Myanmar (Burma) - Mandalay - Mahamuni-templet

Myanmar (Burma)

Myanmar_Burma

Myanmar er et land med en rig og ældgammel historie. Overalt hvor man rejser i landet, ser man spor efter dets gamle kongedømmer. Paladser og pagoder er en del af bybilledet i alle ender af landet. Især ser man mange religiøse helligdomme. Det kan være helt overvældende at opleve mængden af bygninger der er helliget troen. I Bagan befinder der sig mere end to tusinde pagoder inden for det samme område. I Pindayas grottepagode er der otte tusinde buddhastatuer. Ved Inlesøens bredder er der oversvømmede pagoder. I Mandalay og Yangon er der flere helligdomme, end man kan nå at se på en enkelt rejse. Myanmar er så rig på seværdigheder, at det i ligeså høj grad er et spørgsmål om at vælge fra som at vælge til.


Myanmar var i mange år den britiske koloni kendt som Burma. Det er stadig landets engelske navn, og de to navne bruges ofte i flæng. Lige som landets ældre historie er kolonihistorien vel bevaret. De gamle kolonikvarterer i de britiske hovedstæder Yangon (Rangoon) og Mawlamyine står der endnu. Det samme gør bygningerne i de britiske ”hill stations” – de små byer i bjergene, som briterne tog til, når de havde brug for kølige temperaturer. Myanmar er på mange måder et land, der husker sin fortid. Dette gælder også i befolkningens dagligdag.


Mange af de håndværk, der udøves i landet, bliver gjort på samme måde i dag, som for generationer siden. På en rejse til Myanmar bør man besøge de lokale i byerne og landsbyerne og se, hvordan de lever, og hvordan de udøver deres håndværk. Om det er bønderne ved Inlesøens flydende haver eller guldsmedene, der laver det bladguld, der bruges til at overdække helligdommene.


Buddhismen er allestedsnærværende i Myanmar. De mange pagoder og buddhastatuer taler deres helt eget sprog, men de er ikke bare bygninger og statuer for lokalbefolkningen. Det er en levende religion, og den er i høj grad en del af hverdagslivet. De fleste mænd træder i de orange munkeklæder mindst to gange i livet. Første gang er mens de stadig er børn, anden gang er i ungdommen. Derfor ser man ofte det for den kristne tro usædvanlige, at små børn i femårsalderen er iklædt munkedragter og bor og beder på klostrene.


Meget håndværk knytter sig også til religionen. Guldmagerens bladguld bruges for eksempel til at smørre på buddhastatuer. Nogle statuer har så meget guld på sig, at det er svært stadig at kunne genkende figurenes form. Man kan undre sig over, hvordan et land med så meget at byde på i så mange år har kunnet holde sig under turisternes radar. Svaret er selvfølgelig militærjuntaen, som i mange år har undertrykt befolkningen. De seneste år har landet dog gennemgået en stor udvikling på vej mod demokratiet. For hvert år der går, åbner det sig mere og mere op. Snart vil Myanmar blive et af de lande, som mange rejsende søger mod, når de tager østpå. Det er et land, der har meget at byde på kulturelt og historisk, og det er et land, hvor man er og vil føle sig velkommen.

Rejser til Myanmar (Burma)


Der er for tiden ingen rejser planlagt til Myanmar (Burma)

Naypyidaw

Napyidaw har siden 2005 været Myanmars hovedstad. Det usædvanlige ved det er, at der ikke var nogen by, da man flyttede hovedstaden. Indtil da havde Yangon (Rangoon) været hovedstad, men nu flyttede man den altså til en mark 320 kilometer længere mod nord. Måske skyldtes det, at man gerne ville have hovedstaden beliggende mere centralt i landet. Måske at militærjuntaen ville føle sig mere sikker, når den ikke var alt for tæt på sin befolkning. Det officielle navn for den nye hovedstad blev vedtaget i 2006, og den stod færdig i 2012. Sammenlignet med Myanmars mange andre smukke og historiske byer har Napyidaw ikke så meget at tilbyde, og det er sjældent, at turister lægger vejen forbi.


Mandalay

Mandalay er den sidste kongelige hovedstad i Myanmar. Det var Kong Mindon som gjorde den til landets hovedstad i 1857 efter briterne havde invaderet det sydlige Myanmar samme år. Trods stærke mure rundt om byen, kom briterne igennem og stormede Mandalay i 1885. Efterfølgeren for Mindon blev derefter eksileret i Indien. Briterne flyttede nu landets administrative centrum til Yangon og døbte kolonien ”Burma”. Desværre blev en masse bygninger og kulturelle steder inden for murerne smadret under invasionen, og hvad der stadig stod efter den omgang, blev ødelagt under 2. Verdenskrig. Her blev byen også underlagt Myanmars militær. Kongepaladset er i dag genopbygget, og uden for murerne skyder det moderne Mandalay op blandt det gamle, og her oplever man travle gader, værksteder og skyggefulde templer.


Mandalay er en fantastisk smuk by, der er så rig på templer, at det kan være svært at nå at se dem alle. Mange af dem er ikke bare smukke ruiner, men templer der benyttes dagligt af de mange orangeklædte munke, der bor her. Mandalay rummer flere af Myanmars gamle historiske kongebyer. I den sydlige del af byen finder man f.eks. Amarapura. Her er flere aktive templer samt U-Bein-broen, den verdensberømte teaktræsbro, der med sine 1,2 kilometer er verdens længste.


