Højskolen på Sicilien - Skønhed og Poesi

Som mennesker drages vi mod skønhed. Dette er en af grundene til at poesi og kunst har haft en så stor betydning for kultur og dannelse.
Italien - Monreale - Domkirke Italien - Sicilien - MonrealeItalien - Palermo - Palermo BugtenItalien - Palermo - Chiesa san cataldo palermoItalien - Palermo - Piazza Pretoria
Startdato 10. april 2021
Slutdato 17. april 2021
Varighed 8 dage
Rejseledere  Martin Herbst Tine Kragh
Pris 10995 kr
Eneværelsestillæg 1790 kr
Status Ledige pladser
Bestil rejse

Højskolen på Sicilien - Skønhed og Poesi

Som mennesker drages vi mod skønhed. Dette er en af grundene til at poesi og kunst har haft en så stor betydning for kultur og dannelse.

Mennesket er et væsen, der har en historie, og som drages mod skønhed. Derfor har poesi og kunst haft enorm betydning for kultur og dannelse. Få steder fremgår det så tydeligt som på Sicilien. Som mødested for forskellige religiøse, filosofiske og kulturelle traditioner blev Sicilien et enestående arnested for poesi og skønhed, der til stadighed bjergtager enhver besøgende. På denne dannelsesrejse skal vi i nærkontakt med nogle af verdens største kunstværker og blive klogere på, hvordan Sicilien blev base for en ny poetisk tolkning af tilværelsen, der blev banebrydende for det italienske sprog og verdens mest kommenterede litterære værk: Dantes Guddommelige Komedie. Velkommen til en rejse, du sent vil glemme, i skønne omgivelser, herligt selskab, med kompetente og erfarne rejseledere, der forstår at gøre historien levende med relevans og aktualitet.

Undervisere på denne rejse vil være Martin Herbst, cand.theol., forfatter og efterspurgt foredragsholder - se også martinherbst.dk - og Tine Kragh, kunsthistoriker og kunstner.

Dagsprogram:

Dag 1 - Ankomst til Palermo

Ankomst til Palermo, hotellet og velkomst. Vi går ud og spiser velkomstmiddag samlet og får en lille introducerende tur i Palermo.


Dag 2 - Folkemålspoesi og byvandring

Klokken 10.00 - 12.00: Foredrag ved Martin Herbst. Troubadourer, tiggermunke og verdens skønneste kærlighedsdigt. I 1100 tallet begyndte sydfranske troubadourer at synge kærlighedssange på folkemål, endda akkompagneret med musikinstrumenter! Kejser Frederik d. II blev så begejstret for dette projekt, at han grundlagde en såkaldt siciliansk poetisk skole ved sit hof i Palermo. Derfra blev folkemålspoesien introduceret til det italienske fastland med base i Toscana. Her blomstrede poesien, godt hjulpet af tiggermunkene, i fuldt flor med Dantes Guddommelige Komedie, der spillede en afgørende rolle for skabelsen af det italienske skriftsprog og den efterfølgende renæssance.


Klokken 14.00 - 17.00: Guidet tur af Tine Kragh i Palermo, hvor vi vil opsøge byens skønne kunstskatte. Vi skal indledningsvis opleve nogle af Palermos store seværdigheder som Piazza Pretoria og Quattro Canti. Derefter begiver vi os mod katedralen, oplever dens fine kunstværker, og ser blandt andet Frederik d. II og hans forældres gravmonumenter.


Dag 3 - Foredrag, kirker og dukketeater

Klokken 10.00 - 12.00: Foredrag ved Matin Herbst. Iliaden, Odysséen og Aeneiden. Dette trekløver udgør Europas store grundfortællinger. Deres betydning for filosofi, litteratur, politik, dannelse og kunst kan vanskeligt overdrives. Vi følger Odysseus og Aeneas’ færd fra det rygende Troja til Sicilien og derfra videre til henholdsvis Ithaka og Italien. Undervejs møder vi grusomme Polyfemos, uimodståelige Dido og talrige andre dilemmaer, der afspejler menneskets grundvilkår.


Klokken 14.00 - 17.00: Guidet tur i Palermo by af Tine Kragh. I dag skal vi opleve en af de smukkeste kirker i verden Capella Palatina – med de imponerende guldmosaikker. Kirken er skabt af Normannerkongen Roger, som er Frederik d. IIs bedstefar. Derefter fortsætter vi kirkesporet og besøger de små normannerkirker Chiesa Martorana og San Cataldo. Her nærstuderer vi mosaikkerne, afbildningerne af Kristus, englene og portrætterne af de store normannerkonger.

Klokken 17.30: Pupi Siciliano – vi skal se italiensk traditionelt dukketeater. Med middelalderlige temaer som krig, kærlighed, stolthed og ridderlighed.


