Rusland - Skt. Petersborg - Blodskatedralen

Rusland

Russian_Federation

Rusland er verdens største land og strækker sig fra Østersøen og Sortehavet i vest til Stillehavet i øst. Med sine 11 tidszoner, over 17 millioner kvadratkilometer og 144 millioner indbyggere er det ikke overraskende, at Rusland er et sandt kulturelt og historisk mekka. Når man zoomer ind på den nære, europæiske del af landet, ligger enklaven Kaliningrad, der engang var en del af det tyske Østpreussen, omsluttet af Europa og EU. De to største byer, Skt. Petersborg og Moskva, er kulturelt præget af hver deres kontinent. Skt. Petersborg er en udpræget europæisk by, mens Moskva i højere grad er en metropol, hvor man tydeligt mærker den asiatiske indflydelse. Mod syd og Det Kaspiske Hav skifter landet igen karakter, da det bærer præg af, at det her grænser op til Centralasien.


Den bedste måde at opleve Rusland på er ved at lade sig transportere gennem det store land med tog eller skib, mens man langsomt ser, hvordan landskabet og befolkningen ændrer karakter. Ruslands natur er i høj grad præget af de uendelige skove, de mange landsbyer og floder. Floderne er ikke til at komme udenom. Faktisk er der 100.000 og i blandt disse Europas største flod, Volga, der er 3700 kilometer lang.


Rusland er et land med en usædvanlig rig kulturarv – fra Dostojevskijs og Tolstojs romaner til operaen og balletten på Mariinskijs og Bolsjojs scener. På Vinterpaladset i Skt. Petersborg kan man se Eremitagemuseets kunstsamling, der er blandt de største i verden. Ruslands arkitektur hører også til i verdensklassen med velbevarede historiske bygninger i de gamle befæstede bydele, en såkaldt kreml, og løgkuplede kirker. Mest kendt er kirken i Moskva, der først husede zarerne, siden kommunisterne og i dag regeringen. Zarens pragtpaladser i Skt. Petersborg kan slå benene væk under selv den mest hærdede rejsende. I det hele taget er Rusland er et land, som er meget rigt på seværdigheder af høj kvalitet.


Rejser til Rusland

  • 14. maj 2021
  • |
  • 18 dage
  • |
  • 33995 kr.

Den mest spektakulære og mytiske togrejse i verden. 8000 kilometer i toget gennem Rusland, Mongoliet og Kina. En rejse fra Europa til Asien og via togets vuggende fremadstræben en fornemmelse af fred og ro og af Verdens grænseløse storhed.

Nok er Rusland næsten vores nabo, men det er en nabo, det kan være svært at blive helt klog på. Det store land fascinerer med sin højdramatiske historie og sine mange ekstremer: udødelige litterære klassikere som Tolstojs Anna Karenina og Dostojevskijs Brødrene Karamazov, et darwinistisk politisk miljø, alkoholisme som folkesygdom, verdens største mineral- og energireserver, herostratisk berømte isvintre og ufattelige tabstal (ca. 25 millioner mennesker) under 2. verdenskrig. Rusland er alt dette og meget mere, blandt andet en nationalkarakter præget af en helt særlig poetisk melankoli.


Rusland er en af de største kulturdestinationer, man kan finde, og på en rejse til Rusland kan man ikke undgå få et indblik i landets rige kultur og historie helt tilbage fra zarernes tid. Med vores rejser til Rusland ønsker vi at vise det frem og give en dybere forståelse af, hvad det er for et stort og mystisk land.


Skt. Petersborg

Skt. Petersborg blev grundlagt af Peter den Store i 1703 og blev officielt en del af Rusland i 1721. Byen har haft en stor historisk betydning for Rusland, da den åbnede vejen til Europa via Det Baltiske Hav. Europæiseringen af Rusland var Peter den Stores projekt, og Skt. Petersborg spillede her en central rolle, hvilket man stadig kan se på byen i dag. Peter den Store gjorde Skt. Petersborg til hovedstad og tvang mere eller mindre adelen til at bygge deres palæer i den, og de pryder stadig byen den dag i dag. Byen ligger så langt mod nord, at der om sommeren er midnatssol. Under disse hvide nætter kan man om natten i den flotte belysning se skibene sejle gennem byen, når broerne hæves.


