ind, så bliver du tilmeldt vores nyhedsbrev.


Vi lover ikke at fylde din indbakke. Nyhedsbrevet bliver cirka sendt ud en gang om måneden - af og til to gange.