Marokko - Rabat - City View

Marokko

Morocco

På arabisk betyder Marokko ’der hvor solen går ned’. Marokko er det eneste land i Afrika, som grænser op til både Middelhavet og Atlanterhavet. Nord for Marokko finder man Gibraltar-stræde, som forbinder de to have med hinanden og adskiller landet fra Spanien. Landets hovedstad er Rabat, men den største by er havnebyen Casablanca.


Marokko er et bjergrigt land med Atlasbjergene der strækker sig gennem landet i sydvest-nordøst og Rif-bjergene der er 300 km lang og udgør den nordligste del af Atlasbjergene. Det er det mest nedbørsrige område i Marokko med op til 2000 mm regn. Størstedelen af befolkningen bor nord for bjergene, da Sahara-ørkenen ligger i syd. I sydvest ligger det omstridte område Vest-Sahara, en tidligere spansk koloni, som blev besat af Marokko i 1975.


I Marokko finder man alt fra moderne badebyer og luksushoteller til oplevelser af det eventyrlige og eksotiske Marokko, der bringer tanker tilbage i tiden med labyrintiske basarer, gamle medinaer og kulørte livlige markedspladser. Befolkningen er åbne og gæstfri hvad end by man besøger. I Marokko smelter arabisk, fransk og afrikansk kultur sammen. Denne blanding gør landet unikt at rejse i og mangfoldigheden kommer ligeledes til udtryk i det farverige marokkanske køkken. Den mest kendte ret er couscous.


Berberne deles op i tre folkegrupper; nomaderne eller semi-nomaderne, Shluh-folket fra det centrale og vestlige Høje Altas samt i Anti-Altas og til sidst Rif-folket fra Rif-området. Marokko har 9 seværdigheder på UNESCOs verdensarvsliste såsom byen Rabat, Medinaen i Marrakech og den historiske by Meknès (forhenværende hovedstad fra 1672-1727).


Rejser til Marokko


Der er for tiden ingen rejser planlagt til Marokko

Rabat

Byen er hovedstaden i Marokko, og er listet på UNESCOs verdensarvsliste. Byen ligger ved floden Bou Regregs udløb, som ligger ved Atlanterhavet. Det er en af kongebyerne i landet og stedet, hvor den nuværende konge har sin residens. Byen rummer flere uddannelses- og kulturinstitutioner, såsom Nationalbiblioteket og et konservatorium for musik, dans og teater. Den gamle bydel, medinaen, består af snoede gader og er omkranset af en gammel bymur. Det gamle kvarter rummer et lille jødisk kvarter og mod nordøst ses oudaiaernes fort. I det nyere kvarter, der breder sig mod syd og øst, er det kongelige palads fra 1950’erne.


Muhamed Vs Mausoleum

Mohamed Vs Mausoleum ligger på Yacoub Al Mansour pladsen overfor Hassan Tårnet. Mausoleet er et godt bevaret eksempel på det Alaouite Dynastiets arkitektoniske stil og er det sidste hvilested for 3 specielle medlemmer af den royale familie. Dette mausoleum blev bestilt af Kong Hassan II til hans afdøde far Mohamed V i 1962. Konstruktionen blev færdiggjort 1971. Det er let genkendeligt med sine hvide vægge og taget med de grønne fliser. Indeni er gulv og lofter beklædt med granit, og en smuk granitblok med en gravsten angiver det sidste hvilested for kongen.


Oudayas Kasbah

Oudayas Kasbah er ”en by i en by” og ligger i Rabat. Stedet blev bygget i det 12. århundrede, og er blevet renoveret mange gange siden. Arabiske stammer, andalusiske immigranter og nogen af Marokkos mest magtfulde sultaner har boet her. Her i byen finder man Rabat’s ældste moske, smukke haver og et utroligt museum. I dag er Kasbah et stolt sted der forbinder historiske steder med moderne virksomheder. Her finder man både nogle af de ældste bygninger og hovedstadens mest populære caféer og butikker.