Skt. Petersborg har 5 millioner indbyggere og er Ruslands kulturelle hovedstad. Det er bl.a. her at Dostojevskijs uafrystelige roman Forbrydelse og straf udspiller sig. Med sine floder, kanaler og broer er Skt. Petersborg en fryd for øjet og en by, der føles omtrent så europæisk som Paris og Venedig. Det er en by, som man bør unde sig selv at besøge mindst en enkelt gang i sit liv.


Blodskatedralen

Blodskatedralen med de karakteristiske kupler er nok Skt. Petersborgs mest berømte bygning. Den er bygget der, hvor Alexander den Anden blev myrdet. Den er overdådigt udsmykket og næsten lige så smuk indvendig som udvendig.


Eremitagemuseet og Vinterpaladset

Eremitagemuseet, der blandt andet omfatter Vinterpaladset, huser et af verdens førende kunstmuseer. Mange af dets værker stammer fra konfiskationer, der blev foretaget af kommunisterne.


Det smukke grønne palads ved Nevaflodens bred blev i gamle dage brugt som zarens repræsentationslokaler. På vej til audiens hos zaren blev udenlandske gesandter ført gennem den ene fantastisk udsmykkede sal efter den anden, og det må uundgåeligt have givet et indtryk af, at man havde med en rig og magtfuld statsleder at gøre. Vinterpaladset spillede også en rolle i oktoberrevolutionen i 1917, idet denne blev indledt med stormen på netop Vinterpaladset.


Peter og Paul-Fæstningen

Nord for Nevafloden ligger den ældste del af Peter den Stores by. Her finder vi Peter og Paul-Fæstningen, hvor zarfamilien ligger begravet. Bygningens lange spir kan ses langt væk fra. Det er udført i en byggestil, som på ingen måde er russisk, men europæisk.


Bronzerytteren

Statuen forestiller Peter den Store til hest. Han skuer mod vest – den retning, han ville trække sit land. Selve statuen er udført i en vestlig kunstform, der ikke normalt bliver brugt i Rusland.


Peterhof

Peterhof blev i grundlagt i 1711 og officielt indviet i 1723. Det består af en række paladser, der er omringet af et stort parkanlæg. Peterhof blev oprindeligt bygget som et kongeligt palads af zar Peter selv som Ruslands modsvar til Versailles. Slottet er optaget på UNESCOs verdensarvliste og ligger ud til vandet.


Katharinapaladset

Lidt nord for Skt. Petersborg ligger Katharinapaladset. Paladset stod færdigt i 1756 og blev brugt som sommerresidens for de russiske zarer. Kathrinapaladset blev bombet under anden verdenskrig, men er med tiden blevet restaureret, så det den dag i dag stadig står i sin flotte rokokostil. Paladsets mest berømte kunstværk er det såkaldte ravkammer. Det ravkammer, man ser i dag, er en kopi. Originalen blev stjålet af nazisterne under anden verdenskrig, og er aldrig siden blevet fundet.


Moskva

Moskva er næsten dobbelt så stor som Skt. Petersborg og har en anderledes rå storby-stemning. Det er Den Russiske Føderations politiske centrum. Det mægtige Sovjetunionen blev styret fra regeringskomplekset Kreml, og herfra regeres Rusland også i dag. Få steder i verden emmer af koldkrigsarv som Kreml. Som så mange andre af verdens største byer favner Moskva både dyb armod og kæberaslende rigdom – skønt ikke så få velstående russere er rykket til London.


Arkitektonisk har Moskva alt, hvad hjertet begærer – fra Stalins ”syv søstre” i kransekagestil til de topmoderne højhuse i det imponerende forretningsdistrikt, hvor Europas højeste bygning, Federation Tower, tårner sig op. Dette med naboer så mærkværdige som charmerende løgkuppelkirker og tilsodede Sovjetæra-boligblokke. Den gule Lubyanka-bygning kan sandsynligvis stadig få det til at risle koldt ned af ryggen på mange lokale. Bag den smukke facade lå KGB’s hovedkvarter, og bygningen er dermed et must for alle med en fascination af den kolde krig.


Den Røde Plads

Den Røde Plads er nok det sted i Rusland, de fleste har en forestilling om. Under zartiden blev den brugt som henrettelsesplads, og i sovjettiden blev her afholdt militærparader. Det var da også her, Mathias Rust valgte at lande sit fly, da han under den kolde krig fløj over jerntæppet til Moskva.


