Argentina - Iguazu - Vandfaldene

Argentina

Argentina

Argentina byder på et hav af kulturelle oplevelser. Selv om det er et latinamerikansk land, kan man mærke, at det i højere grad end andre lande i området minder om et europæiske land. Det skyldes selvfølgelig, at det er et indvandrerland. Hvis man er til lækker vin og godt kød, samt den skønneste natur er dette rejsemålet for dig. Det er Sydamerikas næststørste land og har landskaber og klima der dækker både ørken, bjerge og pampas, fjorde, gletsjere, gejsere og et stort dyreliv.


Argentina erklærede sig uafhængig af Spanien i 1816. Før koloniseringen var det et jæger-samler-samfund, men er i dag et land hvor landbruget kraftigt er i udvikling. Argentina er i dag verdens største eksportør af landbrugsprodukter. Hvis du er en mad- og vinentusiast, vil du synes om det Argentinske køkken. På menuen finder man altid det lækre, saftige kød, som landet er kendt for, samt et hav af forskellige vine fra forskellige distrikter – hvoraf Mendoza er et af de vigtigste.


To tredjedele af den argentinske befolkning er katolikker, og familien er et centralt element i Argentinas kultur. Den katolske kirke byder på flere ceremonier, kirkegang og helligdom end den protestantiske. Rejser man til Argentina henover julen, vil man opleve en varm jul midt i den argentinske sommer, som er en festlighed med fyrværkeri, der symboliserer stjernen over Betlehem og befolkningen der sender papirlanterner mod himlen.


Den argentinske befolkning er et varmt og høfligt folkefærd med en gæstfri kultur. Deres oprindelige befolkning er kendt for sit kunsthåndværk – især keramik, sølvarbejde og flettede kurve.


Rejser til Argentina


Der er for tiden ingen rejser planlagt til Argentina

HISTORIE OG BEFOLKNING


Argentina er geografisk set meget ulig andre sydamerikanske lande. Den argentinske pampa (fra indiansk ord for flad jord) med sine kolossale åbne vidder, har været et uendeligt spisekammer for europæisk importeret kødkvæg. Hårde cowboy-typer, gauchos, har som græssletternes vagabonder, holdt styr på høvederne.


Plate-provinsen med hovedstaden Buenos Aires har været anset for det mindst tiltrækkende område i Latinamerika. Her findes hverken guld eller sølv, som ellers trak grådige erobrere og eventyrere over Atlanten til bl.a. Mexico, Peru og Bolivia. Der var ingen direkte forbindelse til Spanien.


De eneste oprindelige befolkninger i området er i det store og hele udryddet af 1800-tallets krige, og i 1878-79 blev de indianere, som var tilbage på sletterne, enten slået ihjel eller drevet mod syd til Patagonien. Af samme grund er Argentina ikke et gennemført harmonisk samfund. Det er et indvandrersamfund, men fordi Argentina er så stort, var der plads nok til, at samfundene ikke behøvede at gnubbe skuldre. Derfor ser man endnu i dag en grundig mistillid mellem tyskere, spaniere, italienere osv. – selv i tredje og fjerde generation. Argentina er på den måde stadigvæk til dels et billede på nationalstaternes Europa.


Der var stor profit i kvægdrift og senere fårehold i Patagonien. Kyndige indvandrere fra Wales tog sig i stor stil af det sidste. De har – i lighed med danske udvandrere ved Tres Arrojos - bevaret en del af deres oprindelseslands kultur. Det samme gælder for indvandrere fra talrige andre lande. På grund af pampaens beskaffenhed og flade terræn, har korn, majs og soja fortrængt kvægdriften i store områder. Argentina er ikke længere det kødkammer, det engang var. Det bedste oksekød kommer fra Argentina – uden tvivl. Det samme kan siges om lammekødet fra Patagoniens uendelige sletter, men agroindustrien har sat gauchoerne og deres kvæg under pres.


Argentina var og er mulighedernes land. Mellem 1860 og 1940 udvandrede flere end tre millioner mennesker fra alle hjørner af Europa til Argentina, som også har en stor jødisk diaspora. Den har i øvrigt levet fredeligt side om side med en tilsvarende arabisk i Buenos Aires i mange årtier.