Casablanca

Casablanca blev grundlagt i 1515 af portugiserne. I 1775 blev byen ødelagt af et jordskælv, men blev senere genopbygget og forvandlet til en handels- og havneby i 1800-tallet. Casablanca er den største by i Marokko med 4.3 mio. indbyggere og ligger ud til Atlanterhavet. Samtidig er det Afrikas fjerde største by. Det er en vigtig industriby og er centrum for jernbanenettet i landet. I blandt marokkanerne er byen bare kaldt ’Casa’ og er Marokkos moderne ansigt. I Casablanca findes det jødiske museum ’Musée du Judaisme Marocain’. Det er indrettet i en modernistisk villa, hvor der udstilles billeder af de marokkanske jøders hverdagsliv. Byvæksten har været i stor vækst og rundt om byen findes der store kvarterer med højhuse, samt slumkvarterer. Her findes også kolonitidens fransk-inspirerede bydel og i bymidten findes den ældste, arabiske bydel – medinaen, som stadig er omringet af fæstningsmure.


Hassan II Moskeen


Hassan II moskeen ligger i Casablanca. Moskeen blev bygget af 6.000 marokkanske kunsthåndværkere, og tog 6 år at bygge inden den stod færdig i år 1993. Denne storslåede moske er kendt for sin tårnhøje minaret, mens interiøret er et mesterværk af mosaikker, udskæringer og skulpturer. Med plads til 25.000 mennesker er dette en af de største moskeer i verden.


Salé

Salé ligger nær hovedstaden Rabat og blev grundlagt af fønikerne. I det 17. og 18. århundrede var byen kendt som en piratby, men idag er Salé blevet en soveby. Det at byen var en piratby medførte til, at byen ofte blev bombet af europæiske flådestyrker.


Fez

Fez er en by i det nordlige Marokko. Byen blev grundlagt af Nordafrikas muslimske erobrere i 789 e.Kr. og har flere gange fungeret som Marokkos hovedstad. Med sine ca. 900.000 indbyggere er Fez en større by. Medinaen i Fez finder vi på UNESCOs verdensarvsliste. Byen har lagt navn til ”fezen”, som er en traditionel hovedbeklædning i Mellemøsten, og herhjemme bl.a. brugt af ”Ørkenens Sønner”.


Medinaen i Fez

Medinaen som findes her i Fez, er den største medina i verden. Den blev grundlagt i det 9. århundrede, og udgør en af de største islamiske metropolis, og repræsenterer en blanding af arkitektoniske former og urbane landskaber. Lige så repræsenterer den adskillige religiøse, civile og militære monumenter og et multikulturelt samfund. Medinaen i Fez er betragtet som en af de største og mest velbevarede historiske byer. Dette sted findes selvfølgelig på UNESCOs verdensarvsliste.


Marrakech

Marrakech er en af de fire traditionelle hovedstæder i Marokko og ligger ved foden af Atlasbjergene. På berbisk betyder Marrakech ’Guds land’. Byen er fyldt med mange sagn og eventyr med sin røde ringmur, interessante basarområder, snoede stræder og en torveplads der slår verdensrekorden i kaos. I Marrakech finder man også flotte hoteller, trendy mode og hyggelige loungebarer og restauranter, som byder på højkvalitets menuer og lave priser. Man oplever mange forskellige sanseindtryk ved at vandre gennem byen, hvor man kan finde unik trækunst, keramik, farverige tekstiler og pyramider af krydderier – alt dette på de åbne markedspladser kaldet ’Souks’. En af de flotteste seværdigheder i byen er Koutoubia Moskeen, der ligger i den sydlige del af Medinaen og er 77 meter høj. I 1985 blev Medinaen i Marrakech opført på UNESCOs verdensarvsliste.


Koutoubia Moskeen

Denne er den største moske i Marrakech. Moskeen er dekoreret med buede vinduer, spidse hvælvinger og indlagt keramiske detaljer. Udenfor moskeen ligger adskillige smukke haver. Moskeen blev bygget i det 12. århundrede og betragtes som et af de vigtigste landemærker for Marrakech.