Kremls mure tårner sig op langs pladsens ene side. Foran dem ligger Lenins mausoleum, og Vasilij-katedralen med sine bolsjestribede løgkupler er også at finde på pladsen. Om vinteren benyttes pladsen som skøjtebane.


Kreml

Kreml er centrum for det ældste Moskva. Det var her zarerne boede, før Skt. Petersborg blev gjort til hovedstad. Siden var det centrum for Sovjetunionen, og i dag er det Putins Rusland, der styres herfra. Kreml er et højdepunkt for ethvert besøg i Moskva. Blandt de historiske bygninger finder man blandet andet smukke kirker fyldt med ikoner samt den enorme, men ikke fungerende zarkanon og den tilsvarende zarklokke.


De Syv Søstre

Nogle af Moskvas mest ikoniske bygninger er Stalins syv højhuse, ”de syv søstre”, der med deres høje spir og karakteristiske arkitektur dominerer bybilledet. Bygningerne tjener forskellige formål. Nogle huser statsapparatet, andre har lejligheder. På vores rejser besøger vi ofte universitet i Moskva, der har til huse i en af dem.


Ny Jomfru-Klosteret

Ny Jomfru-klosteret (Novodevitje-klosteret) er et af Ruslands mange smukke klostre, og dette kloster er på UNESCOs verdensarvliste. Det, der gør dette kloster særlig interessant, er dets tilstødende kirkegård, hvor berømtheder og statsoverhoveder er begravet (hvis de ikke ligger langs Kremls røde mure). Jeltsin og Khrusjtjov ligger begravet her, og det samme gør mange militærfolk og kunstnere. De mange gravsteder er udsmykkede med statuer af de afdøde.


Metroen

Moskvas æstetiske højdepunkt er og bliver de 199 metrostationer, der er udsmykkede med vægmalerier, mosaikker og lysekroner. Jovist, Skt. Petersborg har Eremitagen, der rummer en af verdens største kunstsamlinger, men Moskvas metro bringer kunsten og kulturen ud til folket. Moskvas metro er simpelthen den smukkeste i verden. Når det er sagt, så er Skt. Petersborgs metrostationer nu også rigtigt flotte.


Den Gyldne Ring

Den gyldne ring betegner en række gamle middelalderbyer, der ligger rundt om Moskva. Området er kendt for sin historiske betydning og de mange gamle bygninger, der er bevaret i dag, og som for de flestes vedkommende er på UNESCOs Verdensarvliste. Området omfatter flere byer end de her nævnte. Bl.a. regnes byen Jaroslavl også for at høre til Den Gyldne Ring. Den beskrives her i afsnittet om Den Volgo-Baltiske Kanal.


Vladimir

Vladimir er en af de gamle, historiske middelalderhovedstæder, der omkranser Moskva. Byen er kendt for sine gamle paladser, tårne og katedraler fra 1100-tallet. En af disse gamle katedraler er Marie Himmelfartskatedralen, der er udsmykket af ikonmaleren Andrej Rublov. Mange af disse historiske bygninger er i dag på UNESCOS verdensarvliste.


Sergiev Posad

Byen Sergiev Posad voksede i det 15. århundrede rundt om klosteret af samme navn. Klosteret er Ruslands vigtigste, og det var i mange år patriarkens hjem. Klosteret er stadig i brug. Her bor mere end 300 munke, selvom det er et vigtigt historisk sted. I byen ligger også den berømte guldkuplede Antagelses-katedral, hvor kunstneren Andrej Rubljov arbejdede i en periode, og hvor Boris Godunov ligger begravet.


Den Volgo-Baltiske Kanal

På et flodkrydstogt på floderne Neva, Svir og den nordlige del af Volga, bliver man taget med på en rejse gennem et smukt naturrigt landskab med søer og uendelige skove. Undervejs langs flodernes brede kan man se de omkringliggende landsbyer og de fint dekorerede løgkuppelkirker. Hver dag kommer man i land og ser nogle af provinsens store seværdigheder – de gamle trækirker, de enorme klosterkomplekser og de velholdte hovedbyer fra Middelalderen, der for længe siden var Moskvas konkurrenter.


