Finland - Helsingfors (Helsinki) - Helsinki Katedralen

Finland

Finland

Finland er et land i Norden, som er kendt for sine mange søer og moderne teknologi. De er også en del af Skandinavien og har været medlem af EU siden 1995. Landet ligger så langt mod nord, at solen i en periode om sommeren aldrig går ned i store dele af landet – og ikke står op en del af vinteren. Finlands historie er præget af Rusland og er det tyndeste befolkede land i EU, da størstedelen af landet er dækket af skov. Finland har både været under svensk og russisk styre, men har siden 1917 været et selvstændigt land.

Hovedstaden Helsingfors (Helsinki) ligger ud til Østersøen og har cirka 650.000 indbyggere, men hele Helsinkiregionen består af 1,5 millioner indbyggere. Det er en flot hovedstad med smukke øer og grønne parker. De store skovarealer i Finland giver gode uligheder for jagt og fiskeri, hvilket finnerne gør sig en del i. Overalt i byen finder man arkitektur, design, kunst og kultur, hvor man kan finde navne såsom Alvar Aalto, Carl Ludvig Engel, Kaj Frank og Jean Sibelius. Helsingfors er en by med vand på alle sider uanset hvor i byen du befinder dig. Du vil derfor ikke være langt fra havet. Inderst på øen Skatudden kan man se Uspenski Katedralen fra 1868, som besidder mange guldbelagte kupler, der skinner i alle retninger. Byens vartegn er Domkirken – også kaldt Storkirken - der er tegnet af Engel og opført mellem 1830-1852.

Esplanaden er byens grønne allé med te-huse, caféer og restauranter, hvoraf flere er i jugendstil, der pryder gaden langs grønne buske og haveanlæg. Esplanaden ender nede ved havnefronten, hvor markedspladsen Salutorget ligger. Her finder man en masse forskellige grøntsager, frugt, bær og friske ny plukkede svampe. Der handles også blomster, tøj, souvenirs og røgede kødvarer. I nærheden findes salgshallen, hvor der tilbydes finske specialiteter.

I det finske køkken benytter man sig af rene og naturlige ingredienser fra naturen. Det er en meget traditionel madkultur, der bygger på lokale råvarer med kulinarisk indflydelse fra de russiske og svenske naboer. Fisk, rensdyrkød, rejer m.v. er ingredienser finner ofte sætter frem på bordet.


Rejser til Finland


Der er for tiden ingen rejser planlagt til Finland

Helsingfors (Helsinki)

I Danmark og i Sverige kalder vi Helsinki for Helsingfors. Det skyldes at Finland tidligere har været under svensk styre under navnet Helsingfors. De fleste finner kalder selv byen for Helsinki. Helsinki er hovedstad og den største by i Finland. Den er også landets vigtigste by, hvad gælder uddannelse, politik, finans, kultur og videnskab, og langt over halvdelen af Finlands virksomheder befinder sig i Helsinki.


Uspenski-katedralen

Hovedkirken for Helsingfors Ortodokse Menighed er Uspenski-Katedralen. Det er den største ortodokse kirke i Nordeuropa. Den er et minde om dengang, Finland var under russisk styre. Det er tydeligt at se, at det er en russisk kirkearkitekt, som har tegnet kirken, da den adskiller sig fra de andre finske kirker, som man kan se i Helsinki. Uspenski blev opført i 1860’erne og er siden blev renoveret i 2004. Uspenski betyder “sove ind”.


Helsinki Domkirke

Helsinki Domkirke er hovedsæde for den evangelisk-lutherske kirke i Helsinki Stift. Det er den største turistattraktion i Helsinki. Opførelsen af kirken begyndte i 1830’erne og først 20 år senere stod den klar i 1852. Kirken blev bygget til ære for storhertug zar Nikolaj 1. af Rusland og hed derfor Skt. Nikolajs Kirke. Det hed den indtil Finlands uafhængighed i 1917, hvorefter den skiftede navn til Helsinki Domkirke. Domkirken er tegnet i nyklassicistisk stil, er formet som et græsk kors, har en stor grøn kuppel på toppen og fire mindre kupler.


Kiasma

Kiasma er et museum for samtidskunst. Det er et sted for møder, hvor der er mulighed for udveksling af meninger og omdefinering af kunst og kultur. Meningen med dette museum er, at man vil få samtidig kunst til at blive mere kendt og få højere status. Museet åbnede i maj 1998. Det har kunstværker fra over 4000 kunstnere.


