Cuba - Havana - Amerikanske biler

Cuba

Cuba

Cuba er revolutionens land. Her holdt Fidel Castro USA for døren i et halvt århundrede på trods af CIA-sponsorerede invasioner og utallige forsøg på hans liv med alt fra giftige kuglepenne til eksploderende cigarer. Sanktionerne mod landet hæmmede udviklingen, som på nogle områder gik i stå. Imens gik tiden, og på trods af de mange turister og påvirkninger fra udlandet, Cuba efterhånden oplever, kan landet stadig opleves som lidt af en tidslomme. De gamle amerikanerbiler kører stadig rundt i gaderne, og regimet kæmper stadig for at holde fast. Men Fidel er død, og blokaden er snart endegyldigt ophævet. På den ene eller anden måde er forandringerne på vej.


Cuba er et land med lyst til livet. Det er svært at tænke på Cuba uden at tænke på dans, dejlig musik og gamle mennesker, der sidder på et gadehjørne og nyder en cigar. Cuba er også et land, der er rigt på både natur og historie. Her er gamle helleristninger fra den indianske tid, og kolonitiden har i den grad sat sig sine spor. Cuba var en af Spaniens vigtigste kolonier, og flere af de rigtig gamle kolonibyer står her endnu. Her er også spor fra 17- og 1800-tallets plantager, hvor slaverne sled for at udvinde sukker. I det hele taget er Cuba et land med masser af historie, og det skal snart til at skrive det næste kapitel.


Rejser til Cuba


Der er for tiden ingen rejser planlagt til Cuba

Havana

Cubas hovedstad blev grundlagt af spanierne i det 16. århundrede. I den spanske tid fungerede Cuba både som et springbræt for nye erobringer i den nye verden samt som samlingssted for flådens årlige konvoj, som fragtede sølv hjem til Spanien.


Efter selvstændigheden i 1902 udviklede Havana sig til en by med natklubber, kasinoer og dyre hoteller, der i løbet af 1930’erne begyndte at tiltrække elementer fra den amerikanske mafia. På sit højdepunkt tjente Havanas spilindustri flere penge end Las Vegas.


Dette blev der sat en stopper for i 1959 på grund af revolutionen og statens ekspropriering af private ejendomme. Blokaden ramte Havana hårdt, og hæmmede dens udvikling. Den dag i dag er Havana et miskmask af det gamle og nye, hvilket afspejles i dens forskellige bydele. Det gamle Havana er karakteriseret af smalle hyggelige gader med mange balkoner. Det er her størstedelen af industri, handel og underholdning er placeret. Derudover bor der også mange mennesker. Mod nordvest ligger kvarteret Vedado, som er Havanas mest moderne bydel. Endelig er der villa- og industrikvartererne som ligger mod vest. Mange af områdets huse blev efter revolutionen bygget om til at være skoler, hospitaler og regeringshuse. Der var for eksempel mange private ’country clubs’, som nu bliver brugt til offentlige fritidscentre.


Som hovedstad er den hjemsted for regeringen og mange firmaer. Byen har desuden et universitet, som især er kendt for sin lægevidenskabelige afdeling. Uddannelsen af læger er en af revolutionens succeshistorier, og Cuba bidrager med lægefaglig hjælp i mange udviklingslande.


Santiago de Cuba

Santiago de Cuba er Cubas næststørste by. Byen ligger i den sydøstlige del af landet ud til Det Caribiske Hav. Santiago er kendt for sin musik og dans. Nogle af Cubas mest populære musikere kommer herfra. Det drejer sig f.eks. om Compay Segundo, Ibrahim Ferrer og Elidas Ochoa, som alle har været med i Buena Vista Social Club. Hvad angår dans, er det er her, dansen ’son’ stammer fra og dermed også indirekte salsa, da den udsprang af son.