Flodernes brede fortæller også Sovjetunionens historie. Floden Neva har sit udspring i Skt. Petersborg, og det var også her at Oktoberrevolutionen begyndte med stormen på Vinterpaladset. Hele den Volga-Baltiske kanal fra Skt. Petersborg til Moskva var Stalins på mange måder vanvittige projekt. På sejlturen gennem de mange sluser og opdæmmede søer, sejler man over mange oversvømmede landsbyer. Enkelte steder stikker der stadig et kirketårn op. Sejlturen på 3700 kilometer er en af verdens store krydstogtsoplevelser.


Uglitj

I byen Uglitj ligger Skt. Dmitrij-kirken ned til flodens bred. Det var i denne by at Ivan den Grusommes niårige søn, Dmitrij, blev myrdet. Inde i kirken fortæller de mange kalkmalerier den hjerteskærende historie om Dmitrij. Det blev begyndelsen på enden for det gamle Rurik-dynasti, der snart blev afløst af Romanov-slægten. Byen er lille, men utrolig hyggelig.


Jaroslavl

Den gamle middelalderby Jaroslavl ligger, hvor floderne Volga og Kotorosl mødes. Indtil Skt. Petersborg blev grundlagt, var Jaroslavl den anden meste magtfulde by efter Moskva. Byens centrum er godt bevaret, og man fornemmer virkelig, at det er en ældgammel russisk provinsby.


Goritsy

I landsbyen Goritsy besøger vi souvenirmarkedet, der f.eks. sælger Matrjosjkadukker. Man kan også købe pelsværk, læder og sæber. Byens store tilløbsstykke er dog Kirillo-Belozerskij-klosteret et par kilometer herfra. Det er et stort og utrolig velbevaret klosterkompleks fra 1300-tallet. Dets tårne og store mure spejler sig i søen, og kirkerne inden for murene er smukt udsmykkede.


Kizji

Øen Kizji ligger i Onega søen. I det 18. århundrede blev der bygget to kirker og et klokketårn på øen – uden brug af søm. En af kirkerne er Transfigurationskirken (Kizhi Pogost), der med sine 22 kupler er noget helt særligt. Med tiden har Kizji udviklet sig til et frilandsmuseum, hvor flere historiske bygninger er blevet fragtet til fra andre steder i Rusland for at blive opsat i deres originale stand. Her er f.eks. en komplet bondegård, der møjsommeligt er blevet skilt ad et andet sted i Rusland og samlet igen her. Øen er i dag er på UNESCOs verdensarvsliste.


Mandrogi

Mandrogi er en lille by beliggende mellem Ladoga- og Onegasøerne. Byen er en gammel fiskerlandsby, som også har fungeret som feriekoloni i kommunisttiden. I dag er det et sted, hvor kunsthåndværkere arbejder og sælger deres arbejde. Man kan f.eks. se, hvordan Matrjosjka-dukkerne bliver lavet. Byen byder derudover på et vodkamuseum med flere end 3041 forskellige varianter af vodka.


Den Sydlige Volgaflod

Syd for Moskva bevæger vi os længere væk fra det velkendte og europæiske. Kirkerne i de gamle middelalderbyer begynder at blive flankeret af moskeer, og man møder de befolkningsgrupper, der udgør Rusland, men som før Ivan den Grusommes tid var selvstændige nationer. Her kan man tage på et eksotisk flodkrydstogt, hvor man på nært hold oplever en helt anden og mere multietnisk side af Rusland.


Fra hovedstaden og magtcentrummet Moskva fortsætter Volga mod syd gennem de gamle middelalderbyer Nizhny Novgorod og Kazan og videre til Samara og Saratov, der var centrum for den sovjetiske rumindustri, og hvor Gagarin kommer fra. Endnu længere mod syd lægger man til ved Volgograd, det gamle Stalingrad, hvor verdenshistoriens største slag blev udkæmpet under Anden Verdenskrig.


Nizhnyj Novgorod

Byen Nizhnyj Novgorod har i flere hundrede år været centrum for økonomi og kultur i Rusland. Det er en gammel historisk middelalderby med flere store kirker og museer. Her er også en stor kreml - det gamle muromkransede fæstningsværk, som ligger ved flodens bred. Nizhnyj Novgorod havde en stor betydning under Anden Verdenskrig, da byen lavede udstyr til militæret.