Bahia Paladset

”The place of Bahia” som betyder ”Den smukkes og den geniales palads”, ligger i Marrakech. Det blev bygget i det 19. århundrede og breder sig over 8.000 kvadratmeter. Dette palads er et af Marokkos arkitektoniske mesterværker, og er et af de vigtigste monumenter i landets kulturarv.


Djemaa El-Fna

Djemaa el-Fna er en kendt markedsplads i Marrakech, som blive benyttet af både lokale og turister. I Dagtimerne er stedet fyldt med lækre appelsinjuice boder og andet godt. Jo længere vi komme op af dagen, fyldes gaderne med slangetæmmere, dansere, historiefortællere, magigere og mange flere. Når aftenen og natten kommer, kommer også flere madboder til og en fantastisk duft spreder sig over pladsen.


Alle disse aktiviteter er tradition, men led under den økonomiske udvikling. Takket være UNESCO, blev denne markedsplads beskyttet.


Souk Marrakech

Denne markedsplads er den største og mest eksotiske i Marokko. Her er det muligt at købe tæpper, krydderier, antikviteter, lamper og smykker. Mange kommer fra hele verden for at besøge netop denne markedsplads. Derudover ligger Marrakech strategisk godt placeret, hvilket gør at mange handelsmænd besøger byen. Sælgere kan godt finde på at være lidt nærgående, men er du ikke interesseret er det kutyme at sige ”No thank you, merci”.


Chefchaouen

Chefchaouen eller Chaouen er bedre kendt som ”Den Blå By”, da mange af bygningerne er malet i forskellige nuancer af blå. Byen blev grundlagt i 1471 af Moulay Ali ibn Rashid al-Alami. Han grundlagde byen for at kæmpe mod den portugisiske invasion i den nordlige del af Marokko. På grund af de blå huse og bygninger er byen en populær destination for turister. Shopping er en populær aktivitet, især fordi man kan finde håndlavede kunststykker af lokale, der ikke findes nogle andre steder i Marokko, såsom klæder og tæpper af uld. Der findes flere teorier omhandlende hvorfor væggene er malet blå. En af de populære teorier er, at det er for at holde myg væk. Den blå farve skulle efter sigende symbolisere himlen og havet. Dog er det ifølge den lokale befolkning blot for at tiltrække turister. De blå bygninger bliver malet igen cirka hvert 2. år for at bibeholde farven.


Tanger

Tanger ligger i den nordlige del af Marokko og er Marokkos dør til Europa. Ifølge berbisk mytologi blev byen bygget af den berbiske halvgud Sufax, som var søn af gudinde Tinjis. Tinjis var gift med berberhelten Antaios. En anden myte bag grundlæggelsen af byen er, at den blev bygget af halvguden Herkules, søn af Zeus. Herkules’ grotte ligger få kilometer fra byen og tiltrækker en del turister. Herkules skulle efter sigende have sovet i grotten før han begyndte en af sine mange prøvelser.


Tanger har en befolkning på cirka 1 million mennesker med god infrastruktur og fantastisk charme. Ofte kan man tage færgen mellem Tanger i Marokko og Tarifa i Spanien. Tidligere har destinationen været populær for forfattere og andre kulturelle personligheder. Der er gamle smalle gader og skråninger ned mod havet. På det tidligere sultanpalads er der en suveræn udsigt til Gibraltarstrædet. Man kan også besøge det store farverige marked Grand Socco på byens torv, hvor man kan nyde en kop te med de lokale.


Asilah

Asilah er en fiskerby med historie helt tilbage til 1500 f.Kr., da fønikerne opholdte sig i byen. Det er i dag en populær destination med moderne ferielejligheder på kystvejen til byen Tanger. Arkitekturen har udspring fra portugiserne, spanierne og maurerne. Årligt bliver der afholdt musik- og kunstfestivaler samt lokale markedsdage. I august måned afholdes der både en international festival med jazz- og marokkansk musik samt kunstudstillinger.


