Usbekistan - Samarkand - Registanpladsen

Usbekistan

Uzbekistan

Usbekistan udgør hjertet af Silkevejen, hvor krydderier, silke og andre varer blev transporteret mellem øst og vest. På karavanernes lange vej gennem Centralasiens ørkener, gjorde de holdt undervejs når de nåede til byer. Disse silkevejsbyer blev umådeligt rige, og khanerne lod pragtpaladser, moskeer og medrassaer bygge. I Usbekistan finder vi nogle af de største, smukkeste, mest velbevarede og sagnomspundne af Silkevejens byer - Khiva, Bukhara og Samarkand.


Samtidig har nogle af historiens største hærførere været denne vej. Alexander den Store krydsede floden Oxus i det, der i dag er Usbekistan, og Djengis Khans horder kom hertil fra øst. Timur Lenk, der herskede over det meste af Centralasien, havde hjemme i Shahrisabz og Samarkand i dagens Usbekistan, og hans fantastiske bygningsværker ses stadig i dag. Hans barnebarn, Uleg Beg, var foruden sultan også en af middelalderens største astronomer.


En rejse til Usbekistan er en ren overdådighed af indtryk. Hver dag byder på oplevelser og enestående bygningsværker, hvis eksistens de fleste slet ikke har kendt til, da de tog afsted på rejsen.

Rejser til Usbekistan


Der er for tiden ingen rejser planlagt til Usbekistan

Med sine 31 millioner indbyggere er Usbekistan Centralasiens mest folkerige land og også den nation i regionen, der er rigest på seværdigheder. Usbekere er kendt for deres gæstfrihed, og Silkevejens traditioner er stadig at finde i nutidens Usbekistan. De lokale betragter sig selv som bundet til deres jord og også som meget kompetente erhvervsmænd.


Under Sovjet-æraen var Usbekistan underlagt Moskvas luner, og i årene 1929-1971 ændrede Kreml landets territoriale udformning adskillige gange. Usbekistan blev et selvstændigt land den 31. august 1991, fire måneder før Sovjetunionen lukkede og slukkede. Lige siden har landet haft en og samme magthaver, Islam Karimov, der i dag er en ældre herre. Ud over sin eventyrlige arkitektur har Usbekistan også en rig musiktradition og regnes af mange for det mest musikalskt forskelligartede land i Centralasien.


Islam er ganske vist hovedreligion i landet, men de færreste Usbekere praktiserer den, og Usbekistan er reelt et ret sekulært land. Alkohol, især øl, er mere udbredt end i de fleste andre muslimske nationer. Ingen drik flyder dog mere frit i Usbekistan end te, der ledsager alle måltider.


I den helt nørdede ende af skalaen kan det oplyses, at Usbekistan sammen med Liechtenstein er de eneste to lande på kloden med status af ”dobbeltindlandsstat” – det vil sige, at de ingen kystlinje har og tilmed er omgivet af lande, der heller ikke ligger ud til hav.


Tashkent

Tashkent er Usbekistans hovedstad. Ligesom flere af Usbekistans andre gamle byer lå Tashkent på Silkevejen, med alt hvad det indebar af både handel og krig. I 1219 ødelagde Djengis Khan byen, og den blev efterfølgende bygget op igen. I 1865 erobrede Rusland byen. I sovjettiden blev mange deporteret til Tashkent fra andre egne af Rusland, og Tashkent er derfor i dag en multietnisk by. Kun lidt over 60% af byens indbyggere er etniske usbekere. 20% er russere, mens resten er tatarer, koreanere, tadjikker mm.


Hazreti-Imam-Komplekset

Tashkent har nogle vidunderlig smukke bygninger rundt omkring, fx Hazreti-Imam-komplekset som er en plads med blå og turkise mosaikker, kupler og minareter. Komplekset omfatter bl.a. Babak-Khan koranskolen, hvor man opbevarer verdens ældste koran. Den stammer fra det 7. århundrede.


