De Syv Dødssynder

Kunstrejse i Jylland med Trine Ross
Danmark - Aarhus - Kulturhovedstad

De Syv Dødssynder

Kunstrejse i Jylland med Trine Ross

Man finder ikke en liste over de syv dødssynder i Bibelen, for de blev først sat i system af Thomas af Aquinas i 1200-tallet og er senere blevet fortolket på mange måder og i mange forskellige retninger, rent kunstnerisk.


Nu har syv museer i det Midtjylland bedt en række samtidskunstnere give deres bud på, hvordan dødssynderne ser ud i dag. Derfor rejser vi fra by til by og ser ved selvsyn, hvad resultatet er blevet. Og om det er noget, vi kan genkende fra vores eget liv. Trine Ross er rejselederen, der guider gennem såvel motiver som kunstneriske metoder – og som har mødt (mindst) syv af kunstnerne!

Dagsprogram:

Dag 1 - Vrede

Dag 1 lægger vi ud i Aarhus, for derefter at drage til Horsens Kunstmuseum og opleve dødssynden Vrede (Ira).


Det giver god mening, at dødssynden vrede bliver behandlet i tre dimensioner, sådan som det sker her, hvor det er skulptur og, ikke mindst, installationer, der er i centrum. Bidragyderne er kunstnergruppen Vinyl Terror & Horror (bestående af Camilla Sørensen, f. 1978, og Greta Christensen, f. 1977), der har begejstret mange med deres omsiggribende, bevægelige installationer; René Schmidt (f. 1968), som skaber sine store skulpturer med ny teknologi og Martin Erik Andersen (f. 1964), der siden 90’erne har stået bag detaljerige installationer.


Overnatning i Holstebro.


Dag 2 - Grådighed og Frådseri

Om formiddagen besøger vi Holstebro Kunstmuseum og dødssynden Grådighed (Avaritia)


Grådighed er alle dødssyndernes moder, siger man, fordi det er den, der får mennesket til (først) at vende sig væk fra Gud. Hvordan det sker, har norske Steinar Haga Kristensen (f. 1980), samt danskerne Peter Linde Busk (f. 1973) og Alexander Tovborg (f. 1983), skabt en totalinstallation af værker om. Sidstnævnte er frem til 8. januar aktuel med ’Troens ridder’ i Kunstforeningen Gl. Strand, hvor også Linde Busk tidligere har indtaget salene med stor præcision.


Derefter går turen til Museet for religiøs Kunst, Lemvig: Fråseri (Gula).

Amerikanske Barbara Kruger (f. 1945) har i årtier sat skarpt fokus på reklamer – og det deraf følgende (over)forbrug. Derfor er det oplagt, at det netop er hende, der opdaterer fråseri fra middelalderens fordømmelse af for stort indtag af mad og drikke, til vores egen samtids identitetsskabende shopping.


Vi overnatter i Sallingsund.


Dag 3 - Misundelse og Hovmod

Formiddagen tilbringer vi i Skive, nemlig i Skive byrum hvor vi ser udstillingen om dødssynden Misundelse (Invidia), som Krydsfelt Skive står for.


Katja Bjørn (f. 1967) arbejder oftest med videoen som materiale og gør det gerne i det offentlige rum, på overraskende steder. Disse karakteristika genfinder man i hendes gentænkning af misundelse, som vi selv skal ud at finde i Skives byrum. Det bliver helt sikkert gåturen værd, for Bjørn kan kombinere det nytænkende med både det intime og det afslørende!


Om eftermiddagen rejser vi videre, så vi kan se Skovgaard Museet Viborg og dødssynden Hovmod (Superbia).

Hovmod står for fald, siger man. Men hvad er hovmod i det 21. århundrede? Britiske Rebecca Louise Law (f. 1980) mener, at hovmod er at overse altings forgængelighed. Og for at minde os om den, hænger hun tusindvis af (først) friske blomster ned fra loftet på museet, hvor de vil visne – sikkert på smukkeste vis. Desuden viser Law en række fantastiske fotografier, inspireret af 1600-tallets ’memento mori’-malerier, der minder os om, at vi skal dø.


Vi overnatter i Aarhus.


Dag 4 - Lyst og Dovenskab

Fra Aarhus går turen til Randers Kunstmuseum og dødssynden Lyst (Luxuria).


Oprindeligt var lyst, navnlig i form af utroskab, en dødssynd, men er det stadig sådan? Det er ét af de spørgsmål, som amerikanske Jenny Holzer og dansk-tyske Christian Lemmerz stiller på deres fælles udstilling. Holzer er verdensberømt for sine små sentenser, ’truisms’, der kan minde om Gajolpakkers bon mot’er, men som stikker et spadestik dybere.


