Turkmenistan - Ashgabad - Monument of independence

Turkmenistan

Turkmenistan

Turkmenistan var tidligere en sovjetrepublik, der erklærede sig selvstændig i 1991. Landet ligger i Centralasien ud til det Kaspiske Hav. Turkmenistan består primært kun af ørken med spredt beboelse centreret omkring hovedstaden Asjkhabad, og områderne mod nordøst og ud til Det Kaspiske Hav. Det subtropiske klima giver op til 50 grader i juli og august og meget lidt regn i løbet af året.

Turkmenistan er mest kendt for i gamle dage at have været en del af Silkevejen. Her er nogle flotte fortidslevn ved Merv og Kunya-Urgench som er en del af UNESCOs verdensarvliste. Derudover bør nævnes Darvaza-gaskrateret, som der har været ild i siden 1971. Om natten lyser det op fra krateret, som kan ses på lang afstand.

Den lokale befolkning er meget stolte af deres land og identitet, og de er venlige og gæstfrie. Deres mad er meget inspireret af det russiske køkken, den lokale the rig på smag og man er nødt til at smage deres Turkmenbashi vodka.

Rejser til Turkmenistan


Der er for tiden ingen rejser planlagt til Turkmenistan

Asjkhabad

Asjkhabad ligger mellem Kara Kum-ørkenen og bjergkæden Kopet-Dag op til Iran. Byen er hovedstaden i Turkmenistan med lidt over 1 million indbyggere. De er primært sunnimuslimer, og så er der et mindretal af russere og persere. Tidligere var Nisa hovedstad, men i 1818 gjorde man den lille by Asjkhabad til hovedstad. Byen har haft en hård levetid, hvor den bl.a. er blevet ødelagt af mongolerne. Først i 1800-tallet byggede russiske soldater en fæstning, som skulle skabe mere sikkerhed, og det gjorde at købmænd og håndværkere begyndte at komme til Asjkhabad. Byen oplevede nu vækst og industrialisering. Her bliver der produceret glas, tekstiler, føde og metaller, og der er også gymnasier og universiteter. Asjkhabad er en behagelig by med butikker og hoteller i europæisk stil.


Neutralitetsmonumentet

Neutralitetsmonumentet blev bygget i 1998 i det centrale Asjkhabad nær præsidentpaladset. Denne trebenede bue er 75 meter høj, og blev lavet på ordre fra den tidligere præsident og diktator Sapamurat Niyazov. På toppen af dette monument blev der bygget en 12 meter høj forgyldt statue af ham.


Kunya-Urgench

Konye-Urgench er ruiner af den gamle oldtidsby Khwarezmy. Den ligger lige syd for grænsen til Usbekistan. Det var en gang en af handelsbyerne på Silkevejen. Her er ruiner af en moské, fæstninger og mausoleer. Disse monumenter viser en fremragende arkitektur og dygtigt håndværk. I 1700-tallet udvandrede indbyggerne væk fra Konye-Urgench, og siden har byen ikke ændret sig. I 2005 kom Konye-Urgench på UNESCOs verdensarvliste.


Darvaza-gaskrateret

Tæt ved en lille landsby ved navn Derweze finder man Darvaza-gaskrateret. Krateret er et menneskeskabt naturfænomen. Under sovjettiden fandt man ud af, at denne ørken indeholdte store olie- og gasforekomster. Under en boring skete en gaseksplosion, hvor ingen kom til skade, men man var dengang bange for, at det havde forurenet området. For at undgå at evakuere befolkningen i nærområdet, valgte man at sætte ild til gassen nede i et 80 meter langt hul. I håbet om, at gassen ville brænde op i løbet af et par måneder. Gassen blev antændt i 1971. Den brænder stadig. Det er muligt at campere ved krateret. Om natten er det særlig flot at se flammerne lyse op fra hullet. De lokale kalder det selv Door to Hell (døren til helvede).


Geok-Depe

Geok-Depe er en tidligere fæstning. I 1880 blev fortet angrebet af 6.000 russere mod 25.000 turkmenere til at forsvare stedet. Russerne fik gravet en tunnel under væggene og sprængte derefter en bombe og besejrede turkmenerne. Det, som står tilbage, er ruinerne fra denne kamp, ydermuren og bygninger, hvoraf nogle blev sprængt i luften. Inde i fæstningen finder man Geok-Depe moskéen, som er en smuk hvid moské med fire høje tårne og en grøn kuppel i midten af bygning. Inde i moskeen hænger der turkmenske tæpper på væggene, hvilket er noget man ikke ser i andre lande. Moskéen blev bygget i 1996 og er et fint eksempel på turkmensk arkitektur. Her er også en turkmensk kirkegård. Omkring en kilometer fra Geok-Depe finder man adskillige caféer, hvor man har mulighed for at smage deres berømte stegte fisk, som er fanget i et stort vandreservoir i nærheden af Geok-Depe.