Revolutionen begyndte i Santiago, da Fidel Castro og hans gruppe af oprører den 26. juli 1953 sneg sig ubemærket ind og angreb Moncada-barakken i byen. Angrebet var dog dårligt koordineret og endte som en katastrofe for oprørerne. Mange blev dræbt eller fængslet, men det var startskuddet på det oprør, der i sidste ende førte Castro til magten. I dag fungerer bygningen som museum.


Camagüey

Camagüey ligger i det centrale Cuba og er landets tredjestørste by med mere end 320.000 indbyggere. Byen er ret interessant, fordi dens midte er designet som en labyrint. Dette skulle efter sigende skyldes, at man ville gøre den nemmere at forsvare sig mod pirater. I løbet af det 18. århundrede var sukkerproduktionen under stor udvikling og blev en vigtig del af byens industri. Arbejdet med sukkerproduktionen blev, som mange af de omkringliggende slavenationer, udført af sorte plantageslaver.


I byen finder man også et af Cubas fire gamle universiteter. I hjertet af Camagüey ligger Plaza de los Trabajadores, den trekantede plads, hvor man kan opleve den cubanske stemning og flotte arkitektur, her ligger bl.a. kirken La Merced fra 1882. Byen er nok en af Cubas smukkeste og giver rig mulighed for at få kulturelle oplevelser i alle afskygninger. Herunder kan bl.a. nævnes den verdensberømte Camagüey Ballet eller Domkirken Cathedral som er den ældste kirkelige bygning i Cuba.


Sancti Spiritus

Sancti Spiritus er en af de ældste europæiske bosættelser på Cuba og en rigtig flot koloniby. Den bliver dog tit overskygget af en anden koloniby Trinidad, som nok er landets flotteste. Sancti Spiritus modtager derfor ikke helt så mange turister. Den sparsomme eksponering og det mindre antal besøgende er i sig selv en grund til at besøge byen. Sancti Spiritus har meget af byde på som historisk koloniby. Mange af bygninger står stadig i deres oprindelige form og man får let fornemmelsen af hvordan gaderne og livet så ud under spaniernes herredømme. Et af højdepunkterne er broen Yayabo Bridge, som er et kulturelt ikon for byen. Den er opført af spanierne i 1815, i romersk stil, og er sidenhen blevet byens symbol


Trinidad

Trinidad er grundlagt af spanierne i 1514. Det er en af Caribiens bedst bevarede kolonibyer. Den har været UNESCO-beskyttet siden 1988. I mange år blev byen rig af sin sukkerproduktion. Sukkermølledalen uden for byen producerede ved hjælp af slaver store mængder sukker, dengang danskerne gjorde det samme på De Dansk Vestindiske Øer. Omkring 70 historiske sukkermøller står her endnu. Nogle stammer helt tilbage fra det 18. århundrede.


Trinidad er også et mekka for naturelskere. Det er et godt sted at se på fugle, og man kan vandre og cykle ud at se områdets vandfald og smukke strande. Det kan man f.eks. i naturparken El Cubano uden for byen. Det kan også anbefales at opleve den lokale kultur ved at besøge en af Trinidads gårdhaver, hvor de lokale bl.a. underholder med musik og ægte cubansk stemning. Det kan også anbefales at opleve den lokale kultur ved at besøge en af Trinidads gårdhaver, hvor de lokale bl.a. underholder med musik og ægte cubansk stemning.


Santa Clara

Santa Clara ligger midt på Cuba og er en by med kreativitet og mange unge som tester Cubas censur-politis grænser. Det er her landets eneste officielle dragshow er, og rockfestivalen Ciudad Metal hører også til her. Derudover er Santa Clara også hjemsted for Che Guevara-monumentet. Her mindes man Che Guevaras befrielse af Santa Clara i 1958, som blev slutningen på Batista-regimet. På byens torv Parque Vidal, kan man ofte opleve lokale musikalske indslag. Parque Vidal havde engang særskilte områder, hvor sorte og hvide blev adskilt af et hegn. Langs torvet kan man stadig se kolonihuse fra slutningen af det 18 århundrede.


