Spanien - Barcelona - La Sagrada Familia

Spanien

Spain

Spanien er et land, der har meget at byde på, hvad angår både kultur, arkitektur, kunst og god mad.


Kolonitiden gjorde Spanien rigt, og det kan man se på landets gamle byer, der er meget flotte. Derudover ses maurernes indflydelse tydeligt i syden, måske mest tydeligt i det enestående Alhambra, mens området omkring Barcelona er rigt på mere moderne arkitektur. Barcelona er Gaudís by. Han har sat sit præg på den med sin kunstneriske og originale stil. Mest tydeligt ses det nok i katedralen, La Sagrada Familia, som er et mesterværk, der ikke ligner nogen anden kirke i verden. Også Salvador Dalí levede i dette område af Spanien og her er flere museer for hans kunst og hans liv.


Da General Franco langt om længe drog sit sidste suk i efteråret 1975, lød startskuddet til en helt ny tidsånd i Spanien. Sideløbende med at landet sadlede om til demokratisk styreform, kastede dele af den frihedshungrende befolkning sig ud i en kreativ og selvrealiserende leg, som ville have været utænkelig få år tidligere. En ung, homoseksuel instruktør ved navn Pedro Almodóvar skulle blive personificeringen af det uartige oprør: Han skabte et filmunivers så farvestrålende, frivolt og fandenivoldsk, at det lignede en decideret uddrivelse af Francos djævelske militærdiktatur. I dag er Almodóvar for længst blevet gråhåret, men også et symbol på spansk frisind og en af Europas største filmskabere.


Spanien er i det hele taget et behageligt land at opholde sig i. Man føler sig altid velkommen, vejret er godt, og der serveres tapas.


Rejser til Spanien


Der er for tiden ingen rejser planlagt til Spanien

Catalonien

Catalonien ligger i det nordøstlige Spanien ud til Middelhavet. Det er en selvstyrende region med eget parlament og regering, og regionshovedstaden er Barcelona. Året rundt er vejret mildt ud til kysterne, og om sommeren kommer temperaturerne så højt op i Barcelona, at beboerne flygter ud til havet for at køle sig ned i det dejlige Middelhav.


Barcelona

Spaniens næststørste by, Barcelona, er bestemt eksponent for spansk sprælsk livslyst – uagtet af byen ligger i Catalonien, hvis 7,5 millioner indbyggere drømmer om en dag at løsrive sig fra det øvrige Spanien. Barcelona er feststemning og strandliv (der er syv strande at vælge imellem) og masser af kunstnerisk udfoldelse, bl.a. de mennesketårne og -kæder, som regionen er kendt for.


Det har dog ikke altid været sådan: I 1980’erne var Barcelona en nedslidt industriby, men efter en massiv makeover af havneområdet og ambitiøse byggeprojekter i anledning af byens OL-værtskab i 1992 begyndte Barcelona-begejstringen at brede sig i verden. I dag er den Europas mest besøgte by efter London og Paris. Med sine 44 seværdigheder på UNESCOs verdensarvliste indtager Spanien i øvrigt også på dette punkt tredjepladsen: kun Italien og Kina er rigere på denne form for kultur.


Barcelona er uløseligt forbundet med den catalanske arkitekt Antoni Gaudí. Hans mest kendte værker er Park Güell og verdens vel nok mest berømte ufuldendte kirke, La Sagrada Familia – et "work in progress" siden 1882, hvis man skulle have fordomme om sydeuropæisk arbejdsmoral, der trænger til bekræftelse.


Barcelonas helt unikke kunst og arkitektur gør den til en oplagt destination for kunstrejser. Det særprægede bybillede fyldt med farver og eventyrlige bygninger taler ligeså meget til intellektet som til sanserne, og den smukke placering mellem hav og bjerg giver en følelse af ro i en ellers hektisk by. Desuden er byen ikke større end at den sagtens kan opleves til fods, så man får det hele med. Lige meget hvor gammel man er, rummer den catalanske hovedstad noget, der vil kunne imponere og sætte spor for livet.


Museer

Barcelonas rige kunst- og kulturliv afstedkommer selvsagt en stor mængde af museer, hvoraf mange er blandt de mest interessante i Europa. Barcelonas hellige treenighed, Picasso, Miró og Tàpies, har hver deres museum her, og drager man lidt uden for byen, kan man opleve endnu en af kunstens mastodonter, Salvador Dalí, for fuld udblæsning. Den catalanske hovedstad byder også på et fantastisk museum om byens historie og udvikling, og selvfølgelig har den stolte klub, F.C. Barcelona, sit helt eget interaktive museum.


