Skotland - Edinburgh

Skotland

Scotland

Oprindeligt var Skotland et selvstændigt land, men i 1707 blev skotterne tvunget i union med England. 300 år efter er det stadig kilde til debat og splittelse blandt den skotske befolkning, og ved afstemningen om skotsk uafhængighed i 2014 var det da også kun et knebent flertal, der stemte for at forblive en del af Storbritannien. Skotland er dog stadig selvstyrende med egen forvaltning, selvstændigt uddannelsessystem og egen statskirke og retsvæsen.


Der har været mennesker i Skotland allerede for 11.000 år siden, men den første nedskrevne historie stammer fra romernes invasion af det nuværende Storbritannien. De mange krige med englænderne er, på trods af unionen, en væsentlig del af den skotske selvforståelse, hvor blandt andet fortællingen om den vilde og heltemodige frihedskæmper William Wallace bliver indpodet fra barns ben. Historisk er der altså masser at komme efter i Skotland. Landet er optimalt, hvis man gerne vil kombinere spændende, levende og historiske byer som Edinburgh og Glasgow med ekstraordinær smuk og uberørt natur.


Med en fantastisk blanding af historie, natur og gammel og ny kultur giver Skotland rig mulighed for rejseoplevelser af enhver art. Og i netop disse år med diskussionen om løsrivelse fra England og Skotlands afhængighed af EU er landet også blevet perfekt til rejser for politisk interesserede.

Rejser til Skotland


Der er for tiden ingen rejser planlagt til Skotland

Edinburgh

Skotlands hovedstad Edinburgh rummer et væld af historiske og kulturelle seværdigheder. Overalt i byen støder man på monumenter med en tilhørende spændende historie. Derfor opleves byen også bedst til fods. Den er heldigvis til at overkomme størrelsesmæssigt, så det er nemt at gå på opdagelse i byens liv og tilbud. Desuden skorter det ikke på gode restauranter, og Edinburgh har hele fem i Michelin Guiden. Pubbesøg er naturligvis selvskrevet, hvis man vil ind under huden på de lokale. Kombinationen af lokalliv og seværdigheder gør Edinburgh oplagt til kulturrejser.


Edinburgh Castle

Den gamle borg, Edinburgh Castle, troner over byen fra Castle Rock - en inaktiv vulkan. Den ældste bestående del af borgen er fra 1093, men man mener, at der har været fæstning her siden 500-tallet. Edinburgh Castle er den største turistattraktion i Skotland og byens store stolthed. Fra toppen af Castle Rock får man et fantastisk overblik over Edinburgh, og turen derop er et besøg værd alene på grund af den fantastiske udsigt. Borgen har fungeret som alt lige fra kongebolig til fængsel, men har siden 1990’erne været et museum.


Old Town

For at komme op til Edinburgh Castle skal man gå ad vejen The Royal Mile gennem byens gamle bydel Old Town. Old Town, der er på UNESCO’s verdensarvsliste, er en labyrintisk verden af snævre, brostensbelagte gader opdelt af fine markedspladser. Bydelen stammer tilbage fra middelalderen og er fredet, hvilket betyder at den har bevaret et autentisk, historisk udtryk. Mange af byens vigtige bygninger er placeret i den gamle bydel. Det er her man blandt andet finder parlamentet, St. Giles’ Cathedral og The National Museum of Scotland.


St. Giles’ Cathedral

På The Royal Mile ligger St. Giles’ Cathedral som er hovedkirke for den presbyterianske kirke i Skotland og har ligget her siden 1100-tallet. På grund af en stor brand i 1385, stammer den nuværende bygning dog fra 1400-tallet. Kirken var oprindeligt katolsk, men under reformationen blev den i 1559 udråbt som protestantisk. St. Giles’ Cathedral er stadig aktiv med mange gudstjenester hver uge.