Kyzyl-Kum-ørkenen

Kyzyl-Kum-ørkenen er 300.000 kvadratkilometer stor og strækker sig over en stor del af Usbekistan. Det var en af de store ørkener, man som købmand skulle krydse, når man gik ad silkevejen. Ørkenen gemmer på flere skatte af både nyere og ældre dato.


Savitsky-Museet

I udkanten af Kyzyl-Kum-ørkenen i byen Nukus ligger Savitsky-museet. Det indeholder blandt andet en stor samling russisk avantgardekunst fra sovjettiden. Museet huser omkring 90.000 genstande og over 15.000 malerier. Det er en højst usædvanlig beliggenhed for så stort et kunstmuseum.


Mizdakhan

Nær grænsen til Turkmenistan ligger ruinerne af et fort fra det 4. århundrede f.Kr. og Centralasiens ældste begravelsesplads. Det er et af de mest besøgte pilgrimssteder i den usbekiske republik Karakalpakstan.


Det Zarathustriske Begravelsestårn ved Chilpyk

Det zarathustriske begravelsestårn ved Chilpyk er en stor, rund fæstning, som står majestætisk på en bakketop midt i en ellers øde ørken. Man mærker stilheden omfavne dig når man er der. Her på toppen overlod tilhængerne af zarathustrianismen de døde til elementerne og fuglene.


Toprak Kala og Ayaz Kala

Toprak Kala og Ayaz Kala er begge borge som blev bygget for at holde Kyzyl-Kum-ørkenens nomader ude. Det var Khorezm-kulturen, der byggede borgene i det 3. århundrede. Når man står ved borgene, kan man se hvor god udsigt, vagterne har haft. Ørkenen strækker sig langt til alle sider. De gamle borge i ørkenen kan besøges på en udflugt fra Khiva.


Khiva

Khiva ligger på grænsen mellem de to ørkener Kyzyl-Kum og Kara-Kum, og var et vigtigt stop for karavanerne på Silkevejen. De gamle, høje bymure rundt om byen står endnu. Bag dem ligger den gamle by Ichan-Kala og virker aldeles uberørt af tiden. Arkæologer mener at byen blev grundlagt engang i det 5. eller 6. århundrede. Byen omfatter i dag også bygninger fra d. 18. og 19. århundrede. Der bor cirka 50.000 mennesker i byen, som er på UNESCOs verdensarvliste.


Bukhara

Bukhara blev grundlagt omkring begyndelsen af vores tidsregning. Byen var engang et selvstændigt emirat og en konkurrent til Khiva. I dag er den et center for handel, kultur og religion. Ligesom de andre silkevejsbyer er Bukhara også på UNESCOs verdensarvliste.


Bukhara har ikke ændret sig meget i de mange århundreder, den har eksisteret. Mange af de historiske bygninger og seværdigheder, man kan se, er over tusind år gamle. Dette inkluderer f.eks. Poi-Kalyan komplekset hvor en moské, koranskole og Kalyan-minareten står. Komplekset blev bygget i år 713, men ødelagt af Djengis Khan for senere at blive genopbygget i 1121. I Bukharas overdækkede basar kan man købe tæpper, silke, broderier, keramik, knive, krydderier og meget mere.


Samarkand

Samarkand er provinshovedstaden og ligger også i den sydøstlige del af Usbekistan. Byen har en rigtig lang historie, den blev f.eks. erobret af Alexander Den Store i 329 f.Kr. Det var her Timur Lenk boede og levede; han elskede sin by og pyntede den med imponerende monumenter. Denne bys storhed fornemmes stadig den dag i dag, og for mange er navnet Samarkand synonymt med mystik og skønhed. Silkevejen og Centralasiens flotteste bygningskomplekser ligger lige her i Samarkand, f.eks. Registanpladsen.