Dag 4 - Heldagsudflugt til Enna

Klokken 9.00 - 20.00: Heldagstur til Siciliens midte; middelalderbyen Enna og den romerske villa Villa Romana del Casale. Efter en smuk tur gennem landskabet begynder vi i byen Enna. Her blev Frederik d. II kronet som konge, og vi skal opleve den store middelalderborg, Castello di Lombardia, som araberne genopbyggede i det 10. århundrede, og som Frederik d. II 200 år senere udbyggede som sin sommerresidens. Borgen ligger med den flotteste udsigt til det sicilianske landskab. Vi skal også se et af de få bevarede tårne, han byggede.


Frokostpause i Enna Centrum.


Derefter går turen til den romerske villa, Villa Romana del Casale, der er på listen over UNESCOs kulturarv. I villaen finder man over 3500 m2, med de mest sublime og velbevarede mosaikgulve i verden. Mosaikkernes motiver er utroligt detaljerede med et utal af forskellige motiver, blandt andet den store afbildning af Odysseus, der giver Polyfemos en kop vin, der slår kæmpen omkuld til sin egen ulykke.


Derefter bevæger vi os tilbage til hotellet i Palermo.


Dag 5 - Fridag

Fridag. Med mulighed for at tage toget til byen Cefalú, besøge Santa Rosaliakapellet på bjerget Monte Pellegrino, gå i teatret eller bare nyde den pulserende storby Palermo.


Dag 6 - Den Guddommelige Komedie

Klokken 10.00 - 12.00: Foredrag ved Martin Herbst. Den Guddommelige Komedie. Den Guddommelige Komedie er angiveligt verdenslitteraturens største værk. På den ene side er temaet enkelt. Det handler om, hvordan den guddommelige kærlighed, formidlet af Beatrice, muliggør Dantes rejse gennem de tre dødsriger; Helvedet, Purgatoriet og Paradiset. På den anden side er værket komplekst. I kraft af Dantes poetiske geni udgør teologi, filosofi, psykologi, historie, geografi, astronomi, mytologi, og politik en storslået kunstnerisk symfoni, der er et enestående spejl på tilværelsen i al dens gru, kompleksitet og skønhed.


Klokken 14.00 - 17.00: Guidet tur af Tine Kragh. I dag skal vi vandre gennem et af Palermos mange markeder; det livlige Ballaro, og opleve byens forfaldsæstetik. Hvad er skønhed? Vi besøger en lidt skjult kirke, Chiesa del Carmine, og ser værker af sicilianske kunstnere. Derefter begiver vi os mod parken, Villa Giulia, hvor blomstrende træer og citrusfrugter venter os. Her skal vi også se kunst fra en Sicilianske kunstner Ignazio Marabitti og nyde vores eftermiddagskaffe i parken.


Derefter går vi langs havet mod museet, Museo Abatelis, beliggende i et palads. Museet rummer en stor samling malerier, ikke mindst fra middelalderen.


Klokken 18.00 - 20.00: Samtalesalon, med drinks i solnedgang på en af Palermos flotte tagterrasser, med temaet: Skønhed og poesi på Sicilien.


Dag 7 - Monreale

Klokken 10.00 - 16.00: Udflugt til Monreale.


Vi besøger den smukke bjergby Monreale, hvor Martin Herbst og Tine Kragh fortæller om den imponerende domkirke og klostergården. Kirken er skabt af Normanerne og rummer over 6000 m2 byzantinske mosaikker, med afbildninger af Kristus som Pantocrater, normannerkongerne og motiver fra det gamle og nye testamente. Klostergårdens indre rummer en paradisisk skønhed, og hver enkelt søjle er udført detaljeret med små kunstværker.


Om aftenen holder vi afslutningsmiddag og opsummering af kurset.


Dag 8 - Hjemrejse

Afslutning og hjemrejse mod Danmark.


Ændringer i rækkefølgen i programmet kan forekomme i særlige tilfælde.


Klik her for at downloade dagsprogrammet

Hvad er inkluderet?

 • Fly t/r
 • Lufthavnstransfer
 • Godt hotel centralt beliggende i Palermo med morgenmad.
 • Undervisning og guidede ture
 • Udflugt med bus til byen Monreale
 • Heldagsudflugt med bus til byen Enna
 • Støtte og hjælp fra Højskolens på Siciliens ansatte gennem hele turen
 • Udover undervisningen vil der være foredrag, samtalesalon og meget mere
 • Derudover vil vi opsøge aktuelle lokale arrangementer såsom koncerter, udstillinger, events m.m.

