Det var engang så brunt - Østtyskland

En rejse gennem det tidligere DDR
Tyskland - Østtyskland - Dresden Altstadt

Det var engang så brunt - Østtyskland

En rejse gennem det tidligere DDR

Danske TV-seere stødte på Torben Steno første gang i efteråret 1997, da han i et brunt jakkesæt tonede frem på skærmen i programmet DDR2, der handlede om danskeres forhold til hedengangne DDR. ”Det var en gang så brunt”-rejsen er holdt i samme humoristiske ånd. Undervejs på busturerne vil vi se klip fra programmet og høre uddrag af det politiske debatmagasin Cordua & Steno på Radio 24syv, der har beskæftiget sig indgående med nyere tysk politisk historie.

På denne rejse ser vi både de smukkeste byer i det gamle Østtyskland og de kedelige rester af den kommunistiske industri, der stadig præger dele af området. Vi får historien om det gamle diktatur, ser stasimuseet og mødes med en, der var systemets mand, som kan fortælle os om livet i DDR.

Dagsprogram:

Dag 1 - Mønsterbyen Eisenhüttenstadt

Direkte fly fra København til Berlin midt på eftermiddagen. Efter ankomst kører vi mod Eisenhüttenstadt. I bussen forklarer Torben Steno om byen, der hed Stalinstadt i DDR-tiden. Det var en stalinistisk mønsterby bygget op omkring et gigantisk stålværk - et af historiens mest groteske eksempler på social ingeniørkunst.


Vi ankommer og spiser sammen formentlig på det eneste hotel, der er. I bussen på vejen kan vi se filmen Hotel Lunik, der er optaget i byen og handler om to brødre, der overtager et hotel i byen lige efter murens fald. Den ene vil fortsætte kommunismen, den anden tror på de nye tider. De deler hotellet mellem sig.


Efter middagen introducerer rejselederen Uwe Braüner, der er taler dansk. Han var på den forkerte side i DDR-tiden. I fællesskab fortæller de hans historie, hvorefter der er åbent for spørgsmål.


Dag 2 - Eisenhüttenstadt og Dresden

Om formiddagen kører vi så rundt i byen, og ser hvad, der er tilbage, og ser på, hvad der nu har gjort, at dele af den er blevet fredet.


Vi kører nu mod Dresden og indkvarterer os på vores hotel i Dresdner Neustadt. Briefing i bussen om Luftbombardementet 13. -15. februar 1945 og om byens historie fra ruinerne gennem DDR-tiden til det moderne Dresden.


Vi tager på byvandring i Neustadt med fortælling om fænomenet Bunte Republik Deutschland, der opstod i Dresden lige efter murens fald. Det var en slags anarkistisk bevægelse, der forsøgte at omdanne bydelen til noget, der minder om Christiania. Det gik selvfølgelig ikke i længden, men er nu blevet til en stor festival, der en gang om året trækker mange tusinde mennesker til byen.


Dag 3 - Dresden og Weimar

Fri formiddag med mulighed for guidet tur gennem *Dresder Altstadt, der er genopbygget til fordums pragt.


Afgang mod Weimar sen eftermiddag. Det er en dejlig lille by med gode restauranter.


Dag 4 - Weimar, Buchenwald og Bitterfeld

Vi går ad gågaden forbi Goethe/Schiller-monumtet foran teatret, hvor Weimarrepublikken blev født. Besøg på det lille Bauhausmuseum. Bauhaus blev lukket i Weimar i 1926, da byen som det første fik et nazistisk bystyre, der ikke brød sig om det. Besøg på byens museum, der afspejler, at det var en fornem kulturby i kejsertiden og frem til Weimarepublikkens fødsel, over Nazitiden til Amerikanernes befrielse i 1945. Befrielsen blev kort, da byen lå i den sovjetiske interessesfære og endte som en del af DDR.


Om eftermiddagen er der afgang til KZ-lejren Buchenwald med afslutning ved Buchenwaldmonumentet. Herefter er der afgang mod Bitterfeld.