Den skotske parlamentsbygning

En af nyere tids største kontroverser i Skotland omhandler etableringen af et nyt hovedsæde for parlamentet. Alt var til debat – budgettet, valg af arkitekt, designet og lokaliteten. Den catalanske stjernearkitekt Enric Mirelles’ tegninger stod i skærende kontrast til resten af Old Towns udtryk, hvilket af mange nærmest blev betragtet som direkte ødelæggende af kvarteret. Desuden blev bryggeriet Scottish and Newcastle’s tidligere hovedkontor revet ned for at gøre plads til Mirelles’ nye bygning, hvilket yderligere kastede brændsel på bålet. Den største kontrovers forbundet med bygningen har været de massive budgetoverskridelser. Oprindeligt var der budgetteret mellem 10 og 40 millioner pund, men da bygningen stod færdig i 2004 havde den kostet i nærheden af 430 millioner pund. I dag er Edinburghs indbyggere dog varmet lidt op over for den monumentale bygning, og der bliver ofte med stolthed sagt, at den overgår Westminster i London.


Er man den mindste smule interesseret i moderne arkitektur, må man ikke snyde sig selv for at besøge dette bygningsværk, der både rummer referencer til skotsk national identitet og natur samt træk, der leder tankerne hen på Gaudí. Desuden er det bygget med bæredygtig omtanke og får energi fra solpaneler.


Leith

Ikke langt fra det skotske parlament ligger havnekvarteret Leith. På grund af sin placering ud mod vandet var området tidligere domineret af industri. I populærkulturen er bydelen især kendt for Irvine Welshs trøstesløse, men også humoristiske bestseller, Trainspotting fra 1993, om en samling unge menneskers liv i senfirsernes Leith. Der er dog en verden til forskel fra 1980’ernes Leith og områdets nuværende udtryk.


Efter en gennemgående byrenovering gennem de sidste 25 år har området udviklet sig til et mekka af gode restauranter, gallerier og beværtninger – alt sammen i samspil med havnelivet. Her kan man blandt andet indtage fisk og skaldyr af utrolig høj kvalitet.


Glasgow

I mange år har Skotlands største by, Glasgow, stået i skyggen af hovedstaden Edinburgh, men dette er ved at ændre sig nu, hvor den ofte omtales som mere hip end hovedstaden. Det er dog stadig muligt at finde mange af de gamle arbejderområder, som Glasgow har været kendt for fra kriminalromaner og tv-serier som Taggart. Nogle holder endda stædigt fast i de grå kvarterers udtryk og berettigelse med en form for beton-romantik og paroler om det autentiske Glasgow. Derfor er byen en fin blanding af meget forskellige områder, der alle har noget at byde på, hvad enten man er til genbrugsbutikker, gode restauranter eller dunkle pubber og arbejderromantik.


Glasgow Cathedral

Glasgows store gotiske katedral er fra middelalderen, men det meste af den nuværende bygning er fra 1400-tallet, og det er den eneste middelalderkatedral i Skotland, der har overlevet reformationen i 1560. Katedralen er især kendt for sit imponerende 32 meter høje træloft, de smukke vinduer og spidse tårn, der troner over byen. Katedralen er stadig aktiv med daglige messer, som det er muligt at overvære.


Glasgow Botanic Gardens

Den botaniske have i Glasgow blev oprindeligt opført i 1841 som en del af universitetet, men i 1891 blev den opkøbt af byen og åbnet for offentligheden. Drivhusene er fantastisk vedligeholdt, og man får derfor følelsen af at være en del af Victoriatidens interesse for naturvidenskaben, når man begiver sig rundt i glaskuplerne.


Kelvingrove Art Gallery and Museum

Et af Skotlands største og bedste museer Kelvingrove Art Gallery and Museum, ligger i Glasgow tæt på River Kelvin. Museet åbnede første gang dørene i 1901 og er i dag den mest besøgte gratis attraktion i Skotland. Kelvingrove museet er bygget i spansk barok stil af røde sandsten, et materiale typisk for Glasgow. Her er virkelig noget for alle, da museet både rummer en zoologisk afdeling, en våbenhistorisk afdeling samt en kæmpe kunstsamling, der tæller alt lige fra renæssancekunst, over barokke mestre som Rembrandt til franske impressionister og samtidskunst.