I rejsen er ikke inkluderet:

 • Museumsentreer som man må påregne til omkring 25 Euro
 • Måltider ud over morgenmad på hotellet.
 • Byskatter (1,5€ per nat)

Rejseledere

Martin Herbst

Martin Herbst er cand.theol., forfatter, foredragsholder og underviser på Folkeuniversitetet og mange andre steder. Martin har været rejseleder på adskillige rejser til Firenze med omdrejningspunkt i byens ubestridte bysbarn Dante og hans værk "Den Guddommelige Komedie".

Tine Kragh

Tine Kragh er cand.mag. i kunsthistorie fra Københavns Universitet. Hun arbejder, og har arbejdet på forskellige museer, blandt andet på Thorvaldsens museum og Kastrupgårdsamlingen som omviser og kunstformidler. Derudover underviser hun på Folkeuniversitetet.


Tine skaber kunsthistoriske rejser til Italien. Hun er selv kunstner og har udstillet i mange gallerier i Danmark, Frankrig og Italien, heriblandt i Vatikanet i Rom. Hun laver også udsmykningsopgaver. Her har hun blandt andet lavet en større udsmykning i Tivoli i København.


Tine underviser desuden i kunst og maleri, og holder foredrag i kirker og på højskoler rundt i landet. Hun har arbejdet, studeret og har haft legatophold i Danmark og udlandet. Det gælder blandt andet i klostret San Cataldo Amalfi, Fabriano, Marche, San Silvestro, Fundation Danoise, Paris samt klostre i Danmark som Ørslev og Løgumkloster.


Kort

Oversigtskort


Destinationskort

Italien - Sicilien - Cefalu

Cefalu

Cefalu er en smuk by på Siciliens nordkyst, der bl.a. er hjem for en flot normannerkatedral.

Italien - Sicilien - Duomo di Monreale

Monreale - Domkirke

Monreales normanniske domkirke er smykket med mosaikker i en dynamisk byzantinsk stil, der genspejler den samtidige kunst i Konstantinopel.

Italien - Sicilien - Ballero Market

Ballaro marked

Ballaro gademarkedet i Palermo, Sicilien kombinerer et marked med mad og tøj. Gade sælgerne har nogle af de bedste lokale delikatesser, hvor du finder et farverigt sortiment af frugt og grøntsager samt fisk og kød.

Italien - Sicilien - Capella Palatina

Cappella Palatina

Capella Palentina er kongelig kapel fra Siciliens normandiske konger.

Italien - Sicilien - Palermo - Chiesa del Carmine

Chiesa del Carmine

En flot, barok kirke fra 1600-tallet.

Italien - Sicilien - San Catadello

Chiesa San Cataldo

Kirken San Cataldo er en katolsk kirke placeret på Piazza Bellini i det centrale Palermo. Kirken er opført i 1154 og kom på World Heritage site i 2015.

Italien - Sicilien - Palermo

Palermo

Siciliens nordlige hovedby rummer mange oplevelser. Man kan se spor fra flere af øens epoker i byen, der bl.a. har været kontrolleret af både arabere og normannere.

Italien - Palermo - Piazza Pretoria

Piazza Pretoria

Den Pretoriske Fontæne Piazza Pretoria ligger midt på pladsen og på bagsiden af klosteret Santa Catarina. Det kæmpe springvand med tilhørende 64 statuer blev bygget i 1554 i Firenze, og sendt til Palermo.

Italien - Palermo - Quatro Canti

Quatro Canti

Quatro Canti er en plads, der er krydset mellem to af de mest fremtrædende gader i Palermo, Via Maqueda og Via Vittorio Emanuele. Bygningernes barokke arkitektur, danner en ottekantet plads, der var til ære for den spanske vicekonge.

Italien - Sicilien - Piazza Amerina

Villa Romana del Casale

Den gamle romerske villa huser den største samling af romerske mosaikker i verden.

Andre rejser med samme rejseleder

Rejse Højskolen på Sicilien: Forårskursus KUNST – KULTUR - ARKÆOLOGI
Startdato 8. maj 2021
Slutdato 15. maj 2021
Varighed 8 dage
Pris 10995 kr
Eneværelsestillæg 1890 kr
Status Ledige pladser
Bestil rejse
Italien - Sicilien - CefaluItalien - Sicilien - CefaluItalien - Sicilien - CefaluItalien - Sicilien - Duomo di MonrealeItalien - Sicilien - Ballero MarketItalien - Sicilien - Capella PalatinaCapella Palentina Italien - Sicilien - Palermo - Chiesa del CarmineItalien - Sicilien - San CatadelloItalien - Sicilien - PalermoItalien - PalermoItalien - Palermo - Piazza Pretoria Italien - Palermo - Quatro CantiItalien - Sicilien - Piazza Amerina

 vores nyhedsbrev


Udfyld formularen til højre og send den ind, så bliver du tilmeldt vores nyhedsbrev.


Vi lover ikke at fylde din indbakke. Nyhedsbrevet bliver cirka sendt ud en gang om måneden - af og til to gange.