Aserbajdsjan

Azerbaijan

Aserbadsjan udgør Europas yderste hjørne. Her kan man opleve de mest fantastiske naturfænomener. Og desværre også nogle grimme efterladenskaber af et sovjetisk olieeventyr.

I de kølige bjerge ved Det Kaspiske Hav findes idylliske landsbyer, historiske basarer, klostre og moskéer. Her er det også muligt at finde muddervulkaner og brændende klippevægge.

Baku som er Aserbajdsjans hovedstad, er en flamboyant by, hvor Centralasien møder Europa med en blanding af tyrkisk, persisk og russisk indflydelse.

Rejser til Aserbajdsjan


Der er for tiden ingen rejser planlagt til Aserbajdsjan

Baku

Baku, som er Aserbajdsjans hovedstad, er beliggende på vestbredden af Det Kaspiske Hav og er 28 meter under havets overflade, som gør byen til den lavest beliggende hovedstad i verden. Baku er den industrielle, kulturelle og videnskabelige centrum i Aserbajdsjan. Her finder man store modehuse med butikker og byen har et kendt og populært natteliv. Havnen Buka er vigtig for Aserbajdsjan og mere end to millioner tons gods om året bliver håndteret i denne havn. I Baku findes to ting på UNESCOs Verdensarvsliste, Shirvanshah-paladset og Jomfrutårnet.


Heydar Aliyev Center

Heydar Aliyev Center er et af hovedattraktionerne i Baku og er blevet et symbol for det moderne Aserbajdsjan. Heydar Aliyev Center er et topmoderne koncerthus i hovedstaden. Den er særlig kendt for sine bølgende og runde linjer. Inde i bygningen er der er også et museum, konferencecenter og et galleri.


Shirvanshah paladset

Som en del af UNESCOs verdensarvsliste kalder UNESCO det selv for en af perlerne i Aserbajdsjans arkitektur. Shirvanshah paladset er opført i det 15. århundrede og ligger i centrum af Baku. Til paladset er der en hovedbygning, gravkamre, Seyid Yahya Bakuvis mausoleum, et reservoir og resterne af et badehus.


Aserbajdsjans Nationalmuseum

Aserbajdsjan Nationalmuseum ligger i Baku og er det største museum i Aserbajdsjan. Selve bygningen som museet befinder sig i, blev bygget i 1893, og var et italiensk-inspireret palæ, som blev designet af en polsk arkitekt. Aserbajdsjans Nationalmuseum blev grundlagt i 1920, men åbnede først for besøgende i 1921.


Villa Petroleum

Villa Petroleum blev bygget i 1882, og befinder sig ligeledes i hovedstaden. Dette skulle være hovedsæde hvor ansatte fra Branobel, som var et større russisk olieselskab, kunne bo og arbejde fra. I dag er det et museum, Nobel Brothers Museum, om den tid hvor Branobel benyttede sig af huset, et klubhus for Baku Nobel Oil Club og et konferencecenter. Nobel Brothers Museum fortæller om Nobel familiens historie. Det var brødrene Robert og Ludvig som startede Branobel i sin tid. Disse brødre var en del er Nobel familien, en svensk-russisk familie, hvor flere medlemmer af familien har haft store bedrifter. Det er blandt andet dem, som lægger navn til Nobelprisen, som er den mest prestigefyldte og eftertragtede pris hos fagfolk.


Fire Tempel of Baku

Fire Tempel of Baku er et religiøst hindu- og Zarathustristisk tempel beliggende i Surakhani, som er en forstad til Baku. Det havde en naturlig flamme, som brændte et århundrede af petroleum og gas, men flammen gik ud i 1969, hvor det nu er antændt af et gasrør til den nærliggende by. Museet omkring templet er velbesøgt af 15.000 mennesker hvert år.


Yanar Dagh

Yanar Dagh er en naturgas brand, som brænder konstant hver dag. Yanar Dagh ligger tæt på hovedstaden Baku. Yanar Dagh betyder brændende bjerg. Ilden på Yanar Dagh bliver aldrig slukket og stammer fra en gasudledning, hvoraf en 3 meter høj flamme udspringer. I Aserbajdsjan har en stor koncentration af naturgas under Absheron Halvøen, som har været med til at der har været flere ildbjerge og ildsteder, som har brændt konstant gennem antikken, heraf får Aserbajdsjan også navnet, “landet af ild”.


