Brasilien - Amazon-floden

Brasilien

Brazil

Brasilien er, med sine over 8,5 million kvadratkilometer og mere end 200 millioner indbyggere, det største og mest befolkningsrige land i Sydamerika. Landet var siden dets opdagelse i 1500 en portugisisk koloni. I 1822 erklærede Brasilien sin uafhængighed fra Portugal. Brasiliens officielle sprog er i dag stadig portugisisk, og landets kultur og historie bærer i høj grad præg af kolonitiden.


En kulturrejse til Brasilien vil give en et indblik i landets rige kulturarv og historie, som i høj grad er præget af kolonitiden. Foruden sproget og den primære religion, katolicisme, så ser man også, hvordan kolonitiden afspejler sig i arkitekturen i Brasilien. Den brasilianske gastronomi, dans og musik har været under indflydelse af både indianerne og afrikanerne. Dans og musik er noget de fleste forbinder med Brasilien og det årlige karneval i Rio, hvor der hver dag er to millioner mennesker på gaden. Men man kan ikke sige Brasilien uden også at sige fodbold. Spillet med de to hold, 22 mand på banen og den runde bold er Brasiliens nationalsport, hvilket man godt forstår, da de har en lang og stolt historie og tradition inden for denne sport. Udover fodbold er Brasilien også kendt for kampsporten capoeira. Capoeira var oprindeligt fra Afrika, men blev importeret til Brasilien gennem slavehandelen, hvor den udviklede sig til den form, den har i dag.


På en rejse til Brasilien skal man unde sig selv at gå på opdagelse i landets smukke og differentierede natur. Verdens største regnskov, Amazonas regnskov, ligger i det nordlige Brasilien, men spreder sig faktisk udover i alt ni lande på det Sydamerikanske kontinent. Mod syd er Brasiliens natur præget af åbne terræner og mindre bjerge. Her er størstedelen af Brasiliens befolkning bosat, og dette område er også landets landbrugsmæssige centrum. Brasilien har et utrolig rigt plante- og dyreliv, og det anslås, at antallet af plante-og dyrearter i Brasilien nærmer sig de fire millioner. På vores rejse til Brasilien kommer du tæt på denne storslåede natur, og du vil opleve og stifte bekendtskab med de dyr og mennesker, der lever og bor i naturen.


Rejser til Brasilien


Der er for tiden ingen rejser planlagt til Brasilien

Amazonas og Amazonfloden


Amazonas kan både referere til den brasilianske delstat Amazonas, men også verdens længste og mest vandrige flod Amazonfloden samt verdens største regnskov, Amazonas regnskov. Delstaten Amazonas er den største brasilianske delstat i den nordlige del af Brasilien, og hovedstaden er byen Manaus. Amazonfloden har sit udspring i Andesbjergene og udmunder i Atlanterhavet. Amazonfloden har stadig den dag i dag betydning for transport af både varer og personer. Særligt for den fattige og spredte del af befolkningen er floden stadig den vigtigste forbindelse til omverdenen. Over 1100 bifloder munder ud i den 6400 kilometerlange Amazonflod. Blandt andet floden Rio Negro, som vi skal sejle på, og hvor man kan opleve huse bygget på pæle midt i floden.


Amazonfloden bliver først til Amazonfloden når floden Rio Solimões møder sin største biflod, Negro, tæt på byen Manaus. Her, hvor disse to floder mødes, opstår et ret så usædvanligt fænomen kaldet Meeting of Waters. Vandet fra de to floder flyder side om side uden at blive blandet på en strækning på omkring 12 kilometer. Dette fænomen opstår på grund af flodernes forskellige temperaturer, sammensætning og massefylde.


Amazonfloden fungerer som indtægtskilde for tusindvis af brasilianere, som hver dag sejler turister og varer op og ned af floden. På en sejltur på Amazonfloden vil man må mulighed for at stifte bekendtskab med et utrolig rigt dyreliv. Det anslås nemlig at der lever omkring 2000 fiskearter i floden. Blandt disse mange dyr er blandt andet den lyserøde floddelfin, som også kaldes for Boto-delfin. Kendetegnet for delfinen er dens grå, hvide og lyserøde farve. Den viser sig sjældent, men når den gør, er det til stor begejstring for de heldige, der får lov til at opleve den.


Manaus


Manaus er en af de mest isolerede storbyer i verden, da den ligger midt i Amazonas Regnskov. Den nemmeste måde at komme til byen på er med båd eller fly. Manaus er med sine mere end to millioner indbyggere den største by i delstaten Amazonas. Manaus fungerer som døren til Amazonas regnskov, hvilket man i høj grad kan se på grund af den massive turisme, der er i byen. Ikke desto mindre er Manuas en by som byder på mange kulturelle og historiske oplevelser, hvorfor vi også på vores kulturrejse til Brasilien, har Manaus som første stop.

Operaen


Teatro Amazonas er et teater og operahus, der ligger i Manaus. Teateret er et symbol på den rigdom, som Amazonas oplevede da gummifeberen rasede. Opførelsen af teateret blev påbegyndt i 1884 og processen blev ledet af den italienske arkitekt Celestial Sacardim, som har tegnet teatret. Det er bygget i renæssance-stil med fransk glas og italiensk marmor, og der er plads til 700 tilskuere. Materialerne, og de kunstnere der optrådte, blev importeret fra Europa. Hvert år i april afholdes Amazonas operafestival i Teatro Amazonas.


Tres Fronteras


I det nordlige Brasilien kan man opleve Tres Fronteras. Dybt inde i regnskoven mødes grænserne for de tre lande Brasilien, Peru og Colombia. De tre lande er hver repræsenteret af hver deres by; brasilianske Tabatinga, peruvianske Santa Rosa og colombianske Leticia.


Rejseledere på rejser til Brasilien

Lene Kohlhoff Rasmussen

Lene Kohlhoff Rasmussen er eventyrer, forfatter og en efterspurgt foredragsholder. Hun har været på flere lange ekspeditioner, og rejser ofte på egen hånd gennem verdens brændpunkter. I 2015 udgav hun sin rejseberetning om Silkevejen, der også omhandler landenes historie, kulturer og religioner. Hun er i øjeblikket i gang med et bogprojekt om nogle af verdens største floder, hvor hun foretager rejseekspeditioner langs Amazonas, Nilen og Ganges. Lene Kohlhoff Rasmussen er medlem af De Berejstes Klub og De Kvindelige Eventyrers Klub.

Rejseleder Lene Kohlhoff Rasmussen

Billeder fra Brasilien

Brasilien - Manaus Brasilien - ManausBrasilien - Manaus Brasilien - Amazonfloden Brasilien - Manaus - Teatro Amazonas Brasilien - Manaus - Teatro Amazonas Brasilien - Manaus - Meeting of the waters Brasilien - Manaus - Meeting of the waters Brasilien - Manaus - Rio Negro - pink dolphin Brasilien - Manaus - Rio Negro - pink dolphin Brasilien - Manaus - Rio Negro Palace Brasilien - Manaus - Dessana indianerne Brasilien - Manaus - Dessana indianerne Brasilien - Manaus - Dessana indianerne