Tyskland - Berlin - Spree

Tyskland

Germany

På vores kulturrejser til Tyskland kommer vi nærmere den tyske kultur og historie. Der er nok at tage fat på, da Tysklands historie er en af de mest indholdsrige i verden. Siden udnævnelsen af det tyske kejserrige i 1871 har den ene store begivenhed efter den anden afløst hinanden – kejserrigets opståen og sammenbrud, 1. verdenskrigs rædsler, Weimarrepublikkens storhed og fald med krisen i 1930’erne, nationalsocialismens drøm om Det tredje rige, fattigdommen efter 2. verdenskrig, opdelingen mellem øst og vest, genforeningen og Tysklands stormagtsposition i dag.


At Tyskland er kæmpestort både i areal og indbyggertal ses også i forskellene på befolkningen. Det tyske folk består både af schlagerelskende lederhosen- og dirndlklædte typer, konservative forretningsfolk og kreative sjæle i storbyerne. Også landskabet differentierer sig med natur, der minder om vores egen i nord til alpelandskaber og sydeuropæisk klima i syd. Tyskland har det hele – og mere til.

Rejser til Tyskland


Der er for tiden ingen rejser planlagt til Tyskland

Det vestlige Tyskland


Det vestlige Tyskland rummer alt fra storindustri og et magtfuldt finansmarked til kitschet musik, smuk natur og vindyrkning.


Ruhr-distriktet

I mange år var Tyskland især kendt for industrier som kul, bilfabrikation og elektronik, og netop den industrielle del af Tysklands kultur kommer stærkt til udtryk i Ruhr-distriktet i Nordrhein-Westfalen. Langs med floderne Ruhr og Rhinen ligger industri- og beboelsesområder tæt, og områdets tidligere opdelte byer er nu vokset sammen. Områdets betydning for tysk industri hænger uløseligt sammen med Ruhr- og Rhinens flodveje og et særdeles udbygget bane- og vejnet.


Efterhånden er distriktet dog også meget andet end blot industriliv. Omfattende naturgenopretningsplaner og et øget fokus på byfornyelse og renovering har forvandlet området til en attraktiv rejsedestination for mad-, kunst- og kulturentusiaster. Denne fornyelse er blevet til i tæt samspil med Ruhrs historie, og man har skabt en form for industriromantik omkring de gamle, nedlagte fabrikker og stillestående maskiner, hvor blomster og grønt har fået lov at vokse vildt og har overtaget det menneskeskabte.


Frankfurt

Berlin er godt nok Tysklands hovedstad, men det finansielle magtcentrum er Frankfurt. Den Europæiske Centralbank, Deutsche Bundesbank og adskillige andre mastodonter i finansverdenen har hovedsæde her. På mange punkter ligner Frankfurt de storbyer, vi kender fra USA med tætliggende skyskrabere, der står som kæmpe symboler på den magt, der udøves fra dem. Frankfurts gamle bydel Altstadt, der kan dateres helt tilbage til middelalderen, er en kontrast til dette moderne udtryk. Området er meget lille, men er med sine hyggelige gader, grønne pladser, haver og knejper, hvor den lokale æblevin kan nydes, et dejlig pusterum fra finansdistriktets heftige liv.


Köln

Med over en million indbyggere er Köln den folkerigeste by i Nordrhein-Westfalen. Den ligger smukt placeret på begge sider af Rhinen og har Europas største indlandshavn. Derfor er der et fantastisk leben både på og langs med floden, hvor restauranter, promenader og smukke bygninger ligger tæt. Op over byen tårner Kölns domkirke, der er på UNESCOs verdensarvliste. Dette sceneri opleves bedst fra floden, hvor der dagligt er massere af havnerundfarter. Kulturelt har Köln meget at byde på, da byen har over 40 museer med alt fra kunst, historie og brugskunst til sport og videnskab. Desuden er Köln hvert år i april måned vært for verdens ældste kunstmesse, hvor gallerier fra hele verden udstiller deres bedste kunstnere.