Gorodets

Gorodets er en fin lille by med træhuse og et samovarmuseum. Byen har længe været et centrum for købmænd, der laver kunsthåndværk i træ samt malerier, og det er et godt sted at købe souvenirs. Den ældste bygning, der stadig står i byen, er en kirke fra 1702. Den er bygget på stedet, hvor der tidligere lå en tidligere kirke, og hvor byens bedst kendte overhoved, Andrey af Gorodets, blev begravet i 1304.


Tjeboksary

Tjeboksary blev grundlagt i 1469 og var til at starte med en bulgarsk by. I 1555 slog de første russere sig ned i byen og etablerede sig. Arkitektonisk afspejler byen Sovjetunionen. I byen ligger en katedral, et gammelt kloster samt det tjuvasijske nationalmuseum, hvor man kan blive klogere på det gamle folkeslag, der stadig eksisterer i byen.


Kazan

Kazan blev i 1522 angrebet af Ivan den Grusomme, der gjorde byen til en del af Rusland. Kazan er hovedstad i republikken Tatarstan og er i dag et sted, der rummer mange forskellige religioner. Byen har en kirke, synagoge og en moske til at tjene de forskellige religioner i byen samt kulturcenteret Alle Religioners Tempel. Denne rummelighed gjaldt ikke på Ivan den Grusommes tid. Han brændte moskeerne ned til grunden og tvangskonverterede imamerne til kristendommen. I dag er byen også et vigtigt handels- og industricentrum.


Samara

Samara blev grundlagt i det 16. århundrede som et værn mod nomader. Byen blev under Anden Verdenskrig udvalgt til at være landets nye hovedstad, hvis Moskva måtte opgives. Byen fik derfor en vigtig betydning, da man valgte at evakuere store dele af det politiske system til byen samt bygge en ni etagers bunker til Stalin under jorden. Bunkeren er der endnu, og den er bestemt et besøg værd, hvis man tager til Samara.


Saratov

Saratov blev grundlagt i år 1590 som en fæstningsby for at beskytte landets grænser. Under kommunismen var byen et lukket land for udlændinge, da den stod for fabrikeringen af raketdele til Sovjetunionens rumprogram. Saratov er en af de byer, der undgik de store ødelæggelser under Anden Verdenskrig, og derfor kan man opleve mange flotte kvarterer i byens centrum, der emmer af gammel kultur. Byen har en opera, der blev opført i 1803, og et Gagarinmuseum uden for hvilket, byens flotteste monument er placeret – en rumraket, der ser ud til at være klar til at lette.


Volgograd/Stalingrad

Byen Volgograd er for de fleste bedst kendt under sit gamle navn Stalingrad, som var navnet på byen fra 1925 til 1961. Byen blev under Anden Verdenskrig fuldstændig og aldeles ødelagt i det, der anses for at være verdenshistoriens blodigste slag, hvor næsten to millioner mennesker mistede livet. I 1945 fik byen titlen ”helteby” for dens modstand under krigen, og i 1946 begyndte man efter de massive ødelæggelser at opføre byen på ny dog i en mere moderne udgave. I 1967 blev mindesmærket Mamayev Kurgan opført på en bakketop, der blev indtaget mange gange under slaget om Stalingrad.


Astrakhan

Astrakhan er en gammel storby ca. 1400 kilometer fra Moskva. Som så mange andre af Volgas byer, blev den indlemmet i Ivan den Grusommes imperium. Før russerne kom, hørte byen og det omkringliggende område under mongolerne. Byen ligger placeret i Volgas delta ved udmundingen i det Kaspiske Hav, hvor der er mange kanaler og broer. Astrakhan har en del arkitektur fra forskellige perioder, bl.a. renæssancen. Bymidten præges af katedralen og Kreml.


Kaliningrad

Kaliningrad var engang en del af det gamle Østpreussen, men i 1945 under Anden Verdenskrig blev området erobret af Sovjetunionen. De fleste af de tyskere, der stadig var her ved krigens afslutning blev fordrevet – flere endte i Danmark. I dag er området helt russisk, omend det ligger afskåret fra resten af Rusland på den forkerte side af et par baltiske stater.


Kaliningrad By

Kaliningrad bys centrum blev mere eller mindre jævnet med jorden under Anden Verdenskrig. Efter krigen blev den bygget op på ny – denne gang i sovjetisk stil. Hist og her står der dog gamle bygninger, som overlevede både krigen og sovjettiden. Mest prominente i den kategori er domkirken, hvor den tyske filosof Immanuel Kants grav befinder sig samt Dohna-fæstningstårnet. Længere væk fra centrum kan man finde hele kvarterer, der ser ud som i gamle dage.


