Brexit

En fortsættelse af århundreders tvist mellem Skotland og England
Storbritannien - England - Skotland - Brexit

Brexit

En fortsættelse af århundreders tvist mellem Skotland og England

Hvis ikke vi vidste det allerede, så blev forskellen mellem England og Skotland udstillet i al sin nøgenhed ved folkeafstemningen, som ved midsommer førte til en chokerende vedtagelse om, at Det forenede Kongedømme (England, Wales, Skotland og Nordirland) skal forlade EU. Men mens England, bortset fra London og enkelte andre byer, stemte nej til EU, og mens Wales og Nordirland var delt, så stemte samtlige distrikter i Skotland for at forblive medlem af EU.


Det har afstedkommet en politisk krise. Ikke bare for Det forenede Kongedømme, UK, men også for naboen Irland derude i Atlanten på den anden side. Men Skotland er det umiddelbare og hastende problem for London.


Hvorfor stemte skotske fiskere, landmænd, fabriksarbejdere og butiksejere i stor stil for EU, når englændere i tilsvarende faggrupper lige syd for den skotsk/engelske grænse stemte lige så energisk for at forlade EU? Hvad er det, som gør fortællingen om EU så forskellig med bare nogle få kilometers mellemrum og i en union, som i det store og hele har haft den samme fælles historie i og med EU? Og hvad vil Skotland stille op i fremtiden, hvis udmeldelse af EU bliver påtvunget nationen, sådan som så mange andre ting er blevet det fra London gennem tiderne?


Vi spørger vælgerne selv. Vi tager til Edinburgh i Skotland, besøger parlamentet dér og nogle skotske havnebyer lige nord for grænsen, som alle stemte ja til EU. Videre over den historisk fantastiske grænseby Berwick-on-Tweed til England. Her tager vi fra Sunderland med sit store nej til EU op over Newcastle, der som en af de få byer i Nordengland stemte ja.


Rejselederen kender om nogen regionen og grænseområderne mellem Skotland og England. Derudover vil gruppen i Newcastle og Sunderland blive assisteret af universitetslektor fra Newcastle, H.C. Andersen.

Dagsprogram:

Dag 1 - Edinburgh

Direkte fly omkring middag. Ankomst først på formiddagen. Check in på vores hotel og frokost.


Spadseretur rundt i dele af det gamle Edinburgh, hvor rejselederen fortæller om byens historie og betydning i Storbritannien og internationalt. Vi besøger Skotlands eget nationale parlament i Holyrood i Edinburgh for at se parlamentet og møde repræsentant for det skotske regeringsparti, SNP, og få et bud på, hvad fremtiden nu kan bringe for Skotland, og hvad vi i Danmark skal holde øje med i Skotland fra nu af.


Overnatning i Edinburgh


Dag 2 – Et selvstændigt Skotland?

I Edinburgh stemte 74 procent for forbliven i EU. Distriktet øst for Edinburgh og nord for Berwick-upon-Tweed, East Lothian, stemte også massivt for EU-medlemskabet. Hvor ligger forskellen mellem fiskeren, landmanden, købmanden heroppe og lignende typer nogle få km sydpå? Hvorfor den klare skillelinje, som følger Skotlands grænse? Vi kører til én eller to af byerne i East Lothian for at få svar fra folk selv.


Vi skulle gerne nå at møde repræsentanter for migranter/indvandrere i Skotland og høre deres syn på det at være ’fremmed’ i netop Skotland.


Dag 3 - Grænselandet

Afgang til Berwick-upon-Tweed på grænsen til Skotland. Faktisk ligger byen i Skotland, men af mange årsager hører den til England. En fascinerende og blodig historie, hvor Berwick endte på engelsk side.


Byen orienterer sig dog i mangt og meget mod Skotland. Bl.a. spiller byens sportshold i skotske divisioner. Men hvorfor stemte Berwick så for Brexit, når den ligner Skotland så meget, og ’resten’ af Skotland i stor stil stemte for forbliven i EU?


Vi skal møde mennesker, som kan forsøge at forklare det. Og så skal den historisk spændende by, som på grund af en forglemmelse først sluttede fred med Moskva i 1960’erne, beses. Rejselederen kan den historie og flere til og giver dem fra sig.


Vi kører videre mod Newcastle, hvor vi indkvarterer os. På vejen stopper vi ved Lindisfarne kloster, der i år 793 var mål for vikingernes første angreb på De britiske Øer. Året regnes af mange for begyndelsen på vikingetiden. Det var et helt andet Europa, end det vi kender i dag.


Dag 4 - ”Brexit” i Sunderland

Formiddagen bruges i Sunderland. Vi ser byen og hører om dens fremtidsudsigter. Hvad var Sunderland, hvad er Sunderland, og hvilke muligheder har Sunderland? Hvorfor stemte Sunderland og hele resten af nordøst – med undtagelse af Newcastle lige oppe ad vejen - for Brexit?