Dortmund

Dortmund har i mange år været centrum for meget af Tysklands kul- og stålindustri, og som i de andre byer i Nordrhein-Westfalen er industri smeltet sammen med byfornyelsesprojekter og parker. Faktisk er halvdelen af byen dækket af grønne områder, hvilket gør det til en fantastisk by at opleve til fods. I centrum af byen finder man Alter Markt, der kan dateres helt tilbage til 1100-tallet. Her kom handelsmændene og gadesælgere ind hver dag og solgte deres varer. I dag er Alter Markt fyldt med butikker, caféer, restauranter og gallerier.


En af byens helt store stoltheder er fodboldholdet Borussia Dortmund, der siden etableringen i 1909 har gjort sig bemærket som et af Europas bedste fodboldhold. Klubben har 115.000 medlemmer og det største stadion i Tyskland. Hvis man vil opleve lokallivet helt tæt på, kan det anbefales at besøge en sportsbar under en af Dortmunds kampe eller forsøge at få billetter til stadion.


Rheingau

Mellem byerne Wiesbaden og Lorchhausen ligger vindistriktet Rheingau. Området kaldes ”den tyske riviera” på grund af det milde klima og den smukke beliggenhed langs Rhinen, og her produceres hvidvin af meget høj kvalitet. De beskyttende bjerge og det lune vejr skaber et perfekt grundlag for den vinproduktion, som går flere tusinde år tilbage. Derfor er det netop også vindyrkningen, der har formet livet i Rheingau i generationer. Siden middelalderen har munkene især stået for vinproduktionen, og i dag kan man besøge de gamle klostre og smage den fabelagtige vin i de historiske bygninger.


Det østlige Tyskland

Der er sket meget siden at genforeningen eller ’Die Wende’, som tyskerne selv kalder det, igen samlede Tyskland til én nation. Med DDR’s sammenbrud fulgte nye muligheder for mange af republikkens tidligere borgere og hermed også nye tiltag og udviklinger af by- og landområder. Selvom det begyndte med en euforisk folkefest natten mellem d. 9. og 10. november 1989, har det dog ikke været problemfrit siden, og fordomme fra begge sider af det tidligere jerntæppe eksisterer stadig den dag i dag. Desuden er levestandarderne og lønningerne i det østlige Tyskland stadig lavere end i det vestlige. Gennem årene har tyskerne betalt et såkaldt solidaritetsbeløb på 5,5% af den skattepligtige løn, der skal gå til etablering og renovering i det østlige Tyskland. Dette har pustet yderligere til debatten om hvorvidt det er vesttyskernes ansvar at opbygge Østtyskland. Pengene har dog betydet, at byer som for eksempel Leipzig og Dresden er blomstret op.


De lave leveomkostninger og byfornyelsen har tiltrukket mange unge og kreative, og her er nu et stort musik- og kunstliv. For mange unge, der måske ikke selv husker opdelingen af øst og vest, er DDR endda blevet kitsch. Man taler i dag om ”Ostalgie” og hylder gamle artefakter og brugsgenstande fra DDR som noget super cool og særligt autentisk.


Berlin

Berlin er en by der har det hele. Byen blev grundlagt i 1200-tallet, men det var først, da den blev hovedstad i Preussen i 1700-tallet, at den begyndte at tage form som en europæisk storby. Det er dog oftest Berlins nyere historie, der dominerer fortællingen om byen – og med god grund. På mindre end hundrede år har Berlin været centrum for to verdenskrige, byen er blevet totalt ødelagt og bygget op igen, og den har været delt i to og efterfølgende blevet genforenet. Dette præger i høj grad det moderne Berlin, som har skulle finde en ny identitet efter mange års kaos og splittelser.


Ønsket om at bygge op og forny har tiltrukket mennesker fra det øvrige Tyskland og hele verden. Samtidig har overkommelige huslejer og leveomkostninger gjort det muligt for unge, kreative at slå sig ned her og sætte deres aftryk på byen. Derfor er Berlin i dag en spændende kombination af farverige mennesker, heftig undergrund, grønne alléer, en afslappet hverdagsstemning og ikke mindst et væld af kunst- og kulturoplevelser, hvilket gør byen til en oplagt rejsedestination.


