Polen - Warszawa - Den Gamle Bydel

Polen

Poland

Polen har en omtumlet historie, og har mange gange oplevet, at få sine grænser rykket. Meget af det gamle Polen ligger i dag i Hviderusland og Ukraine, mens meget af dagens Polen engang var tysk – både den vestlige del af landet og den nordøstlige, som udgjorde en stor del af det gamle Østpreussen.

Den Polsk-Litauiske Realunion var i 15- og 1600-tallet Europas største stat, og strakte sig fra Østersøen til Sortehavet. Realunionen blev ophævet i 1795 med Polens tredje deling, hvor Preussen, Østrig og Rusland delte det meste af landet mellem sig.

Polen har været skueplads for vigtige historiske begivenheder det sidste århundrede. Det var i Westerplatte uden for Gdansk, at anden verdenskrigs første skud blev affyret, og i landets nordøstlige hjørne lå Hitlers bunker, Ulveskansen, hvor et attentatforsøg næsten havde gjort en ende på krigen. Efter anden verdenskrig blev Polen en del af den kommunistiske østblok. Det var i Polen, at Lech Walesas strejker i Gdansk blev begyndelsen på enden for Sovjetunionen.

Polens fortid undsiger sig ikke, og der er mange historiske byer og fæstningsværker at opleve i landet. Krakow er en både flot og hyggelig by, og de genopbyggede gamle bydele i f.eks. Warszawa og Gdansk står ikke tilbage. Polen byder også på smuk natur, f.eks. den UNESCO-beskyttede Białowieska nationalpark, den deler med Hviderusland, der bl.a. er hjem for den europæiske bison.


Rejser til Polen


Der er for tiden ingen rejser planlagt til Polen

Det nordøstlige Polen

Det nordøstlige Polen er et gammelt tysk område. Her ligger bl.a. byerne Gdansk, Malbrook og Frombork. Området grænser op til Baltikum og den russiske enklave Kaliningrad, der ligger mellem Polen og Litauen. Det nordøstlige Polen har været under forskellige herredømmer og grænserne har i takt med historien rykket sig. Efter Anden Verdenskrig blev grænserne atter rykket, og områder overgik til Polen.


Gdansk

Gdansk er en gammel handels-, købmands- og havneby, der historisk har været en stor magtfaktor i Østersøområdet. Byen var indtil 1454 en del af den Tyske Orden, hvorefter den tilhørte Den Polsk-Litauiske Realunion, så Preussen, og derefter Det Tyske Kejserrige indtil den efter anden verdenskrig blev overdraget til Polen.


Den gamle bydel

Gdansk fremstår som en by fra 1600-tallet, men store dele af byen er af nyere dato, da den led store skader i anden verdenskrig. I den gamle bydel i Gdansk finder man mange gamle betydningsfulde steder. I byen ligger Brama Wyzanna, der er byens gamle byport, og engang fungerede som byens hovedindgang. Byporten besidder tre våbenskjolde, der hver fortæller historien om byens skiftende tilhørsforhold til de forskellige nabolande.


Igennem byens små gader kan man nyde de gamle og smukke renæssancehuse der ligger omringet af hyggelige gader og smukke og gamle kirker. En af de gamle kirker i byen er Mariakirken, der blev bygget omkring år 1400-1500 over en 100-årig periode og er verdens største murstenskirke. I byens centrum er også at finde det gamle rådhusbygning der ligger på den mest attraktive del af Kongevejen der er den største turistattraktion i byen. Kongevejen er i dag en gågade hvor man kan opleve byens atmosfære og få et indtryk af byens historie. Rådhuset et bygget i gotisk stil, med 5 høje etager, og et tårn der rager 83 meter op i luften og gør bygningen til den anden højeste efter Mariakirken. I dag er rådhuset et bymuseum, der er et besøg værd.


Skibsværfterne

Lenin-skibsværftet i Gdansk er for mange blevet et symbol på byen og er af de største i Polen. Det var her ved skibsværftet, at Lech Walesa samlede arbejderne til strejke i kampen for at få frie fagbevægelser. Kampen spillede en stor rolle i overgangen fra kommunismen. Ved Drogi do Wolnosi (frihedsvejen) er der skildres begivenhederne i et museum.