Om aftenen mødes vi med lokale aktive i det nystiftede indvandrerkritiske parti Alternative für Deutchland. Bitterfelt er et af de steder i hele Tyskland, hvor partiet står stærkest sammen med Die Linke, der er en udløber af det gamle DDR-kommunistparti. Byen har modtaget mange flygtninge.


Dag 5 - Bitterfeld og Leipzig

Rundvisning i byen med lokal guide, der fortæller om oprydningen i en af de mest forureningsramte byer i DDR.


Herefter kører vi til Leipzig. Her besøger vi stasimuseet og går forbi Nikolai Kirche, der var hjemsted for de berømte mandagsdemonstrationer, der bl.a. førte til DDRs fald. Nu har stedet været brugt til mandagsdemoer af Pegida, der er en stærkt indvandrerkritisk bevægelse i det nutidige Tyskland.


Om aftenen ser vi på tysk kabarettradition hos Frau Sadler.


Dag 6 - Leipzig

Formiddag fri leg eller museumsbesøg på Zeitgeschictliches Forum Leipzig. Afgang mod lufthavnen ved middagstid. På vejen gør vi stop ved monumentet Völkerschlachtdenkmal – opført for at mindes Napoleons nederlag i slaget ved Leipzig.


Vi flyver hjem sidst på eftermiddagen.


Klik her for at downloade dagsprogrammet

Hvad er inkluderet?

  • Ekspertrejseleder på hele rejsen
  • Fly
  • Al transport
  • Hotel inkl. morgenmad
  • Alle entréer
  • Aftensmad den første aften
  • Lokale assistenter som beskrevet i programmet

Kort

Oversigtskort


Destinationskort

Tyskland - Bitterfeld - by oversigt

Bitterfeld

Bitterfeld er ikke en køn by, men dens historie er meget interessant eftersom det var en by kendt I DRR for dens forurening grundet industri og kemiske anlæg.

Tyskland - Dresden - Altstadt

Dresden Altstadt

Dresdens gamle bydel har tidligere været residens for Sachsens kurfyrster og konger, og er kendt for sin rokoko stil med flere kendte bygningsværker.

Tyskland - Eisenhüttenstadt - bybillede

Eisenhüttenstadt

Eisenhüttenstadt, også kendt som Stalinstadt i DDR. Byen blev bygget op omkring et stålværk og ligger ud til floden Oder.

Tyskland - Leipzig - Nikolai Kirken

Nikolai Kirken

Nikolai Kirken er en meget kendt kirke i Leipzig, den er bl.a. kendt for mandagsdemonstrationer i 1989 i DDR, der omhandlede at de ønskede forandringer i DDR.

Tyskland - Leipzig - Stasimuseet

Stasimuseet

Stasibygningen fungerede i DDR som hovedkvarter for Østtysklands hemmelige politi The Stasi.

Tyskland - Weimar - Bauhaus museum

Bauhaus Museum

Bauhaus Museet huser en kollektion af moderne kunst.

Tyskland - Weimar - Buchenwald monomentet

Buchenwald monomentet

Buchenwald monomentet blev rejst for at huske folk på den grusomme KX lejr der lå her i Buchenwald

Tyskland - Weimar - Schillermonumentet

Goethe–Schiller Monument

Dette monoment er af Johann Wolfgang Goethe (1749–1832) and Friedrich Schiller (1759–1805), begge fra tysk litteratur og selve monomentet rygtes at være et af de mest kendte og elskede monomenter i Tyskland.

Tyskland - Bitterfeld - by oversigtTyskland - Dresden - AltstadtTyskland - Dresden - ByenTyskland - Eisenhüttenstadt - bybilledeTyskland - Leipzig - Nikolai KirkenTyskland - Leipzig - Stasimuseet Tyskland - Weimar - Bauhaus museum Tyskland - Weimar - Buchenwald monomentetTyskland - Weimar - RådhusetTyskland - Weimar - Schillermonumentet

 vores nyhedsbrev


Udfyld formularen til højre og send den ind, så bliver du tilmeldt vores nyhedsbrev.


Vi lover ikke at fylde din indbakke. Nyhedsbrevet bliver cirka sendt ud en gang om måneden - af og til to gange.