Museerne

Berlins kunstmuseer har generelt et meget højt niveau – og der er mange af dem. Som noget helt særegent har byen en ø midt i floden Spree, Museumsinsel, der er dedikeret til kunst og kultur. Øen er på UNESCOs verdensarvliste og huser fem monumentale museer med samlinger, der tidsmæssigt strækker sig over flere tusinde år. Her kan man blandt andet opleve antikkens værker på Alte Museum og Ægyptens tidlige kunst på Neues Museum.


På Alte Nationalgalerie kan man gå på opdagelse i nogle af det 19. århundredes mesterværker fra romantikken og impressionismen. Caspar David Friederich, Claude Monet, Auguste Renoir, Paul Cézanne, Max Liebermann og Eduard Manet er blot nogle af de mastodonter fra perioden, som Alte Nationalgalerie rummer.


Er man mere til samtidskunst er Hamburger Bahnhof et must. Som navnet antyder, var den neoklassicistiske bygning oprindeligt en banegård med linje fra Berlin til Hamborg. Siden 1996 har stedet fungeret som et af Europas vigtigste museer med kunst fra 1960’erne og frem til i dag. Uanset om man er til maleri, fotografi, skulptur, konceptkunst, filmkunst eller lydkunst, er der noget at gå på opdagelse i, og alene den arkitektoniske forvandling fra Friedrich Neuhaus’s banegård til nutidens museum er et besøg værd.


Ikke langt fra hektiske Potsdamer Platz ligger Martin-Gropius-Bau. Museet byder på særudstillinger med både ældre kunst og nogle af samtidens store navne. Indenfor de sidste år har der været forskellige udstillinger som Hokusai, Ai Weiwei, Anish Kapoor og en udstilling om David Bowies kunstneriske virke. Foruden kunst lægger Martin-Gropius-Bau stor vægt på at fremvise kulturhistoriske fænomener, der udfordrer vores opfattelser af fortiden og nutiden.


To af kunsthistoriens største navne Pablo Picasso og Paul Klee er at finde på Berggruen Museum. Gennem mere end 120 værker kan man følge Picassos udvikling fra den tidlige start over den blå og rosa periode til nogle af hans sene værker fra 1970. Det er en af de mest omfattende Picasso-samlinger udenfor Spanien, og man er garanteret en stor kunstoplevelse her. Har du ikke fået nok af farve- og figurleg, er der rig mulighed for at gå på opdagelse i Paul Klees eksperimenter med udtryk og stilarter. Den tysk-schweiziske maler regnes for en af mellemkrigstidens vigtigste kunstnere, og han udfordrede konstant genrer og teknikker. Berggruen Museum råder desuden over værker af blandt andet Cézanne, Matisse og Giacometti.


Berlin har altid været et mekka for kunstsamlere, og nogle har endda åbnet deres hjem for offentligheden. Hoffmann Sammlung er en imponerende samling af samtidskunstværker. Ægteparret Erika og Rolf Hoffmann begyndte deres samling i 1968. Siden da voksede den gennem årene, og i 1994 købte de en tom fabriksbygning i Mitte og forvandlede den til både bolig og udstillingsrum. Hver lørdag kan man besøge samlingen, der rummer kunstværker fra hele verden af både kendte og mindre kendte kunstnere.


Kunst i byrummet

Museer og gallerier er én måde hvorpå man kan opleve kunst i Berlin. En anden er ved at udforske byrummet, gaderne, parkerne og de mange pladser, hvor både statslig- og undergrundskunst pryder byen.