Kelvingrove Park

Ikke langt fra Kelvingrove Art Gallery and Museum ligger Kelvingrove Park. Siden 1852 har Glasgows borgere og besøgende kunnet nyde et grønt afbræk fra byens larm her. Oprindeligt var parken tænkt som et fristed for byens voksende middelklasse i anden halvdel af 1800-tallet, men den blev hurtigt allemandseje. Den victorianske stil er dog stadig dominerende i parkens opbygning og udtryk.


Parken bruges som smutvej mellem de forskellige kvarterer, til gåture eller som et afslappet sted at hænge ud for blandt andet universitetsstuderende. Dette leben er i høj grad en del af stemningen i Kelvingrove Park, men der er også rekreative områder for dyr, hvilket betyder, at der er et bredt udsnit af fugle, som man ellers ikke ser i byer.


Oban

På den skotske vestkyst ligger den lille, yndige havneby Oban, midt imellem hav, skærmende øer, søer og bjerge. Obans enestående placering har gjort den til et yndet turistmål for naturelskere. Herfra er det muligt at tage på vandreture i det skotske højland, og her er et rigt jagt- og fiskeriliv. McCaig’s Tower troner over byen. Det er et monumentalt tårn, der blev bestilt af en rig bankmand i slutningen af 1800-tallet. Oppe fra tårnet har man en enestående udsigt over havet, øerne og byen, og befinder man sig i Oban, må man ikke snyde sig selv for at besøge McCaig’s Tower.


Stirling

Nogle af de største og mest kendte slag mod englænderne har fundet sted ved den tidligere hovedstad, middelalderbyen Stirling, i det centrale Skotland. Den første uafhængighedskrig mod englænderne blev udkæmpet her i 1297 ved Stirling Bridge. Den amerikanske storfilm Braveheart har gjort slaget og ikke mindst William Wallace kendt i resten af verden, men for skotterne er slaget vigtigt, fordi det rent faktisk lykkedes at slå den engelske hær. I 1800-tallet blev der gjort meget for at udvide kendskabet til samt at hylde skotsk national selvfølelse. Som et led i projektet, blev The National William Wallace Monument rejst på en bakketop i nærheden af hvor slaget fandt sted.


Endnu et væsentligt slag i den skotske uafhængighedskrig er slaget ved Bannockburn. D. 24. juni 1314 angreb den skotske hær med kongen Robert the Bruce i spidsen Stirling Castle, som på dette tidspunkt var indtaget af den engelske konge. Det lykkedes skotterne at besejre englænderne på trods af, at den engelske hær var dobbelt så stor – en detalje som altid understreges, når historien fortælles i Skotland.


En stor del af den gamle middelalderby er stadig bevaret i Stirling i dag med Stirling Castle som smukt centrum for byens udtryk og arkitektur. Derfor er Stirling et af de mest oplagte mål for en historierejse i Skotland.


Brexit og forholdet til England

Det er ikke nogen hemmelighed, at England og Skotland har haft svære uoverensstemmelser og konfrontationer gennem tiderne. Til trods for, at de har delt statsoverhoved, og at kongen på et tidspunkt var skotsk, har bataljerne efterladt i titusindvis af døde på slagmarkerne. Det ændrer ikke ved, at skotterne har udkæmpet nogle af de største slag for London både i Den første Verdenskrig og samtlige efterfølgende krige. Det var også overvejende skotske soldater, som blev sat til at håndtere det umulige interne britiske problem i Nordirland fra 1960erne til fredsaftalen i Belfast i 1989.


I virkeligheden har Skotland blot været en del af Storbritannien i 300 år. Og Skotland, som var økonomisk i knæ, blev så at sige tvunget med. De skotske herremænd fandt det fornuftigst at beskytte og redde resterne af deres formuer ved at indgå unionen med England og Wales.


Parlamentet i Edinburgh blev derefter lukket. Af samme grund erklærede Skotlands første lokale regeringschef, Donald Dewar (Labour) parlamentet for genåbnet i 1999. Det skete i forlængelse af Tony Blairs hjemmestyrepolitik for Wales, Nordirland og Skotland. I Skotland har der altid ulmet et ønske om selvstændighed igen. Bl.a. udtrykt i ’nationalsangen’ Flower og Scotland, som sikrer, at ikke et øje er tørt ved rugbykampe og lignende.


