Norge - Svalbard

Norge og Svalbard

Norway

Vores nabo mod nord er et enormt land. Fra sydspidsen til Nordkap er der ca. 1750 km. Her er 100.000 kilometers kyststrækning ofte langs dybe fjorde med stejle bjergsider.


Nordnorges største turistby er Tromsø, der beliggende på en ø midt i en fjord huser spændende museer om polarforskerne samt den arktiske natur.


Langt længere mod nord ligger Svalbard, som er et af de nordligst beliggende områder i verden. Hovedbyen, Longyearbyen, er således også den nordligst beliggende større by i verden. Herfra udgik flere af historiens store polarekspeditioner – med skibe, hundeslæder og luftballoner. Vi er så langt mod nord, at her er nordlys, midnatssol, isbjerge og isbjørne.


På vores rejse til Norge, til Tromsø og Svalbard vil man høre om de polarekspeditioner, hvor polarforskerne i videnskabens og hæderens navn satte livet på spil for at komme først til polerne. Man vil også høre om det baske liv i det kolde nord, om naturen og om Svalbards særegne suverænitetsforhold. Samtidig er det oplagt at tale om de tilsvarende forhold inden for vores eget rigsfællesskab, såvel som den kamp der lige nu foregår om herredømmet over Nordpolen.

Rejser til Norge og Svalbard


Der er for tiden ingen rejser planlagt til Norge og Svalbard

Norge

Den danske natur kan bestemt være betagende – tænk blot på Sydfyn en skyfri sommerdag. Når det er sagt, kan vi ligeså godt medgive, at der er niveauforskel, når det kommer til vores naboer i Norge. Selv om Norge har oplevet en massiv tilstrømning til byerne i de forgangne 40 år, tilbringer mange nordmænd af gode grunde så meget tid som muligt udendørs. Den norske natur er intet mindre end tryllebindende og kaldes da også jævnligt for noget af verdens smukkeste med klippefremspringet Prædikestolen som det vel nok mest ikoniske. Naturen byder også på et meget rigt dyreliv.


Norges godt fem millioner indbyggere er fordelt på et areal, der er næsten ni gange større end Danmark. Landet er da også leveringsdygtigt i spektakulære samspil mellem natur og civilisation, såsom farverige træhuse langs landets mange fjorde og Norges næststørste by Bergens bjergomkransede beliggenhed.


Som man kan forvisse sig om ved at gå ned ad Oslos hovedstrøg Karl Johan på nationaldagen 17. maj, er nordmændene et ganske fædrelandsbegejstret folkefærd. Spørger man FN’s udviklingsprogram, har de noget at have det i: På parametre som indkomst, uddannelse og sundhed har FN nemlig kåret Norge som verdens bedste land – 12 år i træk.


Indtil slutningen af 1960’erne var Norge et af Europas fattigste lande – men så begyndte det olieeventyr, der har gjort Norge styrtende rigt. Også når det kommer til kulturel kapital, kan vores nordlige nabo være med. De kan blandt andet ranke ryggen over et spektakulært nyt operahus i Oslo og over, at det største fænomen i skandinavisk litteratur i mange år er Karl Ove Knausgårds monumentale seksbindsroman Min kamp – skønt den flittige forfatter faktisk ”hoppede af” til Sverige for adskillige år siden.


Svalbard

Svalbard er samtidig et meget interessant sted at besøge, da Norge, da de fik området tildelt, accepterede, at andre nationer også måtte bygge der. Man kan derfor finde russiske minebyer fra Sovjetunionens tid her. Rejser til Svalbard er derfor rejser til et sted, der adskiller sig fra alle andre steder hvad angår suverænitet. På trods af, at man er så langt væk fra resten af verden er der faktisk også gode forhold for turister.

Tromsø

Tromsø er en by i det nordlige Norge. Klimaet her er meget køligt, og naturen meget smuk. Byen er rig på kultur, og man kan for eksempel også opleve nordlys. I byen ligger bl.a. nordlysobservatoriet der indhenter satellitdata fra verdensrummet til både ind- og udlad. Fiskeindustrien har en stor betydning for Tromsø og flere virksomheder tilkoblet fiskeindustrien har deres hovedsæde i byen.

Rejseledere på rejser til Norge og Svalbard

Martin Breum

Martin Breum er uddannet journalist og har i en årrække været vært på DR2’s nyhedsprogrammer Deadline og DR2 Udland. Han forlod DR i 2015 og er i dag Danmarks førende Arktis-journalist samt forfatter til flere bøger om emnet. Han rejser ofte i de arktiske egne og har adskillige gange været afsted til Svalbard, Nordnorge, Alaska, Grønland - og Nordpolen! Martin Breum deltog på LOMROG III-ekspeditionen, der havde til formål at indsamle data om havbunden til støtte for det danske Rigsfællesskabs krav til FN om 895.000 kvadratkilometer af havbunden ved Nordpolen. I den forbindelse blev han DR’s første medarbejder på Nordpolen, ligesom han i 2009 ledte det første danske tv-hold på Antarktis.

Martin Breum
Marie Katrine Rasch

Marie Katrine Rasch

Marie er uddannet BSc i naturgeografi og cand.scient. i klimatilpasning. Under sin uddannelse har hun hovedsageligt beskæftiget sig med forhold i Arktis, og det er også ifm. sin uddannelse, at hun har boet et år på Svalbard.


Marie har altid haft en forkærlighed for arktiske områder. Hun havde tre år af sin barndom på Grønland, og hun har siden besøgt landet mange gange i både kortere og længere perioder. Siden 2016 har hun været bosat i Norge for at uddanne sig og for at være lidt tættere på fjelde og fjorde.


Billeder fra Norge og Svalbard

Norge - Tromsø - byoversigtNorge - Tromsø - UdsigtNorge - TromsøNorge - TromsøNorge - Svalbard - Tromsø - PolariaNorge - Svalbard - Tromsø - PolariaNorge - Svalbard - Tromsø - PolarmuseetNorge - Svalbard - Tromsø - PolarmuseetNorge - Tromsø - IshavskatedralNorge - Tromsø - M.S PolstjernaNorge - Svalbard - LongyearbyenNorge - SvalbardNorge - SvalbardNorge - SvalbardNorge - Svalbard - LongyearbyenNorge - SvalbardNorge - SvalbardNorge - SvalbardNorge - SvalbardNorge - SvalbardNorge - SvalbardNorge - SvalbardNorge - SvalbardNorge - Svalbard - GlacierNorge - Svalbard - North Pole Expedition Museum Norge - Svalbard - Global Seed VaultNorge - Svalbard - BarentsburgNorge - Svalbard - BarentsburgNorge - SvalbardNorge - SvalbardNorge - Barentsburg - Lenin Statue