Picassomuseet

Pablo Picasso må siges at være en af historiens vigtigste kunstnere. Gennem sit lange virke var han med til at præge det 20.århundredes nye kunstretninger og revolutionere kunstens udtryksformer. Sammen med Georges Braque lagde han fra 1910-1920 grundstenene til kubismen, der kom til at fungere som inspiration til andre retninger som dadaisme, futurisme og konstruktivisme både i Europa og i USA.


Picasso havde en finger med i spillet på mange områder, og ved sin død i 1973 havde han produceret mere end 20.000 malerier, skulpturer, tegninger, kostumer og scene kulisser. Derfor er det også muligt at se hans værker på mange af verdens største museer, men en af de mest komplette samlinger finder man på Picasso-museet i Barcelona. Museet har siden åbningen i 1963 ligget placeret i fem forbundne middelalderbygninger i den gamle gotiske del af byen. Den permanente samling består af 4.251 værker fra kunstnerens lange arbejdsliv, og giver et enestående indblik i den udvikling, Picasso gennemgik fra slutningen af 1800-tallet til 1970’erne. Her er både ukendte malerier fra hans tidlige år og verdensberømte mesterværker som ’Las Meninas’. En tur på Picasso-museet giver både en stor oplevelse i mødet med de fantastiske værker, men man tilegner sig også en større viden om og forståelse for 1900-tallets kunsthistoriske bevægelser og deres betydning for vores kultur i dag, og det er derfor et vigtigt stop på en kunstrejse til Barcelona.


Mirómuseet

Et af Barcelonas mest kendte bysbørn er maleren og skulptøren Joan Miró. Kunstneren, der blev født her i 1893, er hovedsageligt kendt for abstrakt surrealisme, men som mange andre af det 20. århundredes toneangivende kunstnere, var han inspireret af og inspirerede mange andre kunstretninger.


Miró var selv en særdeles aktiv del af etableringen af Mirómuseet, som blev tegnet af hans gode ven, arkitekten Joseph Lluís Sert, og stod færdigt i 1975. Avantgardebygningen er opført i rationalistisk stil og er et klasseeksempel på den fantastiske æstetik, der kan opstå, når kunstnere og arkitekter arbejder tæt sammen. Museet ligger placeret på Montjuïc-bjerget, og fra dets store terrasser kan man foruden skulpturer af nogle af verdens største kunstnavne også nyde en enestående udsigt ud over Barcelona. Og så kan man selvfølgelig se et væld af nogle af Mirós bedste værker, både malerier, litografier og skulpturer.


Mirós idé med stedet rakte ud over blot en museumsfunktion, derfor etablerede han også en fond, der skulle støtte nye kunstnere. Joan Miró Fonden hjælper stadig opkomlinge i kunstverdenen i dag, og når man besøger Mirómuseet får man et godt billede af ildsjælen Mirós betydning for både Barcelonas og verdens kunst- og kulturliv.


Tápiesmuseet

Den sidste af Barcelonas hellige treenighed, Antoni Tàpies, har naturligvis også sit eget museum, Fundació Antoni Tàpies. Den berømte catalanske avantgardekunstner blev født i Barcelona i 1923 og har siden slutningen af 1940’erne og frem til sin død i 2012 præget ikke blot byens kunstscene, men hele Europas. Oprindeligt var han inspireret af dadaismen, surrealismen og abstrakt ekspressionisme, men han har aldrig været fastlåst af én bestemt retning og hans værker spænder derfor bredt.


Fundació Antoni Tàpies er både museum, kulturcenter og en organisation, der skal promovere og understøtte samtidskunsten. Organisationen blev etableret i 1984 af Tàpies selv, og i 1990 slog stedet dørene op som et samlet kulturhus. Her er det både muligt at se mange af Tàpies værker i museet, men der afholdes også artists talks, forelæsninger, skiftende kunstudstillinger og kurser.


Cataloniens Nationale Kunstmuseum

På vej op ad Montjuïc-bjerget ligger Cataloniens Nationale Kunstmuseum, Museu Nacional d’Art de Catalunya, i det imponerende Palau Nacional. På trods af bygningens renæssance-barokstil er den af nyere dato. Den blev opført i 1929 til Verdensudstillingen. I 1934 åbnede museet her.