Siden indvielsen i 2005 har Holocaust-monumentet, Denkmal für die ermordeten Juden Europas, været et af de mest omdiskuterede og besøgte monumenter i Tyskland. 2711 betonsøjler i forskellige størrelser dækker et areal på 19.000 kvadratmeter midt i Berlin og står som et gigantisk mindesmærke for de seks millioner jøder, kommunister og homoseksuelle, der mistede livet under naziregimet. På et underlag, der bølger op og ned, bevæger man sig ind i en næsten klaustrofobisk grå verden, som synes lukket uden at være det. Her kan man i det ene øjeblik have fornemmelsen af at være helt alene, og det næste sekund blive konfronteret med et andet menneske blot ved at dreje om et hjørne. Peter Eisenmans værk taler både til krop og sjæl, og måske er det derfor, at det har en indvirkning på de fleste uanset aldersgruppe og kunstnerisk viden.


Besøger man East Side Gallery vil man stifte bekendtskab med en anden og meget betydningsfuld del af Berlins historie. East Side Gallery er en 1,3 km lang graffitiudsmykket mur, der løber langs med floden Spree. Muren står som et minde om øst-vest-delingen under Den Kolde Krig og datidens begivenheder, deres konsekvenser og erfaringer er blevet fortolket af kunstnere fra hele verden. Dette har gjort East Side Gallery til verdens længste friluftsgalleri. I dag trænger mange af de 106 kunstværker til restaurering, men på trods af dette giver gåturen langs dette lange stykke af muren et godt billede af den politiske splittelse og efterfølgende samling, som berlinerne oplevede fra 1989 til 1990.


Har man lyst til en længere og smuk gåtur, er boulevarden Unter den Linden en fantastisk måde at opleve et stykke tysk kulturhistorie på. Den 60 meter brede vej, der løber fra Brandenburger Tor og hele vejen ned til Museumsinsel, er prydet med det ene store bygningsværk efter det andet og skulpturer tilbage fra kejsertiden. Også her sniger Berlins mørke fortid sig ind. På Bebelplatz overfor Humboldt Universitet finder man Micha Ullmans Denkmal zur Erinnerung an die Bücherverbrennung. Værket er en underjordisk installation, som ses gennem en rude, og det skal minde os om nazisternes afbrænding af upassende litteratur på selv samme plads i 1933. Ullmans værk er enkelt og nemt at overse, men det fremstår alligevel stærkt med de nedgravede tomme reoler og Heinrich Heines dystre forudseende citat ”Det var kun forspil. Hvor de har brændt bøger, vil de ende med at brænde mennesker”.


Et vigtigt element i Berlins udtryk er den mere autonome kunst, der ofte er af højere kvalitet sammenlignet med mange andre steder i verden. Dette skyldes højest sandsynligt, at der er områder i Berlin, hvor det er lovligt at male graffiti. Et værk behøver altså ikke at laves i hast i ly af nattens mørke, men kan sagtens tage lang tid og dermed ende med at indeholde en utrolig detaljerigdom. Gå på opdagelse i gaderne eller tag til gamle industriområder som det ved Warschauer Strasse Station og oplev en lige så farverig og alsidig kunstverden, som den de etablerede institutioner præsenterer. Dette giver en enestående mulighed for at få et indblik i de kunstnere, som lever i og bruger byen på daglig basis og har gjort det gennem skiftende tider.


Leipzig

Leipzig er af mange blevet udråbt til det nye Berlin. Berlins stigende huslejepriser har fået mange unge til at skifte hovedstaden ud med Leipzig, hvilket har betydet, at den nu i dag er en af de mest hippe byer i Tyskland og derfor har en masse at byde på kulturelt. Leipzig er i den grad en musikby, og man kan nyde alt fra klassisk musik og jazz til punk og techno i mange afskygninger. Store klassiske navne som Johann Sebastian Bach, Richard Wagner og Felix Mendelsohn Bartholdy er født her og har præget byen siden 1700-tallet. Derfor finder man både et symfoniorkester, kor og opera af meget høj kvalitet. Der er sågar et museum for musikinstrumenter. Men Leipzig har, ligesom resten af byerne i det tidligere DDR, også en mørk historie. En af Stasis gamle centraler lå placeret her. I dag er det et museum, Runde Ecke, hvor man blandt andet kan få et indblik i Stasi-angivernes skræmmende arbejde.