Forstokkede oligarker sad længe på magten i Buenos Aires, men under Den Første Verdenskrig var det slut, og politiske partier kom til. Men rigdommen forblev på få hænder. Argentina har gennem årene set de samme alliancer mellem godsejere, militærmagt og fremmede interesser som resten af Latinamerika. Alvorligst under den såkaldt beskidte krig 1976-82, hvor flere end 30.000 mennesker forsvandt – eller ’blev forsvundet’, som man siger på spansk. Opgøret med det diktatur er man først nu ved at få igennem domstolene – lige netop i tide til at de skyldige generaler og håndlangere kan nå at høre deres straf, før døden tager deres gamle kroppe.


Som det indvandrersamfund Argentina er, kan man altid skyde skylden på andre nationale eller etniske samfund, når noget går galt. Argentinerne er til gengæld heller ikke sene til at tage æren for den specielle kultur, som landet fostrede – med tangoen i en slags centrum. Den tages alvorligt, og mennesker fra den ganske verden valfarter til Buenos Aires for at danse og leve tangoen, der selv lever bedst i nattens små timer.


La Plata


La Plata er en ung by, som først blev planlagt og udviklet, da Buenos Aires blev føderal hovedstad i 1880. Provinsen Buenos Aires stod og manglede en hovedstad, og i 1882 blev La Plata grundlagt. Derfor er byens opbygning også grundigt dokumenteret fotografisk og på anden vis. La Plata er skabt i et gittermønster med kvarterer, som hver især er bygget op i egne gittermønstre. Hver med sin park. Derfor kaldes byen også til tider ‘Diagonalbyen’. Skaberne var ihærdige frimurere, så det er nemt at se frimurersymbolik alle vegne i planlægningen. La Plata er hjemsted for et af de fremmeste universiteter i Argentina med 75.000 studerende og er verdenskendt for sit observatorium og naturhistoriske museum.


Cafayate


Cafayate i Calchaquíe-dalen er en decideret ørkenby og et vigtigt centrum for ekspeditioner i ørkenområdet. Cafayate er kendt for nogle af de originale vine, som produceres her i det milde vejr og den lave luftfugtighed. Den mest karakteristiske vin herfra er torrontés. Et must sammen med empanadas salteñas til frokost. Cafayate er blevet populær, og det fører snart sådan noget som Sydamerikas største golfbane med sig. Cafayatefolket var en lokal befolkning.


Salta


Salta, Salta la Linda ("Salta den smukke"), blev grundlagt 16. april 1582 af den spanske conquistador Hernando de Lerma, som ønskede en forpost mellem Lima i Peru og Buenos Aires. Salta har imponerende kirker og byhuse omkring 9. juli-pladsen, og museerne fremviser genstande og kunsthåndværk fra de oprindelige indbyggere, som beboede og fortsat eksisterer i regionen.


Purmamarca ved den syvfarvede klippe er kendt som skæringspunkt mellem vejen nordpå til Bolivia og vestpå over Andesbjergene og saltsletterne til Chile. Klippen med de syv farver er UNESCO-verdensarv og lyser over den lille by med sit store indianske marked. Humahuaca er især kendt som byen, der ligger ved Quebrada de Humahuaca – de imponerende klippesider, som bølger sig ud imod dalen og vejen mod Bolivia. Det er en koloniby, og det kan svare sig at gå på opdagelse i den lille bys snævre gader og gyder med brosten og gadelygter mellem adobehusene. Engang et vigtigt handelscentrum. Besøg også det indianske monument – Monumento al Indio, som skuer ud over byen og dalen. Nætterne kan blive kølige eller bare friske. Humahuaca er i mindre grad end andre byer ændret af turisme.


Iguazú


Iguazú er synonym med vandfaldene på grænsen mellem Argentina og Brasilien. Nord for den lille by løber Iguazú-floden som grænse til Brasilien og vest for byen løber Paraná-floden, som danner grænse til Paraguay. Paraná-floden løber senere stor og mægtig ud forbi Buenos Aires mod Atlanterhavet. Hvor de to floder mødes i udkanten af Iguazú findes monumentet for de tre grænser – Tres Fronteras, hvor man kan se Paraguay, Brasilien og Argentina samtidig. Iguazú kan i sine restauranter byde på piranha, dorado og andre fascinerende ferskvandsfisk.


El Dorado


El Dorado blev grundlagt I 1919 som et nybyggersted og havn på Paraná-floden. Trods vanskelige betingelser blev El Dorado centrum for europæisk immigration. Blandt andet slog en større gruppe danskere sig ned her, hvor den allestedsnærværende argentinske urtete yerba mate høstes. Området lever ellers af landbrug og frugtplantager.


