Uganda

Uganda

Uganda

Uganda, også kendt som Afrikas Perle, er et smukt og frodigt land med masser af grøn natur og høje bjerge. Den største by i Uganda, hovedstaden Kampala, er kåret til at være den bedste by at leve i i Østafrika.

I Uganda finder man en hel del nationalparker, hvor man kan tage på safari og opleve vilde dyr. Heriblandt er Queen Elizabeth National Park, som er kendt for deres træ-klatrende løver og et varieret fugleliv.

Uganda har meget landbrug, som trives året rundt på grund tilstrækkelig nedbør. Her dyrkes forskellige grøntsager, samt kaffe, bomuld og te.

Rejser til Uganda


Der er for tiden ingen rejser planlagt til Uganda

Kampala

Kampala er den største by i Uganda. Byen er delt ind i fem bydele. I dag kører der tonsvis af biler og knallerter rundt, og man finder nybyggede hoteller, indkøbscentre, banker, uddannelsesinstitutioner og hospitaler. Der er også små lokale farverige butikker langs grusvejene, som ligner skure. Byen er i det hele taget fyldt med liv og lokale markeder.


Kasubi Tombs

Kasubi Tombs er stedet, hvor kongerne af Buganda blev begravet. Oprindelig blev det bygget som bolig for kong Mutesa i 1882, men blev senere hen lavet til gravsted, da han døde i 1884. Hovedbygningen er bygget efter Bagandafolkets traditionelle byggekunst med ler og træ, og har stråtækt tag. Det er også i hovedbygningen, at kongerne er blevet begravet, og det er et helligt sted for Bagandafolket. Stedet er optaget på UNESCOs verdensarvliste.


Namirembe katedral

Namirembe katedralen blev bygget 1931 og er den ældste domkirke i Uganda. Katedralen ligger i hovedstaden Kampala.


Uganda Museum

Uganda Museum blev grundlagt i Kampala i 1908 af Guvernør George Wilson. Her har man mulighed for at lære om etnologiske, naturhistoriske og traditionelle samlinger af Ugandas kulturarv. På Uganda Museum er der historiske musikinstrumenter, våben og jagtudstyr, historie om tidligere tiders menneskelige aktiviteter og beskæftigelse med insekter.


Entebbe

Fra 1905, hvor briterne gjorde Uganda til en britisk koloni, og til Ugandas uafhængighed i 1962 var Entebbe Ugandas hovedstad, selvom Kampala også dengang var landets økonomiske motor. Entebbe ligger 35 kilometer fra Kampala ud til Victoriasøen. I Entebbe finder man Kampalas internationale lufthavn. Byen er omringet af bakker og grønne marker med græssende køer. Områderne omkring Entebbe er kendt for at være grønt og frodigt med en masse fuglekvidder, og med udsigt over Victoriasøen. Der ligger hoteller, restauranter og barer langs søen, og man har lavet kunstige strande, som gør det muligt for turister samt lokale at bade i søen. I Entebbe mærker man typisk en ret afslappet stemning sammenlignet med det hektiske Kampala.


Queen Elizabeth National Park

Queen Elizabeth National Park er den mest besøgte nationalpark I Uganda. Der tilbydes en masse forskellige ture som for eksempel gorilla- og chimpanse trekking, flere slags safarier, vandreture, bådture og meget mere. Man har mulighed for at bo i forskellige slags hytter i Queen Elizabeth National Park. En af landets vestlige hovedveje går igennem parken, så skal man på bustur her, kan man være heldig at støde på en flok elefanter eller giraffer på sin vej.


Kazinga

Kazinga-floden er en 32 kilometer lang naturlig flod, som forbinder de to søer Lake George og Lake Edward. Det er en vigtig flod for Queen Elizabeth National Park, da den giver næring og føde til dyr og planter i nationalparken. På flodbredden er der mulighed for at opleve en masse forskellige dyrearter, fugle og reptiler. I Queen Elizabeth National Park har de den største mængde flodheste i hele verden. De hænger ud ved flodbredden, hvor der i øvrigt også er rig mulighed for at opleve krokodiller.


Fort Portal

Fort Portal er en nydelig by. Den ligger blandt frodige bakker og teplantager med en smuk udsigt over Ruwenzori-bjergene. Der er ikke mange ting at lave i selve byen, men uden for byen og rundt i omegnen er der mange naturaktiviteter, som f.eks. at se kratersøer, tage ud og se chimpanser eller slappe af i de varme kilder i Semuliki National Park. Området har i det hele taget et fantastisk dyreliv.

Fort Portal er den største by det vestlige Uganda, og den ligger omkring 297 km fra Kampala. Den har ca. 41,000 indbyggere. Byen har været under en del renovering i 1990’erne og rummer nu både hoteller, restauranter og bedre infrastruktur. Fort Portal er opkaldt efter en britisk fæstning, som ikke står her længere.