Essasouira

Essaouira (tidligere kendt som Mogador) er en kystby i den sydlige del af Marokko med ca. 60.000 indbyggere og er kendt for sin Medina og arkitektur, som også findes på UNESCOs verdensarvsliste. Navnet Souira betyder ”lille fort” og udviklede sig senere til Es-Saouira ”den velskabte”. Andre seværdigheder i byen, som kan nævnes er den gamle fæstning og bymuren. Gennem de snævre gader finder man hundredvis af butikker og stande, hvor man kan handle træhåndværk, te, tæpper, tasker og meget mere.


El Jadida

El Jadida er placeret langs Atlanterhavskysten mellem Casablanca og Essaouira. Navnet El Jadida betyder ’den nye’. I 1769 overtog sultanen Mohammed ben Abdalah byen, som indtil dette tidspunkt stadig var ubeboet og havde navnet Al-Mahdouma der betyder ’den ødelagte’. Byen er en tidligere portugisisk koloni og har flere interessante gamle bygninger fra denne æra. I byen finder man det bedst bevarede fort, Mazagan Fortet, som er listet på UNESCOs verdensarvsliste. El-Jadida byder også på et bredt udvalg af skaldyr og fisk både på restauranter og markeder. Her er der mulighed for at finde alt godt fra havet, så som østers, krabber, hummer, søpindsvin, ål, rejer og flere varianter af fisk.


Rejseledere på rejser til Marokko

Ole Wøhlers Olsen

Ole Wøhlers Olsen er tidl. dansk ambassadør og har arbejdet indenfor diplomatiet i en menneskealder. Han er tidligere dansk ambassadør i Chile og har rejst i hele Sydamerika. Desuden har han været ambassadør i Algier, Damaskus og Riyadh. Han kender på den baggrund Mellemøsten særdeles godt og har stor indsigt i de lande han er rejseleder i.


Med Ole som rejseleder får du en meget vidende rejseleder, der er god til at informere om landenes kulturer og historie.


Ole er medlem af Eventyrernes Klub.

Rejseleder Ole Wøhlers Olsen

Billeder fra Marokko

Marokko - MarrakechMarokko - MarrakechMarokko - MarrakechMarokko - MarrakechMarokko - MarrakechMarokko - Marrakech - Jardin MajorelleMarokko - Marrakech - Balia PalaceMarokko - Marrakech - Balia PalaceMarokko - Marrakech - Koutoubia-moskéenMarokko - FezMarokko - Fes - LædergarveriMarokko - Fez - Chaouwara GarverierneMarokko - Fez - MedinaMarokko - Fez - MedinaMarokko - Fez - Merenid TombsMarokko - EssaouiraMarokko - Essaouira - FortMarokko - EssaouiraMarokko - Essaouira - HavnMarokko - EssaouiraMarokko - Essaouira - MedinaMarokko - Essaouira - MedinaMarokko - OuarzazateMarokko - OuarzazateMarokko - Aït-Ben-Haddou Marokko - Ouarzazate - Atlas Studio Marokko - Rabat - City ViewMarokko - RabatMarokko - Rabat - ParlamentMarokko - Rabat - Mausoleum of Mohammed VMarokko - Rabat - Mausoleum of Mohammed VMarokko - Rabat - Mausoleum of Mohammed VMarokko - Rabat - Kasbah OudaiasMarokko - Rabat - Kasbah OudaiasMarokko - Rabat - Kasbah OudaiasMarokko - Rabat - ChellahMarokko - Rabat - ChellahMarokko - Rabat - Hassan TowerMarokko - Rabat - Hassan TowerMarokko - Chefchaouen - Den blå  by Marokko - ChefchaouenMarokko - ChefchaouenMarokko - ChefchaouenMarokko - Casablanca - City ViewMarokko - CasablancaMarokko - CasablancaMarokko - Casablanca - Hassan MoskéMarokko - Casablanca Hassan II MosqueMarokko - Casablanca Hassan II MosqueMarokko - Volubilis Marokko - Volubilis Marokko - El JadidaMarokko - El JadidaMarokko - Meknis - Moulay Idriss ZerhounMarokko - TangerMarokko - Tanger Marokko - Tanger Marokko - TetouanMarokko - TetouanMarokko - MeknesMarokko - MeknesMarokko - Meknes