Museet rummer en af verdens bedste samlinger af romansk og gotisk kirkekunst, et resultat af et omfattende indsamlings- og restaureringsprojekt, der blev søsat allerede i 1800-tallet ovenpå massive kirkerømninger og klosternedbrændinger. Man kan bruge en hel dag alene på denne fløj, men det kæmpemæssige museum huser også en fantastisk samling af værker fra renæssancen og frem til 1950’erne. Det kan være overvældende at se hele museet på én gang, men til gengæld er der noget for enhver smag både hvad angår maleri, skulptur, tegning og fotografi, og er man på en kunstrejse til Barcelona er Cataloniens Nationale Kunstmuseum et must.


Bymuseet MUHBA

I Barcelonas Gotiske Kvarter ligger bymuseet, MUHBA, i et sengotisk palads kaldet Casa Padellas. Selve bygningen lå oprindeligt et andet sted, men i 1931 flyttede man paladset sten for sten til den nuværende placering. Åbningen af museet blev dog forsinket en del år på grund af Den spanske borgerkrig, og MUHBA kunne først slå dørene op i 1943. Gennem mere end 35.000 objekter fortælles Barcelonas historie tilbage fra romersk tid og op til i dag med alt fra de første bondesamfund, over forskellige krige til kulturlivets opblomstring og den stærke nationalistiske catalanske selvforståelse. Desuden har museet flere afdelinger ved forskellige historiske monumenter rundt omkring i byen med blandt andet et gammelt romersk tempel, et udstillingssted i Det jødiske kvarter og en Gaudí-afdeling i Park Güell. Museet samarbejder med et stort hold af arkæologer og historikere, der konstant forsker i Barcelonas historie, og det er på alle måder en fascinerende og omfattende indsigt i fortællingen om en af verdens mest berømmede byer, man får her.


FC Barcelona Museet

Verdens måske mest kendte fodboldhold, FC Barcelona, skal naturligvis også have sit eget museum. For mange af Barcelonas turister er et stop ved Camp Nou og FC Barcelona Museet en ligeså vigtig del af rejsen som La Sagrada Familia og Picasso Museet. De mere end 1,2 millioner besøgende, som museet tiltrækker årligt, kan her blandt andet få en detaljeret beskrivelse af fodboldklubbens historie, gå på interaktiv opdagelse i de mest ikoniske billeder og selvfølgelig se de mange pokaler og trofæer, som klubben har vundet. Det er desuden muligt at komme på en guidet tour rundt på det imponerende Camp Nou stadion, der kan rumme næsten 100.000 tilskuere. Spanien er en af verdens allermest fodboldbegejstrede nationer, så det er helt på sin plads, at landet råder over Europas største stadion.


FC Barcelona er så vigtig en del af byens identitet, at medlemskaber ofte gives i gave ved fødslen – hvis man altså er så heldig at kunne købe det. Der er nemlig en lang venteliste, som først skal forceres, før det betydningsfulde kort kan erhverves. Klubben er samtidig et symbol på catalonsk storhed og stolthed, så sport er andet og mere end uskyldigt tidsfordriv på denne egn. Om Europa en skønne dag kan byde landet Catalonien velkommen, vil tiden vise.


Arkitektur og monumenter

Det er umuligt at beskæftige sig med Barcelona uden at berøre arkitekturen. Få andre steder i verden finder man så mange særegne bygninger som her. Modige arkitekter etablerede den specielle catalanske stilart ’el modernisme’, en catalansk udgave af Art Nouveau og Jugendstil, der med sine flydende og legende tilgang til arkitektur stadig begejstrer kulturrejsende fra hele verden.


Park Güell

Har man sagt catalansk arkitektur, må man også sige Antoni Gaudí. På trods af at han døde i 1926 er han stadig blandt verdens mest berømte arkitekter. Sjældent har én person sat sit æstetiske fodspor så tydeligt, som Gaudí har gjort det i Barcelona, og han er også hovedmanden bag en af verdens mest kendte parker, Park Güell. Når man bevæger sig rundt i parken i dag, er det svært at forestille sig, at den egentlig var et mislykket boligprojekt, der skulle have sikret smukke huse væk fra byens osende fabrikker. Byggeriet stod på fra 1900-1914, men grundet manglende finansiering nåede kun to huse at blive bygget. I 1926 åbnede man i stedet Park Güell for offentligheden. Dette udfald må siges at være til både glæde og gavn for både Barcelonas borgere og byens mange besøgende. Foruden en fantastisk udsigt ud over byens tage, kan man her opleve Gaudís tryllebindende verden, hvor landskabet, farverige materialer, myter, og fantasi går op i en højere enhed af kringlet arkitektur. Parken er som taget direkte ud af et eventyr, og hvor end man kigger hen, vil man opdage en ny og sjov detalje. Her har mesterarkitekten gennemgået en af sine mest eksperimenterende og fantastiske faser, og bevæger man sig rundt i det finurlige landskab mærker man både på krop og sjæl, at arkitektur – når det er bedst og mest visionært – er meget mere end blot opførsel af bygninger.


