Storbritannien - London - Westminster Abbey

England

United_Kingdom_Great_Britain

England er en del af unionen, Storbritannien, bestående af England, Skotland, Wales og Nordirland. Adskilt fra resten af kontinentet af Den Engelske Kanal, har man på De Britiske Øer sin helt egen identitet, og man taler om Europa som Continental Europe – altså noget andet end det britiske. For tiden mærkes det især i EU-debatten, hvor englænderne har været en drivende kraft bag ønsket om udmeldelse af den europæiske union. Og det endte som bekendt med et ja til Brexit ved folkeafstemningen i 2016.

Denne stærke egenrådighed og tro på at englænderne kan klare sig selv hænger måske sammen med det faktum, at Storbritannien tidligere var den største koloni- og stormagt i verden - et imperium hvor solen aldrig gik ned. I dag er de gamle kolonier faldet fra, og for nylig var Skotland tæt på at træde ud af Storbritannien. På trods af sin svækkede status er Storbritannien stadig en stormagt. Et permanent medlem af FN's sikkerhedsråd med mange besiddelser rundt om i verden og en stærk økonomi.

Hvor England gennem historien har sat sit præg på kulturer verden over, kommer den kulturelle påvirkning i dag i høj grad fra de tidligere kolonier til Storbritannien, som når en spise så umiskendeligt britisk som fish’n’chips får kam til sit hår af mellemøstlige döner kebabs og indisk karry. Denne stærke kost finder man talrige leverandører af på bl.a. The Curry Mile i Manchester og i den etnisk sammensatte gade Brick Lane i London.


Rejser til England


Der er for tiden ingen rejser planlagt til England

Meget har ændret sig i Storbritannien i de senere årtier. Eksempelvis er der tyndet ud i det måske mest ærkeengelske fænomen af alle – pubben, hvor man drikker fadøl, spiller pool og dart og vender verdenssituationen. Dette skyldes en blanding af faktorer som bl.a. prisstigninger på alkohol og rygeforbud. Mange pubber har dog overlevet, og kan derfor stadig frekventeres, når indtryk skal fordøjes, og det daglige liv observeres. Prisen på en pint - lige godt en halv liter øl - vil utvivlsomt til alle tider være et emne, der vækker stærke følelser i det britiske folk.

Hvad angår kultur og historie har England mange ting at byde på. Historien er allestedsnærværende - fra stensætningerne ved bl.a. Stonehenge, over levnene fra romertiden til middelalderens slotte. Fordums storhed mærkes især i London. Det er i sig selv en smuk by med mange historiske bygninger, men også en by med museer i den absolutte verdensklasse.

London

I lande som Australien, Spanien, Holland og Skotland er der intens rivalisering mellem de to største byer imellem. Sådan er det ikke i England: London, det mest besøgte sted i Europa, er urørlig, og nationens anden millionby Birmingham må bare finde sig i sin meget fjerne andenplads.

Med sine godt 8 millioner indbyggere er London den tredjestørste by i Europa, kun overgået af Istanbul og Moskva. ”Er du træt af London, er du træt af livet”, siger man, og byen opfylder da også alle krav til en storby – her er forskelligartede kvarterer, historiske pladser og bygninger, kæmpe parker, museer, teatre, restauranter, butikker og meget, meget andet. Det er en hektisk by, hvor der arbejdes fra morgen til aften. Men dette er en nødvendighed, da London har nogle af de dyreste kvadratmeterpriser i verden. Tidligt på aftenen mærker man dog også den afslappede og humoristiske stemning rundt omkring på de mange pubber, når folk har fået fri og nyder en pint efter arbejdet.

Europas tredjestørste by emmer af al den storhed, der kendetegnede det engang så mægtige, verdensomspændende britiske imperium. Men hvor den tid hvor solen aldrig gik ned over det britiske imperium for længst er forbi, er Londons evne til at forføre og fascinere usvækket.