Byen byder på flere museer som ravmuseet, hvor man kan lære om rav (som Kaliningrad er verdens suverænt største eksportør af) og det oceanografiske museum, der blandt andet huser et gammelt ekspeditionsfartøj og en ubåd.


Svetlogorsk

Svetlogorsk huser stadig mange palævillaer fra før Anden Verdenskrig, da området var en del af Tyskland. Man får nærmest en følelse af, at man befinder sig i Tyskland og ikke Rusland. Svetlogorsk er i dag en ferieby med flere store resorts.


Yantarnay

Landsbyen Yantarny er hjemsted for en ravmine, der producerer ikke mindre end 90 % af verdens rav. Det er en åben mine, hvilket betyder, at ravet hentes op gennem et enormt hul i jorden i stedet for gennem minegange. Det er et interessant sted at opleve, og det er muligt at købe rav på stedet.


Baltijsk

Baltijsk er Ruslands vestligste by beliggende 40 km fra Kaliningrad by. Byen er en gammel fiskerlandsby, der på grund af sin placering huser den Ruslands østersøflåde. Byen er også en vigtig brik i færgetrafikken, hvor der bl.a. er flere ruter til Skt. Petersborg og Tyskland.


Den Kuriske Landtange

Den Kuriske Landtange ligger i det sydøstlige hjørne af Østersøen, hvor den strækker sig mellem Kaliningrad og Litauen. Området er en nationalpark, og tangen er mere end 100 km lang, mens den enkelte steder kun er nogle få hundrede meter bred. Den russiske side er kendt for sine gode sandstrande, hvor den store Efa-sandklit ligger – Europas næsthøjeste. Her er også en fin ornitologisk station, samt en højst usædvanlig skov bestående af træer, der er så vindblæste, at det ser ud som om, at de danser. I år 2000 blev landtangen optaget på UNESCOs Verdensarvliste.


Rejseledere på rejser til Rusland

Per Dalgaard

Per Dalgaard er uddannet i russisk, cand. phil. på danske universiteter og ph.d. i sammenlignende litteratur fra Canada. Han har undervist på en række universiteter og højskoler og har i mange år været korrespondent i Sovjet og Rusland for Aktuelt, Politiken og Information. Forfatter til Turen går til Moskva, Skt. Petersborg og Den Transsibiriske Jernbane samt en række andre bøger om Rusland og russisk kultur og oversætter af russisk litteratur til dansk. Han en af landets mest brugte foredragsholdere om Rusland og har mange års erfaring som rejseleder på kulturrejser i Rusland og Østeuropa.

Rejseleder Per Dalgaard
Jens Worning Sørensen

Jens Worning Sørensen

Jens Worning Sørensen er uddannet cand.scient.pol. Han er tidligere generalkonsul i Skt. Petersborg og har fungeret som foredragsholder samt analytiker og kommentator om russiske forhold i medierne. Han er pt. leder af kommunikationsbureauet Policy Group og udenrigsskribent for Kristeligt Dagblad.

Svend Gottschalk Rasmussen

Svend Gottschalk Rasmussen er cand.mag. i russisk og polsk og lektor emeritus fra Institut for Sprog og Kommunikation på Syddansk Universitet.

Han er Polen-ekspert og bruges ofte i medierne, når der sker noget i Polen. Han har i perioder boet i hhv. Polen og det gamle Sovjetunionen, og han taler flydende polsk og russisk

Rejseleder Svend Gottschalk Rasmussen
Rejseleder Trine Søndergaard

Trine Søndergaard

Trine Søndergaard er litterær oversætter og cand.phil. i russisk fra Københavns Universitet. Hun oversætter klassisk og ny russisk litteratur til dansk og har undervist i russisk litteratur, kultur og sprog på universiteter og andre uddannelsesinstitutioner i Danmark. Hun holder foredrag om, anmelder og formidler russisk litteratur i forskellige medier og som efterskrifter til egne oversættelser. Trine har studeret og arbejdet i Rusland, fortrinsvis Moskva, i flere perioder siden sovjettiden, har været russisk gift og haft en russisk svigerfamilie. Hun interesserer sig for det russiske køkken og bager selv sine pirogger.