Ruwenzori-bjergene

Månebjergene, som de lokale kalder dem, strækker sig langs grænsen til Congo og er nogle spændende og frodige områder med et rigt dyreliv. Der er en smuk og varieret natur i områderne omkring bjergene. Her finder man både sumpområder, regnskov og hedelyng. Da der er regelmæssig nedbør året rundt, er området frodigt og fugtigt. I skovene omkring lever der bjergelefanter, antiloper, skovsvin, blå aber og et rigt fuglesamfund med forskellige ørnearter. Det højeste bjerg hedder Mount Stanley, som med sine 5110 meter er det tredjehøjeste bjerg i Afrika. Bjerget er opkaldt efter europæeren Henry Morton Stanley. Selvom man er tæt på ækvator, er der stadig sne på toppen af bjergene.


Budongo-skoven

Budongo-skoven ligger nordvest for Kampala. Skoven er særlig kendt for dens mere end 80 meter høje mahognitræer og for at være hjem for en stor population af chimpanser. Man er begyndt at spore chimpanser, så man kan holde øje med deres adfærd og undgå at forstyrre dem for meget. I Budongo-skoven findes der mange forskellige dyrearter og træsorter. Der er mange forskellige fuglearter, sommerfugle og pattedyr. Den tætteste by er Masindi, og det omkringliggende land bliver brugt til afgrøder og udvidelser af landsbyer. Det har medført, at mere og mere af skoven bliver fældet og brugt til byggemateriale, og dyr bliver slået ihjel for at få føde til familierne omkring skoven.


Gulu

Gulu er den største by i det nordlige Uganda og den næststørste i landet efter hovedstaden Kampala. Gulu er økonomisk hovedstad for det nordlige Uganda. Her er bl.a. en lufthavn og et universitet. Her kan man bl.a. lære om landbrug, medicin og business management. Da briterne havde kolonier i Uganda, var Gulu og resten af de nordlige Uganda ikke så udviklet som resten af landet. De lokale blev indkaldt i hæren og blev brugt i kamp under begge verdenskrige. Efter den tid blev der dannet oprørsgrupper af de tidligere soldater fra krigen, og det har i mange år præget byen og området. Der er dog sket en forbedring af forholdene i og omkring byen, og det er i dag ikke noget problem at tage hertil som besøgende.


Rejseledere på rejser til Uganda

Bent Nicolajsen

Bent Nicolajsen er cand. mag. historie og internationale forhold. Bent har beskæftiget sig med Afrika i 30 år – som foreningsaktiv, udviklingsarbejder og formidler. Bent har en forkærlighed for Uganda, hvor han har boet og arbejdet i en periode og har haft sin gang siden slutningen af 80'erne. Han kan klare det mest basale på det største af de lokale sprog i Uganda, luganda. Bent har været formand for Mellemfolkeligt Samvirke og var i næsten 10 år næstformand for Dansk Flygtningehjælp.


Bent er ansat som "programme manager" i Danish Liberal Democracy Programme, som arbejder med at fremme flerpartidemokrati gennem projekter i Kenya, Malawi og Zambia. Derudover arbejder Bent som selvstændig konsulent – primært med organisationsudvikling. Bent bor i Rødding i Sønderjylland og er en ivrig og ikke helt ueffen fotograf.

Rejseleder Bent Nicolajsen

Billeder fra Uganda

Uganda - KampalaUganda - KampalaUganda - Kampala - Kasubi TombsUganda - Kampala - Kasubi TombsUganda - Kampala - NationalmuseetUganda - Kampala - Namirembe-kirkenUganda - Kampala - Den centrale moskeUganda - Kampala - Den centrale moskeUganda - Kampala - Nakasero marketUganda - Kampala - MarkedetUganda - Kampala - Nakasero-markedetUganda - Kampala - Nakasero MarketUganda - Kampala - Nakasero MarketUganda - Nansana - SkoleUganda - NansanaUganda - Nansana - SkoleUganda - Masaka - KaffeUganda - MasakaUganda - Kayabwe - ÆkvatorUganda - Ækvator ved KawabyeUganda - NkoniUganda - NkoniUganda - Nkoni - JackfruitUganda - NkoniUganda - Queen Elizabeth National ParkUganda - Queen Elizabeth National ParkUganda - Queen Elizabeth NationalparkUganda - Queen Elizabeth National ParkUganda - Queen Elizabeth National ParkUganda - Queen Elizabeth National ParkUganda - Queen Elizabeth National Park - Kazinga ChannelUganda - Queen Elizabeth National Park - Kazinga ChannelUganda - Fort PortalUganda - Fort PortalUganda - Fort PortalUganda - Fort PortalUganda - HoimaUganda - MasindiUganda - Budongo ForestUganda - Budongo ForestUganda - Murchison Falls National ParkUganda - Murchison Falls National ParkUganda - Murchison Falls National ParkUganda - Murchison Falls National ParkUganda - GuluUganda - GuluUganda - AdjumaniUganda - AdjumaniUganda - AdjumaniUganda - Karuma FallsUganda - LuweroUganda - LuweroUganda - Entebbe - Botanisk HaveUganda - Ggaba