St. Paul’s Cathedral

En af de mest besøgte attraktioner i London er anglikanske domkirke St. Paul’s Cathedral. Katedralen er også et af de mest genkendelige syn i London med dens kuppel, som har domineret Londons skyline i mere end 300 år siden den blev bygget i 1711.

Bygningen, som vi kender den, blev bygget efter at den gamle St. Pauls’ brændte ned under den store brand i London i 1666. Sidenhen har den overlevet endnu en kæmpe brand i London og tyskernes bomberinger under 2. Verdenskrig.

St. Paul’s Cathedral er stadig en fungerende kirke med daglige gudstjenester. Og har lagt hus til mange store begivenheder som f.eks. begravelser for Lord Nelson, Winston Churchill og Margaret Thatcher og mere festlige begivenheder som f.eks. Diana og Prins Charles’ bryllup og fejringerne af dronning Elizabeths II sølv, guld og diamant jubilæer


Museer

London er i den grad en museumsby. Nogle af verdens største kunstsamlinger findes her. Der er også mange historiske museer, der fortæller om alt fra byens opståen og udvikling over krige og til et museum om barndommens historie. Man kan bruge flere måneder på museumslivet i London. Måske er det derfor, at turister fra hele verden bliver ved med at vende tilbage til den engelske hovedstad.

Londons kunstscene er både fantastisk og brutal. Byens leveomkostninger og konkurrence betyder, at det kræver mere end almindeligt hård hud at klare sig her. Men det er netop også den store konkurrence, de mange tilbud og det hektiske liv, der tiltrækker kunstnere fra hele kloden og skaber et unikt kunstliv.

Desuden fostrer kunstskoler som Central Saint Martins, Goldsmiths og Royal Academy of Arts hvert eneste år unge kunstnere, der konstant præger byen på nye og innovative måder. Der findes næppe nogen mere oplagt destination for en kunstrejse end London, og derfor er vi glade for at kunne tilbyde en tur, der netop hylder kunstens rolle i den engelske hovedstad.

Tate Modern

Ved Themsens bred lige ved Millennium Bridge ligger et af verdens bedste og mest berømmede samtidskunstmuseer, Tate Modern. Ud over at rumme den nationale britiske samling af kunst fra 1900 og frem til i dag, råder museet også over en kæmpemæssig og imponerende samling af moderne international kunst. Desuden har et utal af kunstnere fra den absolutte kunstelite løbende haft værker og særudstillinger her. Blandt andet dansk-islandske Olafur Eliasson, der med værket ”The Weather Project” i 2003, fik publikum til at glemme tid og sted, lægge sig ned på gulvet og nyde en fantastisk solopgang i Tate Moderns store turbinehal.

Selv samme turbinehal fyldte den kinesiske kunstner Ai Weiwei fra 2010-2011 med millioner af små porcelænssolsikkefrø – alle unikke og håndlavede. Værket ”Sunflowerseeds” inviterede til at tænke en ekstra gang over begrebet Made in China og tiltrak et stort publikum.

Af særudstillinger fra bare de sidste 10 år kan nævnes Lucien Freud, Yayoi Kusama, Damien Hirst, Niki de Saint Phalle, Louise Bourgeois, Paul Gauguin, Henri Matisse og mange flere.

Det er selvfølgelig også muligt at se tematiske udstillinger, hvor forskellige kunstneres værker udstilles side om side. Der er kort sagt noget for alle med bare den mindste interesse for samtidskunst, og er man på kunstrejse i London, kommer man ikke uden om Tate Modern.


The Queens Gallery

Buckingham Palace er ikke blot hjem for den britiske monark, men også for en stor del af kongefamiliens omfattende kunstsamling. I The Queens Gallery ser man den kunst, der har vakt de kongeliges interesse gennem de sidste 500 år. Ud over talent har kunstnere stort set altid været afhængige af mæcener, der kunne understøtte dem økonomisk, og det er i høj grad pengestærke familier, som kongefamilier, der har været med til at beslutte, hvem der var inde i varmen i kunstverdenen.