Billeder fra Rusland

Rusland - Skt. Petersborg - Metroen.Rusland - Skt. Petersborg - BronzerytterenRusland - Skt. Petersborg - VinterpaladsetRusland - Skt. Petersborg - VinterpaladsetRusland - Skt. Petersborg - VinterpaladsetRusland - Skt. Petersborg - VinterpaladsetRusland - Skt. Petersborg - BlodskatedralenRusland - Skt. Petersborg - BlodskatedralenRusland - Skt. Petersborg - PeterhofRusland - Skt. Petersborg - PeterhofRusland - Skt. Petersborg - Peter og Paul-fæstningenRusland - Skt. Petersborg - Peter og Paul-fæstningenRusland - Skt. Petersborg - Mariinskij-teateretRusland - Skt. Petersborg - Katharina-paladsetRusland - Skt. Petersborg - Katharina-paladsetRusland - Skt. Petersborg - Katharina-paladsetRusland - Skt. Petersborg - Dostojevskij-museet 1Rusland - Skt. Petersborg - Alexander Nevskij-klosteretRusland - Skt. Petersborg - Alexander Nevskij-klosteretRusland - Kaliningrad - Kaliningrad by - CentrumRusland - Kaliningrad - Kaliningrad by - DomkirkenRusland - Kaliningrad - AmalienauRusland - Kaliningrad - Kaliningrad by - RavmuseetRusland - Kaliningrad - MaraunenhofRusland - Kaliningrad - Kaliningrad by - Ocean MuseumRusland - Kaliningrad - Den Kuriske Landtange - Dansende træerRusland - Kaliningrad - Den Kuriske Landtange - Dansende træerRusland - Kaliningrad - Den Kuriske LandtangeRusland - Kaliningrad - Den Kuriske LandtangeRusland - Kaliningrad - SvetlogorskRusland - Kaliningrad - Yantarny - RavmineRusland - BaltiyskRusland - MandrogiRusland - KizjiRusland - KizjiRusland - KizjiRusland - Goritsy - Kirillo Belozerskij-klosteretRusland - Jaroslavl - City ParkRusland - Uglich - Sluse ved UglichRusland - UglichRusland - UglichRusland - Moskva - Den Røde PladsRusland - Moskva - Vasilij-katedralenRusland - Moskva - Vasilij-katedralenRusland - Moskva - KremlRusland - Moskva - KremlRusland - Moskva - BolsjojRusland - Moskva - MetroenRusland - Moskva - MetroenRusland - Moskva - Bulgakov-museetRusland - Moskva - PeredelkinoRusland - Moskva - Muzeon skulpturparkRusland - Moskva - Majakovskij-museetRusland - Sergiev PosadRusland - Sergiev PosadRusland - VladimirRusland - Nizhnyj NovgorodRusland - Nizhnyj NovgorodRusland - Nizhnyj NovgorodRusland - GorodetsRusland - TjeboksaryRusland - TjeboksaryRusland - TjeboksaryRusland - TjeboksaryRusland - Tatarstan - Kazan city viewRusland - KazanRusland - Kazan - KremlRusland - Kazan - KremlRusland - Kazan - KremlRusland - Kazan - KremlRusland - Kazan - KremlRusland - Kazan - Alle religioners tempelRusland - Kazan - Alle religioners tempelRusland - SamaraRusland - SamaraRusland - SaratovRusland - SaratovRusland - Volgograd - Mamayev KurganRusland - Volgograd - Mamayev KurganRusland - Volgograd - Mamayev KurganRusland - Astrakhan - KremlRusland - ShlisselburgRusland - Suzdal - KatedralRusland - Yekaterinburg - Kasli museet for støbejernRusland - Ganina Yama - ChurchRusland - Yekaterinburg - Ganina Yama Rusland - Taltsy - Taltsy museumRusland - Baikal Søen - Ved jernbanenRusland - Bajkal-søen Rusland - Bolshie Koty - City ViewRusland - Jakutsk Rusland - Sibirien - Lena Pillars 2Rusland - Jakutsk - Lenas søjlerRusland - Zhigansk - Evenki rensdyrhyrdesamfundRusland - Zhigansk - Evenki rensdyrhyrdesamfundRusland - Tiksi Rusland - Tiksi - TundraRusland - Sottintsy - Druzhba "venskabs" MuseumRusland - Buotama-floden - Bison