Etiopien - Bahir Dar - Den Blå Nils Vandfald

Etiopien

Ethiopia

Etiopien er et enormt land. Det strækker sig over tropiske områder i syd til bjergrige områder i nord og golde ørkensletter mod øst. Der er mange storslåede landskaber i dette meget frodige land. Landet gennemskæres af flere store floder. Det er også et af de afrikanske lande, der er ved langsomt at blive delt af Rift Valley.

Mens naturen er betagende, er det alligevel kulturen, der er den største grund til at besøge Etiopien. Det er et gammelt land, og det eneste, der aldrig blev koloniseret af europæerne (det blev dog kortvarigt erobret af Italien). Den kristne arv opleves mange steder i landet, hvor gamle kirker pryder landskabet. De flotteste af dem er skåret ud af Lalibelas klipper. Som regel er kirkerne stadig i brug. Befolkningen er gæstfri og imødekommende overfor alle, der besøger Etiopien. Maden er fantastisk, og så er vi slet ikke begyndt at tale om kaffen, som nok er det, Etiopien er mest kendt for. Når man rejser i Etiopien oplever man både nyt og gammelt. Landmændene benytter sig stadig ofte af okser til at pløje deres marker, og høsten bliver bragt hjem på æsel eller på ryggen af de lokale.

Etiopien er kort sagt et land med meget at byde på. Fra den storslåede og varierede natur til de gamle bygninger, der ellers kan være svære at finde på rejser i Afrika.

Rejser til Etiopien


Der er for tiden ingen rejser planlagt til Etiopien

Addis Ababa

Addis Ababa er hovedstad i Etiopien. Navnet betyder “ny blomst”. Byen har over 3 millioner indbyggere. Den ligger i 2300 meters højde, og derfor er temperaturen ikke altid så høj, som man måske forventer, når man tager til Afrika. Addis Ababa er en spændende by at rejse rundt i. Her finder man den bedste etiopiske mad, og der er nogle spændende museer. Nationalmuseet er værd at fremhæve. Her kan man bl.a. se fortidsmennesket Lucy.


Bahir Dar

Bahir Dar ligger op til Tana-søen, som er Etiopiens største sø. Tæt på ligger også Den Blå Nil og Den Blå Nils vandfald. Byen har brede veje med palmer og farverige blomster. I Bahir Dar er der både ugentlige markeder og også små markeder, som bliver sat op hver dag.


Den Blå Nil

Den blå Nil løber gennem Sudan fra Den hvide Nil og ind i Etiopien ned til Tana-søen. I Tana-søen er der 37 øer, hvoraf flere huser flotte klostre. Den blå Nil er 1450 kilometer lang, hvoraf 800 kilometer løber gennem Etiopien. Den har fået sit navn på grund af det tropiske monsunvejr om sommeren, som gør, at der løber jord og mudder fra bjergene og farver vandet næsten helt sort.


Gondar

Gondar ligger nord for Tana-søen. Den er centrum for den etiopiske ortodokse kirke, og derfor vrimler det også med kirker. I Gondar og omkring byen finder man de fleste etiopiske jøder. Gondar er en moderne by, som også huser levn fra fortiden. Her er ruiner fra dengang, der var kejsere i landet, og i midtbyen af Gondar kan man tydeligt se den indflydelse, som Italiens besættelse har haft på byen. Den store plads i centrum af Gondar har butikker, biograf og bygninger som kendetegner Italien. Fasil Ghebbi paladset er et af de arkitektoniske højdepunkter på en rejse til Etiopien.


Lalibela

Lalibela ligger 640 km fra hovedstaden Addis Ababa og er Etiopiens helligste by. Her i byen finder man næsten kun etiopiske ortodokse kristne. Byen er opkaldt efter Etiopiens tidligere konge, Kong Gebre Meskel Lalibela. Lalibela er kendt rundt i verden for deres 11 kirker som er udskåret i klippevægge. Alt fra vinduer, etager, trapper, søjler og tagrender er udskåret ud fra samme klippevæg. I 1978 kom disse kirker i Lalibela på UNESCOs verdensarvliste. Lalibela er mål for mange pilgrimme fra resten af Etiopien.


Rejseledere på rejser til Etiopien

Markus Bogisch

Markus Bogisch er ph.d. i kunsthistorie, forfatter, redaktør og foredragsholder. Hans primære forskningsområde er middelalderkunsten i den kristne periferi og dens interaktion med den islamiske kunst samt deres fælles rødder i antikken.


Han har været underviser på Københavns Universitet fra 2002-2015, medlem af Den danske Nationalkomité for Byzantinske Studier og George Chubinashvili National Research Centre for Georgian Art History and Heritage Preservation samt tidligere formand for Dansk Selskab for Kaukasusforskning.


Markus har mange års erfaring som rejseleder med indgående kendskab til landene i Sydkaukasus, Mellemøsten og Centralasien. Hans interesse for Rastafarikulturen og ”Back to Africa”-bevægelsen har også bragt ham til Etiopien, som han har rejst i flere gange.


Markus Bogisch

Billeder fra Etiopien

Etiopien - Addis Ababa - NationalmuseetEtiopien - Addis Ababa - Haile Selassies paladsEtiopien - Bahir Dar - Den Blå Nils VandfaldEtiopien - Bahir Dar - Den Blå Nils VandfaldEtiopien - Debre LibanosEtiopien - Debre MarkosEtiopien - Gondar - Fasil Ghebbi paladsetEtiopien - Gondar - Fasil Ghebbi paladsetEtiopien - Gondar - Fasilides’ badEtiopien - TimkatEtiopien - Gondar - Debre Birhan Selassie kirkenEtiopien - LalibelaEtiopien - LalibelaEtiopien - Lalibela - Bet Medhane AlemEtiopien - Lalibela - Bet Giyorgis kirkenEtiopien - Lalibela - Bet Amanuel-kirkenEtiopien - Tana-søen - Nagra SelassieEtiopien - Tana-søenEtiopien - Tana-søen - Ura Kidane MehretEtiopien - Zengena-søen