Kunsthistorisk er samlingen derfor utrolig interessant, da den tegner et tydeligt billede af forskellige tiders populære stilarter, motiver og filosofier.
Foruden de faste værker af blandt andre Albrecht Dürer, Peter Paul Rubens, Rembrandt og Anthony van Dyck er her løbende særudstillinger med værker fra samlingen. Er man bare den mindste smule interesseret i kunst- og kulturhistorie, skal man slå et smut forbi The Queens Gallery.


Serpentine Gallery

Smukt placeret i Kensington Gardens ligger museet Serpentine Gallery. Siden 1970 har offentligheden her kunnet se samtidskunst fra nogle af branchens største navne så som Andy Warhol, Anish Kapoor, Marina Abramovic, Jeff Koons, Damien Hirst, Gerhard Richter og mange flere. I 2013 blev museet udvidet med endnu en afdeling, Serpentine Sackler Gallery, fem minutters gang fra det oprindelige museum.

Derudover er det Serpentine Galleries, der hvert år lægger grund til Serpentine Gallery Pavilion, en midlertidig pavillon tegnet af nogle af verdens bedste og mest innovative arkitekter. I sommeren 2016 var det eksempelvis danske Bjarke Ingels og hans tegnestue BIG, der stod for pavillonen i Kensington Gardens. Af tidligere arkitekter kan nævnes Daniels Libeskind, Rem Koolhas, Olafur Eliasson, Cecil Balmond og Kjetil Thorsen.

The National Gallery

Trafalgar Square midt i London ligger The National Gallery. Museet råder over en kæmpemæssig samling af kunstværker fra det 13. – 20. århundrede og er et af de mest besøgte i verden. Store dele af den faste udstilling er gratis for offentligheden.

Her kan man se nogle af kunsthistoriens mest berømmede og toneangivende værker af kunstnere som Jan van Eyck, Botticelli, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Raphael, Carravaggio, Rembrandt, Vermeer, Goya, Turner, Degas, Cézanne, Monet og van Gogh.

The National Gallery ejer med andre ord en af verdens ypperste kunstsamlinger, og lige meget om man er stor kunstkender eller nybegynder ud i kunsthistorien, er her værker til timevis af fordybelse.

Udenfor museet kan man nyde bylivet på Trafalgar Square - en af Londons vigtigste pladser med en stor kulturhistorie. Her kan man se, hvordan man tænkte byplanlægning i 1800-tallet med skulpturer og springvand mellem monumentale bygninger. Det er ikke blot museer, men også pladser som denne, der gør London til en oplagt destination for kunstrejser.

National Portrait Gallery

Ikke langt fra The National Gallery og Trafalgar Square ligger National Portrait Gallery. Portrættet er en helt genre for sig indenfor kunsten, og det er derfor helt på sin plads, at der er et museum dedikeret kun til det.

Det er ikke blot udødeliggørelsen af forskellige tiders adelige og magtfulde mænd og kvinder, der er på spil her men også de skiftende stilarter og tænkemåder, der kommer til udtryk i portrætterne.

The National Portrait Gallery er i besiddelse af verdens største samling af portrætter fra renæssancen til i dag. Det er utrolig spændende at gå på opdagelse i forskellige tiders selvpromovering – fra det stive men overdådige portrætter af Queen Elizabeth I, over romantikkens bløde udtryk til Tracey Emins hårde og meget direkte æstetik.

Tate Britain

Tate Britain er det ældste af Tate-museerne i England. Her har offentligheden siden 1897 kunnet gå på opdagelse i engelsk kunst, der kan dateres helt tilbage til Tudor-tiden. Et af museets helt store tilløbsstykker er den store samling af Turners fantastiske landskabsmalerier. Et interessant kuratorisk greb, som Tate Britain ofte benytter sig af, er sammenstillingen af forskellige tiders æstetikker og virkemidler. Således lykkedes det at danne tråde i kunsthistorien og måske skabe en dybere indsigt for periodernes påvirkninger af hinanden, deres særheder og fællestræk.

