Litauen - Klaipeda

Litauen

Lithuania

Litauen er det sydligste af de tre baltiske lande. Det er det af dem, der har den mindste tilknytning til Rusland. Kun lidt over 1% af befolkningen er russere. Historisk set har landet da også haft en større tilknytning til Polen. Den Polsk-Litauiske Realunion var i 15- og 1600-tallet Europas største stat, og strakte sig fra Østersøen til Sortehavet. Efter et par århundreder blev unionen opløst, og Litauen fik en mere beskeden størrelse.


En del af Litauen kom til at høre ind under det tyske område, Østpreussen. Efter 2. Verdenskrig forsvandt Østpreussen fra verdenskortet, og Litauen blev en del af Sovjetunionen. I 1990 blev Litauen den første Sovjetrepublik, der erklærede sig selvstændig.


Litauens natur minder meget om Danmarks. Dog er der mere af den. Der er store skovområder, og ved Østersøen finder vi Den Kuriske Landtange, der strækker sig fra Klaipeda og et stykke ind i det russiske Kaliningrad. Der er mange storke i området, lige som man i mindre grad også kan støde på ulve og bjørne.


Rejser til Litauen


Der er for tiden ingen rejser planlagt til Litauen

Vilnius

Vilnius er Litauens hovedstad og den ligger i den sydøstlige del af landet. Byen er med sine ca. 535.000 indbyggere den største by i Litauen. Økonomisk set er byen også den vigtigste i landet og i hele Baltikum.


Under 1. Verdenskrig var Vilnius okkuperet af Tyskland, men frigjorte sig i 1918. Udover dette har byen en lang historie fra både første og anden verdenskrige samt efterkrigstiden.


Vilnius er en hyggelig by med en gammel bymidte og store parkanlæg helt inde i centrum. Den gamle middelalderbydel i Vilnius starter ved rådhuset og slutter ved guvernørens palads. Det er en flot by, der byder på barok, gotisk og renæssance-arkitektur. Det anbefales, at man besøger Gediminas slot og Domkirkepladsen. Af slottet står kun tårnet tilbage. Det huser et museum, som viser historien om Vilnius slottet og byens middelalderperiode. Hvis du bevæger dig helt til toppen, er der udsigt over hele byen og det store parkområde, der ligger tæt på centrum. Domkirkepladsen ligger i centrum af det gamle Vilnius.


Trakai-slottet

Trakai -slottet ligger på Trakai-øen midt i et smukt naturområde uden for Vilnius. På øen findes et museum med udstillinger om slottets arv, og man kan også prøve kræfter med bueskydning udenfor. Slottet blev bygget i begyndelsen af 1400-tallet. Slotsmurerne, værelserne og salene, der i dag bliver brugt til museumsudstillingerne, er rekonstruerede. Slottet fremstår derfor i dag i en meget flot stand. Der findes et femetagers fangetårn.


Klaipeda

Byen Klaipeda ligger i det nordvestlige Litauen lige ved udsejlingen fra den Kuriske Bugt til Østersøen. Det er Litauens eneste havn, og der er hurtig adgang til strandende og naturen på Den Kuriske Landtange. Mange af bygningerne er af træ og minder meget om bindingsværkshuse i Frankrig, Tyskland, Sydsverige, England og Danmark.


I de århundreder, hvor området hørte til Østpreussen, var Klaipeda Tysklands nordligste havneby. Dengang gik den under navnet Memel. Byen blev overtaget af Folkeforbundet efter 1. Verdenskrig og blev overgivet til international styring, men senere overtog Litauen byen igen.


I 1939 blev byen besat af Tyskland og for en kort stund forenet med resten af Østpreussen. Krigen var hård ved Klaipeda, og kun omkring en kvadratkilometer af den oprindelige by er i dag bevaret.

Rejseledere på rejser til Litauen

Per Dalgaard

Per Dalgaard er uddannet i russisk, cand. phil. på danske universiteter og ph.d. i sammenlignende litteratur fra Canada. Han har undervist på en række universiteter og højskoler og har i mange år været korrespondent i Sovjet og Rusland for Aktuelt, Politiken og Information. Forfatter til Turen går til Moskva, Skt. Petersborg og Den Transsibiriske Jernbane samt en række andre bøger om Rusland og russisk kultur og oversætter af russisk litteratur til dansk. Han en af landets mest brugte foredragsholdere om Rusland og har mange års erfaring som rejseleder på kulturrejser i Rusland og Østeuropa.

Rejseleder Per Dalgaard
Rejseleder Svend Gottschalk Rasmussen

Svend Gottschalk Rasmussen

Svend Gottschalk Rasmussen er cand.mag. i russisk og polsk og lektor emeritus fra Institut for Sprog og Kommunikation på Syddansk Universitet.

Han er Polen-ekspert og bruges ofte i medierne, når der sker noget i Polen. Han har i perioder boet i hhv. Polen og det gamle Sovjetunionen, og han taler flydende polsk og russisk

Billeder fra Litauen

Litauen - Klaipeda