Dresden

Ved Elbens breder ligger Dresden smukt placeret. I dag er det en levende by med et rigt kulturliv, men i løbet af de seneste 100 år har Dresden været igennem store omvæltninger. Efter luftangrebene mellem d.13 og 14. januar 1945 lå byen i ruiner, og mindst 25.000 mennesker mistede livet. I mange år fik flere af ruinerne lov til at stå som beviser på tragedien. Blandt andet var den berømte Frauenkirche en højtragende bunke murbrokker, men da man i midten af halvfemserne fik samlet penge sammen, begyndte et større renovationsarbejde. I dag har man genopbygget kirken af nye og gamle mursten, og de sodede pletter i murene fungerer nu som mindesmærker for konsekvenserne af nationalsocialisternes frygtelige regeringstid. Denne geniale måde hvorpå historien bliver blandet med nutiden arkitektonisk er et udtryk for kunstens store rolle i Dresden. I byen kan man blandt andet besøge Gemäldegallerie Alte Meister, der rummer en kæmpe samling af kunst fra det 12. - 18. århundrede. Især Rafaels Sixtinske Madonna er en af byens helt store stoltheder og præger bybilledet flere steder i Dresden. Ligesom Leipzig har Dresden også gennemgået en stor forvandling siden murens fald og er i dag fyldt af mange kulørte kvarterer.


Bitterfeld

Hvis man vil et sted hen, hvor DDR tidens grå æstetik stadig er helt tydelig, er Bitterfeld det rigtige sted. Kemi-industrien i DDR havde kronede dage her, men desværre med store konsekvenser for miljøet. Derfor er der nu forurenede områder, der ligger forladte hen. Brunkulindustrien var også stor i Bitterfeld, og det er stadig muligt at komme ned og se nogle af de nedlagte miner. Det er ikke det smukkeste sted i Tyskland, men det fortæller en vigtig del af tysk historie – både hvad angår industri og politik.

Weimar

I mange år var Weimar en af Tysklands vigtigste byer indenfor litteratur, kunst og ikke mindst brugskunst. Bauhaus-bevægelsen havde hjemme her fra 1919-1925, hvilket ses på flere bygninger rundt omkring i byen. Desuden har byens universitet haft prominente navne som Albert Einstein, Theodor Adorno, Max Horkheimer og Edmund Husserl på deres liste af undervisere. Denne blanding af kulturradikale og intellektuelle skabte et miljø, der indtil Hitlers magtovertagelse ikke fandtes mange andre steder i verden. En eviggyldig forfatter som Johann Wolfgang von Goethe levede her, og det er i dag muligt at besøge hans tidligere hjem, hvor han boede i 50 år. En kulturrejse til Weimar byder altså på et helt unikt billede af en epoke, hvor kreativiteten og de store tanker havde kronede dage.


Rejseledere på rejser til Tyskland

Rie Koch

Der er sikkert en del klassisk-musik-kendere, der vil genkende Rie Kochs stemme fra især hendes arbejde som vært på DR P2. I mange år har hun været stemmen på de traditionsrige Nytårskoncerter fra Wien, Den Sidste Promenadekoncert fra London, den klassiske morgenmusik på P2, såvel som talrige P2koncerter og P2Operaer fra ind- og udland. Hun er også et kendt ansigt fra Den Klassiske Musikquiz, som vært på Malko dirigentkurrencen og Carl Nielsen Konkurrencen m.m.


Rie Koch er cand.mag. i historie og musik men har brugt en del af sit professionelle virke i forskellige professionelle vokalensembler som f.eks. Musica Ficta og det Malmö-baserede Ensemble Syd, med hvilke, hun har turneret rundt til alverdens musikbyer.


Rie Koch
Rejseleder Charlotte Borchorst Faurschou

Charlotte Borchorst Faurschou

Charlotte er uddannet klassisk musiker med forkærlighed for strygekvartet, men er nu primært optaget af at formidle glæden og styrken ved den klassiske musik videre til eleverne på Orkester Efterskolen - en skole, Charlotte selv har startet, og som hun fik P2´s ildsjælepris for i 2014. Hvert år arrangerer hun en koncert- og kulturtur for eleverne – og forældrenes reaktion er altid: Gid vi kunne komme med... så nu arrangerer hun også koncertrejser for voksne!