Registanpladsen

Registanpladsen er et indblik i Islamisk arkitektur og måske endda Centralasiens smukkeste plads. Pladsen rummer tre bygninger: Ulug-Beg, Tilja-Kori og Sher-Dor. Den ældste af de tre er Ulug-Beg madrassaen, den blev nemlig bygget mellem 1417 og 1420, mens de andre blev bygget mellem 1619 og 1660.


Gur Emir-Mausoleet

Gur-Emir betyder ”Kongens grav”, og det er lige præcis her, Timur Lenk ligger begravet sammen med andre familiemedlemmer. Selve mausoleet er dekoreret med guld og blå nuancer indenfor, og i loftet er der smukke mønstre med stjerner og sol. Udefra har bygningen en stor azurblå kuppel, i sandhed et rigtig smukt mausoleum.


Bibi Kharnum

Bibi Kharnum er en moské samtidig med at være den største kuppelmoské i Centralasien og en af de vigtigste monomenter i Samarkand. I det 15. århundrede var det en af de største og mest imponerende moskeer i den islamiske verden. Den blev opført af Timur Lenk omkring 1399, og lige efter den var blevet bygget færdig, var den verdens største moské, men på grund af problemer med konstruktionen forfaldt den i det følgende århundrede. Men i sovjettiden blev Bibi Kharnum restaureret så den står stadig flot i dag.


Shah-I-Zinda

Samarkands dødeby er Shah-i-Zinda, et område med over 20 mausoleer som er bygget over en periode på 900 år. ”Den levende konge” betyder navnet, og de referer til den berømte beboer, profeten Muhammeds fætter, Kusam-ibn-Abbas. Der er mange smukke mosaikdekorerede gravsteder, som virkelig bjergtager en.


Afrosiab

Nord for Shah-i-Zinda ligger Afrosiab, den ældste del af Samarkand. Området ligger på en bakke nord for den nuværende by. Der er blandt andet et museum for udgravninger af området. Det var beboet helt tilbage 500 år før Kristi fødsel og op til år 1220 efter Kristi fødsel.


Shakhrisabz

Usbekistans fjerde UNESCO-beskyttede silkevejsby hedder Shakhrisabz. Ligesom Khiva, Bukhara og Samarkand var Shakhrisabz en vigtig by i oldtiden, selv om dens position blev svækket, mens nabobyen Samarkand voksede. Byen har dog en vigtig betydning, idet den er Timur Lenks fødested. De historiske monumenter ikke ligeså intakte som dem i de tre andre byer, og den bliver derfor ofte overset på rejser til Usbekistan. Det er en skam, for resterne af Timur Lenks palads er stadig flotte, og man får et billede af, hvordan silkevejsbyerne i dag kunne have set ud, hvis de havde fået lov til at forfalde.


Rejseledere på rejser til Usbekistan

Per Dalgaard

Per Dalgaard er uddannet i russisk, cand. phil. på danske universiteter og ph.d. i sammenlignende litteratur fra Canada. Han har undervist på en række universiteter og højskoler og har i mange år været korrespondent i Sovjet og Rusland for Aktuelt, Politiken og Information. Forfatter til Turen går til Moskva, Skt. Petersborg og Den Transsibiriske Jernbane samt en række andre bøger om Rusland og russisk kultur og oversætter af russisk litteratur til dansk. Han en af landets mest brugte foredragsholdere om Rusland og har mange års erfaring som rejseleder på kulturrejser i Rusland og Østeuropa.

Rejseleder Per Dalgaard
Rejseleder Lene Kohlhoff Rasmussen

Lene Kohlhoff Rasmussen

Lene Kohlhoff Rasmussen er eventyrer, forfatter og en efterspurgt foredragsholder. Hun har været på flere lange ekspeditioner, og rejser ofte på egen hånd gennem verdens brændpunkter. I 2015 udgav hun sin rejseberetning om Silkevejen, der også omhandler landenes historie, kulturer og religioner. Hun er i øjeblikket i gang med et bogprojekt om nogle af verdens største floder, hvor hun foretager rejseekspeditioner langs Amazonas, Nilen og Ganges. Lene Kohlhoff Rasmussen er medlem af De Berejstes Klub og De Kvindelige Eventyrers Klub.