Westerplatte

Westerplatte var fra 1926 til 1939 polsk militærområde. Det var her, det første skud blev affyret under anden verdenskrig, da nazisterne angreb Polen. På stedet blev der i 1966 opført et monument i klassisk sovjetstil, hvor man mindes begivenheden. Området ligger lidt nord for Gdansks centrum.


Malbork

Den røde korsridderborg Malbork bar navnet Marienburg, da dette område af Polen hørte ind under det tyske Østpreussen. Borgen blev anlagt af Den Tyske Ridderorden i 1274 som ordenens hovedkvarter. Det er verdens største borg bygget af mursten. Borgen blev stærkt beskadiget under Anden Verdenskrig. Det meste af den er i dag blevet genopbygget, og den er nu indrettet som museum. Malbork er på UNESCOs Verdensarvsliste og er en af Polens absolut største seværdigheder.


Stutthof

Koncentrationslejren Stutthof ligger lidt uden for Gdansk. Stutthof var den første koncentrationslejr, der blev bygget uden for Tysklands grænser, og den var den sidste, der blev befriet af sovjetiske tropper. Mere end 106.000 fanger kom igennem lejren, heraf 150 var danskere.


Frombork

Frombork er en lille landsby i den nordlige del af Polen i et bakket landskab ved Vistula-lagunen. Byens katedral var omdrejningspunktet for den berømte astronom Nicolaus Kopernikus arbejde og liv i begyndelsen af 1500-tallet. Kopernikus er kendt for at have opdaget, at jorden og de øvrige planeter kredsede omkring solen. Det var en meget kontroversiel opdagelse, da man dengang mente, at jorden var universets centrum. Den katolske kirke svarede igen ved at føje Kopernikus’ bog til listen over forbudte bøger.


Kopernikus døde i 1543 men først i 2010 fik han et fysisk gravsted indgraveret med en sol der er omkranset af seks planeter. I Frombork findes også et museum, hvor man kan se nogle af Kopernikus’ skrifter og nogle at de astronomiske instrumenter, han benyttede.


Ulveskansen

Ulveskansen (Wolfsschanze) er en serie af bunkere, der var Adolf Hitlers hovedkvarter under størstedelen af Anden Verdenskrig. Anlægget blev bygget i 1940 og var Hitlers primære opholdssted fra 1941 til 1944. Det ligger i den del af Polen, der tidligere var tysk. Det var her, den tyske officer von Stauffenberg udførte sit attentatforsøg mod Hitler. Den 20. juli 1944 placerede han en taske med en bombe i et mødelokale hvor Hitler var til stede. Fire mennesker blev dræbt, men Hitler overlevede. Von Stauffenberg fanget samme aften og kort efter henrettet.


Rejseledere på rejser til Polen

Per Dalgaard

Per Dalgaard er uddannet i russisk, cand. phil. på danske universiteter og ph.d. i sammenlignende litteratur fra Canada. Han har undervist på en række universiteter og højskoler og har i mange år været korrespondent i Sovjet og Rusland for Aktuelt, Politiken og Information. Forfatter til Turen går til Moskva, Skt. Petersborg og Den Transsibiriske Jernbane samt en række andre bøger om Rusland og russisk kultur og oversætter af russisk litteratur til dansk. Han en af landets mest brugte foredragsholdere om Rusland og har mange års erfaring som rejseleder på kulturrejser i Rusland og Østeuropa.

Rejseleder Per Dalgaard
Rejseleder Svend Gottschalk Rasmussen

Svend Gottschalk Rasmussen

Svend Gottschalk Rasmussen er cand.mag. i russisk og polsk og lektor emeritus fra Institut for Sprog og Kommunikation på Syddansk Universitet.

Han er Polen-ekspert og bruges ofte i medierne, når der sker noget i Polen. Han har i perioder boet i hhv. Polen og det gamle Sovjetunionen, og han taler flydende polsk og russisk

Billeder fra Polen

Polen - Gdansk - CentrumPolen - Gdansk - CentrumPolen - GdanskPolen - Gdansk - Byporten Brama WyzannaPolen - Gdansk - WesterplattePolen - Gdansk - SkibsværfterPolen - Gdansk - FrihedsvejenPolen - KZ-lejren StutthofPolen - MalborkPolen - MalborkPolen - Frombork - DomkirkenPolen - Ulveskansen