Skotland har siden haft en relativt stor grad af selvstyre. Det juridiske system har faktisk altid været skotsk. Og Skotland har anskaffet sig mere og mere indflydelse over egne affærer. I de senere år har Det skotske Nationalparti, SNP haft absolut flertal i Edinburgh og har udnyttet det til at profilere Skotland yderligere internt i unionen og internationalt. En folkeafstemning om skotsk selvstændighed blev dog tabt i 2014.


Siden har SNP støvsuget stort set alle skotske pladser i det britiske parlament i Westminster og ved afstemningen om medlemskabet af EU i 2016 stemte hele Skotland for at forblive i EU, mens England stemte nej.


I Skotland er der opstået en fornemmelse af, at man endnu engang mod egen vilje er blevet tvunget med i Englands affærer. Dog gælder det ikke krige længere. I stedet bliver Skotland nu måske tvunget ud af en union, som de faktisk ønsker at være en del af. Det har fremkaldt nye krav om en folkeafstemning vedrørende løsrivelse og selvstændighed. Og den skotske førsteminister, Nicola Sturgeon er ikke politisk tonedøv – slet ikke!


Det er interessant, hvorfor skotske fiskere, landmænd, fabriksarbejdere og butiksejere begejstret stemte for forbliven i EU, når englændere i tilsvarende faggrupper lige syd for den skotsk/engelske grænse stemte lige så begejstret for at forlade EU. Fortællingen om EU så forskellig med bare nogle få kilometers mellemrum og i en union, som i det store og hele har haft den samme fælles historie i- og med EU. Det er også interessant, hvad vil Skotland stille op i fremtiden, hvis udmeldelse af EU bliver påtvunget nationen, sådan som så mange andre ting er blevet det fra London gennem tiderne.

Rejseledere på rejser til Skotland

Niels Lindvig

Niels Lindvig er journalist og har fulgt international politik og kultur for DR i mere end 30 år, hvor han har været medlem af redaktionen på Udefra og Orientering og studievært på Orientering Søndag.


Skønt Niels tjente sine sporer i Afrika og Asien, er han især kendt for sin brede og dybe indsigt i Latinamerika, USA og De Britiske Øer. Latinamerika har siden 1970'erne trukket i ham. Han har besøgt hele kontinentet og boet i en række af landene bl.a. Colombia, Chile og især Argentina.


De Britiske Øer har dog altid haft en helt særlig og stor plads hos Niels Lindvig. I mere end et årti sad han som eneste internationale deltager i British Irish Interparliamentary Body, som fulgte og støttede fredsprocessen i Nordirland. Især har det gamle indre imperiums gradvise opbrud optaget ham. Fra Irlands blodige løsrivelse og Nordirlands tilblivelse over nationalparlamenternes opståen i Skotland og Wales i 1990'erne, til det stadigt mere højlydte skotske krav om selvstændighed. Niels Lindvig opholder sig hvert år i såvel Irland som UK adskillige gange.


Rejseleder Niels Lindvig

Billeder fra Skotland

Skotland - CampbeltownSkotland - ObanSkotland - ObanSkotland - ObanSkotland - ObanSkotland - Oban - McCaigs TowerSkotland - Stirling - Stirling CastleSkotland - Stirling - Stirling BridgeSkotland - EdinburghSkotland - EdinburghSkotland - EdinburghSkotland - EdinburghSkotland - Edinburgh - The Royal Mile Skotland - Edinburgh - Edinburgh CastleSkotland - Edinburgh - Edinburgh CastleSkotland - Edinburgh - Edinburgh CastleSkotland - Edinburgh - Edinburgh CastleSkotland - Edinburgh - Edinburgh CastleSkotland - Edinburgh - Edinburgh CastleSkotland - Edinburgh - ParlamentetSkotland - Edinburgh - HolyroodhouseSkotland - East lothian - Haddington Skotland - Berwick-upon-Tweed - Byoversigt