Markus Bogisch

Markus Bogisch er ph.d. i kunsthistorie, forfatter, redaktør og foredragsholder. Hans primære forskningsområde er middelalderkunsten i den kristne periferi og dens interaktion med den islamiske kunst samt deres fælles rødder i antikken.


Han har været underviser på Københavns Universitet fra 2002-2015, medlem af Den danske Nationalkomité for Byzantinske Studier og George Chubinashvili National Research Centre for Georgian Art History and Heritage Preservation samt tidligere formand for Dansk Selskab for Kaukasusforskning.


Markus har mange års erfaring som rejseleder med indgående kendskab til landene i Sydkaukasus, Mellemøsten og Centralasien. Hans interesse for Rastafarikulturen og ”Back to Africa”-bevægelsen har også bragt ham til Etiopien, som han har rejst i flere gange.


Markus Bogisch

Billeder fra Usbekistan

Usbekistan - Tasjkent - Barak-Khan-medrassaenUsbekistan - Tasjkent - Hazreti-Imam-komplekset Usbekistan - Tasjkent - Hazreti-Imam-kompleksetUsbekistan - Tasjkent - Kukeldash-medrassaenUsbekistan - Tashkent - Chorsu BasarenUsbekistan - Bukhara - City ViewUsbekistan - Bukhara - Samanid-mausoleetUsbekistan - Bukhara - BasarUsbekistan - Bukhara - BasarenUsbekistan - Bukhara - Chashma-Ayub-mausoleetUsbekistan - BukharaUsbekistan - Bukhara - Poi-KalyanUsbekistan - Bukhara - Poi-KalyanUSbekistan - Bukhara - Lyabi HauzUsbekistan - Bukhara - Lyabi HauzUsbekistan - Bukhara - Emirens sommerpaladsUsbekistan - Bukhara - Chor-BakrUsbekistan - Bukhara - NaqshbandiUsbekistan - Bukhara - NaqshbandiUsbekistan - Samarkand - Uleg BegUsbekistan - Samarkand - Gur EmirUsbekistan - Samarkand - Guri Amir-mausoleetUsbekistan - Samarkand - Guri Amir-MausoleetUsbekistan - Samarkand - RegistanpladsenUsbekistan - Samarkand - RegistanpladsenUsbekistan - Samarkand - Registanpladsen - Shir Dor-medrassaenUsbekistan - Samarkand - Registanpladsen - Shir Dor-medrassaenUsbekistan - Samarkand - Registanpladsen - Shir Dor-medrassaenUsbekistan - Samarkand - Bibi Khanym moskeUsbekistan - Samarkand - Bibi Kharnum-moskeenUsbekistan - Samarkand - Al Bukharis mausoleumUsbekistan - Samarkand - Al Bukharis mausoleumUsbekistan - Samarkand - Shah-e ZindaUsbekistan, Samarkand, Shah-e ZindaUsbekistan - Samarkand - AfrosiabUsbekistan - ShahrisabzUsbekistan - ShahrisabzUsbekistan - Khiva - City ViewUsbekistan - Khiva - Kalta MinorUsbekistan - Khiva - PaladsUsbekistan - Khiva - Khurdjum- og Allakuli-Khan-koranskolenUsbekistan - Khiva - Juma-moskeenUsbekistan - Khiva - Islom-Hoja MinaretUsbekistan - MizdakhanUsbekistan - Toprak KalaUsbekistan - Ayaz Kala - FortressUsbekistan - Ayaz KalaUsbekistan - Ayaz KalaUsbekistan - Chilpyk - StilhedstårnUsbekistan - Nukus - Savitsky-museetUsbekistan - Khiva - Yurt teltlejrUsbekistan - YurtUsbekistan - Khiva - Yurt teltlejrUsbekistan - Moynaq - AralsøenUsbekistan - Moynaq - AralsøenUsbekistan - Moynaq - Aralsøen