La Sagrada Familia

At en ufuldendt kirke kan imponere og tiltrække mennesker fra hele verden og desuden være på UNESCOs verdensarvsliste, sætter en tyk streg under Antoni Gaudís uforlignelige talent. Konstruktionen af La Sagrada Familia, som i øvrigt betyder ’den hellige familie’ på catalansk, blev påbegyndt i 1882, men kirken er stadig ikke bygget færdig. Gaudí overtog ansvaret for kirkens udformning og byggeri fra arkitekten Fransisco de Villar året efter, det første spadestik var taget, og på mange områder blev det den religiøse arkitekts livsværk. Derfor er det nyeste mål, at få byggeriet færdigt til 2026 – hundredåret for Gaudís død.


Kirken er opført i en skøn blanding af finurlig nygotik og el modernisme og ligner intet andet i verden. Noget af det, der i første omgang fanger øjet, når man ser på La Sagrada Familia, er de otte spidse tårne, der strækker kirken op mod himlen. Tårnbyggeriet er dog langt fra færdigt endnu, da der ifølge Gaudís originale tegninger skal være atten tårne i forskellige højder. Gennem disse tårne ses Gaudís evige arkitektoniske forbindelse til naturen. Inspirationen her er nemlig fundet i bjerget Montserrats forrevne og takkede fremtoning.


Kirken har tre facader, hvoraf de to er fuldendte – en der illustrerer Jesu fødsel, og en der illustrerer hans død. Den tredje og ufærdige side er også den mest ambitiøse. Her skal beretninger fra Jesu liv pryde facaden.


La Sagrada Familias indre er ligeså imponerende og fantasifuldt som det ydre. I stedet for stramme, matematiske linjer, som man ofte kender fra store kirkerum, er det i stedet organiske, abstrakte linjer, der flyder fra gulv til loft og folder sig ud som trækroner i en eventyrskov øverst oppe. Ligesom i Park Güell vil La Sagrada Familia pirke til fantasien hos folk i alle aldersgrupper, og man kan bruge timevis på at studere arkitekturens mange detaljer og lade sig rive med af den helt unikke Gaudí-atmosfære.


Ramblaen

Næsten lige så berømt som Gaidís bygninger er Barcelonas gågade Ramblaen, ”den eneste gade i verden jeg ville ønske aldrig endte”, som den spanske digter Federico Garcia Lorca engang sagde. Ende gør Ramblaen dog, men først efter 1200 yderst begivenhedsrige meter præget af gadeartister og sælgere og andet godtfolk.


Den olympiske by

Barcelona var i 1992 vært for en af de mest legendariske olympiader i nyere tid. Dette skyldes blandt andet, den genistreg det var at placere OL-byen på bjerget Montjuïc, så den catalanske hovedstad dannede det smukkeste baggrundstæppe nogensinde set til et OL. De mange stadions er stadig bevarede, og hvad enten man er sportsnørd eller ej, er det en stor oplevelse at bevæge sig rundt i OL-byen på bjerget, hvor der året rundt er fyldt med liv og skolebørn, der dyrker idræt på de legendariske anlæg.


Palau de la Musica Catalana

Endnu et storslået eksempel på el modernismes fantasifulde arkitektur er koncertsalen Palau de la Musica Catalana. Bygingen, der blev opført mellem 1905 og 1908, er tegnet af arkitekten Lluís Doménech i Montaner og er ligesom flere andre af periodens bygninger på UNESCOs verdensarvsliste. Her kan man nyde alt fra klassisk musik, opera og kammermusik til jazz og Cançó, traditionel catalansk sang og musik.


Men man kan også bare besøge Palau de la Musica Catalana for et opleve den enestående arkitektur både ude og inde. Som i de andre af stilartens bygningsværker er det de organiske, kurvede linjer, der hersker her, og mange af bygningens ornamenter har former, der er hentet fra naturen. Farverige mosaikvinduer, anderledes materiale valg og kulørt interiør underbygger hele den musikalsk fabulerende leg, som bygningen er udtryk for, og præcis som i Park Güell og i La Sagrada Familia føler man sig hensat til en anden og meget mere eventyrlig verden.