Cienfuegos

Cienfuegos betyder oversat til dansk ”et hundrede brande”. Der er elegance og fransk stemning. Byen er da også grundlagt af franske indvandrere fra Bordeaux og Louisiana. Det blev den i 1819, så det er en af de nyere byer på Cuba. Byen er en af Cubas største industribyer, kun overgået af Havanna, men det er samtidig en smuk UNESCO-beskyttet havneby med en masse arkitektoniske vidundere. I Cienfuegos finder man Jose Marti Pladsen, med flere historiske bygninger. Man kan bl.a. opleve Arco de los Trabajadores, der opførtes som symbol for Cubas selvstændighed.


Svinebugten

Invasionen i Svinebugten i 1961 blev iværksat af præsident Eisenhower og udført under præsident Kennedy, da han i mellemtiden havde overtaget præsidentembedet. Operationen havde til formål at omstyrte Fidel Castro, da han efter sin tiltrædelse blev et problem for USA. Da USA’s involvering i operationen blev kendt, besluttede Kennedy sig for at stoppe den ellers lovede luftstøtte, og resultatet var, at invasionsstyrken blev nedkæmpet. I sidste ende blev resultatet, at man stod over for en styrket Fidel Castro.


Viñales

Viñales-dalen er en stærk kandidat til at have Cubas smukkeste landskab. Det frodige landskab lægger muld til de tobaksmarker, landet er berømt for. Området byder også på flere grotter og hulemalerier. På en køretur rundt i dalen vil man kunne opleve de lokale bønder arbejde i marken med markredskaber som, stadig den dag i dag, trækkes af okser.


Rejseledere på rejser til Cuba

Niels Lindvig

Niels Lindvig er journalist og har fulgt international politik og kultur for DR i mere end 30 år, hvor han har været medlem af redaktionen på Udefra og Orientering og studievært på Orientering Søndag.


Skønt Niels tjente sine sporer i Afrika og Asien, er han især kendt for sin brede og dybe indsigt i Latinamerika, USA og De Britiske Øer. Latinamerika har siden 1970'erne trukket i ham. Han har besøgt hele kontinentet og boet i en række af landene bl.a. Colombia, Chile og især Argentina.


De Britiske Øer har dog altid haft en helt særlig og stor plads hos Niels Lindvig. I mere end et årti sad han som eneste internationale deltager i British Irish Interparliamentary Body, som fulgte og støttede fredsprocessen i Nordirland. Især har det gamle indre imperiums gradvise opbrud optaget ham. Fra Irlands blodige løsrivelse og Nordirlands tilblivelse over nationalparlamenternes opståen i Skotland og Wales i 1990'erne, til det stadigt mere højlydte skotske krav om selvstændighed. Niels Lindvig opholder sig hvert år i såvel Irland som UK adskillige gange.


Rejseleder Niels Lindvig

Billeder fra Cuba

Cuba - Havana - Ambos MundosCuba - Havana - RevolutionsmuseetCuba - Havana - Cigarfabrikken PartagasCuba - Havana - CigarCuba - Havana - Malecón Cuba - Havana - Malecón Cuba - Havana - Malecón Cuba - Havana - Amerikanske biler Cuba - Santiago de Cuba - Moncada BarracksCuba - Santiago de Cuba - Moncada BarracksCuba - Havana - Emilio de Bacardí MuseumCuba - Santiago - Rom rundvisningCuba - Santiago - Casa de Tradiciones Cuba - Camaguey - Plaza San Juan de Dios Cuba - Camaguey - Plaza del CarmenCuba - Sancti Spiritus - Sancti SpiritusCuba - Trinidad - ByoversigtCuba - Trinidad - Gade i TrinidadCuba - Trinidad - Casa CanteroCuba - Santa Clara - Che Guevara monomentetCuba - Cienfuegos - Teatro Tomás TerryCuba - Vinales - Dos HermanasCuba - Guantanamo BayCuba - Castillo de San Pedro de la Roca del Morro - FortetCuba - Santiago - Øen Cayo GranmaCuba - Svinebugten Cuba - Svinebugten Cuba - Svinebugten - Museet i Giron