Diri Baba Mausoleum

Diri Baba Mausoleum er en mausoleum-moske fra det 15. århundrede. Bygningen er beliggende i Maraza overfor en kirkegård, og har to etager. Det fascinerende ved Diri Baba Mausoleum er dens arkitektur med rene linjer, lyse og glatte overflader til kontrasten med klipperne i baggrunden, som er mørke. Mange lokale troede på en legende om at en hellig person var begravet her i Diri Baba Mausoleum, som har tiltrukket mange pilgrimme og andre nysgerrige mennesker.


Lahic

Lahic er en lille landsby på sydsiden af Kaukasus med 860 indbyggere. På grund af den geologiske ustabilitet der er i området, er der mange jordskælv, men de lokale har udviklet en sofistikeret og autentisk byggeteknik. Det specielle ved Lahic er sin autentiske håndværkstraditioner med især kobber. Lahic er også kendt i Aserbajdsjan for deres tæpper og deres unikke tilgang til tæpperne.


Qobustan

Qobustan er mest kendt for deres berømte stenhuggeri og mudder vulkaner. Her har man mulighed for at se sten graveringer på et kæmpe område, som forestiller jagtscener, mennesker, skibe og dyr. I 2007 kom dette på UNESCOs Verdensarvsliste. Qobustan er også kendt for deres muddervulkaner. 300 af verden 700 muddervulkaner er placeret på dette sted i Aserbajdsjan tæt på Det Kaspiske Hav. En muddervulkan består af mudder blandet med vand, som bliver presset op af gasser. En muddervulkan har lavere temperatur end ild vulkaner.


Quba

Quba er en by med omkring 38.000 indbyggere og en region. Den grønne natur, som skove og bjergområder er det som er attraktivt ved Quba. I Quba regionen er der mulighed for at komme på nogle smukke vandreture og se vandfald. I 2007 fandt man en massegrav, da de skulle til at bygge et nyt stadion. Over 16.000 civile blev dræbt af den Armenske hær. Dette er blevet et museum, hvor man kan læse om den tragiske historie. Quba har også deres History Museum, hvor man kan opleve nye kunstværker samt bronzealder juveler.


Khinaliq

Khinaliq er en lille bjerglandsby med 2.000 indbyggere, beliggende på Kaukasus-bjergkæden. Det er den højest beliggende by, og mest afsides og isolerede by i Aserbajdsjan. Khinaliq har historier som går over 5.000 år tilbage, Det er gamle historiske bygninger som deres moskeer og kirkegårde som ligger mellem bjergene. Da Khinaliq er så afsidesliggende er den et populært sted at komme forbi for folk der vandre og mange overnatter byen på deres vandretur.


Rejseledere på rejser til Aserbajdsjan

Markus Bogisch

Markus Bogisch er ph.d. i kunsthistorie, forfatter, redaktør og foredragsholder. Hans primære forskningsområde er middelalderkunsten i den kristne periferi og dens interaktion med den islamiske kunst samt deres fælles rødder i antikken.


Han har været underviser på Københavns Universitet fra 2002-2015, medlem af Den danske Nationalkomité for Byzantinske Studier og George Chubinashvili National Research Centre for Georgian Art History and Heritage Preservation samt tidligere formand for Dansk Selskab for Kaukasusforskning.


Markus har mange års erfaring som rejseleder med indgående kendskab til landene i Sydkaukasus, Mellemøsten og Centralasien. Hans interesse for Rastafarikulturen og ”Back to Africa”-bevægelsen har også bragt ham til Etiopien, som han har rejst i flere gange.


Markus Bogisch

Billeder fra Aserbajdsjan

Aserbajdsjan - BakuAserbajdsjan - Baku - Heydar Aliyev CenterAserbajdsjan - Baku - Shirvanshah PaladsAserbajdsjan - LahicAserdasjan - Shamkhi - Yeddi Gumbaz mausoleerneAserbajdsjan - Yanar DaghAserbajdsjan - Yanar DaghAserbajdsjan - Qobustan - Muddervulkaner Aserbajdsjan - Qobustan - MuddervulkanerAserbajdsjan - Qobustan - HellerristningerAserbajdsjan - QubaAserbajdsjan - QusarAserbajdsjan - Khinaliq