Royal Academy of Arts

Et stenkast fra Piccadilly Circus’s hektiske lysreklamer finder man Royal Academy of Arts. Stedet er en privat kunstinstitution, der er drevet af kunstnere og arkitekter, som alle arbejder hårdt for både at udbrede viden om de udstillede værker, men også om den arbejdsproces og tankevirksomhed, der ligger bag kunstens tilblivelse. Desuden fungerer stedet som kunstakademi, hvor 60 elever optages hvert år på den tre år lange uddannelse.

Royal Academy of Arts har løbende særudstillinger og fælles for dem alle er, at formidlingen er både omfattende og spændende. Derved opnår man en dybere indsigt i kunsten og får åbnet øjnene for nogle sider af værkerne, som ikke er helt så umiddelbare.

Gallerier

London er og bliver en af verdens vigtigste kunstmetropoler, der foruden fantastiske museer også byder på gallerier i absolut topklasse. Her kan man både stifte bekendtskab med etablerede kunstnere, men det er også her, man får muligheden for at opdage de helt nye opkomlinge.

Den første torsdag i hver måned slår gallerierne dørene op for ferniseringer, og dette tiltrækker et væld af kunstnere, kunstnørder og investorer. Fænomenet med at begive sig på opdagelse fra galleri til galleri er så populært, at det har fået et navn, gallery hopping. Det er sjovt og farverigt at turnere rundt på disse ture, hvor både kunst og mennesker er til skue. Er man på kunstrejse i London, hører gallerierne til en væsentlig del af turen.

Hauser & Wirth

Siden etableringen af Hauser & With i Zürich i 1992 har galleriet markeret sig som en af de helt store spillere på det globale kunstmarked. I dag har det afdelinger i både Europa og USA, og ejerne er blevet udråbt til at være blandt de mest magtfulde personer i kunstbranchen. Londonafdelingen ligger på Savile Row tæt på Piccadilly Circus - et område med mange gallerier og museer. Vil man se nogle af de hotteste navne indenfor samtidskunst og mærke den magtfulde og pengestærke side af kunstverdenen, skal man besøge Hauser & Wirths galleri i London.

Victoria Miro

I en gammel, men gennemrestaureret, fabrik i det nordlige London ligger at andet af verdens mest toneangivende gallerier, Victoria Miro. Her udstilles nogle af samtidens mest prominente kunstnere, og det er også her, danske stornavne som Tal R, John Kørner og Elmgreen og Dragset har deres London-base.

Galleriet har desuden en smuk have ned til en af Londons mange kanaler. Denne placering anvendes både til at skabe en fantastisk ramme om galleriet og dets publikum, men spiller også nogle gange en aktiv rolle i værkerne, som det blandt andet ses i Yayoi Kusamas udstilling i 2016.

A-side B-side Gallery

Et af de nyere gallerier på Londons galleriscene er galleriet A-side B-side Gallery. Galleriet blev stiftet i 2011 af kunstnerne Tinsel Edwards og Catherine Magnani, og siden da er det gået stærkt for galleriet i Hackney, der foruden udstillingsrum også tæller et atelier og et kunstnerkollektiv bestående af både etablerede og nye kunstnere.

I A-side B-side Gallery kan man stifte bekendtskab med stort set alle genrer og materialer. Her er både installationskunst, maleri, video, skulptur, lydkunst, performances og meget, meget mere. Galleriet står som en mindre, men bestemt interessant, modpol til mastodonter som Hauser & Wirth og Victoria Miro, og denne type gallerier udfylder en ligeså væsentlig rolle på kunstfeltet, som de større gør.


Manchester

Manchester ligger ca. 260 km nordvest for London. Byens historie dateres helt tilbage til 79 e.Kr., hvor romerne havde bygget et fort nær floderne Medlock og Irwell.

I middelalderen var Manchester stadig en mindre by, men den udviklede sig meget hurtigt i forbindelse med industrialiseringen i slutningen af det 19. århundrede, hvor den havde en førende position indenfor industrialiseringen. Faktisk var Manchester verdens første industrialiserede by og spiller derfor en stor rolle i den Marxistiske historie. Det var også på baggrund af industriarbejdernes levevilkår i netop Manchester at Friederich Engels skrev sin bog ”Den arbejdende klasses stilling i England”. På grund af sin førende position i industrialiserings tidsalder blev Manchester grobund for Labour partiet og suffragette-bevægelsen. Under depressionen i 1929 og 2. Verdenskrig blev Manchester hårdt ramt og mistede sin førende position som industriby.