I Randers tematiserer hun voldtægt som krigsstrategi, mens Lemmerz undersøger forholdet mellem død og seksualitet i marmorskulpturer og tegninger.


Derefter fortsætter vi til Glasmuseet Ebeltoft og dødssynden Dovenskab (Acedia).

Blandt de nationale stereotyper finder man knivstikkende finner, romantiske franskmænd m/k og dovne mexicanere, der holder daglang siesta under sombreroen. Den myte tager kunstnerbrødrerne Einar og Jamex De La Torre, der selv er mexicanere, i den grad under behandling i deres glasværker, hvor de også ser nærmere på forholdet mellem den katolske kirke og de oprindelige religioner i deres hjemland.


Og så slutter vi turen af, hvor vi begyndte: i Aarhus. Mange oplevelser rigere og måske også lidt klogere på, hvad de syv dødssynder betyder i det 21. århundrede.


Obs

Tilrejsende fra andre dele af landet kan blive hentet og sat af i Aarhus lufthavn på vejen.

Klik her for at downloade dagsprogrammet

Hvad er inkluderet?

  • Ekspertrejseleder på hele rejsen
  • Al transport fra rejsens startdestination
  • Overnatning på trestjernede hoteller
  • Morgenmad hver dag
  • Entré til museerne

Kort

Oversigtskort


Destinationskort

Danmark - Ebeltoft - Glasmuseet

Glasmuseet Ebeltoft

Glasmuseet i Ebeltoft er Danmarks førende indenfor moderne glaskunst. Museet ligger ud til vandet, så der er en smuk udsigt over havnen inde fra museet.
I forbindelse med udstillingen De Syv Dødsynder fremstiller musset en udstilling om dovenskab.

Danmark - Holstebro - Kunstmuseum

Holstebro Kunstmuseum

Museet ligger i en gammel herskabsvilla fra 1906 og i et moderne museumsbyggeri fra 1981 og 'Færchfløjen' i 2011, så der er et museumskompleks. Museet rummer blandt andet dansk og international kunst fra det 20. århundrede.

I forbindelse med udstillingen De Syv Dødssynder fremstiller museet en udstillingen om grådighed.

Danmark - Horsens - Kunstmuseum

Horsens Kunstmuseum

Horsens Kunstmuseum rummer dansk billedkunst, mest værker fra perioden efter 1900. Derudover er der også eksperimenterende kunst fra efter 1980erne. Her er for eksempel samlinger fra Christian Lemmerz og Erik A.

I forbindelse med udstillingen De Syv Dødssynder fremstiller museet en udstillingen om vrede.

Danmark - Lemvig - Museet for Religiøs Kunst

Museet for Religiøs Kunst

Museet for Religiøs Kunst er et kunstmuseum med fokus på den religiøse kunst. Museets første del blev bygget i 1994 og i 1998 kom en udvidelse af museet. Museet stræber efter at vise hvordan religiøse dimensioner kommer til udtryk gennem kunst i det 20. århundrede.
I forbindelse med udstillingen De Syv Dødsynder fremstiller musset en udstilling om frådseri.

Danmark - Randers - Kunstmuseet

Randers Kunstmuseum

Randers Kunstmuseum er et museum for dansk kunst. Det rummer en bred samling dansk billedekunst fra 1800 tallet til nutiden. Det ligger midt i Randers og er en af Danmarks ældste kunstmuseer.
I forbindelse med udstillingen De Syv Dødssynder fremstiller museet en udstillingen om lyst.

Danmark - Skive - Skive museum

Skive Kunstmuseum

Skive Kunstmuseum rummer en en stor samling skulpturer og malerier.
I forbindelse med udstillingen De Syv Dødsynder fremstiller museet en udstilling om misundelse.

Danmark - Viborg - Skovgaard Museet

Skovgaard Museet

Skovgaard Museet har eksisteret siden 1937, og har til huse i Viborgs gamle rådhus. Beslutningen om museet blev til dels besluttet da Skovgaard-familien donerede en kunstsamling.

I forbindelse med udstillingen De Syv Dødssynder fremstiller museet en udstillingen om hovmod.

Danmark - Ebeltoft - GlasmuseetDanmark - Holstebro - KunstmuseumDanmark - Horsens - KunstmuseumDanmark - Lemvig - Museet for Religiøs KunstDanmark - Randers - KunstmuseetDanmark - Skive - Skive museumDanmark - Viborg - Skovgaard Museet

 vores nyhedsbrev


Udfyld formularen til højre og send den ind, så bliver du tilmeldt vores nyhedsbrev.


Vi lover ikke at fylde din indbakke. Nyhedsbrevet bliver cirka sendt ud en gang om måneden - af og til to gange.