Shwenandaw Kyaung

Shwenandaw Kyaung er et lille teaktrækloster, som rummer en masse historie. Navnet kan oversættes til ”Det Gyldne Palads’ Kloster”. Det lå oprindeligt inden for paladsets mure, hvor bygningen blev brugt som residens for kong Mindon frem til hans død i 1878. Mindons efterfølger flyttede dog bygningen uden for paladsets mure for at bruge den som kloster. Dette viste sig, at have været en rigtig god idé, for det betød, at klosteret ikke led samme skæbne som resten af byen inden for murene, som blev ødelagt under den britiske invasion og 2. Verdenskrig. Klosteret er rigtig smukt udsmykket med meget detaljeret træskærerarbejde.


Mahamuni Paya

Mahamuni Paya er Mandalays helligste pagode samt et af Myanmars vigtigste pilgrimsmål. Pagodens tag er guldudsmykket, og indenfor står der, hvad der regnes for at være en af de eneste retvisende afbildninger af Den Store Vismand, Mahamuni Buddha. Dette er én ud af fem; efter sigende blev de skabt i Buddhas levetid, derfor bærer de hans lighed. Ud over denne står der to i Indien og to i det hinsides.


Afbildningen i pagoden er fire meter høj og næsten helt tildækket af de tilbedendes bladguld. Kroppen er fyldt med bladguldet, men ansigtet er holdt fri og altid skinnende. Faktisk opretholder pagodens munke denne polering af ansigtet hver morgen – et ritual nogle kalder, at Buddha får ”børstet tænder”.


Hsipaw

Hsipaw var engang hovedstad for shan-folket og man kan her komme på vandreture, hvor man ser de smukke bjerge og den natur, der er i området. Der er en afslappet atmosfære i Hsipaw, og byen har faktisk en meget interessant historie, den var nemlig engang en royal shan-by. Her er både pagoder og teaktræsbygninger. Briterne tog ofte op i bjergene for at få lidt køligt luft, som de var vant til hjemmefra. De tog dog oftere kun op til byen Pyin Oo Lwin, som lå tættere på Mandalay.


Monywa

Monywa er en by i Sagaing regionen 136 km nordvest for Mandalay. Den største turistattraktion i byen er Thanboddhay-pagoden, der efter sigende skulle rumme en halv million buddhaer. Pagoden kan dateres helt tilbage til 1303. Thanboddhay er en meget farverig pagode, og den giver en flot kontrast til den grønne skov omkring den.


Tæt ved Thanboddhay-pagoden står Bodhi Tataung. Her finder man på toppen af et bjerg den næsthøjeste buddha i verden. Den er hele 129 meter høj. Ved siden af den ligger der en anden enorm buddhastatue, og der står en masse mindre buddhastatuer rundt omkring dem.


Bagan

Bagan er en gammel by der ligger i Mandalay regionen. Den var Myanmars hovedstad i 243 år mellem år 1044 til 1287. I sin storhedstid stod her ikke mindre end 10.000 buddhistiske helligdomme på det, der i dag kaldes Tempelsletten. Tiden har dog været hård ved mange af dem, og der er kun ca. 2200 templer tilbage i dag, men det er dog stadig et helt ufatteligt antal. Bagan ligner intet andet sted i verden. Nogle templer er små, andre er kæmpestore. Lige meget hvor man kigger hen, er der templer eller paladser at se. Det er muligt at flyve i luftballon over Tempelsletten.


Popa-bjerget

Popa-bjerget er et 1500 meter højt bjerg, der ligger ca. 50 kilometer sydøst for Bagan. Det er en udslukt vulkan, der ligger midt i et meget fladt landskab. Der er 777 trin, man skal gå op ad i bare tæer for at nå toppen til templet. Undervejs kan man være heldig at støde på nogle af områdets aber. Bjerget er helligt for de lokale. Det rummer en vis mystik, idet det siges, at der bor 37 ånder på bjerget, som fortidens konger skulle konsultere, før de kunne bestige tronen.


Grottepagoden Shwe Oo Min

Pindaya-grottekomplekset er en af Myanmars største og mest imponerende grottekomplekser. Det er tre sammenhængende drypstenshuler, og den længste af dem er 150 meter dyb. Inde i grotten er der fyldt med buddhafigurer, faktisk er der lidt over 8000 statuer placeret rundt omkring i grotten. Der bliver hele tiden stillet nye statuer op. Nogle af de ældre stammer helt tilbage fra 1800-tallet.


Inlesøen

Inlesøen er ca. 22 kilometer lang og ca. 11 km bred. Søen er kendt for fiskerne, der står på ét ben, når de kaster deres net ud i søen for at fange fisk, mens de styrer båden med det andet ben. Den er også kendt for de oversvømmede pagoder, de flydende haver og markeder og hele landsbyer, der er bygget på pæle. Det er et fredfyldt og afslappende sted at være et par dage – f.eks. i et af de hoteller, der også er bygget på pæle.


Yangon

Yangon, tidligere kendt som Rangoon, er den tidligere hovedstad I Myanmar. Selvom den ikke er hovedstad mere, er byen stadig landets økonomiske centrum. Det er også landets største by med en befolkning på næsten seks millioner. Byen rummer et gammelt kolonikvarter samt flere store helligdomme – blandt andet den største af dem alle, den gyldne Shwedagon-pagode, der kan ses langt væk fra.


Billeder fra Myanmar (Burma)

Myanmar (Burma) - Mandalay - MahagandayonMyanmar (Burma) - Bagan - Ananda-templetMyanmar (Burma) - Bagan - Pyathadar Paya-templetMyanmar (Burma) - Inlesøen - Shwe Yan Pyay-klosteretMyanmar (Burma) - Inlesøen - Shwe Yan Pyay-klosteret