Industrialiseringens tidsalder og Manchesters storhedstid er for længst forbi, men siden 1996 har byen lige så stille genskabt sig selv, blandt andet ved at give de mange gamle fabrikker nyt liv. Dette opleves bedst i bydelen Castlefield, hvor de game industribygninger er gjort til beboelse og trendy restauranter og barer. Således har Manchester i de senere år igen taget førersædet som en foregangsby, denne gang for de postindustrielle bymiljøer hvor gamle fabrikker får nyt liv og integreres med den nye by.

Det moderne Manchester er et misk-mask af gammelt og nyt, hvor traditionelle gamle bygninger som Chetham Library, Town Hall og Manchester Cathedral ligger side om side med moderne kontorbygninger og indkøbscentre med stål og glasfacader.

Liverpool

I Danmark er Liverpool nok mest kendt for at være The Beatles’ hjemby. Men Liverpool har ligesom nabobyen Manchester også spillet en stor rolle under industrialiseringen i England og var i skarp konkurrence med Manchester om rollen som førende industriby.

Førhen var Manchester afhængig af Liverpools havneområde ved Mersey, men da Manchester byggede og åbnede Manchester Ship Canal, valgte mange af de oceangående skibe Manchester frem for Liverpool. På den måde kunne de undgå de dyre skatter, som Liverpool tog.

Liverpools status som industriby og Englands største vestlige havneby har gjort at byen allerede i 1800-tallet blev beskrevet som Europas New York. Byen tiltrak mange forskellige mennesker fra hele Europa, især folk fra Irland og Wales. Faktisk er der nogle, som betegner Liverpool som Irlands anden hovedstad, fordi der bor så mange irere der

Yorkshire

Yorkshire, også tidligere kendt som County of York, er et historisk amt i Nordengland og det største i hele England. Nogle kalder Yorkshire for ”Guds eget amt”, da det er et stort og smukt område – spækket med frodige grønne bakker, stendiger og græssende får. Derudover er der også op til flere nationalparker som f.eks. North Yorkshire Moors hvis rå og bakkede hedelandskab ligger baggrund til romanen Stormfulde Højder og tv-serier som f.eks. Små og store synder.

Yorkshire har været beboet af kelterne, romerne og de danske vikinger, før det blev overtaget af normannerne. Befolkning i Yorkshire er utroligt stolte af deres amt og kulturhistorie og det er stadig muligt at opleve indflydelsen fra alle disse civilisationer i det moderne Yorkshires arkitektur, kultur og dialekt.

Yorkshire er fyldt med smukke historiske slotte, herregårde og klostre spredt rundt omkring i det grønne landskab bl.a. den kendte herregård Castle Howard som ofte kan ses i film og tv-serier.

York

York er det tidligere administrative center i Yorkshire. Byen ligger hvor floderne Ouse og Foss mødes, og dens historie dateres til 71 e.Kr., hvor den blev bygget af romerne. Dengang var York hovedstaden for den romerske provins Britannia Inferior. Senere blev den hovedstad for kongedømmerne Jórvík og Northumbria, inden området blev indlemmet i England i 954.

I dag byder byen på et væld af historiske seværdigheder fra både dens tidlige rolle som vikingeby og dens position som centrum for jernbaneindustrien i det 19. århundrede. Bymurene, der omkransede byen i 1200-tallet, står der stadig, og midt i byen finder man både den ærefrygtindgydende gotiske domkirke, York Minster og det nationale jernbane museum.

York Minister

York Minster er en af de største gotiske katedraler i det nordlige Europa. Det er her ærkebiskoppen sidder. Yderligere er det også det næsthøjeste kontor under Kirken af England. Det er en virkelig betagende katedral udvendig såvel som indvendig, hvor den er udsmykket med farvet glas.