Turkmenbashi Ruhy Moskéen

Denne moské blev bygget i præsident Sapamurat Niyazov’s hjemby Gypjak, som ligger 7 km vest for Asjkhabad. Den blev bygget af et fransk firma og åbnede i 2004. Det var præsidenten, som fik den opført med et mausoleum til sig selv. Sapamurat Niyazov døde to år senere i 2006.


Ruinerne af Nisa

Ruinerne af Nisa en del af UNESCOs verdensarvliste. Disse ruiner var den tidligste og vigtigste by i Partherriget. De bevarede rester viser en gammel civilisation, som kombinerede sine egne traditionelle kulturelle elementer med dem fra den hellenistiske og romerske kultur. Udgravninger afslører, at stedet havde rigt dekoreret arkitektur, med indenlandske, statslige og religiøse funktioner.


Merv

Oldtidsbyen Merv var engang en stor oaseby i Centralasien beliggende midt på Silkevejen. Byen har muligvis i en periode været verdens største by. I 1221 blev alle indbyggerne i Merv myrdet af Djengis Klans hære, og man har siden ikke bygget ruinerne i Merv op. Merv er kommet på UNESCOs verdensarvliste.


Seyit Jamaletdin-moskéen

Seyit Jamaletdin-moskéen blev bygget i 1447. Den ligger 12 km fra Asjkhabad. Det enestående ved moskéen er det billede, som befinder sig over indgangen. Det afbilder to enorme drager overfor hinanden lavet i mosaik. Historien fortæller, at der engang boede en godhjertet dronning i byen. Folk fra landsbyen kom ofte og ringede på porten for at fortælle dronningen om deres bønner, og så ville hun hjælpe dem. En dag ringede en drage på døren og denne drage havde brug for hjælp med at befri sin ven, en anden drage. Dronningen hjalp dem, og af taknemmelighed gav dragerne objekter af stor værdi til dem, og dronningen fik bygget moskéen til dragerne. Dragerne blev udødeliggjort over moskéens indgang. Den oprindelige moské blev fuldstændig ødelagt af et jordskælv i 1948. Man benytter det i dag som et pilgrimssted, hvor folk ofre ting i håbet om et bedre liv og om at få deres højeste ønske opfyldt.


Rejseledere på rejser til Turkmenistan

Lene Kohlhoff Rasmussen

Lene Kohlhoff Rasmussen er eventyrer, forfatter og en efterspurgt foredragsholder. Hun har været på flere lange ekspeditioner, og rejser ofte på egen hånd gennem verdens brændpunkter. I 2015 udgav hun sin rejseberetning om Silkevejen, der også omhandler landenes historie, kulturer og religioner. Hun er i øjeblikket i gang med et bogprojekt om nogle af verdens største floder, hvor hun foretager rejseekspeditioner langs Amazonas, Nilen og Ganges. Lene Kohlhoff Rasmussen er medlem af De Berejstes Klub og De Kvindelige Eventyrers Klub.

Rejseleder Lene Kohlhoff Rasmussen
Markus Bogisch

Markus Bogisch

Markus Bogisch er ph.d. i kunsthistorie, forfatter, redaktør og foredragsholder. Hans primære forskningsområde er middelalderkunsten i den kristne periferi og dens interaktion med den islamiske kunst samt deres fælles rødder i antikken.


Han har været underviser på Københavns Universitet fra 2002-2015, medlem af Den danske Nationalkomité for Byzantinske Studier og George Chubinashvili National Research Centre for Georgian Art History and Heritage Preservation samt tidligere formand for Dansk Selskab for Kaukasusforskning.


Markus har mange års erfaring som rejseleder med indgående kendskab til landene i Sydkaukasus, Mellemøsten og Centralasien. Hans interesse for Rastafarikulturen og ”Back to Africa”-bevægelsen har også bragt ham til Etiopien, som han har rejst i flere gange.


Billeder fra Turkmenistan

Turkmenistan - DarvazaTurkmenistan - DarvazaTurkmenistan - DarvazaTurkmenistan - Ashgabad - Niyazov MonumentetTurkmenistan - AsjkhabatTurkmenistan - Ashkhabad - Fountain ComplexTurkmenistan - Konye Urgench - ViewTurkmenistan - Asjkhabat - National Independence MonumentTurkmenistan - Ashgabad - Monument of independenceTurkmenistan - Ashgabad - Neutrality ArchTurkmenistan - Asjkhabat - Tolkuchka basarenTurkmenistan - Asjkhabat - Tolkuchka basarenTurkmenistan - Nisa - ViewTurkmenistan - NisaTurkmenistan - Gypjak - Turkmenbashi Ruhy MoskeenTurkmenistand - Merv - Sultan Sandjar MosqueTurkmenistan - MervTurkmenistan - Merv