Tempelpladsens kirke

Tempelpladsens kirke blev indviet i 1969. Kirken er bygget ind i selve klippen på tempelbjerget. Meningen med dette var, at man gerne ville bevare bjergets naturlige form. Kirken er bygget således, at der er lavet ovenlysvinduer i toppen for at få det naturlige lys ind. Der er ingen kirkeklokker, men lyden af klokker kommer ud gennem højtalere. Kirken bliver flere gange brugt til koncerter, da der er en god akustik på grund de grove vægge af granit og loftet af kobbertråd. Det er et populært sted at tage hen for arkitektstuderende og arkitekter, da det er en meget utraditionel måde at bygge kirker på.


Fæstningsborgen Suomenlinna

Fæstningsborgen Suomenlinna, også kaldet Sveaborg på svensk, blev opført under det svenske styre i 1748. Målet var at beskytte svenskerne mod at miste Finland til russerne. Det hjalp dog ikke. Svenskerne mistede senere fæstningen og kontrollen til russerne, og Finland kom under russisk styre. Efter Den Finske Borgerkrig i 1919 blev Suomenlinna brugt som fangelejr, og under 2. verdenskrig blev fæstningen brugt for sidste gang af militæret. Fæstningen befinder sig kun et kvarters sejlads over Den Finske Bugt fra Helsinki. På den korte tur passerer man små klippeøer og får set Helsinki fra vandet. Øen, som fæstningen ligger på, tilbyder både historie, museer, underjordiske gange, caféer og smuk panoramaudsigt af Helsinki og Den Finske Bugt. Det ligger flere små museer rundt om på øerne. Et af dem er Suomenlinna Museum, hvor man kan få et indblik i historien om fæstningen. I 1991 kom Suomenlinna på UNESCOs verdensarvliste, da det er et unikt militærarkitektonisk monument.


Rejseledere på rejser til Finland

Niels Lindvig

Niels Lindvig er journalist og har fulgt international politik og kultur for DR i mere end 30 år, hvor han har været medlem af redaktionen på Udefra og Orientering og studievært på Orientering Søndag.


Skønt Niels tjente sine sporer i Afrika og Asien, er han især kendt for sin brede og dybe indsigt i Latinamerika, USA og De Britiske Øer. Latinamerika har siden 1970'erne trukket i ham. Han har besøgt hele kontinentet og boet i en række af landene bl.a. Colombia, Chile og især Argentina.


De Britiske Øer har dog altid haft en helt særlig og stor plads hos Niels Lindvig. I mere end et årti sad han som eneste internationale deltager i British Irish Interparliamentary Body, som fulgte og støttede fredsprocessen i Nordirland. Især har det gamle indre imperiums gradvise opbrud optaget ham. Fra Irlands blodige løsrivelse og Nordirlands tilblivelse over nationalparlamenternes opståen i Skotland og Wales i 1990'erne, til det stadigt mere højlydte skotske krav om selvstændighed. Niels Lindvig opholder sig hvert år i såvel Irland som UK adskillige gange.


Rejseleder Niels Lindvig
Jens Worning Sørensen

Jens Worning Sørensen

Jens Worning Sørensen er uddannet cand.scient.pol. Han er tidligere generalkonsul i Skt. Petersborg og har fungeret som foredragsholder samt analytiker og kommentator om russiske forhold i medierne. Han er pt. leder af kommunikationsbureauet Policy Group og udenrigsskribent for Kristeligt Dagblad.

Billeder fra Finland

Finland - Helsingfors (Helsinki) - UdsigtFinland - Helsingfors (Helsinki) - HovedbanegårdenFinland - Helsinki - Restaurant KappeliFinland - Helsingfors (Helsinki) - SaluhallenFinland - Helsingfors (Helsinki) - Uspenski katedralen Finland - Helsingfors (Helsinki) - Uspenski KatedralenFinland - Helsingfors (Helsinki) - Mad fra Restaurant AinoFinland - Helsinki - Kiasma Finland - Helsingfors (Helsinki) - FinlandiaFinland - Helsingfors (Helsinki) - Restaurant KosmosFinland - Helsingfors (Helsinki) - RigsdagshusetFinland - Helsingfors (Helsinki) - Klippekirken (Tempelkirken)Finland - Helsingfors (Helsinki) - Det svenske Teater Finland - Helsingfors (Helsinki) - Restaurant ZetorFinland - Helsingfors (Helsinki) - Mad fra Restaurant JuuriFinland - Helsingfors (Helsinki) - Design MuseumFinland - Helsingfors (Helsinki) - Ravintola Salve Finland - Helsingfors (Helsinki) - SuomenlinnaFinland - Helsingfors (Helsinki) - Restaurant NJKFinland - Helsingfors (Helsinki) - Mad fra Restaurant Olo