Misiones


Misiones har sit navn fra de tidlige romersk katolske missionærer som allerede i begyndelsen af 1600-tallet var aktive her. I det, de kaldte Jesu Samfund (jesuitter), etablerede de 30 missionsstationer og landsbyer, hvor de lærte guaraní-befolkningen om vestlige landbrugsformer og håndværk. Deres korsang blev verdenskendt. I 1759 beordrede den portugisiske regering, som var imod jesuitterne, alle missionsstationer i området lukket. Og med pavens hjælp lykkedes det endelig i 1773, og en frodig kultur af sameksistens i Misiones forsvandt. Enkelte bygninger står tilbage, og fire af dem blev i 1984 erklæret verdensarv. San Ignacio Mini er én af de bedst bevarede missionsstationer i provinsen og vidner om et af de mest fascinerende integrationsforsøg mellem europæere og lokale befolkninger i Latinamerika gennem tiderne.


Corrientes


Corrientes blev grundlagt i 1588 på bredden af den mægtige Paraná-flod. Hovedstad i provinsen af samme navn. Navnet Corrientes henviser til syv halvøer, som skaber voldsomme og dengang farlige strømforhold på stedet for skibstrafikken. Corrientes er umiddelbart en fortræffelig og halvdoven blanding af forførende koloniby og moderne industrihavn. Gennem århundreder har byen været et knudepunkt for handel og rejsende mellem Buenos Aires og Paraguay. Det er en stor by, hvis størrelse blot forstærkes af, at Resistencia – hovedstad i Chaco-provinsen - ligger lige ovre på den anden side af Paraná-floden.


Rejseledere på rejser til Argentina

Niels Lindvig

Niels Lindvig er journalist og har fulgt international politik og kultur for DR i mere end 30 år, hvor han har været medlem af redaktionen på Udefra og Orientering og studievært på Orientering Søndag.


Skønt Niels tjente sine sporer i Afrika og Asien, er han især kendt for sin brede og dybe indsigt i Latinamerika, USA og De Britiske Øer. Latinamerika har siden 1970'erne trukket i ham. Han har besøgt hele kontinentet og boet i en række af landene bl.a. Colombia, Chile og især Argentina.


De Britiske Øer har dog altid haft en helt særlig og stor plads hos Niels Lindvig. I mere end et årti sad han som eneste internationale deltager i British Irish Interparliamentary Body, som fulgte og støttede fredsprocessen i Nordirland. Især har det gamle indre imperiums gradvise opbrud optaget ham. Fra Irlands blodige løsrivelse og Nordirlands tilblivelse over nationalparlamenternes opståen i Skotland og Wales i 1990'erne, til det stadigt mere højlydte skotske krav om selvstændighed. Niels Lindvig opholder sig hvert år i såvel Irland som UK adskillige gange.


Rejseleder Niels Lindvig

Billeder fra Argentina

Argentina - Buenos Aries - Casa RosadaArgentina - Buenos Aires - Casa RosadaArgentina - Buenos Aires - La BocaArgentina - Buenos Aires - La BocaArgentina - Buenos Aires - La BocaArgentina - La Boca - Hus Argentina - La Boca - Tango Argentina - Buenos Aries - Recoleta CementeryArgentina - Buenos Aries - Puerto MaderoArgentina - Buenos Aires - Puerto MaderoArgentina - La plata - La plata fortidsmuseumArgentina - Buenos Aries - La Plata CathedralArgentina - Cafayate - Cardon CactusArgentina - Cafayette - Museo de PachamamaArgentina - Salta - Cafayate - VingårdArgentina - Jujuy - HumahuacaArgentina - Jujuy - PurmamarcaArgentina - Purmamarca - Hill of seven colorsArgentina - De syv farvers klippeArgentina - De syv farvers klippeArgentina - Tilcara - StreetArgentina - Jujuy - Termas de ReyesArgentina - Corrientes - ByoversigtArgentina - Tren a las Nubes Argentina - Salta - Museo de Arqueología de Alta MontañaArgentina - Jujuy - Salinas Grandes Argentina - Salinas GrandesArgentina - Salinas GrandesArgentina - Iguazu - VandfaldeneArgentina - Iguazú - VandfaldArgentina - San Ignacio - Ruinas San Ignacio Mini