Barcelonas omegn

Er man taget på kunstrejse til Barcelona, vil det være en god idé at tage op nord for byen. Her findes to museer for en af det tyvende århundredes vigtigste og mest toneangivne kunstnere Salvador Dalí. I byen Figueres ligger det officielle Dalí Museum, Dalí Teatro Museum, med en kæmpe samling af den surrealistiske malers værker. I den lille smukke by Port Lligat, kan man besøge Dalís eget hjem, der i dag er omdannet til museum.


Dalí Teatro Museum

Salvador Dalí blev født i byen Figueres i 1904, og det var derfor nærliggende, at kunstnerens eget museum, Dalí Teatro Museum, skulle ligge her. Dalí var selv en af hovedmændene bag museets udformning. Figueres gamle teater havde været en del af bybilledet i kunstnerens barndom, men det var stort set blevet jævnet med jorden under Den spanske borgerkrig. I mange år lå det som en ruin midt i byen, men i 1960 besluttede byens borgmester sammen med Dalí at genopføre teatret som museum for det berømte bysbarn.


Og kunstnerens store indflydelse på projektet ses allerede når man nærmer sig bygningen, hvor store skulpturelle æg - et yndet motiv i hans værker - pryder taget. I det hele taget er museet en fantastisk form for Dalí-land, hvor alt er vendt op og ned i en surreel verden fuld af farver, symboler, komik og gys. Kunstneres eget ønske om, at stedet skulle være et stort surrealistisk objekt, må siges at være lykkedes til fulde, og man bliver revet rundt i manegen af den geniale kunstner hele vejen gennem bygningen. Dalí Teatro Museum ligner med garanti intet andet kunstmuseum i verden, og er man på kunstrejse til Barcelona, skal man unde sig selv en tur hertil.


Dalís hjem i Port Lligat

I 1930 flyttede Dalí sammen med den daværende elskerinde og senere kone, Gala, ind i en fiskerhytte i den lille fiskerby Port Lligat. Her kunne kunstneren koncentrere sig om sit arbejde uden for mange forstyrrende elementer. Samtidig var han tiltrukket af byens skønhed. Han udtrykte, at tiden her gik langsommere og var bedre dimensioneret end andre steder. Der gik ikke lang tid, før kunstneren havde købt endnu en hytte og i ægte Dalí-stil var begyndt at vende op og ned på alting. Gennem årene udviklede han huset til at være et kunstværk i sig selv – selvfølgelig med et æg på toppen. I dag står det fascinerende hus stort set som Dalí forlod det i 1982 ovenpå Galas død. Hvert rum er indrettet med et bestemt formål, og man mærker straks den kreative energi, der har fyldt hjemmet og det tilhørende atelier. Det kan synes mærkeligt, at nogen kan bo i sådan et hjem, men når indehaveren har været kunsthistoriens måske mest syrede kunstner, giver det hele mening. Et besøg i Dalís bolig giver et enestående billede af en af det 20. århundredes vigtigste kulturpersonligheder.


Billeder fra Spanien

Spanien - Barcelona - RamblaenSpanien - Barcelona - La Boqera-markedetSpanien - Barcelona - Fundació Antoni TapiésSpanien - Barcelona - KatedralSpanien - Barcelona - Plaza RealSpanien - Barcelona - Casa MilaSpanien - Barcelona - Casa BatlloSpanien - Barcelona - Casa BatlloSpanien - Barcelona - La Sagrada FamiliaSpanien - Barcelona - La Sagrada FamiliaSpanien - Barcelona - La Sagrada FamiliaSpanien - Barcelona - Park GuellSpanien - Barcelona - Palau de la MusicaSpanien - Barcelona - Palau de la MusicaSpanien - Barcelona - MNACSpanien - Barcelona - Miro-museetSpanien - Barcelona - Montjuïc-borgenSpanien - Barcelona - Montjuïc-borgenSpanien - Barcelona - La Sagrada FamiliaSpanien - Barcelona - Casa BatlloSpanien - Barcelona - Picasso MuseetSpanien - Barcelona - MACBASpanien - Figueres - Dali-museetSpanien - Port Lligat - Dalis husSpanien - Port Lligat - Dalis husSpanien - Pubol-slottetSpanien - CadaquesSpanien - Bilbao - Artxanda funicularSpanien - Bilbao - Guggenheim MuseumSpanien - Bilbao - Plaza Nueva Spanien - Bilbao - Bilbao Museum of Fine Arts