Charlotte har en forkærlighed for det tyske sprog og kulturrum, ikke mindst efter studier i Wien. Både østrigere og tyskere er med rette stolte af deres musiktradition og Charlotte hjælper gerne med at åbne dørene - og ørerne!

Ole Faurschou

Ole er uddannet orkesterdirigent fra Wien og fra kordirigentklassen i København og er som erfaren dirigent for både professionelle og amatører kendt for sin evne til at formidle musikken, både gennem det musikalske arbejde og ved at fortælle om den. CD-udgivelser på bl.a. Naxos med Akademisk Kor Århus og Landskoret, dirigent og underviser på bl.a. OrkesterEfterskolen, Vestervig Kirkemusikskole og Det Danske Pigekor. Ole har vundet adskillige internationale priser som dirigent og er ofte brugt som gæstedirigent og underviser på kurser i ind- og udland og hyppig gæst i Søndagsklassikeren på P2. I sommeren 2017 dirigerede Ole det danske kor i den første ” Eurovision kor Grand Prix” og er desuden tilknyttet DRs Malko-skole for unge dirigenter som lærer.

Rejseleder Ole Faurschou

Billeder fra Tyskland

Tyskland - Berlin - König GalerieTyskland - Berlin - Checkpoint CharlieTyskland - Berlin - Pergamon Museum Tyskland - Berlin - East Side GalleryTyskland - Berlin - Boros BunkerTyskland - Hamborg - KunsthalleTyskland - Berlin - Berliner Filharmonien Tyskland - Berlin - Bode-museum Tyskland - Berlin - Staatsoper Unter den LindenTyskland - FrankfurtTyskland - FrankfurtTyskland - FrankfurtTyskland - Frankfurt - SachsenhausenTyskland - Frankfurt - Den europæiske centralbankTyskland - Frankfurt - Rotlichvierte-kvarteretTyskland - KölnTyskland - KölnTyskland - Köln - DomkirkenTyskland - Köln - DomkirkenTyskland - Duisburg - LandschaftsparkTyskland - Duisburg - RådhusetTyskland - AssmannshausenTyskland - Rheingau - Eberbach-klosteretTyskland - Rheingau - Eberbach-klosteretTyskland - NiederwalddenkmalTyskland - KoblenzTyskland - KoblenzTyskland - Rheingau - Deutsches EckTyskland - GelsenkirchenTyskland - Dortmund - Alter MarktTyskland - Dresden - AltstadtTyskland - Dresden - ByenTyskland - Leipzig - Nikolai KirkenTyskland - Leipzig - Stasimuseet Tyskland - Bitterfeld - by oversigtTyskland - Weimar - Buchenwald monomentetTyskland - Weimar - RådhusetTyskland - Weimar - SchillermonumentetTyskland - Weimar - Bauhaus museum Tyskland - Eisenhüttenstadt - bybilledeTyskland - Hamborg - KunsthalleTyskland - Hamborg - KunsthalleTyskland - Hamborg - Miniatur WunderlandTyskland - Hamborg - Miniatur WunderlandTyskland - Hamborg - Miniatur WunderlandTyskland - Hamborg - Miniatur WunderlandTyskland - Hamborg - ElbphilharmonienTyskland - Hamborg - ElbphilharmonienTyskland - Hamborg - ElbphilharmonienTyskland - Hamborg - ElbphilharmonienTyskland - Hamborg - ElbphilharmonienTyskland - Hamborg - ElbphilharmonienTyskland - Hamborg - Hamburg Ballett - Das Lied for der ErdeTyskland - Hamborg - Hamburg Ballett - Das Lied for der ErdeTyskland - Hamborg - Hamburg Ballett - Das Lied for der ErdeTyskland - Hamborg - Staatsoper - OtelloTyskland - Hamborg - Staatsoper - OtelloTyskland - Hamborg - Staatsoper - OtelloTyskland - Hamborg - Haus Der Photografie