Jorvik Viking Centre

York spillede en vigtig rolle i vikingetiden hvor byen hørte under Danelagen – det skandinaviske England. Som dansker er det derfor særlig interessant at besøge Jorvik Viking Centre, hvor man har skabt en rekonstruktion af, hvordan livet var dengang. Her kan man opleve lyde og lugte fra dagligdagen i vikingernes York som f.eks. grisestien, fiskemarkedet og de udendørs lokummer.


Rejseledere på rejser til England

Niels Lindvig

Niels Lindvig er journalist og har fulgt international politik og kultur for DR i mere end 30 år, hvor han har været medlem af redaktionen på Udefra og Orientering og studievært på Orientering Søndag.


Skønt Niels tjente sine sporer i Afrika og Asien, er han især kendt for sin brede og dybe indsigt i Latinamerika, USA og De Britiske Øer. Latinamerika har siden 1970'erne trukket i ham. Han har besøgt hele kontinentet og boet i en række af landene bl.a. Colombia, Chile og især Argentina.


De Britiske Øer har dog altid haft en helt særlig og stor plads hos Niels Lindvig. I mere end et årti sad han som eneste internationale deltager i British Irish Interparliamentary Body, som fulgte og støttede fredsprocessen i Nordirland. Især har det gamle indre imperiums gradvise opbrud optaget ham. Fra Irlands blodige løsrivelse og Nordirlands tilblivelse over nationalparlamenternes opståen i Skotland og Wales i 1990'erne, til det stadigt mere højlydte skotske krav om selvstændighed. Niels Lindvig opholder sig hvert år i såvel Irland som UK adskillige gange.


Rejseleder Niels Lindvig

Billeder fra England

England - London - Tate ModernStorbritannien - London - Tate ModernStorbritannien - London - Tate ModernEngland - London - Serpentine GalleryStorbritannien - London - Serpentine GalleryStorbritannien - London - Queen's GalleryStorbritannien - London - Buckingham PalaceStorbritannien - London - St. Paul's CathedralStorbritannien - London - St. Paul's CathedralEngland - London - National Portrait GalleryStorbritannien - London - National Portrait GalleryStorbritannien - London - National GalleryStorbritannien - London - National GalleryStorbritannien - London - Millenium BridgeStorbritannien - London - Tate BritainStorbritannien - London - Tate BritainEngland - London - Hyde ParkEngland - London - Royal Academi of ArtsEngland - London - SohoEngland - Manchester - Manchester Town HallEngland - Manchester - Town Hall Albert Square England - Manchester - Salford QuaysEngland - Manchester - Salford QuaysEngland - Manchester - Victoria BadeneEngland - Manchester - Victoria Badene England - Manchester - Museum of Science & IndustryEngland - Manchester - People’s History MuseumEngland - Manchester - FodboldmuseetEngland - Manchester - Chetham’s BibliotekEngland - Manchester - CastlefieldEngland - Manchester - CastlefieldEngland - Manchester - CastlefieldEngland - Manchester - Imperial War MuseumEngland - Manchester - Pankhurst CentreEngland - York - Yorkshire MuseumEngland - York - Town Wall England - York - Castle HowardEngland - York - Castle HowardEngland - Yorkshire - National Railway MuseumEngland - Yorkshire - Cliffords Tower England - York - York Castle MuseumEngland - York - York Minister England - Yorkshire - HelmsleyEngland - York - RievaulxEngland - Yorkshire - RievaulxEngland - Yorkshire - Yorkshire MoorsEngland - York - Floden OuseEngland - York - The ShamblesEngland - York - MicklegateEngland - York - MonkEngland - York - Walmgate bar gateEngland - Liverpool - Albert DockEngland - Liverpool - SkylineEngland - Liverpool - Mersey England - Liverpool - Penny LaneEngland - Lindisfarne AbbeyEngland - Lindisfarne Klosteret England - Newcastle - Katedralen i byenEngland - Newcastle - ByoversigtEngland - Sunderland