Vi vil få følgeskab af H.C. Andersen, lektor fra Newcastles Northumbria University, og vi vil uformelt møde Brexit-fortalere. Vi skal også møde repræsentanter for migranter/indvandrere/østarbejdere og få nogle af deres oplevelser.


Dag 5 - ”Remain” i Newcastle

Vi er stadigvæk ifølge med H.C. Andersen, som nu vil fortælle om sin egen hjemby, Newcastle. Vi skal lige have historien om Newcastle, som de danske søfolks adopterede ’hjemby’ under Anden Verdenskrig. Det forudsætter en smuttur til kirken.


Ellers vil vi blive konfronteret med forskellen mellem nabobyerne Sunderland og Newcastle og finde ud af, hvorfor sidstnævnte endte som en lille EU-ø i et stort Brexit-hav. Vi render på studerende, investorer m.fl.


Vi flyver hjem til København med direkte fly om aftenen.


Klik her for at downloade dagsprogrammet

Hvad er inkluderet?

  • Ekspertrejseleder på hele rejsen
  • Fly
  • Hotel inkl. morgenmad
  • Al transport
  • Adgang til Lindisfarne-klosteret
  • Aftensmad på dag 1 og 4

Kort

Oversigtskort


Destinationskort

England - Lindisfarne Abbey

Lindisfarne Klosteret

Lindisfarne klosteret blev i år 793 angrebet af vikingerne, og dette var vikingernes første angreb på de britiske øer. Dette år er kendt for mange at være året hvor vikingetiden startede.

England - Newcastle - Katedralen i byen

Newcastle

Newcastle ligger ved siden af floden Tyne, og er også kendt som Newcastle-Upon-Tyne. Danske søfolk under anden verdenskrig adopterede Newcastle som deres 'hjemby'.

England - Sunderland

Sunderland

Sunderland ligger i nordøst England, ved udmundingen af floden Wear, og lige ud til kysten.

Skotland - Berwick-upon-Tweed - Byoversigt

Berwick-upon-Tweed

Berwick-upon-Tweed ligger på grænsen til Skotland, men hører til England.

Skotland - East lothian - Haddington

East Lothian

Øst for Edinburgh ligger området East Lothian, og området er en af de 32 råd i Skotland.

Skotland - Edinburgh

Edinburgh

Edinburgh er hovedstaden i Skotland og hovedsædet for det skotske parlament. Det er den andenstørste by i Skotland efter Glasgow og den syvende mest befolkede by i Storbritannien.

Skotland - Edinburgh - Edinburgh Castle

Edinburgh Castle

Edinburgh Castle er en historisk fæstning, der dominerer Edinburghs bybillede fra sin position på Castle Rock. Klippen har været beboet siden jernalderen. Der har været en kongelig borg på klippen siden regeringstid David I i det 12. århundrede.

Skotland - Edinburgh - Parlamentet

Skotlands parlament

Skotlands parlament blev dannet i 1997 i forbindelse med en folkeafstemning. Der sidder 129 repræsentanter i parlamentet.

Skotland - Edinburgh - The Royal Mile

The Royal Mile

The Royal Mile er navn til en række gader der danner den vigtigste færdselsåre i den gamle bydel i byen Edinburgh i Skotland. Navnet blev første gang brugt i W M Gilberts 'Edinburgh' i det nittende århundrede, og blev yderligere populariseret som titlen på en vejledning, der blev offentliggjort i 1920. Den færdselsåre, som navnet antyder, er cirka en skotsk mil lang og kører ned ad bakke mellem to markante steder i historien om Skotland, nemlig Edinburgh Castle og Holyrood Palace.

England - Lindisfarne AbbeyEngland - Lindisfarne Klosteret England - Newcastle - Katedralen i byenEngland - Newcastle - ByoversigtEngland - Sunderland Skotland - Berwick-upon-Tweed - ByoversigtSkotland - East lothian - Haddington Skotland - EdinburghSkotland - EdinburghSkotland - EdinburghSkotland - EdinburghSkotland - Edinburgh - Edinburgh CastleSkotland - Edinburgh - Edinburgh CastleSkotland - Edinburgh - Edinburgh CastleSkotland - Edinburgh - Edinburgh CastleSkotland - Edinburgh - Edinburgh CastleSkotland - Edinburgh - Edinburgh CastleSkotland - Edinburgh - ParlamentetSkotland - Edinburgh - HolyroodhouseSkotland - Edinburgh - The Royal Mile

 vores nyhedsbrev


Udfyld formularen til højre og send den ind, så bliver du tilmeldt vores nyhedsbrev.


Vi lover ikke at fylde din indbakke. Nyhedsbrevet bliver cirka sendt ud en gang om måneden - af og til to gange.